Yleinen 20.8.2017
TEKSTI Jasmin

Päiväkodit pilaavat perheiden arjen -Pakkonukutus poistettava

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Päiväkodit ovat palveluja, joiden on tarkoitus mahdollistaa vanhempien työssäkäynti. Nykyään on menty lujaa vauhtia siihen suuntaan, että päiväkoti on paikka joka varhaiskasvattaa ja jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Tässä ei tietenkään ole mitään negatiivista. Nykyisin emme enää pysty määrittelemään, onko päiväkoti tarkoitettu palvelemaan lapsia vai vanhempia. Oli niin tai näin, meidän arkemme on kesän aikana kääntynyt ympäri eikä millään tavalla positiivisesti.

Päiväunien kohdalla kasvatuskumppanuus on vain kaunis sana. Päiväkodissa nukutaan ja sillä sipuli. Toki ne ketkä eivät nukahda, pääsevät nukkarista ulos piirtämään. Tunnin makuuttamisen jälkeen. Meillä ei ole nukuttu päiväunia pariin vuoteen. Päiväkodissa jos lapsi makaa tunnin sängyssä syvässä hämärässä hiljaisuudessa, hän saattaa nukahtaa. Jos näin käy, nukkumaanmeno venyy illalla puolen yön paikkeille. Silloin on itsestäänselvää että seuraavanakin päivänä päiväkodissa nukahdetaan, koska yöunet jäävät 8 tunnin mittaiseksi lapsella joka on tottunut nukkumaan 12 tuntia. Yöllä. Iltaunille päästään jälleen vuorokauden jo vaihtuessa. Sama toistuu koko pitkän päiväkotiviikon.

Tällainen fiasko on ajankohtaista monen perheen elämässä. Iltaöinen nukkumaanmenon venytys ei ole ainoastaan ärsyttävää ja vanhempien yhteisen ajan riistävää vaan epäterveellistä kaikille osapuolille. Vanhempien yöunet lyhenevät reilusti ja se vaikuttaa päivätyön laatuun sekä vireystilaan ja tätäkautta myös yleiseen jaksamiseen.

Suomessa varhaiskasvatus on huippulaadukasta ja henkilökunta koulutettua. Järjestelmässä on kuitenkin railo. Henkilökuntaa ei ole tarpeeksi. Päiväuniaikana pidetään kaikki päivän tauot ja palaverit. Työntekijöitä ei riitä porrastukseen joten lapsia makuutetaan aloillaan tunti ja ne ketkä nukahtavat, saavat jatkaa uniaan. Joskus suostutaan herättämään tunnin jälkeen, mutta vahinko on jo silloin tapahtunut. Koko viikko on pilalla. Tämäkö on sitä kasvatuskumppanuutta? Entä perheiden parhaaksi toimimista? Kuinka on mahdollista, että maassa jossa korostetaan yksilöä ja erilaisista tarpeista nousevia asioita, tasapäistetään kaikki perheet samaan rytmiin jonka perustana on 1-3 vuotiaan lapsen unen tarve ja henkilökunnan lounastauot?

Olen käynyt tästä asiasta lukuisia vääntöjä. Ollut asiallinen, väsyneenä itkenyt arkemme uutta sekamelskaa, sanonut tiukasti ja tiuskinut lempeästi. Mikään ei auta. Henkilökuntamitoitus ei riitä. Vähästä on vaikea järjestää henkilöä yhdelle kokonaiselle nukkumattomien ryhmälle. Tällainen taukovapauttaja päiväkoteihin kuitenkin tarvitaan ja uskon sen palvelevan perheitä huomattavasti enemmän, kuin massiiviset kasvatuskumppanuuskehityskeskustelut pedagogisine hienouksineen. Tällöin vähennetään asioita joille henkilökunta ei voi mitään, mutta josta he joutuvat vanhempien edessä ottamaan vastuun. Ennenkaikkea päiväkodin tasapäistävää rytmitystä muuttamalla kohennetaan perheiden arkea. Kukaan ei jaksa vuodesta toiseen arkea jossa lapsi menee nukkumaan keskellä yötä. Aikuisetkin tarvitsevat unta eikä työpaikoilla ikävä kyllä ole päiväunimahdollisuutta.

Vanhemmat kautta Suomen ottavat huomioon päiväkotien huonon henkilökuntatilanteen. Yrittävät ymmärtää ja hyväksyä, että lapset kärsivät melutasosta eivätkä aina saa turvallisuudentunnetta sylin puutteessa. Sietävät sen, että hävinneet vaatteet sekä kengät kuuluvat päiväkotielämään ja ovat lopulta vanhempien vastuulla. Merkattuinakin. Käsittävät, että päiväkodin henkilökunnan vähäisten silmälukujen on riitettävä kymmenille lapsille ja elävät sen asian kanssa, että juuri oman lapsen pää saattaa haljeta kiipeilytelineestä pudotessa, kun joku muu tarvitsee huomiota kipeämmin. Eivät näytä pettymystään vaikka perinteiset näytelmäjuhlat ovat ajan puutteen vuoksi menneisyyttä ja joulujuhlat vietetään ulkona leikkien. Eivät hermostu vaikka kukaan ei taaskaan tiedä, ovatko lapsensa syöneet, voineet hyvin tai ikävöineet äitiä. Kaikkien asioista nyt vain ei ehdi pitämään kirjaa. Me ymmärrämme, siedämme ja käsitämme. Olisiko jo aika saada vastapainoksi päiväkotijärjestelmä ymmärtämään perheiden konkreettisia tarpeita ja käsittämään lasten sekä perheiden tarpeiden laiminlyönnin merkitys lasten kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa?

Nykyisessä järjestelmässä lapsilähtöisyys on naurettava kapulakielinen ilmaus, Varhaiskasvatus on tällaisenaan resurssilähtöistä ja se pohjautuu työehtosopimuksiin.

Minä korostan: Vaihtoehtona ei pidä olla henkilökunnan taukojen poistaminen. Vika on järjestelmässä, mitoituksessa sekä haluttomuudessa muuttaa kokonaisuutta. Perheet maksavat päivähoidon todellisista kustannuksista vain murto-osan. Silti se 300e/kk on iso prosentuaalinen osuus tuloista. Näinollen voidaan sanoa, että rahoille pitäisi saada vastineeksi muutakin kuin sirkusta. Etenkin, kun yhteiskuntamme ajaa vanhemmat töihin tulevaisuudessa aikaisemmin kerryttämään verokassaa. Vaihtoehtona toki on lasten hoitaminen kokonaan itse. Se ei  ole tuottoisa ajatus valtion kassalle. Kun oletus on, että ihmisten on oltava yhteiskunnallisesti tuottavia, on osattava järjestää palvelut perheiden tarpeista lähtöisin. Missä vaiheessa tulimme takaisin tilanteeseen, jossa päiväkotia kutsutaan jälleen lastentarhaksi? Onko varhaiskasvatuksesta tullut kaikesta yrityksestä huolimatta lasten säilömiskeskus?

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (55)

Näissä päiväkoti ja uni keskusteluissa tulee aina se epäloogisuus että ensin vanhemmat on sitä mieltä että kyllä se lapsi tylsyyteen nukahtaa kun tunti makuutetaan ( ja yleinsä tästä tunnista päiväkodissa suurin osa aikaa luetaan kirjaa) vaikkei olisi väsynyt. Kumma vaan kun tämä sama ei toimi illalla kotona.
Omakin lapsi nukkui 4- vuotiaana päiväkodissa päiväunet ja illalla nukahtaminen kesti myöhään (10-11). Ei tullut mieleenkään ehdottaa päiväkotiin ettei nukkuis. Se kesti aikansa ja 5- vuotiaana ei enää nukahtanut ( vaikka se sama tunti siellä edelleen maattiin). Eli ei sinne ihan pirteetä lasta kyllä pysty pakkonukuttaan.
0
1 vastaus

Yksi korjaus. Päiväkoti henkilökunnalla ei ole mitään lounastaukoa. Yritämme työntää jotain suuhumme siinä sivussa kun syötämme lapsia. Teoriassa meille kuuluu yksi 10 minuutin kahvitauko, joka useimpina päivinä ei toteudu tai toteutuu palaverissa istuessa, mutta kyllä välillä palaverien takia lapsia pitää makuuttaa. Onneksi yleinsä meillä riittää ei nukkuville puolen tunnin lepotauko mikä on lapsen hermostolle kyllä tarpeen päiväkotipäivän keskellä. Mutta päiväkotien henkilöstömitoitus on kyllä ihan suoraan sanonko mistä… Kuka suostuisi hoitamaan kotonaan 8 alle kouluikäistä lasta 8 tuntia, käytännössä lapsia on usein paljon enemmänkin per hoitaja kun aamuvuoro on päässyt töistä, iltavuoro ei ole vielä tullut ja välivuoro on parin tunnin palaverissa toisella puolen kuntaa.
0
1 vastaus

Työehtosopimuksen mukaan päiväkotityöntekijöille kyllä kuuluu ruokatauko 20min. Voi olla että se on järjestetty niin, että henkilökunta ruokailee ns. valvonta-aterialla eli lasten kanssa, jolloin kyseessä on palkallinen ruokatauko. Ei pidä viljellä valheellista tietoa tästä asiasta, etteikö ruokataukoa olisi lainkaan. T. Päikkärit täti
0
1 vastaus

Suurimmassa osassa päiväkoteja noudatetaan kvtes:ia. Ei ole lounastaukoa. 10min tauko päivässä on eli kahvitauko. Valvonta-ateria tarkoittaa että syömme lapsiryhmässä lasten kanssa. Se on työaikaa, ei lounastauko. Olen ollut pääkaupunkiseudulla 90-luvun lopulta alkaen päiväkodeissa töissä. Ei ole ollut lounastaukoa kunnallisissa päiväkodeissa.
0
1 vastaus

Kerrotaanpa se oikea totuus kv-tessistä. Jos päivä on yli 6 tuntia pitlä ja jos syö valvonta-aterian ei kuulu erillistä taukoa ruokatauoksi. Jos tuo omat eväät, kuuluu 20 min tauko syödä ne omat eväät ihan taukotilassa ei lapsiryhmässä. Sen sijaan työpaikalta ei voi poistua eväiden syömisen vuoksi tai ylipäänsä muutenkaan, ellei keskeytä työpäivää. Kahvitauko 10 min kuuluu kaikille.
0
1 vastaus

Ei kuulu 20 minuutin taukoa. Joissakin kunnissa on lounastauko, mutta se pidentää työpäivän pituutta. Lounastauko on ns. omaa aikaa jos semmoinen on. Tuolla kertomallasi systeemillä omien eväiden syömisestä seuraisi palkintona pidempi tauko kuin niillä, jotka ruokailevat lapsiryhmässä samalla töitä tehden. Tarkistapa vielä ammattiliitosta.
0
1 vastaus

Meille on tätä perusteltu henkilökunnan lounastauoilla joten siksi käytin tässä sitä perustelua. Ruokatauko henkilökunnalle kuuluu joten siksi myös korostin sitä, että ratkaisu ei saa olla taukojen pitämättömyys. Henkilökunnan tauottomuus ei hyödytä lapsia, ainoastaan vähentää työntekijöiden jaksamista entisestään joka heijastuu työhön. Mitoitus on pielessä ja sille on tehtävä jotakin.
0
1 vastaus

Olen ollut Helsingissä, Espossa ja Vantaalla kunnallisissa päiväkodeissa töissä, eikä lounastaukoja ole saanut pitää, vaan on ollut pakko suostua valvonta-ateriaan, eli ruokailuun yhdessä lasten kanssa. Työpäivään kuuluu yksi 10 minuutin kahvitauko, jonka aikana saa vaikka vilkaista sitä omaa kännykkää ja hoitaa henkilökohtaisen puhelun.

Olen Jasminin kanssa samaa mieltä siitä, että pakkonukutus on iso ongelma. Henkilöresurssien puute on kuitenkin vain osa ongelmaa. Yhtä ongelmallisia ovat puutteelliset tilat neliöiden, muunneltavuuden, ilmanlaadun ja akustiikan suhteen. Monet päiväkodit ovat ylitäytettyjä, mikä tarkoittaa, että samoja pieniä tiloja käyttää enemmän kuin yksi lapsiryhmä. Asiakkaille puhutaan ”dynaamisesta tilankäytöstä” ja ”joustavista lapsiryhmistä”.

Uskon, että pakkonukuttaminen houkuttelee osittain myös tiloista lähtevien ongelmien vuoksi. Vaikka olisi kuinka enkeli sydämeltään, jatkuvassa hälinässä työskenteleminen on äärimmäisen uuvuttavaa. Noin tunnin mittainen hiljainen hetki keskellä päivää helpottaa aikuisen jaksamista huomattavasti alkuiltaan asti.

Tässä vielä melun haittatekijöistä (lähde: http://www.tyofysioterapeutit.fi/wordpr/wp-content/uploads/2015/09/ARTIKKELI-Melua-ja-melskett%C3%A4.pdf) S

euraavat kohdat on arvioitu työntekijän eli aikuisen näkökulmasta. Uskon kuitenkin, että melu häiritsee myös lapsia ja tiedän, että se vaikuttaa mm. kielenoppimiseen. Nyt puhutaan kuitenkin niistä syistä, miksi lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat mahdollisesti kannustavat lapsia päiväunille päiväkodissa:

– Suomalaisten päiväkotien taustamelu 67-80 dB

– Suositus taustamelun tasosta vastaaviin tiloihin: 50-55 db

– Lastentarhanopettaja käyttämä äänitaso keskimäärin: 78dB
(Jokaista tastamelun 10 dB:n nousua vastaan puhuja joutuu nostamaan ääntään 5 dB:llä).

– Lastentarhanopettaja joutuu puhumaan 23 dB kovempaa kuin normaaliäänen tasolla puhuttaessa ja 29 dB kovempaa kuin rennolla äänellä puhuttaessa

– 73% lastentarhanopettajista kokee melun vaikuttavan omaan ääneen

– 86%:lla lastentarhanopettajista ilmenee äänen väsymistä päivittäin, 11%:lla on löydettävissä rakenteellisia muutoksia kurkunpäässä

– Melu aiheuttaa henkistä rasitusta, päiväkotien henkilökunnasta 31 % tarvitrsee usein hiljaisuutta työpäivän jälkeen ja 23 % erittäin usein

– äänihäiriöitä pahentavat kuiva ja pölyinen ilma sekä huonot työskentelyasennot
0
1 vastaus

Äärimmäisen hyviä pointteja resurssipulan ohella nuo tilat ja akustiikat, kiitos tietopaketista! 🙂
0
1 vastaus

Muistan melkein itkeneeni ilosta, kun keskimmäisen pojan ryhmässä aloitti aikoinaan uusi lastentarhanopettaja kun hän oli 4v ja lähes ensimmäinen kysymys oli, että haluatteko että lapsi nukkuu päiväunia vai ei. Kotona meillä ei kukaan ole nukkunut päiväunia 2,5v täytettyään ja illat ovat olleet siitä eteenpäin juurikin tuota puolille öin kukkumista, kun päiväkodissa on ollut pakko nukkua. Tuo kysymys todella pelasti meidän arkemme, olen siitä niin kiitollinen!! Lapset kun ovat vaan niin kovin erilaisia, toiset tarvitsevat ne päiväunet ja heille tietysti on tarjottava siihen mahdollisuus! Ja lepohetkeen toki kaikille. Mutta, jos ne pakolliset päiväunet sotkevat koko perheen unirytmin, niin homma menee todella pahasti pieleen…
0
1 vastaus

Meillä oli sama ongelma ja sovittiin,ettei lapsi saa nukkua ollenkaan. Kuuntelee sadun ja sitten pääsee pois. Joskus jos on tosi väsynyt niin hoitaja katsoo ettei nukahda,koska muuten loppuviikon unirytmi on pilalla. Pienenä sai nukkua max 45min koska muuten olisi vaikuttanut illan nukahtamiseen. Kyllä helpotti arkea kun nukkuminen jätettiin pois.
0
1 vastaus

Eikö itse kuulosta hullulta ja lapsen rääkkäämiseltä että ”lapsi oli niin väsynyt että olisi nukahtanut mutta ei saanut nukkua? ” Silkkaa järjen köyhyttä ja omaa kärsimättömyyttä koti rutiinien ylläpitämiseen.
0
1 vastaus

Eikö se sitten ole väärin että lapsi kukkuu puoleen yöhön? Siinä vaiheessa kun yöunet ovat jääneet lyhyeksi, onkin brutaalia kieltää nukkumasta. Sen vuoksi jo se ensimmäinen päivä viikossa kun pk:ssa ollaan, pitäisi saada niin ettei nuku, jottei lapsi mene niin väsyneeksi että on nukuttava.
0
1 vastaus

Juuri näin. Kun pakkomakuutus tuhoaa perheen arjen ja asiasta yrittää päiväkodissa puhua, vastassa on seinä. Meillä päiväkodin johtaja alkoi vihjailla lastensuojelun tarpeesta…
0
1 vastaus

OHHOH! Miksi ihmeessä?
0
1 vastaus

Meille sanottiin myös, että oikeastaan päiväkodin pitäisi tehdä meistä lastensuojeluilmoitus, kun kerroin antavani lapselle melatoniinia. Sitä ei saisi antaa lapsille ilman reseptiä.

Kerroin myös, että meidän elämä oli muuttunut helvetiksi sen jälkeen, kun lapsi meni pph:sta päiväkotiin, jossa piti peräti kaksi tuntia maata hämärässä huoneessa, kun ensin luettiin satu kahdella kielellä. Tyttö oli vauvanakin nukkunut vain puolen tunnin päikkäreitä ja jättänyt ne pois 2-vuotiaana. Kaksi tuntia hämärässä huoneessa teki kuitenkin tehtävänsä.

Itselläni oli juuri todettu kilpirauhasen vajaatoiminta ja siksi väsytti koko ajan. Sitten taisteltiin joka ilta nukkumaanmenosta (itseä väsytti, tyttöä ei) ja tietysti aamulla taas heräämisestä. Kierre oli valmis. Kokonaisunimäärä jäi pienemmäksi, kun tyttö nukkui päivällä vartin, illalla valvoi kaksi tuntia pitempään. Enkä todellakaan yrittänyt laittaa häntä kahdeksalta nukkumaan saadakseni omaa aikaa.

Lopulta puolen vuoden taistelun jälkeen (ja tämän lastensuojelukeskustelun) pk suostui erityisjärjestelyyn, että meidän tyttö jäi kokonaan pois unihuoneesta ja vietti sen ajan eskarilaisten kanssa. Saimme elämämme takaisin!

Sitä ihmettelen, että tästä samasta asiasta pitää vääntää edelleen. Siskoni oli päiväkodissa yli 40 vuotta sitten ja ainoa asia, jonka hän sieltä muistaa on se, miten hirveää oli, kun pakotettiin makaamaan pimeässä huoneessa, vaikka ei yhtään nukuttanut!
0
1 vastaus

Toivottavasti olet ”tiuskinut lempeästi” taholle, jolla on vaikutusvaltaa tämän asian muuttamiseksi, etkä jo valmiiksi ahtaalla oleville työntekijöille.
Ja on myös muita vaihtoehtoja, kuin päiväkoti tai lasten kotona hoitaminen… esimerkiksi. Ryhmäperhepäivähoito, perhepäivähoito tai lastenhoitaja kotiin. Varmasti löytyy sopiva kun alatte vaan etsiä!
Ymmärrän kyllä hyvin tuon, että et halua lapsenne nukkuvan ja että tuo päiväkodin rytmi ei kaikille lapsille sovi. Olen myös päiväkodissa töissä, ja totta on kuten sanoit, että nykyisillä resursseilla ei vaan onnistu se, että osa nukkuisi ja osa ei. Jos nykyisillä resursseilla näin tehtäisiin, niin laatu kärsisi (ennestään).
Mutta suosittelen todella avautumista ja palautteen lähettämistä taholle, jolla on vaikutusvaltaa. Ja hienoa, että otit asian puheeksi! Vanhempien kuuluu vaatia, muuten ei muutos tapahdu!! Mutta ei lastenhoitajille. Ja harkitse muuta hoitomuotoa, lapsestasi kasvaa ihan yhtä hyvä vaikka ei ole 8-10h/pv ylisuuressa ryhmässä päiväkodissa. Ellei jopa parempi! 🙂
0
1 vastaus

Päiväkodissa on myös hyviä puolia, esim leikkikavereita joita perhepäivähoito ei samanlailla pysty 4 vuotiaalle tarjoamaan. Isot leikkipihat ja paljon tekemistä. Olen tosi tyytyväinen moneen asiaan päiväkodissa ja siksi kynnys perhepäivähoitoon on korkea mutta vaihto kyll vakavassa harkinnassa jos tämä ei mitenkään lähde sujumaan paremmin nukkumisen osalta.
0
1 vastaus

Riippuu varmasti paljon päiväkodista. Meidän päikyssä kyllä kysytään vanhemmilta mikä sopii perheelle ja ketään ei pakolla nukuteta. Levätä pitää, muistaakseni reilu puoli tuntia/45min pötkötellen ja sitten voi nousta jos ei väsytä. Meidän molemmat lapset lopettivat tällä systeemillä jo 2v unet kun kaverin 5v posottaa edelleen tunnin unet samassa ryhmässä. Uskoisin että lapsi nukahtaa vain jos väsyttää, toki liian pitkä lepo unettaa ketä hyvänsä. Voisiko teillä kokeilla vaikka 15 min pois lepoajasta jos sitten ei nukahtaisi, tuskin teidänkään päiväkodissa kaikki 4-5v enää nukkuvat.
0
1 vastaus

On kokeiltu herätellä puolentunnin jälkeen mutta se vaikuttaa niihin yöuniin tosi paljon. En oikein edes tiedä miten niin lyhytkin nukkuminen voi vaikuttaa mutta niin on nyt toukokuusta asti ollut 🙁 Jos ei nuku joskus ollenkaan, menee useita tunteja aiemmin kotona helposti nukkumaan. Ikää 4v
0
1 vastaus

Kyllä tarhoissa on paljon muutakin vinksallaan, ei vain tuo nukuttamisjuttu. Monessa tarhassa olleena huomasin paljon asioita jotka sinne ei missään nimessä kuulu.
Kuinka voi tarhantäti yksin arvioida lapsen kehitystä tekemällä tälle testin? Hoitajat haukkuvat lasta, hänen vanhempiaan, vaatteitaan lapsen kuullen. Istutaan kahvilla tai syömässä yhdessä ja kun joku lapsista tulee kysymään jotain hätistellään hänet pois jotta saadaan juoruta asioista. Joitakin lapsia hoidetaan ja halitaan ilmeisesti siksi että vanhemmilla on valtaa. Nämä muut jotka saavat tulla omillaan toimeen saavat hoitajan lirkuttelevan kertomuksen kuinka hyvin päivä oli mennyt ja lapsi oli ollut ihana.
Nämä olivat huomioita joita tein enkä todellakaan niistä pitänyt. Ehkä hieman kärjistettyinä mutta muutaman tälläisen hoitajan käytös pilaa koko paikan. Toki oli enemmän niitä jotka olivat alalla tosi helmiä ja aidosti lapsen kanssa. Itse olen perhepäivähoitajana toiminut ja lapset ovat olleet silloin ykkösasioita. Surullista touhua.
0
1 vastaus

🙁 kurjan kuuloista tuokin.
0
1 vastaus

Ihanaa että tästäkin aiheesta kirjoitetaan omakohtaisia kokemuksia nimittäin joskus näyttää sille että valittajalle halutaan antaa ymmärtää että olisi melko yksin ongelman kanssa. Olen kyllä kuullut tapauksista joissa vanhemmalle on heti vain tokaistu: kaikki meillä nukkuu tai alettu selittelemään kuinka päiväunet ovat tärkeä juttu hetkisessä päiväkotipäivässä. Vanhempi ei voi kuitenkaan nojautua siihen miten jollain toisella perheellä on sillä kai nyt jokainen tietää että eivät lapset old veistetty samast puusta ja unentarpeessa voi olla samanikäisillä paljonkin eroja. Kos vanhempi itse on käytännössä huomannut sen eron kuinka lapsi nukahtaa paljon aikaisemmin jos ei nuku päiväunia on aika surkuhupaisaa kuunnella esimerkkejä joistai toisista lapsista jotka muitta mutkitta nukkuvat kahden tunnin päikkärit ja vanhemmat silti saavat nukkumaan ennen yhdeksää. Tämä siis käännetään taas vanhempien osaamattomuudeksi tai viaksi niinkuin aika monissa asioissa yritetään tehdä. Kerran kun luin amerikkalaisen päiväkodin ohjeita siellä luki että lapsen on pystyttävä olemaan ilman päiväunia koska unihetkeä ei järjestetä. Koski kylläkin yli 3-vuotiaille mutta täällä Suomessahan lepohetket jatkuvat ihan eskarien asti ja joskus eskareitalin on makuutettu tunnin.
0
1 vastaus

Joo tuntuu että tässäkin on paljon kommentteja, että lapsi nyt vain tarvitsee unta jos nukahtaa. Mielestäni asia ei ole niin, jos yöunet venyvät alkaviksi puolelta öin. Yksilöllisyys pitäisi ottaa huomioon koko järjestelmässä. Se tarvitsisi perusteellista muutosta. Tämä asia kiinnostaa minua myös kuntapäättäjätasolla, olen kuntamme varavaltuutettu ja lisäksi tarkastuslautakunnassa varsinaisena jäsenenä sekä sivistyslautakunnassa varalla. Näitä asioita on tuotava esille.
0
1 vastaus

Juu ei ole meillä ruokataukoja, mikä tauko se sellainen on jonka viettää lasten kanssa ruokaillen? Ja mitä nukkumiseen tulee, herättelemme kyllä lapsia jotka nukahtavat eivätkä saa nukkua pitkään, mutta tosiaan henkilökuntaa ei ole tarpeeksi toimia nukkumattomien lasten vahtina.
0
1 vastaus

Ensinnäkin: Älkää sietäkö, vaatikaa kunnan päättäjiltä enemmän.

Toisekseen. Lapsia on monia. Perheitä on monia. Harvoin ongelma on siinä, että lapsi on päivällä nukkunut. Monen kanssa on tehty niin, että vanhemmalle kerrotaan, että lapsi ei ole nukahtanut, jos näin on toivottu. Yks kaks illat alkoivat sujua kotona – vaikka todellisuudessa lapsen on rättiväsyneenä annettu torkahtaa tai nukkua enemmänkin.
Unet eivät ole ainoa asia, mikä lähtee sujumaan kotona ihan vain sen jälkeen, kun on vanhempien kanssa keskusteltu siitä, millainen päivä on. Joku stressi siellä vanhemman päässä helpottaa, hän kohtaa lapsensa eri tavalla, ja arki sujuu.

Mutta tuota, silmiini pisti tuo 12 tunnin unen tarve. Missä välissä vietätte aikaa kotona? Jos lapsi ilman päiväunia menisi seitsemän aikoihin nukkumaan?

Kohta kymmenen vuotta alalla on opettanut sen, että omia lapsia ei tule, ja päivääkään en enää aio tuota työtä tehdä, ennenkuin resurssit saadaan kuntoon. Ja tilat ja mahdollisuus nukkumattomille lapsille, kyllä minä sitä kannatan. Kannatan myös rauhoittumista ja edes sadun verran pakkolepoa. Ei jatkuvalla riehumisella saada kuin ongelmia, myös sinne kotiin.
0
1 vastaus

Lapsi ei ole meillä täysiä päiviä hoidossa, ehdimme viettämään aikaa hyvin 🙂
0
1 vastaus

Sehän on kiva! Pysyykö tuo rytmi myös vapaapäivisin? Aikaisin illalla nukkumaan? Jos viikonloppuna valvotaan ja nukutaan pitkään, ei ihme, että viikko menee plörinäksi, kun on kaiken lisäksi herätetty ”liian aikaisin”. Lapsesi sisäinen kello voi poiketa omastasi. 😉
0
1 vastaus

Tämä rytmi pysyy myös vapaalla. Joskus toki joustaa, esim reissuissa jne mutta sitten vastaavasti nukutaan aamulla pidempään. Ei kuitenkaan puoleenpäivään. Aamulla pidempään nukkuminen ei ole vaikuttanut yöuniin. Välillä puoliso on mennyt myöhemmin töihin jotta lapsi saisi nukkua pidempään aamulla pitkään päiväunien jälkeisen pitkään menneen yön vuoksi, mutta ei työtkään jatkuvasti jousta.
0
1 vastaus

Hienoa, että näkokulmasi nojautuu vahvvasti tunnistettuihin resurssiongelmiin. Ja tämä on totisinta totta. Unihetkillä ei ”vain” palaveerata tai käydä kahvilla. Unihetkillä siivotaan, järjestellään tavaroita ja vaatteita, soitetaan puheluita esim. yhteistyökumppaneille(monilla lapsilla on erityisen tuen tarve), hoidetaan juoksevia asioita, haetaan vanhemmille papereita täytettäviksi, lähetetään sähköpostia, suunnitellaan ja valmistellaan toimintaa jne jne jne. Luulen että päiväunista pidetään kiinni juuri sen takia, että nämä KAIKKI muut välttämättömät asiat tulee hoidetuksi. Ja tämä on todellinen resurssiongelma.
0
1 vastaus

Juuri noin. En minä halua henkilökuntaa syyllistää tästä.
0
1 vastaus

Omassa kunnassa on kyllä järjestetty niin että syödään omia eväitä tai talon ruokaa ja ne PITÄÄ syödä lasten kanssa. Juuri tuli tästä taas muistutus. Jos joku haluaa saa pitää ruokatauon mikä pidentää päivää puoli tuntia ja olisi lasten valvonnan takia aika mahdoton järjestää ( lähes aina nukkariaikaan joku palaveri) joten en ole koskaan kuullut kenenkään sellaista pitäneen.
0
1 vastaus

Ai että olin iloinen kun lapsillani oli mahdollisuus nukkua päiväkodissa päiväunet vielä eskarissakin. Ketään ei nukutettu/paijailtu uneen, mutta jos nukahti niin saivat nukkua. Olipa kiva hakea hyväntuulinen virkeä lapsi kotiin, touhuta ilta ilman väsymyskiukkuja. Viikonloppuisin ja lomilla ei meilläkään kotona päiväunia nukuttu, mutta se suuressa ryhmässä olo väsytti ja uni tuli aika usein. Yhteinen ilta päiväkotipäivän jälkeen jäi väkisinkin harmittavan lyhyeksi, joten en pannut lainkaan pahakseni tuntia paria ”ylimääräistä” lapsen valveillaoloaikaa.

Kirjoitit että lapsesi nukkuu normisti yöunia 12 tuntia putkeen. Päiväunien takia unet jäävät 8 tuntiin. Tähän jos lisätään päiväkodin maksimissaan kahden tunnin päiväunet, jää lapsellesi univajetta 2 tuntia vuorokaudessa… Voisiko iltakukkumisen taustalla ollakin väsymys ja univaje?
0
1 vastaus

Meillä lapsi ei ole täysiä päiviä hoidossa. Yleensä perhe-aikaa jää se 4-6h.
0
1 vastaus

Oivoi.. tätä on kurjaa lukea, monestakin syystä. Suurimmaksi osaksi siksi, että sinun ja muiden kommentoijien päiväkoti ei ota tarvettanne päiväuni ja muissa asiassa tosissaan. Kyllä, minunkin päiväkodissani jokaisen on pakko olla nukkarissa ja n. 1h MUTTA siellä ei todellakaan ole pakko nukkua – emme väenväkisin nukuta lapsia. Vanhempien toiveesta voimme pitää lapsia hereillä, saduilla, musiikilla, vieressä olemassa.. keinoja on. Kyse on viitseliäisyydestä. Levätä pitää ihan jokaisen lapsen ja sitä perustelemme mielellämme, että miksi, mutta nukkua ei ole pakko.

Muutkin kirjoittamasi asiat tuovat pahan mielen.. Minun ryhmässä on lapsia reilusti yli 20 ja jokainen saa päivän aikana syliä ja turvaa aina kun haluaa. Ainaki toivon niin! Ja jos niin ei olisi, toivon todella että ryhmön lasten vanhemmat avaavat suunsa ja kertivat sen, jotta voin yrittää korjata tilanteetn.
Teemme hurjasti töitä, että melutaso pienenisi – käänsimme koko päivästruktuurin uusiksi ja panostamme pienryhmiin entistä enemmän. Äänieristellwvyjä on siellä täällä, mattoja, aikuiset valvoo leikkien äänenkäyttöä jne..
Teemme kaikkemme että kadonneet nimettömätkin hanskat löytäisivät takaisin kotiin.
Ja todellakin lapsista nimenomaan pidetään kirjaa onko hän syönyt ja nukkunut. Ennen kaikkea kirjaa siitä, mitä teimme päivän aikana,oliko kavereita, menikö harmitukset ajallaan ohi, kävikö mitään.. Se on varhaiskasvatusta. Sanoitamme todeksi työtämme.
Totta kai, haavereita tulee jokaiselle lapselle, mutta meidän tehtävä on nimenomaan valvoa ja olla läsnä. Vaikka katsoisin juuri suoraan kohti kyseistä lasta, monesti osuma tapahtuu sekunnissa eikä niille oikeasti yksinkertaisesti voi tehdä mitään. Silloinkin olen paikalla, pyyhin kyyneleet ja kerron vanhemmille heti hakutilanteessa.

Toivon sydämeni pohjasta,että te vanhemmat jatkatte ihanan ymmärtäväistä ja suvaitsevaa linjaa MUTTA jos jokin asianoikeasti mielestänne on vinossa VAATIKAA perusteluja ja antakaa PALAUTETTA. Ei aina riitä, että työntekijöille, joskus ikävä kyllä ei edes johtajalle, mutta onneksi portaita jatkuu vielä siitäkin ylös päin. Olkaa valppaina ja pitäkää huoli lapsenne varhaiskasvatuksen laadusta! Se todellakin on yksilö/perhelähtöistä, kun sitä tekee ammattitaitoinen, motivoitunut ja muutoshaluinen henkilökunta.
0
1 vastaus

Tiedän että päiväkodin työntekijät tekevät parhaansa. Tarkoitus ei ollut pahoittaa kenenkään mieltä. Yritin tuoda esille sitä, että me vanhempina hyväksymme asiat joille tehdään voitava, esim syli ja melutaso. Meidän päiväkodissa on syliä useimmiten tarjolla, välillä lapsi puhuu ettei syliin aina pääse mutta olen yrittänyt selittää, että välillä on muiden lasten vuoro olla sylissä tai ja välillä tädit myös leikkivät jne. Tavaroitakin häviää ja se nyt on vain sitä elämää. Koetin tuoda esille siis juuri sitä, että me vanhemmatkin ymmärrämme ihan aidosti ja odotamme sitä myös päiväkodilta. En niinkään tarkoittanut ettei yksittäiset hoitajat meitä ymmärtäisi, ymmärtävät kyllä. Tarkoitin ennemminkin juuri sitä järjestelmää joka tällähetkellä tasapäistää auttamattomasti eritarpeiset lapset ja perheiden tilanteet. Toivon, että sitä voisi muuttaa. Ei vain yhden päiväkodin osalta vaan koko systeemin osalta.
0
1 vastaus

Ymmärrän turhautumisesi. On varmasti hankalaa saada lapsi nukkumaan illalla joka on nukkunut päivällä eikä enää tarvitsisi päikkäreitä. En vähättele sitä harmia mikä on kun olisi nukkumaan meno aika mutta lasta ei nukuta koska päivä unet. Olen itse ollut töissä päiväkodissa ja nähnyt sen arjen siellä. Totuus on että kaikki lapset eivät tarvitse unta. Mutta se miksi sinne lepo huoneeseen on tämä: Monet lapset tulevat jo aikaisin hoitoon ja tarvitsevat lepoa, eivät ehkä unta mutta lepoa kuitenkin. Muuten kodeissa ilta saattaa olla niin lapsilla kuin aikuisillakin kurja kun väsyttää ja kiukuttaa kun ei ole levähdetty.
Ja toinen syy sinne nukkariin meno on se että se osasto missä lapset viettävät päivän (syövät,leikkivät ja askertelevat täytyy saada siivottua) sillä eihän leivän muruiden ja päivällis sotkujen keskellä ole kiva leikkiä. Ja unohtamattakaan työn tekijöiden taukoja. Pitäähän heidänkin saada syödä ja vähän huilata?
Niin kuin sanoi, ymmärrän turhautumisesi mutta otathan huomioon nämä yllä mainitut seikat. Mitä tulee kadonneisiin vaatteisiin kiireen keskellä ei aina pistä merkille mihin se pipo tai vanttuu nyt meni. Ja joskus vanhemmat saavat syyttää myös itseään jos ei viitsi nimikoida lastensa vaatteita. Mutta pää pointti on se että päiväkodin henkilökunnalla on välillä todella kova kiire.
Pyrimme hoitamaan kaikkien lapsia hyvin ja tuomaan lohtua ja turvaa. Lapsia vain on niin paljon ryhmissä että kaikille pitäisi pystyä antamaan saman verran huomiota.
Ikävää jos kolleegani teidän hoitopaikassanne eivät pysty aina kertomaan yksityis kohtaisesti kertomaan lapsesi päivästä. He varmasti tekevät parhaansa että tyttärelläsi olisi aina kivaa tulla hoitoon.
Ihanaa syksyä teidän perheelle, kyllä se siitä helpottaa ❤
0
1 vastaus

Olen toki ymmärtänyt tämän lepohetken tarkoituksen ja halusin kirjoituksellani tuoda esille sen, miten paljon negatiivisesti se vaikuttaa perheiden elämään. Tuo kuvio pitäisi muuttaa, niin ettei se ole pois henkilökunnan selkänahasta tai muista tärkeistä asioista. En tiedä miten se tarkalleen tehdään ja siksi siitä puhun. Että aihe nousee ajankohtaiseen keskusteluun ja kyseenalaistetaan rakentavasti nykyinen systeemi. Asioista on voitava puhua ääneen.
0
1 vastaus

Teksti on tärkeä ja ajankohtainen pohdittavaksi mutta valitettavasti siitä huokuu viha ja syyllistäminen nimen omaa henkilökuntaa kohtaan. On surullista että ajattelet niin ihmisistä joihin lapsellasi on toissijainen kiintymyssyhde sinun jälkeesi.
Tekstistäsi myös huomaat ettet ole ollut päivääkään päiväkodissa. Koita muistaa että kaikki muutkin lapset ovat jonkun silmäterä kuten omasi on sinulle. Kysypä vaikka saisitko olla yhden kokonaisen päivän päiväkodissa, näet kuinka mahdotonta on vastata täysin 24 lapsen tarpeisiin. Tämä lapsi ei saa nukkua, tämä lapsi saa nukkua 20 minuuttia,tämä lapsi saa nukkua 40 minuuttia, tätä ei saa herättää, jne. On täysin mahdottomuus vastata jokaisen lapsen yksilölliseen unen tarpeeseen. Mutta usko pois, jos lapsesi nukahtaa unille on hän ollut väsynyt. Ei hän nukahda pakolla, ei sitä ole kai mahdollista edes tehdä!
Nukkari aika on myös sitä aikaa jolloin pidetään ne palaverit joita ei voida pitää silloin kun lapset ovat hereillä. Tai juodaan se kuppi kahvia koska muita ruokataukoja tai kahvitaukoja ei voi pitää, vaan ruoka syödään lasten kanssa samalla räkää pyyhkeen jne.

Jos lapsi ei niin lyhyillä unilla nukahda ennen puolta yötä, on syytä tarkistaa omia ruutiinejanne. Teettekö iltarutiinit samaan aikaan ja nukkumaan meno aika olisi sama joka ikinen ilta, myös viikonloppuisin? Olettehan ulkoilleet yhdessä jotta lapsi on saanut tarvitseman määrän liikuntaa päivässä, 2-3tuntia? Olettehan viettäneet aikaa yhdessä sylikkäin ja leikkien? Uuden arjen ja rytmin kiinnisaamiseen tarvitaan toistoa, toistoa, toistoa…monta viikkoa!

On totta että yhteiskunnan päättäjien olisi syytä tehdä muutos lapsiemme parasta ajatellen ja ryhmäkokoja pienentäen. On surrullista että syyllistät niitä ketkä tekevät annetuilla resursseilla kaikkensa jotta jokaisen lapsen olisi hyvä olla. Myös sinun. On aika asettua yhteiseen rintamaan jossa arvostetaan opettajien ja hoitajien työtä eikä syytellä toisia. Arvostusta kiitos!

(Olen itse lto.)
0
1 vastaus

Siis mistä huokui viha tai edes negatiivisuus?? Enempää ei juuri voi korostaa sitä, että kyse ei ole hoitajien laiminlyönnistä tai laiskuudesta, kuin kirjoittaja tekee. Tämä asia käy selvästi sinulla niin arkaan paikkaan, ettet kykene arvioimaan sanottua lainkaan objektiivisesti.
0
1 vastaus

Hei, olen työskennellyt itsekin aikanaan päiväkodissa, tiedän tasantarkkaan, ettei aika riitä kaikkeen mahdolliseen. Siksi tästä kirjoitin. Systeemi ei toimi. Monen eri-ikäisen lapsen erilaiset tarpeet eivät istu nykyiseen päiväkotijärjestelmään. Tämä ongelma on erittäin monelle iso ja ajankohtainen. Siksi siitä on puhuttava ja mietittävä miten asiaa voisio muuttaa palvelemaan perheiden tarpeita paremmin. Sitähän kasvatuskumppanuus on.
Olen kiitollinen päiväkotimme henkilökunnalle, he ovat kyllä yrittäneet. Jos resursseja ei ole, niitä ei ole enkä vaadi että on jätettävä tauot pitämättä. En huutele tästä siksi, että omani tarvitsisi erityiskohtelua vaan puhun tuhansien muidenkin samasta ongelmasta kärsivien puolesta.
0
1 vastaus

Hei.
En tiiä missäpäin asut mutta ei meillä Hesassa ole kyllä lounastaukoa vaan syömme lasten kanssa. Meillä on kerran päivässä 10min kaffetauko.
Ja juu ikävää kun lastesi pk ei tuu vastaan uni asiassa. Mun työpaikalla syömme portaittain salissa;isojen puolella ensin nukkujat(vanhempien kaa sovittu) lh lukee heille.
Sitten syö ei nukkujat..he lepäävät patjalla kuunnellen sadun ja sitten leikkimään ja tämän hoitaa opettaja. Juuri se ettemme syö ryhmätilassa auttaa siihen että voimme jakaa nukkujat nukkariin ja sadun kuuntelijat patjoineeen ryhmätilaan. Tää vaan tarvii luovuutta ja yli ryhmärajojen työskentelyä ja valitettavasti se ei kaikilta onnistu.
0
1 vastaus

Lapsemme päiväkodissa on asia ratkaistu niin että toimitaan yli ryhmärajojen ruuan jälkeen. On nukkuvien lasten nukkumahuone ja lepäävien lasten tarinahuone. Vanhempien kanssa sovitaan kumpaan lapsi menee. Tarinahuoneessa kuunnellaan satua ja rauhoitutaan eikä sitä ole pimennetty unettavaksi paikaksi.Siellä ollaan varmaan noin 45 mi, mutta jos luetaan lähes koko ajan en koe sitä pakkomakuuttamiseksi. Nukkuvien puolella ollaan enempi hyshys -linjalla. Oikeasti unta tarvitsevat saavat unirauhan kun nukkumattomat eivät ole siellä pyörimässä. Mielestäni loistava systeemi!
0
1 vastaus

Päiväkodin uniasia perustuu rakenteissa oleviin ongelmiin, henkilökunnan asenteisiin ja huonoon johtamiseen. Monissa päivökodeissa tehdään, miten on aina tehty ja perustellaan se lapsilähtöisesti, vaikka kyse on jäykästä ja vanhanaikaisesta toimintakulttuurista.

Itse olen työskennellyt usean vuoden ajan lähiöpäiväkodissa, jossa on ollut paljon tuen tarpeessa olevia lapsia ja perheitä. Päiväkodissa oli pakkonukuttamista (lasken pakkonukuttamiseksi tunnin makaamisen, jonka viimeisillä minuuteilla lapsi nukahtaa TYLSYYTTÄÄN). Vanhemmat viestivät hankalista iltatilanteista ja negatiivisista vuorovaikutushetkistä, kun lapsi ei nukahda ja muu perhe on väsynyt. Päätin tehdä asialle jotain: Puhuin tiukan keskustelun päiväkodin johtajan kanssa ja kerroin, että me olemme täällä perheitä varten. Meidän työnkuvamme on ennen kaikkea ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö ja perheiden tukeminen. Kuukauden päästä moni perhe kiitteli ja kertoi kuinka paljon jaksamista ja voimavaroja päiväunien poisjättäminen/ lepo vain sadun ajan, on tuonut koko perheelle. Lasten rytmit normalisoituivat ja lapset pärjäsivät hyvin päivän ilman unia. Se oli vain kiinni siitä, miten me aikuiset suunnittelimme toimintaa. Muutosvastarintaa esiintyi monessatyöntekijässä, mutta johtajan hyvällä johtamisella ja työn uudelleen organisoimisella pystyimme muuttamaan unikulttuuria. Kyse on siis aikuisten asenteista, ei perheiden huonoista iltarutiineista tai muusta johon liian usein vedotaan.

T: Lastentarhanopettaja, perhekeskeisen varhaiskasvatuksen kehittämisen ja johtamisen sosionomi yamk, lastensuojelun erityissosiaaliohjaaja.
0
1 vastaus

Hyvä kannanotto vanhemmalta. Ehkä nyt olisi teidän vanhempienkin aika alkaa vaatia ylemmiltätahoilta muutosta. Näistä asioista puhutaan töissä ja tehdään parhaamme lasten ja perheiden hyväksi. Päättäjät meitäkin määräävät resurssien suhteen eivätkä kuuntele. Ei riitä se että päivähoidon väki purnaa asioista.
0
1 vastaus

Mitäs jos nukkuisitte su- mayön hyvin, sen 11 tuntia. Silloinhan lapsi ei sinun logiikalla ole maanantaina väsynyt eikä nukahda päiväunille ja näin tilanne helpottuu.
0
1 vastaus

Erittäin hyvä aihe!
Harmittaa vaan kun moni on ymmärtänyt sun pointin väärin, koska kirjoituksestasi ei pitäisi saada sitä kuvaa että päiväunet ja niiden ”pakkonukutus” ovat hoitajien syytä! Koska asiaanhab tarvisi saada ratkaisu ja hyväksyntä uudelle käytännölle jostain sieltä ylimmiltä portailta!
Oma kokemukseni: elin työni takia rytmissä 19-20 aikoihin nukkumaan, koska itselleni kello soitti aamulla klo 4 ja lapsen herätys klo 5, koska ajomatka hoitoon ja töihin vei hieman aikaa sekä lapselle tarvi aamulla myös syöttää jotain koska päiväkodissa sai aamupalan vasta 8.30-9. Työt alkoivat klo 6. Työpäiväni oli usein 9 tuntia, lapsi hoidosta ja kotiin. Jos oli nukkunut päiväkodissa 2 tunnin päiväunet illalla päästiin nukkumaan vasta 23-24 aikoihin ja tämä kierre jatkui ja jatkui usean viikon ajan. Otin asian puheeksi hoitajien ja johtajan kanssa ja sain vastauksena aina ettei ole resursseja valvoa yhtä kun hoitajat pitää palaverit päiväuni aikaan. Ja lapsen ei ole oakko nukkua mutta tunti on vähintään huilattava hiljaa sitten saa nousta. Mutta kun lapseni nukahti aina itsekseen niin eivät herätä. Jossain vaiheessa olin itse jo niin väsynyt kun unet olivat jatkuvasti pidemmän aikaa jo jääneet 4-5 tuntiin yössä pääsi itseltäni itku etten jaksa itse yksin enään kauaa pyörittää tätä ruljanssia, suostuivat herättämään lapsen tunnin unien jälkeen. Autto se nyt hieman vaikkei ongelmaa kokonaan poistanut. Ongelma loppui vasta kun isovanhemmista yksi jäi pois töistä ja haki lapsen aina ennen päiväuniaikaa! Sekä tämän lisäksi lapsi tykkäsi päiväkodista mutta joka ilta ja aamu itki ettei halua päiväkotiin kun siellä joutuu nukkumaan.
0
1 vastaus

Tärkeää asiaa.
Meillä on vähäuniset lapset. Molemmat lopettaneet päiväunet kotona ollessa 2-vuotiaana. Eikä esikoinen pph:llakaan aina nukahtanut. Siirtyi vajaa 3-v päiväkotiin ja on silloin tällöin nukahtanut, mutta yleensä ei. Ja kiukutteli vähän väliä siitä, että pvkodissa on tylsää kun joutuu mennä nukkariin. Viime keväänä nukkarin ahtauden (ilmanvaihto ei riittänyt) takia ei-nukkuvat lapset (5-6 kpl) siirrettiin ryhmätilan yhteydessä olevaan pikkuhuoneeseen. Lattialla oli patjat vieri-vieressä ja lapset saivat loikoilla tai lukea siellä. Tuolloin taisi olla harjoittelijoita pvkodissa, joten riitti valvojia. Esikoinen tykkäs.
Kuopus on nyt 3-v ja keväällä kun oli pienten puolella unta rajoitettiin max 1 tuntiin, mutta useasti heräsi itsestään jo aiemmin. Nyt kun on siirtynyt isojen puolelle, on väsyneempi ja nukkuisi pvkodissa varmaan pidempään, mutta kun iltanukahtaminen venyy nytkin puoli 10:n tienoille, niin pakko rajoittaa. Itsekin tarvitsisin unta yli 8 tuntia, josta arkisin voi vain haaveilla. Mies on tyypillisesti viikot reissusta, joten omaa aikaa jäisi vain lasten nukahdettua.
Monessa vanhemmassa päiväkodissa tilat tuovat varmaan omat haasteensa. Lisäresurssejahan olisi aina mukava saada, mutta kuvittelisin, että toimintatapoja muuttamalla ja esim eri ryhmien ei-nukkuvien samaan tilaan siirtämisellä lasten huomioiminen voisi onnistua ainakin jossain pvkodeissa. Meillä toimintaan tuli selkeyttä ja vanhemman näkökulmasta enemmän suunnitelmallisuutta, kun pvkodin lapsimäärä lähes tuplaantui, kun alueen toinen päiväkoti sulkeutui koulun purkamisen ja uudelleenrakentamisen ajaksi. Ahtaus pakotti kehittämään kekseliäitä toimintatapoja. Tiedostan toki, että resurssointi on erittäin haastavaa kun lasten määrä ja hoitoajat elävät koko ajan ja henkilökuntaa on välillä sairaana tai koulutuksessa. Lisäkäsille olisi tarvetta.
0
1 vastaus

Olet niin ytimessä nyt! Istun tällä hetkellä lastenhuonessa nukutuspuuhissa. Tulen istumaan tänäänkin pitkään. Tokaluokkalainen nukahti puoli tuntia sitten, eskarilainen pyörii sängyssään. Ei nukuta, koska päiväunet. Valvominen myöhempään ei käy, koska koululainen tarvii unensa. Minä vietän siis päiväkotipäivien iltoina n. 1.5 tuntia hämärässä lastenhuoneessa istumiseen. Pirteä eskarilainen ei pysty yksikseen rauhoittumaan ja nukahtamaan. Sietämätöntä.
0
1 vastaus

Lapsen mahdollisuus rauhoittumiseen ja lepoon
on hyvä asia. Yksilöllisyys on hyvä asia. Lapsen ja huoltajan (asiakkaat) osallisuus on hyvä asia. Varhaiskasvatuksen tarkoitusperänä on ”Lapsen hyvä päivä päivähoidossa”. Toki vanhempien työllisyys, opiskelu ja muu syy olla lastenhoidosta estynyt on edelleenkin se suurin syy hakea lapselle päivähoitopaikka.
Rajoitettu varhaiskasvatusoikeus, 20 tuntia viikossa, on lapsen oikeus elinikäisen oppimisen polun alkutaipaleella.
Yleisin päivähoidon tarveaika, vanhemman näkökulmasta, on 7.30 – 16.30 Lapsi herää kotona 6.30 Aamupäivän aikana lapsen kokemuksiin mahtuvat omaehtoisen leikin lisäksi aamupiirin leikit ja laulut, teeman mukainen pienryhmätoiminta ja ulkoleikkiliikuntaa. Lounas on nautittu ja kertomuksia voi kuunnella noin puolenpäivän aikaan. Tähän aikaan rajoitetun varhaiskasvatusoikeuden piirissä olevat noudetaan kotiin. Heissä on lapsia, jotka menevät kotiin lepäämään jaksaakseen iltaan asti paremmin.
Rajattu varhaiskasvatusoikeus antaa kokopäivähoidon tarpeessa oleville lapsille saataville enemmän kasvattajia. Iltapäivällä lapsia on vähemmän, joten lepohetken jälkeen henkilökuntaa on käytettävissä sekä lepohuoneen valvontaan että pienryhmätoimintaan. Lepohuoneen valvonta on sitä ”nukkumista”: työntekijä valvoessaan lukee alan kirjallisuutta ( varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteet toimenpiteineen on hallittava) ja dokumentoi päivän havainnot ja arviot.
Noin kl 14 tarjolla on välipalaa ja sen turvin iltapäivän leikit ja aktiviteetit jaksetaan kotipäivälliseen saakka.

Kokemukseni mukaan ammattitaitoinen kasvatusyhteisö ja hyvin johdettu kunnan varhaiskasvatustyö antaa yksilöllistä vapautta perheen kasvatustoiveiden toteuttamiseksi. Varhaiskasvatuksessakin, kuten koko yhteiskunnassamme, pitää sietää muiden yksilöiden kohtuulliset tarpeet. Siihen tarvitaan kompromisseja ja luovaa ajattelua ja ne taidot varhaiskasvatuksen henkilöstöllä pääsääntöisesti ovat hyvät.

Illan nukkumaanmenossa perheellä on äidin kokemana pulmaa. Puolentoista tunnin satsaus perheen esikoululaiseen ei liene kohtuutonta: jutusteluun, rauhoittumiseen. Lastenhuoneessa oleillessa äiti pystynee itse tekemään rentoutusharjotteita ja kerätä voimia. Luen kuvailua niin, että äiti tarvitsee sen ” oman ajan ” lapsen iltapäivän ja illan jaksamisen kustannuksella. Myöskin olen sitä mieltä, että tavanomaista päiväkotipäivää viettävä esikoululainen ei tarvitse unta, ainoastaan mahdollisuuden rauhoittua alkaakseen leikit uudelleen.
Jään seuraamaan keskustelua
0
1 vastaus

Täälläpäin ei kyllä eskarissa ole pakko nukkua. Siis levätä pitää ja olla hiljaa jos joku haluaa nukkua. Mutta saa katsella kirjoja tms. Eli olla hetki hiljaa ja rauhoittua.
Myöskään päiväkodissa ei oo pakko nukkua-kuka nyt nukkuu yleensäkkään väkisin??Jos lapsi nukahtaa päivällä ,eikö se ole sen lepohetken tarpeessa sitten?
Ja sitten kuitenkin on aina ne lapset ,jotka tarvii sitä päiväunta. Vaikka toiset ei tarvi.
Meillä lapset on viety hoitoon klo6. Nukkuneet päiväunet eskarilaisenakin ja yöunille klo20.30
Ymmärrän kyllä,jos lapsi viedään kasiksi hoitoon,että ei välttämättä uni maistu.
0
1 vastaus

Olen tehnyt nyt 7 vuotta töitä päiväkod(e)issa ja minun on valtavan vaikea ymmärtää näitä asioita.. en ymmärrä sanaa pakkonukutus. Ei siellä ketään pakoteta nukkumaan, millä sinä nukutat lapsen jota ei väsytä? Et millään. Samalla tavalla se lapsi pyörii siellä nukkarissa kuin kotonakin, jos ei ole väsynyt.

Ja mitkä tunnin tauot? Meillä jokainen lapsi käy nukkarissa kuuntelemassa sadun (30min), jonka jälkeen sieltä pääsee pois ne jotka ei nuku. Ei meillä kellään siellä ole mitään tunnin juoruamistaukoja, hyvänä päivänä ehdit pitää sen lakisääteisen 10min kahvitauon päivän aikana. Lounas syödääb lasten kanssa (ts. Syöt kylmää ruokaa, kun kokoajan pomppaat antamaan leipää, kaatamaan maitoa, antamaan lisää ruokaa).

Sen puolen tunnin aikana, kun kaikki on nukkarissa pitäisi ehtiä tekemään kaikki paperihommat (niin sähköiset kuin perinteiset lippulaput). On läsnäolopäiväkirjan täyttöä, ruokatilausten tekoa, kk-kirjeiden kirjoittamista jne.

Minun virallinen viikkotyöaikani on se 38ja jotain. Silti teen säännöllisesti yli 40 tuntia viikossa, koska pakko.

Jokaisella vanhemmalla on oikeus valita lapsensa hoitopaikka. Jos se pk niin ärsyttää niin älkää vieko sinne! Palkkaa hoitaja kotiin, vie pph:lle, yksityiseen päiväkotiin, palkatkaa tuttujen kanssa yhteinen hoitaja. Vaihtoehtoja on, miksi tyytyä sellaiseen mihin ei ole tyytyväinen?

Paljoon me siellä pk:ssa pystytään, mutta ei kaikkeen.
0
1 vastaus

Meillä on tämä ongelma. Lapset on yksilöllisiä. Meillä on oikeasti lapsella vain vähäinen unen tarve. Vapaalla nukkuu max 10 tuntia ja nousee ylös. On aina mennyt hoitoon klo 8-9 joten ei ole herätetty aikaisin. Aina on sen tunnin tarvinnut huilata. Aina ei nukahtanut. Usein kyllä. Jokainen voi koittaa maata tunnin sängyssä tekemättä mitään. Kyllä tylsyyteenkin nukahtaa. Sitten yritetty sitä että herätetään tunnin jälkeen. Vastaus että meillä ei nukkuvia lapsia herätetä. Nyt on vain puolipäivää joten ei nuku. Jostain luin että kotona pitäisi nukuttaa puolituntia ja sitten ylös. Rauhallista tekemistä ja takaisin sänkyyn. Ei tule uni sängyssä pyörimällä. Minäkin olen tunteja istunut sängyn vieressä. Itsekkin aina nousen ylös ja koitan hetken päästä uudestaan.
0
1 vastaus

Jasmin, kiitos tästä. Olen niin samaa mieltä kaikesta kanssasi! Meidän lapsi on tosin 3-vuotias, mutta saman asian kanssa painitaan. Viimeksi tänään yritin ottaa asian puheeksi päiväkodissa. Hoitaja vastasi kysymällä mitä oikein teemme (väärin) iltaisin kun lapsi ei rauhoitu ja totesi sitten että voisin viedä lapseni päiväkerhoon, jossa unia ei nukuta. Vastaus oli mielestäni käsittämätön! En ymmärrä, miksi tähän ei voida edes miettiä mitään yhteistä ratkaisua ja tukea perheitä. Tämä nukkumisasia todellakin pilaa perhe-elämän ja järkevän vuorovaikutuksen. Ja en jaksa enää yhtään syytöstä siitä, että vika on vanhemmissa kun lapsi ei nukahda. Ei ole. Vika on tarpeettomissa päiväunissa.
0
1 vastaus

Joo eipä meilläkään rauhassa saa syödä. Lasten kanssa syödään ja usein et ehdi edes kaikkea syödä etkä välttämättä edes lämmittää omia eväitäsi koska joku nukahtaa pöytään ja pakko viedä sänkyyn jne… Kolmena päivänä on palaveria ja tiimiä niin silloin kaikki ovat nukkarissa niin että 1 on siellä ja toinen pitää tauon ja myöhemmin vaihtavat.
Mutta palaverissa olevat eivät voi vahtia niitä jotka eivät nuku joten he ovat tovin pidempään nukkarissa. Muulloin lepäävät ne pari päivää eri huoneessa.
Meilläkään ei nukuteta ketään väkisin. Osa vanhemmista toivoo että myös isommat lapset saisivat nukkua.
Kaikilla on niin eri rytmi ettei toiset valvo sen pidempään vaikka nukkuisivat hoidossa. Mutta kyllä meillä vanhempia kuunnellaan. Ei voida sille mitään että aina ne resurssit ei vain riitä.
0
1 vastaus

Näissä päiväkoti ja uni keskusteluissa tulee aina se epäloogisuus että ensin vanhemmat on sitä mieltä että kyllä se lapsi tylsyyteen nukahtaa kun tunti makuutetaan ( ja yleinsä tästä tunnista päiväkodissa suurin osa aikaa luetaan kirjaa) vaikkei olisi väsynyt. Kumma vaan kun tämä sama ei toimi illalla kotona.
Omakin lapsi nukkui 4- vuotiaana päiväkodissa päiväunet ja illalla nukahtaminen kesti myöhään (10-11). Ei tullut mieleenkään ehdottaa päiväkotiin ettei nukkuis. Se kesti aikansa ja 5- vuotiaana ei enää nukahtanut ( vaikka se sama tunti siellä edelleen maattiin). Eli ei sinne ihan pirteetä lasta kyllä pysty pakkonukuttaan.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Munakoisoni ja minä
Olen vuonna -87 syntynyt äiti. Aloitin Koisoni kasvatuksen lokakuussa 2012. Blogi piirtää sanallista kuvaa perhe-elämästä ja äitiydestä. Rehellisellä rakkaudella. Paikoin ekologisella ja välillä materialistisella otteella. Viha-rakkaussuhteella nykaikaan ja leikkipuistoihin. Yhteydenotot: jasmin.kauko@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Nyt on hyvä #iltapala #vegan #veganfood #vegaanihaaste  #chalupafood  #vegaaninenlahti hinta kohdallaan ja #gluteeniton

munakoisonijamina

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: