Miehet kertovat: Miksi emme sano rakastavamme? (+6 vinkkiä puhumattomuuteen)

Teksti

Miehet eivät puhu tunteistaan eikä vanhat koirat opi uusia temppuja. Useimman miehen hypotalamuksessa kuitenkin elää tunne joka ei kuitenkaan ole kytköksissä puhekeskukseen. Koirista huolimatta, aivot voivat kehittyä aivosolujen uusiutumattomuudesta huolimatta.

Meidän parisuhteemme on kokenut 10 vuoden aikana niin vuoren huippuja, kuin maanalaisia syvimpien loukkojen rotkojakin. Mukana roikkuva ongelma on kuitenkin kautta nousujen, laskujen ja vuosien ollut puolisoni totaalinen kyvyttömyys ilmaista positiivisia tunteita. Olemme käyneet pariterapiassa (itseasiassa kahdella sellaisella) eikä kumpikaan yrityksistä huolimatta kyennyt tuomaan tähän ratkaisua. Aivoja ei pysty kehittämään ammattitaitoisinkaan psykoterapeutti. Sellainen työ on tehtävä itse. Usein miesten suurin ongelma onkin motivaaton puute. He eivät näe ongelmaa siinä, että jättävät sanomatta ”minä rakastan sinua”. Yleinen vitsinparsi on harmillisen paikkaansa pitävä ”Olen sen kerran sanonut, ilmoitan jos asia muuttuu”.

Tilanne ei kuitenkaan ole niin vakava, kuin luulin. Kysyin muutamasta suuresta Facebookryhmästä miehiltä, että mikseivät he puhu tunteistaan. Vastauksia tuli, mutta ei vyörymällä. Joko miehet sittenkin viljelevät rakkaudentunnustuksia verbaalisesti siinä missä naisetkin, tai sitten miehet eivät puhu edes tunteista puhumattomuudesta. Sain luvan julkaista muutaman miessukupuolen edustajan kommentin aiheesta.

”Kuten tutkittua, jokaisella yksilöllä on oma ”rakkauden kieli”. Kellä se on verbaalinen, kellä jotain muuta. Toki olen sitä mieltä, että joskus hyvä näyttää kumppanille että ”kokeilen nyt tätä sinunkin kieltäsi” ,eli juurikin vaikka miehenä kertoo naiselleen hänen olevan tärkeä. Esimerkiksi itse välitän ko. viestin parhaiten tekemällä avopuolisolle joka aamu aamiaisen. Se on minun keinoni kertoa, että hän herää rakastavaan kotiin sinäkin aamuna. 

”Minulla on ollut tapana sanoa vaimolleni usein rakastavani häntä, ja vaimolleni rakkauden tunnustaminen minua kohtaan on ollut aina vaikeampaa. Nyt kuitenkin aloin miettimään ja tajusin että en ole asiaa sanonut varmaan puoleen vuoteen. Mikä on siis tämän aiheuttanut? Luulen että vaimoni paluu työelämään  pitkän kotiäitiyden jälkeen on vaikuttanut asiaan. Käytännössä olen itse ottanut enemmän vastuuta kotitöistä ja lasten hoidosta. (Toisella lapsella on Adhd, toisella uhmaikä) sitten pitää kotitöiden ohessa jatkaa remonttia ja käydä kahtena päivänä viikossa kuntouttavassa työtoiminnassa, että hommia niin paljon ettei käytännössä tee edes mieli sanoa rakastavansa vaimoa joka väsyneenä tulee kotiin töistä ja valittaa kuinka ei taaskaan jaksa mitään”

”Rakkaudesta puhuminen on kiusallista”

”Rakkauden tunne hukkuu arjen kiireisiin eikä tule sanottua jotakin mitä ei aktiivisesti ajattele”

”Ruma lause, ei sovi omaan suuhun. Helpompaa laittaa whatsupissa sydän.” 

Kuten tästä pienestä otannasta voi päätellä, syitä lienee yhtä paljon kuin on puhumattomia miehiäkin. Jonkinlaisena yleisenä linjanvetona uskaltaisin kuitenkin sanoa, että arki osuu miehillä puhekeskukseen siinä, missä se usein naisilla narahtaa seksikeskuksen paikkeille. Viimekuukausien ajan, olen kuumeisesti pohtinut, voisiko asialle kuitenkin tehdä jotakin? Olen löytänyt ratkaisevat keinot.

  1. Muuta asennettasi. Hyväksy puolisosi tapa olla ihminen.
  2. Tee kohta 1 kiinnittämällä huomiota hänen sanattomiin rakkauden ilmaisuihin. Hyväksy kuitenkin hänen tapansa olla ihminen
  3. Lopeta ”minä rakastan sinua” -lauseen jankutus jos todistat itsellesi että ”niin mäkin sua” on parempi kuin ei mitään. Hänen tapansa olla ihminen on sellainen.
  4. Kohta 3 johtaa siihen, että puolisosi saattaa havahtua, ettet ole aikoihin sanonut sitä ja kokee oman vuoronsa tulleen. Hänen tapansa olla ihminen ei silti muutu
  5. Ujuta miehesi useammin tunteitaan avokätisesti viljelevien ystäviensä seuraan (jos niitä löytyy). Tunteellisuus saattaa tarttua vertaisilta. Hyväksy kuitenkin hänen tapansa olla omanlaisensa ihminen
  6. Hyväksy hänen tapansa olla ihminen

Sain myös vinkin erään tunteistaan puhuvan miehen blogista. Suosittelen tutustumaan, Suomalaisen miehen mielenmaisemaan ei ihan kaikkialla pääse kurkistamaan! Sieluni silmin -blogi olkaa hyvä!

Onko sinulla listaan lisättävää? Mikä auttaa vai onko asiaa edes tarvis muuttaa? Mies, miksi et sano että rakastat?

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Helposti siitä minä rakastan sinua tulee merkityksetöntä hokemista samoin kuin hyvän huomenen pususta jne. ”liian säännöllisestä” asioita joissa ei ole mitään latausta. Itse pidän merkitykselliempänä spontaaneja hellyydenosoituksia ja ihan vain sitä, että kysytään mitä kuuluu ja halutaan sitten oikeasti kuunnella mitä toiselle kuuluu.

Avatar

Me sanotaan mieheni kanssa molemmat toisillemme että rakastetaan ainakin kerran päivässä usein jopa enemmän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä