Yleinen 13.5.2017
TEKSTI Jasmin

Itämerikännit lasten kanssa. -Miksi?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Alkoholi puhuttaa äitien keskuudessa kohtalaisen usein. Pääasiassa promillekeskustelu kuitenkin liittyy vapaailtoihin. Tai niistä haaveiluun. Harvemmin tulee puheeksi, kuinka alkoholin kanssa käyttäydytään lasten seurassa. Sellainen kun nyky-yhteiskunnassa on itsestään selvää. Jos lasten seurassa käyttää alkoholia, se linkkiytyy nopeasti alkoholismiin ja jonkin asteiseen ongelmaan. Saunakalja on yleisesti hyväksyttävä. Sekä ruokaviini joulupöydässä. Mutta ei niitäkään hirveästi mainosteta. Joku voi aina tehdä aiheettoman lastensuojeluilmoituksen. Ihan kiusallaankin. Alkoholi on kuuma peruna, josta on parempi olla puhumatta, jos samassa lauseessa käytetään sanaa” lapset”.
Minusta se on oikeastaan erittäin hyvä asia. Suomessa sotien jälkeen lasinen lapsuus lieni enemmän kuin poikkeus ja sen seurauksia kannamme edelleen.

Ei tarvitse mennä kovinkaan kauas, kun tämä perisuomalaisen periaatteellinen tapa muuttuu. Itseasiassa 3 metriä matkustajasatamasta Tukholmaan päin riittää. Koin elämäni hämmennyksen Ruotsinlaivan lasten leikkipaikalla. Minulta kysyttiin pallomerikahviossa ”saisiko olla siideriä?”. Hämmennyksissäni vastasin, että on tuo lapsi mukana pallomeressä joten mennään kahvilla. Vastaukseksi sain, että ainahan sitä yhden voi ottaa. Vaikka se on totta, en voinut olla ajattelematta, miltä näyttäisi taaperoikäisen äiti siideri kädessä Suomen puolella Abc:n leikkipaikalla. Tai perhe ja pari pussisiideriä hiekkalaatikolla? Merellä kaikki on toisin. Alkoholipolitiikan kanssa se on aivan kuin toinen maailma.

Laivoilla lapsilla on vapaa pääsy yökerhoihin ja tanssilavoille. Se oli itseasiassa alkuillasta oikein mukavaa, sillä lastenkin mielestä on varmasti hauskaa juoda erivärisiä mehuja hohtotikuin koristelluista laseista sekä tanssia. Tunnelma on hauska ja lapsille sopiva niin kauan, kun vanhemmat ovat selvin päin. Sitten kun lasten kanssa tanssii humalainen isä ja nukkumaan mennään puolilta öin väistellen baaritiskillä huojuvia humalaisia, ollaan menty liian pitkälle. Mutta sehän kuuluu risteilyelämään.

Vai kuuluuko? Minun mielestäni nykyajan kyttäyspolitiikka on kamala ja vastustan sitä suuresti. Silti en voi olla ajattelematta, että avomerellä tilannetaju alkoholin suhteen pettää. Lapsia ei enää valvokaan lait, eikä aivan överiksi mennyt lasupeikko vaani olkapäällä. Voiko kuitenkin olla niin, että unohdetaan ajatella, onko lapsella turvallinen olo siellä pallomeressä, jos vanhemmat istuvat kahviossa humalassa? Tai miltä lapsesta tuntuu tanssia humalaisten perheystävien kanssa? Entäs jos jotakin sattuu, kenellä on vastuu? Mielestäni aika paljon kertoo laivojen lapsia koskeva ainoa kieltosävytteinen kuulutus klo 00 00. ”Arvoisat matkustajat. Kello on 24, lasten on aika siirtyä yökerhoista nukkumaan.” Miten ihmeessä tällaista tarvitsee erikseen mainita?

Laivoilla vanhemmille myydään hövelisti alkoholia tiskiltä, vaikka sylissä olisi lapsi. Alkoholitarjoilu löytyy lasten leikkipaikoilla ja lasten tikkarikoneita on baareissa. Kannella tupakoidaan lasten keskellä sulassa sovussa eikä millään näytä olevan oikein mitään väliä. Onhan risteily perheaikaa. Suomessa vastaava ei tulisi kuuloonkaan. Rajojen sisäpuolella perheaikaan harvemmin kuuluvat promillet.

En suinkaan vastusta ajatusta, että laivan baarit ovat lapsille avoimia. Minusta on hyvä asia, että lapsia sekä aikuisia ei ole karsinoitu ja koko perhe voi viettää aikaa kuunnellen musiikkia, tanssien ja seuraten esityksiä. Peräänkuulutan kuitenkin vanhempien tilannetajua ja vastuuta. Jonkun pitäisi seurueesta olla selvinpäin. Eikä itseasiassa humalaisten vanhempien seuraaminen ole lapsen silmille sopivaa nähtävää noin niinkuin muutenkaan, vaikka toinen vanhemmista vesilinjalla olisikin.

Miksi periaatteellisten Suomalaisten alkokuri katoaa, jos kukaan ei vahdi? Miksi Suomessa ei oteta leikkipuistoon lauantai-iltana siideriä, mutta lasten leikkipaikan jätskibaarissa on sopivaa ottaa puolen litran huikka? Kuuluuko alkoholitarjoilu pallomereen, vaikka yhden annoksen nauttiminen esimerkiksi saunakaljan muodossa onkin hyväksyttävää?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (10)

Näin puoliksi espanjalaisena tämä aihe vähän kummastuttaa. En ymmärrä sitä ajatusmaailmaa, että joko ”ollaan selvin päin” tai ”dokataan”. Espanjassa on täysin normaalia nauttia vaikkapa ystävien tai perheen kesken lounaalla viiniä ruoan kanssa. Vaikka onkin lapsia mukana. Lapset ovat yleisestikin mukana elämässä paljon näkyvämmin kuin Suomessa. Myös ravintoloissa, ja myös illalla. Ei siellä kuitenkaan ”dokata”. Itse voin hyvin juoda pari lasia viiniä vaikka lapset ovatkin mukana, mutta en tietenkään enempää. Örveltäminen ja dokaaminen lasten kanssa on tietenkin täysin tuomittavaa, mutta onko pari lasia viiniä oikeasti niin kamala asia? Vai onko kyse siitä, että Suomessa ei ole olemassa käsitettä ”pari lasia viiniä”?
0
1 vastaus

No voi helavitkutin, kannella tupakoidaan?? Itse olen kasvanut pienessä pirtissä jossa isä ja vieras saattoivat polttaa, en ole siitä kärsinyt eikä sisaruksetkaan, meitä on 7. Juominen ei ole hyvä lasten seurassa, itse tein sitä ja kadun.
0
1 vastaus

Passiivinen tupakointi on haitallista. Ethän voi tietää, millainen syöpä teitä vaanii passiivisen tupakoinnin vuoksi?
Se että itse ei ole kärsinyt, ei tarkoita että muutkaan eivät kärsi. Toisaalta laiva nyt on aika harvinainen tilaisuus olettaen eli eipä sille terveydellistä haittaa ole että joskus savussa on MUTTA tarkoitukseni ei ollut oikeastaan se. Tarkoitus oli osoittaa vähän sitä eroa, että esim tuo tupakointi ei olisi mitenkään hyväksyttävää esim lasten hiekkalaatikolla ja sitä katsottaisi karsaasti mutta laivalla kukaan ei paheksu. Miksi?
0
1 vastaus

Ehkä ”ruotsinlaivoilla” on ollut se mentaliteetti aina, että on ok juoda, kun ollaan risteilyllä. En oikein ymmärrä jopa tuollaista tuputtamista siltikään.. Itse olen juonut viimeksi 2,5 v sitten edes yhtä. Syy on kuitenkin terveydellinen. Kuitenkaan vaikka voisin juoda, en joisi yhtä tai kahta enempää lapsen nähden. Ahdistusta ei lapsen mielestäni tarvitse tuntea vanhemman juomisesta ja sitähän se aiheuttaa…
0
1 vastaus

Hyvä kirjoitus! Samaa ihmettelen.
0
1 vastaus

Satunnaiset, huom. satunnaiset, saunakaljat/sidukat mä ymmärrän, sekä lasillisen viiniä spessuruuan kanssa – just esimerkiksi joulupöydässä, mutta tota laivakäyttäytymistä en oo koskaan arvostanut. Mun mielestä jos sinne paattiin ahtaudutaan mukulan kanssa, ni sillon siellä käyttäydytään niin että ollaan sen mukulan kanssa. Onhan se sille lapsellekin paljon kivempi reisu kun ei tarvi kattoa vanhempia ihan toisissa maailmoissa. Jos paattiin pitää ryyppäämään mennä niin se on sitten ihan aikusten kesken se semmonen reissailu.
Tää nyt ei ollu laivalla tää tilanne, mutta sukulaisen synttäreillä mulle tarjottiin monta kertaa lonkeroa, eikä kukaan tuntunut tajuavan että oon mun kolmekuisen muksun kanssa liikenteessä. ”Eihän yks nyt haittaa”, no itseasiassa – mua haittaa, en mä halua juoda edes sitä yhtä jos mulla on laps mukana. Jokanenhan siis tavallaan, mutta kyllä niittenkin jotka päättää ettei edes sitä yhtä ota kun lapsi on mukana, ajatuksen juoksua pitää kunnioittaa. Eri asiahan tottakai olis ollut se, että jos laps olis hoidossa ollu niin sitten. Tosin, sillonkin se olis jäänyt siihen yhteen skumppalasilliseen ja ehkä siihen lonkeroon kunnen muutenkaan juuri kännäilytyyppiä ole 😀
Tää oli tosi hyvä postaus! Pistää ajattelemaan, itseä noin niinkun yleisesti & toivottavasti näitä vanhempia myös, jotka siellä paatissa heittää perseet olalle mukeloiden kanssa.
0
1 vastaus

Naulan kantaan. Miksi ihmeessäö pitää ottaa lapset mukaan jos halutaan dokata? Jäätävää, että 3kk ikäsen vauvan kanssa olevalle tarjotaan alkoholia -_- mä väitän että pieni lapsi kyllä vaistoaa pienenkin alkomäärän
0
1 vastaus

Olen sun kanssa totaalisesti samaa mieltä! Enkä vähiten siksi että olen 90-luvulla ollut itse tuo pieni lapsi joka on leikkinyt pallomeressä sillä aikaa kun laivaseurue on vetänyt viereisessä ravintolassa mukavia pikku päiväkännejä. Entä sitten kun jotain sattuu? Kun pienet jalat vievät huomaamatta jonnekin jonne niiden ei kuuluisi mennä? Itselle kolmen lapsen kokoonpanon pitäminen koossa on selvinpäinkin varsin haasteellista, saatika sitten että olisi promilleja veressä!
0
1 vastaus

Itseäni ahdistaa Suomen ja suomalaisten kanta siihen ettei alkoholi kuuluisi lainkaan vanhemmille. Nautin esim. Välimeren maissa että saan ottaa lapseni mukaan ravintolaan ja nauttia sen muutaman lasin viiniä ruuan kanssa ilman pelkoa syytävistä katseista. Näin koen lapsenikin oppivan vastuullista alkoholin käyttöä eikä vain houkutusta siitä mikä on kiellettyä.

Ymmärrän ettei kännissä voi olla mutta uskon myös siihen että holhoamis kulttuuri ja jonkinasteinen kielto aiheuttaa myös kapinnallisuutta
0
1 vastaus

Olen kolmen lapsen ”natsimutsi”, kasvanut perheessä, jossa ei juotu pisaraakaan koskaan. Sain ensimmäisen lapseni 18-vuotiaana ja olin ehdoton siitä, ettei kotonakaan (saati muualla) oteta yhtäkään lapsen ollessa paikalla. Nyt olen jo ”aikuinen” ja tosiaan perheessä on koululaisia ja sitten vähän pienempää sakkia. Oma ”maailman kurinalaisin” ajatukseni alkoholista on löystynyt vuosi vuodelta. Kritisoin sitä ajatusta, että ollaan joko vesiselviä tai räkäkännissä. Ikään kuin ne olisivat ne kaksi vaihtoehtoa ilman välimuotoa. En hyväksy humaltumista lasten aikana tänäkään päivänä. Olen kuitenkin huomannut voivani ottaa sen saunakaljan tai vaikka kuohuviiniä jos siltä tuntuu, ilman että toikkaroin hetken päästä tiedottomassa tilassa vailla kykyä huolehtia jälkikasvustani.

En ole vienyt lapsiani esimerkiksi risteilylle vielä kertaakaan juurikin siksi, että heidän ei mielestäni kuulu nähdä sankoin joukoin humalaisia aikuisia. Aion heidät kasvattaa ”kulttuuriin”, jossa alkoholi ei ole numero tai synonyymi räkäkännille. Jos kuvittelisin meidän lähtevän laivalle, niin voisin ottaa siiderin tai kaksi tai pitkän iltapäivän-illan aikana vaikka kolmekin (tuskin pallomeren kahviossa siltikään). Sellaista vahinkoa harvemmin tahattomasti sattuu, että yhtäkkiä muuttuu täysin arviointikyvyttömäksi toheloksi, ellei sitten tahallaan sitä kerjää juomalla liikaa. Lasten aikaan sellainen ei ole hyväksyttävää (jos nyt muutenkaan tarpeellista ainakaan). Lasten nukkumaanmenoaika on perheessämme niin reissussa kuin kotonakin viimeistään klo 21 ja tästä pitäisin itsekin ilman kuulutuksia kiinni. Lähinnä ahdistuisin ajatuksesta, että vaikkapa viisi vuotias poikani olisi vielä puoliltaöinkin yökerhossa. Myös ahdistuisin, jos näkisin siellä muiden pieniä lapsia siihen aikaan.

Suomalaisittain ajateltuna nuo kaksi vaihtoehtoa ”vesiselvä” ja ”räkäkännissä” voivat olla ne ainoat oikeat, mutta sukupolvien vaihtuessa myös kulttuurin uudistaminen olisi paikallaan. Ollakseen kelvollinen vanhempi lapsilleen, ei mielestäni tarvitse pidättäytyä vaikkapa punaviinistä perheillallisella – kunhan muistaa ettei sitä nauti päihtyäkseen. 🙂

ps. haluan vielä mainita, että ihan aiheesta kirjoitat! Varmasti näitäkin alkoholin suurkuluttajavanhempia on aivan liikaa. Humala ja lapset eivät todellakaan kuulu samoihin piireihin. Halusin omalla vastauksellani tuoda esille sitä, että on myös vanhempia, jotka käyttävät alkoholia lasten aikaan vaarantamatta silti lasten turvallisuutta. Avainsana on kohtuus ja käytön tarkoitusperät.
0
1 vastaus

Näin puoliksi espanjalaisena tämä aihe vähän kummastuttaa. En ymmärrä sitä ajatusmaailmaa, että joko ”ollaan selvin päin” tai ”dokataan”. Espanjassa on täysin normaalia nauttia vaikkapa ystävien tai perheen kesken lounaalla viiniä ruoan kanssa. Vaikka onkin lapsia mukana. Lapset ovat yleisestikin mukana elämässä paljon näkyvämmin kuin Suomessa. Myös ravintoloissa, ja myös illalla. Ei siellä kuitenkaan ”dokata”. Itse voin hyvin juoda pari lasia viiniä vaikka lapset ovatkin mukana, mutta en tietenkään enempää. Örveltäminen ja dokaaminen lasten kanssa on tietenkin täysin tuomittavaa, mutta onko pari lasia viiniä oikeasti niin kamala asia? Vai onko kyse siitä, että Suomessa ei ole olemassa käsitettä ”pari lasia viiniä”?
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: