Yleinen 11.3.2017
TEKSTI Jasmin

Kielletään kiltteys

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

                    Hienosti pissattu -olitpa kiltti
                                                                                                                                             Söitpä nätisti -Kiltti tyttö
                                 Hei hei, ole sitten kiltti
                                                                                       Tytöt ovat onneksi kiltimpiä kuin pojat
                                                                                                                                                                                   Kilttien lasten kanssa on ihana viettää aikaa

Kiltti voidaan kääntää englanniksi muutamalle eri sanalle. Esimerkiksi gentle tai nice ja kind. Mikään näistä ei kuvaa sitä, mitä me Suomessa ajattelemme kiltiksi. Kiltti lapsi kuvaa meille jotakin, mitä ei ole olemassakaan. Ei ainakaan pitäisi olla. Vai kuuluuko lapsen pissata kiltteyttään?

Suomalaislapsen hyve ei ole osaamisessa eikä ulkonäössä. Ei tarvitse osata lukea ennen kouluikää, eikä kiiltonahkakenkiä ole pakko pukea mummolaan. Tunteiden ilmaisemista kyllä suositaan nykyään, kiitos Sinkkosen. Mutta kiltteyttä me viljelemme puheissamme kuin varkain. Ainakin mummolassa.

Mietitäämpäs tätä asiaa nyt ihan ajatuksella. Miksi ihmeessä lapsen on esimerkiksi ruokapöydässä syötävä lautanen kiltisti tyhjäksi? Mitä kilttiä on syödä, vaikkei ole nälkä? Sellainen on äärimmäisen epäkilttiä itseään kohtaan. Tietenkin esimerkiksi kylässä koetaan kohteliaaksi syödä pulla loppuun asti. Se vastaakin edellä mainitsemaani englannin kielistä sanaa gentle. Mutta haluammeko me todella, että lapsemme lakkaavat kuuntelemasta kehoaan kohteliaisuuden nimissä?
Sama pätee pissa ja -kakka asioihin. Jos kakkaavaa lasta kehutaan kiltisti tehdyn kakan nimissä, onko kakkaamatta jättäminen sitten tuhmaa?

Pahinta ovat neuvolakorttien maininnat. ”Kiltti ja tyytyväinen”. Millainen on kiltti ja tyytyväinen lapsi? Ei ilmeisesti ainakaan tuhma tai tyytymätön. Minä kuitenkin väitän, että lapsi ei ole tyytymätön ilman syytä. Eikä kukaan lapsi ole pääasiallisesti niin tuhma, että sen voisi neuvolakortissa mainita. Kuinka sitten voi olla pääasiallisen kiltti, jos ei voi olla pääasiallisen tuhma?

Onko kiltteys edes millään tavalla tavoiteltava asia? Nykymaailman trendi on päästä eroon kiltin tytön syndroomasta joka lienee kohta uusi psykiatrinen diagnoosi. Liika kiltteys on jotakin, mistä aikuinen yrittää päästä eroon. Liian kiltti puoliso tulee herkästi alistetuksi, eikä uskalla ilmaista omia tarpeitaan. Liian kiltti ystävää hyväksikäytetään ja sellaiset ajautuvat kulkemaan virran mukana. Liian kiltti työntekijä ajautuu muita useammin burn outiin koska ei osaa sanoa ei ja hukuttautuu sen vuoksi ylitöihin. Terapeuttien elinkeino elää ja voi hyvin, sillä liian kilttejä ihmisiä tästä maasta löytyy ja senlaadun kiltteys on hyvä terapioida pois. Kiltteys ajaa meitä mielenterveysongelmiin. Jotka muuten tulevat yhteiskunnalle perin kalliiksi. Näin soteuudistusten kynnyksellä onkin hyvä pohtia, kuinka kalliit seuraukset voivat neuvolatädin merkinnällä ”kiltti tyttö” olla. Kun on yhden kerran hyveellisesti kiltiksi leimattu, hankala sitä on muuksi muuttua. Sillä ”sähän olet Martta aina ennenkin ollut niin kiltti”.

Mitäpä jos poistettaisi Suomen kielen sanastosta kokonaan sana ”kiltti” tai ainakin palautetaan se tarkoittamaan ainoastaan miesten hamekangasta? Kiltti ei ole kohtelias, eikä kiltti tarkoita tyytyväistä. Kiltti ei ole luonteenpiirre. Kiltti tarkoittaa korkeintaan muita miellyttävää ja väitän, että kielestämme löytyy huomattavasti parempiakin sanoja kuvaamaan lapsen hyvää käytöstä. Kehun tulee kohdistua johonkin, eikä olla vain epämääräinen kohteliaisuus joka ilmentää lapsen käyttäytymisestä kohdentuvaa vanhemman hyvää mieltä.
Pottaan pissataan hienosti. Pissa ei tarkoita sitä, että lapsi olisi kiltti tai gentle lirun vuoksi. Housuun tullut pissa ei ole tuhmasti tehty. Paitsi jos se on tehty tahallaan, mutta silloinkin syytä kannattanee etsiä jostakin muualta, kuin lapsen luonteesta. Ruoka syödään rauhassa ja kehoaan kuunnellen. Itkemättä jättäminen ei ole tavoiteltavaa eikä kiukun nieleminen millään tavalla hyvä asia. Tavaroiden rikkomatta jättäminen ei ole kiltteyttä, vaan itsestään selvyys ja toisten auttaminen on kohteliasta. Kiltteys on aivan turha termi. Sitä ei tarvita. Poistetaan kiltteys. Kaikkialta.

Mitä neuvolakortteihin tulee, en kaipaa lapsestani vieraan ihmisen luonneanalyyseja. Neuvolakortteihin voisi kirjoittaa ”tänään on iloinen päivä” tai jotakin yleispätevän merkityksetöntä. Joskin koko neuvolakortti on tämän asian suhteen kohtalaisen merkityksetön, mutta puroista ne meretkin syntyvät. Pääpaino on asenteissa. Kiltteys on hyve, tuhmuus pahe. Asiaa voisi konkretisoida vaikkapa kehumalla puolisoaan silloin kun hän on toiminut mielestäsi kehuttavasti. Vaikkapa kun hän kantoi alusvaatteesi keskeltä lattiaa pyykkikoriin: ”Kiltisti tehty Toni, olitpa kiltti puoliso”

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

Just näin!

Minä inhoan sitä, että kysytään, onko vauva kiltti. Ihan tahallani vastasin monelle, että ei ole, on tuhma vauva. Ihan kummallinen ajatus, että vauva olisi kiltti tai tuhma tai että kysymällä onko kiltti tarkoitetaan kysyä, että onko vauvalla esimerkiksi mahavaivoja ja itkeekö siksi. Miten se liittyy kiltti-sanaan mitenkään?
0
1 vastaus

En keksi nyt mitään järkevää kommentoitavaa, kuin, että hyvä, olen samaa mieltä! Varsinkin tytöiltä edellytetään sellaista kiltteyttä mikä on ihan epäreilua lasta kohtaan. Hiljaiset ja näkymättömät lapset päiväkodissa ovat niitä ”kilttejä”.
0
1 vastaus

Joo tää kaatuu munki mielestä erityisesti tyttöjen niskaan! Ei uskois että vielä tänäpäivänäkin -_-
0
1 vastaus

Ah, aamen! Niin ajankohtainen aihe meidänkin perheessä tai ainakin kun kyläillään muilla. Meillä ei olla kilttejä eikä reippaita. En ole vie tähänpäivään mennessä saanut vastaista mikä se reipas on, jota mummot tuntuvat viljelevän. Kiitos hyvästä jutusta, olipa kiltisti kirjoitettu!
0
1 vastaus

Just näin!

Minä inhoan sitä, että kysytään, onko vauva kiltti. Ihan tahallani vastasin monelle, että ei ole, on tuhma vauva. Ihan kummallinen ajatus, että vauva olisi kiltti tai tuhma tai että kysymällä onko kiltti tarkoitetaan kysyä, että onko vauvalla esimerkiksi mahavaivoja ja itkeekö siksi. Miten se liittyy kiltti-sanaan mitenkään?
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: