Älä sano näitä asioita väsyneelle äidille

Teksti

Lohduttaudu sillä, että minulla on 5 lasta jotka kaikki valvovat öisin yhtäaikaa enkä ole nukkunut vuosiin.             Kuulostaako tutulta? Oletko törmännyt vastaaviin hyvää tarkoittaviin neuvoihin? Tulisitko sinä lohdutetuksi jonkun toisen moninkertaisesta kärsimyksestä? Minä en. Aina kun kuulen vastaavaa, en lohduttaudu. Sensijaan mieleeni tulvii erilaisia vaihtoehtoja siitä, kuinka lohduttajalle saadaan apua. Ei ole normaalia, että 5 lasta valvovat yhtäaikaa. Jossakin on oltava jotakin vialla.

Aika auttaa
Kukapa meistä ei olisi itsekin kuitannut jonkin fiaskon tullessa ystävälle ”se menee ohi. Aika auttaa. Vuoden päästä kaikki on paremmin”. Lopeta heti. Jos juuri nyt silmät pysyvät auki tulitikkujen varassa ja sivusta lurpottaa silti, sydän hakkaa väsymyksestä tuhatta ja sataa eikä vauva nuku tai itselläsi on univaikeuksia, ensivuosi ei auta. Joskus pahimman väsymyksen aikoihin minä pelkäsin, että ensivuosi ei edes tule.

Olisit onnellinen, että sinulla on lapsia. Kaikilla ei ole
Jos tekee mieli näpäyttää, kannattaa toistaa kohta kolme mahdollisimman moneen kertaan ja monessa kohdassa. Sensijaan lohtua siitä ei ole jaettavaksi. Eihän kukaan sanoisi lääkäriystävälleenkään  joka valittaa stressiään ”ole tyytyväinen että olet fiksu, minä en koskaan edes päässyt lääkikseen”

Lähdetään baariin
Mistä lähtien alkoholi ja yön valvominen on auttanut väsymykseen? Tarjoudu sitä ennen tai jopa sensijaan vaikkapa päivällä muutamaksi tunniksi lastenhoitajaksi ja passita silmistä kiinni pitävä äiti päiväunille. Tosiystävä jaksaa odottaa baaria ja vähän vähemmän ystävällekin inhimillisyyden opettelu tekee hyvää. Sitä tarvitaan elämässä.

Sinä sentään saat nukkua öisin kun lapsi on jo iso
Väsymys ei aina johdu unen puutteesta. Silti se voi tuntua kaamealta. Toisaalta, iso lapsi ei välttämättä tarkoita sitä, että öisin saisi nukuttua. Yösyöttöiän ohi mennyt lapsi voi valvoa painajaisten, kasvukipujen tai korvakierteen vuoksi. Äiti voi olla ruuhkavuosien uuvuttamana burn out, silloin voi unohtaa kuinka nukutaan. Vähättely ja koliikkiin vertaaminen ei hyödytä mitään.

Mitä sitten kannattaa sanoa? -Ei mitään. Useimmiten vaikeneminen on kultaa ja ymmärtäväinen katse on tarpeeksi. Väsymystään valittavalle useimmiten riittää kuulluksi tuleminen. Käytännön avusta on varmasti hyötyä, mutta sitäkään ei kannata tyrkyttää vain tarjoamisen vuoksi. Jos tiedät, että vauva on 24/7 rinnalla, on ehkä vain sarkastista tarjoutua yöhoitajaksi eikä muista syistä unettomalle kannata ostaa kysymättä melatoniinia lahjapakkauksessa. Ystäväni teki kerran kanssaväsyneelle vuoallisen makaronilaatikkoa pakkaseen. Varsin varteenotettava idea.

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

”Kyllä tämä äitiys vain on semmoista, että pitää opetella pesemään ikkunat, kun lapset kiipeilevät keittiötikkaissa ja leikkivät vesiämpärillä.”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä