Painopeitto rauhoittaa hermoston +ohje

Teksti

Minä olen aina ollut surkea nukkuja. Se on minulle veitsen terällä seisomista. Heräilen herkästi ja liian aikaisin. Sen lisäksi, minun on hankala rauhoittua nukkumaan. Jos elämässä on hankaluuksia, olen pienellä ylivireisellä kierroksella alituiseen. Sama efekti tapahtuu seesteisinä ajanjaksoina, pienenkin stressin yllättäessä. Eikä sen stressin tarvitse olla hajonnutta pyykkikonetta suurempi. Positiivinen jännityskin riittää. Kevätahdistuksesta nyt puhumattakaan. Minun kierrokseni kohdistuvat yöaikaan ja vaikuttavat ikävänlaatuisesti uneen.

Olen törmännyt työssäni painopeittoihin jo kauan sitten. Painopeittoja käytetään erityisesti aistitoimintoihin liittyvien ominaisuuksien sekä vammojen yhteydessä. Erityislasten tukemisessa painopeitot ovat tuttua tavaraa monen kotona. Painopeitto muistui mieleeni jälleen erään kiireisen päivän päätteeksi, kun makoilin sängyssä karvat pystyssä ja tunsin hentoista levottomuutta. Painopeitto on fysiologinen ja se rauhoittaa hermostoa.

Koska minulla ei ole neurologista häiriötä, eikä muitakaan diagnooseja, en saa painopeittoa mitenkään tuetusti. En myöskään kokeilun vuoksi ollut valmis maksamaan siitä satoja euroja. Teimme yhdessä puolisoni kanssa painopeiton itse. Aikaa kului muutama tunti. Painon kanssa oli hieman arpomista, mutta pienen googlailun tuloksena päädyimme 10 kg painavaan peittoon. Se on suhteutettu omaan painooni ja ikääni.

Valmistusprosessi oli suhteellisen helppo ja lopputulos loistava! Painopeitto on lyhentänyt nukahtamisaikaani puolella. Lisäksi sen alla on ihanaa vain kölliä ja lukea kirjaa tai katsella televisiota. Kiireisen ja meluisan päivän päätteeksi voi oikein tuntea ylivireystilan laskevan ja kehon rauhoittuvan. Suosittelen ehdottomasti, jos kaipaa rentoutusta ja tarvitsee siihen jotakin konkreettista. 10kg on aika painava ja itse herään yöllä jos käännyn peitto päällä joten siirrän sen syrjään juuri ennen nukahtaista tai jossakin vaiheessa yötä. Jos haluaa nukkua peiton kanssa koko yön, suosittelen pari kiloa kevyempää.

Huom: peitto ei saa estää jalkojen liikkumista yöllä tai jähmettää paikalleen kokonaan. Se ei ole verenkierrolle hyvä. Eli sensuhteen painoa kannattaa mietti, mikä itselle hyvä. Verenkiertohäiriöitä jos on niin kannattaa varmistaa lääkäriltä. Lapsille paino katsottava fyssarin kanssa eli diynä tätä en suoraan lapselle tekisi.

Valmistus:

  • Tarvitset 10kg makaronia. Ajattelin ensin riisiä, mutta riisi pilaantuu nopeammin. Makaroni on kosteusherkkää joten sänkyyn ei parane pissata. Voit käyttää painopeittoa myös varsinaisen, tavallisen peiton päällä, jolloin kosteus ei siirry kehostasi suoraan painopeiton makaroneihin.
  • Pussilakana tai kangasta. Kankaan tulisi olla paksua, ja jämäkkää lankaa saumoihin, jotta peitto kestää makaronin painon. Itse käytin Finlaysonin pussilakanaa.
  • Ompelukone

Ompele pussilakanaan pystysuunnassa tiheällä ja kestävällä tikillä saumat, noin 6-8 saumaa tasaisin välein. Kaada väylien pohjalle makaronia n. 2dl. Ompele poikittain sauma niin, että kaikki makaronit jäävät taskuihinsa. Kaada lisää makaronia saumapohjaan ja jälleen ompele pystyrivien poikki uusi sauma. Peittoon tulee siis tikattuja neliöitä, jotka ovat täynnä makaronia. Toista niin kauan, kunnes olet yläpäässä ja ompele avoin sauma kiinni. Kannattaa päätellä saumat hyvin, tai saatat joku aamu herätä makaronikasasta.

Kommentit

64 kommenttia
Jasmin

Ei voi, kannattaa käyttää pussilakaa suojana

Avatar

Eiks toho vois hiekkaa tai vaik suolaa laittaa…makaroni tuntuu nii …ruualta ?

Jasmin

😀 voi toki! Mitä vain millä saa haluamansa painon 🙂 vaikka muttereita

Avatar

Akvaariokaupasta 3-5 mm jokisoraa. Pyöreäjyväistä niin ei raavi kangasta ja on melkein pehmeää. 🙂

Avatar

Pieniä kiviä joen pohjasta aijon laityaa täytteeksi. Panoa kertyy 100 kiloa.muyta rentoutus on varma!

Avatar

Ehdottomasti jotain pilaantumatonta materiaalia sisälle eikä mitään ruokaa! Makaronit ottavat kosteutta ilmasta,kehosi lämmöstä jne. – ja aikaa myöten pilaantuvat,homehtuvat.Et voi edes viedä peittoaisi ulos tuulettumaan etkä pestä! Tosi epähygieeninen vaihtoehto!

Jasmin

Ei tämä ikuinen olekkaan. Jotkut käyttävät herneitä. Mikä tahansa voi homehtua. Mutta jos pelk pilaantumista, esim mutterit toiminee.

Avatar

Tällänen pitää saada. Kattelin mitä nämä maksaa, ni voi luoja mitä hintoja. Pitää tehdä siis itse.

Avatar

Todella hieno idea ja toteutus! Tuskin nuo mskaronit ihan kovin nopeesti pilaannu! Itse tein lapsille hernepusseja pihapeleihin 10 vuotta sitten eikä ne kärsinyt missään vaiheessa mitenkään. (En toki jättänyt niitä ulos sateeseen tms) mut sisätiloissa ihan hyvin kestää! (Onhan kouluillakin niitä samoja hernepusseja varmaan vuosikaudet). Suomen ilmasto kun ei kovin kostea ole ?
Oliko sulla siis 2 dl/ruutu? Kuinka isoja ruutuja siitö tuli? 10*10?

Jasmin

Noin 2-3dl 🙂 ruudut oli epätasaisen kokoisia mutta arviolta 20cm kanttiinsa 🙂

Avatar

Hei! Ihana idea!! Tuo paino on kyllä ihan tosi toimiva juttu, rauhoittaa myös pienen vauvan. Vauvan peite kannattaisi vaikka virkata paksusta puuvillalangasta ja vuorittaa vielä paksulla puuvillakankaalla => sopivan painava, mutta ei kuuma kesälläkään. Rauhoittaa huonosti nukkuvan vauvan…

Aikuisen peittoon saisi painoa vaikkapa vanhoista lakanoista – ne vaan tilkuiksi ja nippuihin ja peiton täytteeksi.

Hienoa että otit tämän unohtuneen asian esiin. Nukkuminen kun nykyään on jo melkein kaikilla pikkusen vaikeaa.

Avatar

Mietin kanssa, että ehkä pidempikäyttöiseen vaihtoehtoon ottaisin jotain hiekkaa, mutta pussittaisiko sen erikseen ensin ja sitten vasta peiton sisään… Hyvä idea kuitenkin ja varmasti tekijä päätynyt halpaan makarooniin jotta saa kokeiltua miten tämä toimii!

Jasmin

Joo halpuus oli kokeilumieles tärkee. Seuraava varmasti muusta. Hiekka toimii pussitettuna, sellaisenaan tulee saumojen läpi 🙂

Avatar

Minä laitoin herneitä ja hyvin on toiminut, eikä ole osoittanut pilaantumisen merkkejä. Peitto on 4v.sitten tehty.

Avatar

Kivet kyllä menevät tiiviisti pussinsa pohjalle läjään. Ja melko paljon painavampaa tavaraa. Makaronipeittoa voisi välillä ”kuivattaa” saunassa. Ikää pidentäisi just, et on vasta varsinaisen peiton päällä. Alkoi mielikuvitus lentää…

Avatar

Hieno idea!
Pitävätkö makaroonit ääntä ihmisen pyöriessä? Painopeittoa olen paljon miettinyt, mutta olen herkkä äänille ja havahdun helposti ylimääräisiin kahinoihin ja rapinoihin. ja ennen kuin kukaan sanoo mitään korvatulpista, niin ne eivät vain toimi minulla, testattu on. 🙂

Jasmin

Sanoisin että jos havahdut helposti niin tämä 10kg on sinulle liian painava koska ainakin itse herään siihen, että kääntyminen on raskasta. Kokeilisin 5-6kg peittoa. Makaronit kahisevat kyllä :/ Olisikohan esim riisi hiljaisempaa? Toinen vaihtoehto jonka joku heitti facessa on virkata esim ontelokuteesta neliöitä joita ommellaan pussilakanaan kiinni. Se toki työläämpää. Myös esi joku rautalankaverkko tms voisi toimia

Avatar

Siinäpä oiva iltapuhde, virkkaaminen on hallussa ja hauskaa! Ei kahise se!

Jasmin

😀 todellakin!

Avatar

entä kuiva herne?

Avatar

Tein työpaikallani lapsilke kuivista herneistä ja ihan hyvää palautetta tuli.

Avatar

Jossain oli tehty painopeitto ompelemalla peiton sisälle painavaa köyttä, olisikohan ollut ankkuriköyttä. Sen ei ainakaan luulisi pitävän ääntä

Avatar

Entäs jyvät?

Jasmin

Uskoisin että toimivat 🙂

Avatar

Meillä on päiväpeittona poppanasta kudottu peitto. Se on ihanan raskas ja usein iltaisin otan sen normaalin peiton päälle oloani rauhoittamaan.

Avatar

Myös kuivattuja kastanjoita voi käyttää. Hintaa en tiedä, mutta aivan ihana on. Meillä on töissä noita peittoja.
Tai jos haluaa kevyempää, niin voi tehdä pallopeiton.

Jasmin

1okg kastanjoita voi kyllä tulla tosi kalliiksi? pallopeitot on kanssa aivan ihania!

Avatar

Mites kaura, eikös sitä käytetä kans tämmösissä. Hevosille myyty kaura tuona määränä ei vissiin kovinkaan kallis…

Avatar

Kaura pilaantuu ja kerää kosteutta helpommin.

Avatar

Peiton voisi tehdä myös kosteutta eristävästä ulkoilupukukankaasta ja siihen päälle voisi sitte aina vaihtaa pussilakanan. Erityisedti lapsille suositeltava.

Avatar

Kastanjapeitto on meillä töissä ja ei tule käytettyä ihan siks kun pitää hirveetä ääntä. ?

Avatar

Pistän vakavaan harkintaan. Jos vaikka tekis kevyemmän niin voisin nukkua läpi yön. Mun ongelma on paunajaiset/toiminnantäyteiset unet ja aamulla olo on kuin olisi katsonut yön läpeensä leffoja. Jos rauhoittaisi unta.

Avatar

Poikani luokkakaverin äiti teki autistiselle pojalleen painopeiton, johon laittoi painoiksi pieniä lyijypaloja(joita saa kaupasta). Siinä oli hyötynä, että peiton alla ei voi piilossa pelata esim. puhelimella. Lyijy estää sähkön yhteydet.

Avatar

Lyijy on myrkkyä??

Avatar

En saa ikinä aikaiseksi tehtyä tuommoista, mutta olis kyllä tarve. Ehkä meen petarin alle. Tai maton 😀

Avatar

Mulla on ollut käytössä tattariakana tyyny, aivan ihana.
Varmaan myös painopeittoon soveltuisi jyvät/akanat

Avatar

Mistähän noita tattarin akanoita saisi hankittua tai akanoita ylipäänsä?

Avatar

Onneksi tuli joskus virkattua parisängynpeitto kalastajalangasta. Ihanan raskas ja helppo vetää peiton päälle, jos ei nukuta. Vielä piikkimatto alle, niin uni on taattu.

Avatar

Helpon painopeiton saa kun hankkii sopivankokoisen maton ja laittaa sen pussilakanan sisään, saattaapi se matto löytyä omasta varastostakin 🙂

Avatar

Kaksi vanhanajan plokkitäkkiä ajaa saman asia. Herkkänä lapsena tykkäsin painavasta tölkistä, vaikka en tiennytkään miksi

Jasmin

Ei ihan samaa asiaa, tuossa on idea myös se, että paino mukailee kehoja ja koskee niitä hermopäätteitä sitäkin kautta. painavat peitot laskeutuvat kehossa sen korkeimman kohdan mukaan eikä paino putoa esim käden päälle samanlailla 🙂 Mutta kyllä varmasti painavat peitotkin ovat ihania

Avatar

Taidan kokeilla merisuolaa, noin 8€/20kg.:-)

Avatar

Otin käyttöön vanhan isoäidin neliöistä virkatun villapäiväpeitteen. Lämmin ja painava.

Avatar

No se oli hyvä Idea! Minäkin Otan kalastaja langasta tehdyn peiton

Avatar

Voisi tehdä jokaiseen taskuun vetoketjun. Sisälle voisi laitaa kangaspusseihin laitettua silikonikissanhiekkaa. Sehän imisi kosteutta. Jos täyte pilaantuisi tai kastuisi, voisi taskun vetoketjun avata ja vaihtaa sen.
Lisätyötä ja lisähintaa tästä toki tulisi.
Toimisiko, jos tekisi vain pystysaumat ja niiden sisään tekisi sellaisia pitkulaisia kanganskäärmeitä, joiden sisällä on täytettä?
Täytteenä voisi käyttää myös vaaterivuista tehtyjä tolloa?

Avatar

Ainaki paljon ompelevana sanoisin että vetskarien ompelussa ihan taluton homma jollei omprle esin joka kolmantee pystysaumaan ja täyte erikseen pussitettua. Toki makaronisotkukin käy. Päälinen pesuun ja uudelleen täyttöön

Jasmin

😀 jep

Avatar

Minä ostin merisuolaa mutta en tajunnut että se on kosteaa ja kosteus tulee läpi kankaasta, suola kiteytyy peiton pintaan. Kokeilin yhden rivin ja purin pois. Nyt on 10kg suolaa tyhjänpanttina 🙂 No, onneksi ei ole kallista.
Onnistuiskohan hiekka minigrip-pusseissa vai hiostaakohan se muovi siinä?

Jasmin

Ei hitsi, hyvä pointti, empäs ole ajatellut.

Avatar

Minä käytin omassani hiekkaa pakattuna pusseihin. Toimii joo, mutta ovat nyt möykkyjä tuolla peitossa ja ehkä liian painava. Oma peittoni on muistaakseni 6kg eli noin 10% kehoni painosta. Haluaisin ostaa peiton tasaisemmilla painoilla ja yrittää uudestaan. Tämän kanssa alkaa enemmän ahdistaa kuin rentoutua.

Avatar

Mutterit tai prikat vois olla hyvä vaihtoehto. Jos jostain sais ostettua hyvän hintaan suht isoja prikkoja, vois jos muutamalla pistolla ommella ne kankaaseen (joo työläs mutta lopputulos olis parempi=ei ääniä) niistä saa nopeesti painoa. Esim jos käyttäis M16 korialuslevyä, niin 5cm halkaisijaltaan. Luulen ettei tarttis kauheen montaa pistää että tulis tarpeeksi painoa. Pitää pistää mietintämyssyyn vaikka olin jo makaroonin valinnut

Avatar

Voisikohan peittoa lainata jostain. On sen verran kallis että ei kehtaisi ostaa varastoon. Enkä ole käsityöihmisiä

Avatar

Painojen pitäisi olla niin pieniä että mukautuvat keholle hyvin. Ostakaa noita airsoft kuulia 0,25g kuulia kun laittaa 35000 kpl niin maksaa reilun 100€ niitä muovisia eikä biohajoavia. Esim https://www.hongkong.fi/fi/vapaa-aika-ja-lelut/vapaa-aika/airsoft-ja-ilma-aseet/ilmakivaarin-luodit-airsoft-kuulat-ja-co-kapselit/diablo-extreme-precision-airsoft-kuulapurkki-5000-kpl-pkt/p/1405297/

Avatar

Airosft kuulissa lähinnä mietityttää ääni. Pitävätkö kuulat kovaa meteliä kun kääntää kylkeään?

Avatar

Ostin bauhausista rantakiviä. 25kg pussi, 17,90.

Oikein hyvin toimii.

Justiinsa nukun peiton alla ja on ihana.

Avatar

Paksusta trikoo yms kuteesta virkkaamalla tulee aika nopsaan isokin peitto ja painava

Avatar

Myynnissä on myös valmiita painopeittoja, hinta huitelee 500 eurossa. Itse käytän lapsuudenkodista 1980-luvulla lähtiessäni mukaani ottamaa suurta lumpputäytteistä puumaltäkkiä, jonka isoäitini teki 1960-luvulla. Se painaa 20 kiloa. Eipä tiennyt mummovainaa aikoinaan, että 50 vuotta myöhemmin hänen täkkinsä olisi huipputrendikäs.

Avatar

Entä peiton pesu? Makaronien pehmentymistä ja pilaantumista ajatellen?

Avatar

Rautakettinkiä voi ommella pitkittäissuunnassa useamman pätkän vierekkäin täkkipussiin ( n.10-15cm välein). Sitten vain pussilakana päälle ja peitto niin että kettinkipuoli on ylöspäin. Ja riippuen minkäpainoisen haluaa voi laittaa ohuempaa tai paksumpaa kettinkiä.

Avatar

Ostin painopeittoraetta Kangastukku.comista, 10 kg säkki maksoi 60 eur ja kun hain paikan päältä, ei tullut postituskuluja. Rakeella täytetyn peiton (tehty pussilakanasta) voi pestä koneessa.

Avatar

Onko tietoa/kokemusta kenelläkään että miltä hiekoitussora tuntuisi? Kankaaksi olen miettinyt kerniä,pussilakanaa tai fleeceä.
Myös karkeaa tai hienoa suolaa olen miettinyt täytteeksi. Haluaisin ensisijaisesti muuta kuin elintarviketta. Suola tuli mieleen että jos suolan positiiviset vaikutukset tulisi käyttöön.

Avatar

Tuota ei voi ilmeisesti pestä 🙁

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä