Yleinen 17.7.2017
TEKSTI Jasmin

11 koko perheelle maistuvaa kasvisruokaa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

”Mitä tänään syödään” -lauseke kaikuu monien äitien huulilla päivittäin. Se ei katso ruokavaliota eikä perhekokoa. Ihminen syö lämpimän aterian keskimäärin 2 kertaa päivässä. Meidän perheessä minä syön vain vegaanista ruokaa, mutta muu perhe ovat tuttavallisemmin sekaaneja. Koko perhe syö vegaanisen lämpimän ruoan päivittäin miestä myöten sillä kasvisruokavaliossa ei ole mitään epäterveellistä. Aikuisen raavaan miehen psyyke tosin saattaa kokea lihan himoa, mutta sitä varten on päivässä 4 muutakin ruokaa ja aina on vaihtoehtona kokata itse. Meillä ei ruokapöydästä juurikaan valituksia onnekseni kuulu.

Vegaaniruokavaliossa käytämme monipuolisesti Tofua tai soijaa sekä nyhtistä, härkistä sekä tempheä.. Vegaaniruokavaliossa proteiini josta sekaruokavaliota noudattavat kovasti huolehtivat, tulee eri osasista. Kaikkea proteiinia ei ole syytä yrittää nyhtää soijasta, sillä ei sekään liikaa syötynä hyväksi ole. Muulle perheelle tämä ei ole ongelma, sillä heidän ravintoarvonsa täyttyy normaalisti sekaruokavaliosta mutta itse olen asiaan joutunut omalta kohdaltani perehtymään. Lämpimien ruokien ohessa proteiinintarve täyttyy erilaisista pähkinöistä, siemenistä ja vaikkapa kvinoasta.

Alla otanta meidän perheemme lämpimistä ruoista. Jos olet keliaakikko, huomaa että härkis ja nyhtis on valmistettu tehtaissa joissa käsitellään vehnää ruista ja ohraa.

Gluteenittoman tortillan päällä bbq-kastiketta, vegaanista mozzarellaa, härkistä, oliiveja sekä sipuleita ja vegaanista pizzaraastetta

Uunissa soijakastikkeessa haudutettuja kasviksia, sekä tofusalaattia (yrttibasilika) Mausta kasvikset ruususuolalla/jollakin muulla suolalla josta pidät. Aikuiseen makuun myös chilikastike toimii

Kasvispyörykät sekä kookospastakastike ja gluteenitonta pastaa ohje https://www.kaksplus.fi/blogit/munakoisonijamina/2017/05/27/kikhernepastasta-grillilisuke-ja-tofupyorykkapastaa/

Pizza jossa nyhtistä (Jos gluteeniton, käytä härkistä) paprikaa, oliiveja sekä aurinkokuivattuja tomaatteja ja tomaattipyrettä sekä vegaanista pizzaraastetta

Grillilautasella härkispihvi, tofuvarras, pastasalaattia sekä ananasta. Voideltu bbq-öljyllä

Nykyään vegaani ei jää ilman juustoja. Ihana vegefeta takaa maistuvan ja maultaan autenttisen fetasalaatin

Riisiä ja temphetofua. Temphe, tofu, vesikastanja sekä bampu haudutettu uunivuoassa 200 asteessa tunti. Liemessä lipstikkaa, sipulia ja vettä sekä soijakastiketta. Soijakastikkeen sijaan olen käyttänyt myös bbq-kastiketta tai chilikastiketta.

Gluteeniton tortillapohja jossa sisällä soijaleikettä, vegejuustoraastetta kasviksia ja chilikastiketta.

 

Uunivuoassa tofua (jos soija/tofukiintiö täysi, korvaa lupiinitemphellä) parsaa, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa sekä herneenversoa ja tomaattia. 1dl kaurakermaa kruunaa kaiken. Vesi piripintaan kasvisten kanssa ja hautuu uunissa joko miedolla lämmöllä 1-2h tai 200 asteessa 45min-1h. Folio/kansi päälle ettei pala. Tofun olen usein lisännyt vasta viimeisellä paistokolmanneksella mutta sen voi myös hauduttaa muiden mukana. Paistoliemessä soijakastiketta, valkosipulia sekä lipstikkaa ja suolaa. Menee tällaisenaan tai lisukeriisin kanssa.

Wokissa riisinuudelia, kesäkurpitsaa, porkkanaa, bambua, kevät -ja punasipulia nyhtistä (härkis käy myös) ja tomaattia. Maustettu ripauksella sitruunapippuria, soijakastikkeella, valkosipulilla, lipstikalla ja ruohosipulilla

Soijasuikaleita ja kidneypapuja sekä maissia maustettu chili con carnemausteseoksella.

Seuraa Facebookissa tästä ja tietenkin Instassa Munakoisoni ja minä

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

Hei, mukavaa että eksyit paikalle, vaikka ikävä kyllä saitkin hieman kapea-alaisen kuvan ajatuksistani. Minä tyyliltäni stereotypisoin oman puolisoni. Olisi kovin tylsää kirjoittaa jotenkin kaikille mahdollisille ajatuksille sopivaa tekstiä jokaisesta mahdollisesta katsontakannasta. Sellainen myös mielestäni aliarvioi lukijaa. Uskon että suurin osa blogiani lukevista ymmärtää, että vaikka puhun ”aikuisen raavaan miehen psyykkeestä” en mitenkään tarkoita sillä sitä, että miessukupuolen psyyke ei kestäisi kasvisruokaa. Pahoittelen ettei tyylini uppoa. Et varmastikkaan halua lukea vanhempia postauksiani sukupuolineutraalin kasvatuksen kieltämisestä 😀 <3
0
1 vastaus

Hei pakko mainita kun pisti silmään, että härkishän ei ole gluteenitonta.
0
1 vastaus

Hyvä tarkennus, minulle se sopii. Tuote on gluteeniton, tehdas ei. otteet

GLUTEENITON ELÄMÄ
Gluteenitonta arkeaTuotteetGluteenittomia tuotteita 2017Kun keliaakikko tulee kyläänMatkallaMatkakokemuksiaReseptejäUsein kysyttyä
DiagnostiikkaArjen tilanteetOireet/tautiKeliakian hoitoTuotteetRaakasuklaa
Kysymyksiä elintarvikkeista
Onko Härkis gluteenitonta?
Härkiksessä tai Härkäpapurouheseoksessa käytetyt raaka-aineet ovat gluteenittomia. Tuotteet kuitenkin valmistetaan tehtaassa, jossa käsitellään gluteenia sisältäviä viljoja, joten tuotteissa on saattaa sisältää gluteenia -varoitus. Ihokeliaakikoille tai huonossa hoitotasapainossa oleville emme suosittele tällaisten tuotteiden käyttöä.

Voinko käyttää nyhtökauraa?
Nyhtökaura on tavano
0
1 vastaus

Olen törmännyt Facebookissa aiemminkin blogipostauksiisi, mutta nyt tulin vierailemaan ekaa kertaa blogiisi reseptien houkuttelemana. Valitettavasti postauksen väsyneet sukupuolistereotypiat typistivät lukemisinnon alkuunsa… Eiköhän tällä vuosituhannella voisi jo ymmärtää ja hyväksyä, että isätkin osaavat tehdä ruokaa (vaikka teillä kotona näin ei olisikaan) ja ”aikuisen raavaan miehen psyyke” saattaa ihan yhtä lailla kaivata sitä vegaaniruokaa kuin lihaakin.
0
1 vastaus

Hei, mukavaa että eksyit paikalle, vaikka ikävä kyllä saitkin hieman kapea-alaisen kuvan ajatuksistani. Minä tyyliltäni stereotypisoin oman puolisoni. Olisi kovin tylsää kirjoittaa jotenkin kaikille mahdollisille ajatuksille sopivaa tekstiä jokaisesta mahdollisesta katsontakannasta. Sellainen myös mielestäni aliarvioi lukijaa. Uskon että suurin osa blogiani lukevista ymmärtää, että vaikka puhun ”aikuisen raavaan miehen psyykkeestä” en mitenkään tarkoita sillä sitä, että miessukupuolen psyyke ei kestäisi kasvisruokaa. Pahoittelen ettei tyylini uppoa. Et varmastikkaan halua lukea vanhempia postauksiani sukupuolineutraalin kasvatuksen kieltämisestä 😀 <3
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Munakoisoni ja minä
Olen vuonna -87 syntynyt äiti. Aloitin Koisoni kasvatuksen lokakuussa 2012. Blogi piirtää sanallista kuvaa perhe-elämästä ja äitiydestä. Rehellisellä rakkaudella. Paikoin ekologisella ja välillä materialistisella otteella. Viha-rakkaussuhteella nykaikaan ja leikkipuistoihin. Yhteydenotot: jasmin.kauko@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • #PerheKauko nauttii jäätelöstä ilman nukkumaanmenoaikaa #Lahti #satamanmakasiini #kesä #vegan #perhe #loma #Yrittäjäelämää #yrittäjäperhe #

munakoisonijamina

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: