Lapseeni pesiytyi hirviö -Älä koskaan vähättele punkkeja!

Teksti Jasmin

Varhainen päiväkotiaamu. Kampaat lapsesi hiukset täiden ehkäisy mielessäsi ylös nutturalle. Viimeistelet kampauksen sipaisemalla niskahiukset pinnillä takaraivoon kiinni. Silmiisi osuu luomi. Se ei näytä tutulta. Laitat silmälasit päähäsi ja tarkastelet pientä nyppylää tarkemmin. Kauhun väreet kulkevat kehosi läpi ja kätesi valahtavat voimattomiksi. Se ei ole luomi. Se on punkki. 

Pakkaat lapsen kiireenvilkkaa autoon ja sanot että nyt tuli pari muuttujaa. Päiväkoti vaihtuu terveyskeskukseksi. Selität päivystävälle hoitajalle katastrofaalisen tilanteen inhon puistatus kasvoillasi. Kohtaat onneksesi syvää ymmärrystä. Muutamaa minuuttia myöhemmin tuijotat käsipaperin päällä kellivää hyönteistä jolla on aivan liikaa voimaa kokoonsa nähden.  Menetät uskosi luontoon.

Edellä mainittu katastrofi kohtasi meitä muutama päivä sitten. Saatan kuulostaa ylihysteeriseltä luonnosta vieraantuneelta hienohelmalta, mutta minä en pidä tauteja levittelevistä eläimistä. Saimme ohjeeksi seurata mahdollisesti ilmestyvää rinkulaa ja viikon sisällä ilmaantuvaa kuumetta ja noutaa siinä tapauksessa pikaisesti antibiootti. Sen minä vain sanon, että tämän rinnalla täit ja kihomadot kalpenevat. Kuten minäkin. Etenkin kun ainoa mahdollinen tartuntapaikka koon puolesta on kotipiha. Missään ei ole turvassa.

Vein tyttäreni kauhunsekaisin tuntein päiväkotiin ja yritin olla googlaamatta siinä onnettomasti epäonnistuen. Borrelioosi on tuhonnut monta elämää. Onneksemme tämä punkki oli pesinyt karvattomalle alueelle lapsen yläselkään. Se oli ehtinyt olla kiinnittynyt koosta päätellen vain korkeintaan yön yli. En luonnollisestikaan siinä hötäkässä kerennyt ikuistamaan tunteitamme, saati punkkia filmille mutta koen tarvetta muistuttaa kanssaeläjiä näistä pienistä, mutta vaarallisista ötököistä. Syksy on petollista aikaa, sillä me assosioimme punkit ja lämpimät heinäpellot sekä kosteat metsäretket yhteen. Silti punkit elävät oikein loisteliaasti syksyn koleudessa jopa joulukuuhun asti. Olkaa varuillanne.

Näin ehkäiset punkkitartunnan

Käytä metsässä pitkiä vaatteita

Puistele ulkovaatteet ulkoilun jälkeen. Punkit voivat kulkeutua irtonaisina vaatteista sisätiloihin, vaikkapa sohvalle ja sänkyyn.

Kampaa hiukset.

Tutki illalla iho, erityisesti hiukset, mutta kuten huomasimme, punkki voi tarttua karvattomallekin alueelle.

Harjaa lemmikki eritoten metsäretkien jälkeen ulkona.

Kaupoissa myydään punkkikarkoitteita mutta itse suosin lapsen kanssa mielummin muita ehkäisytoimia.

Varaa kotiisi punkkipihdit ja opettele käyttämään niitä etukäteen. Keskellä järkytystä ei huvita alkaa lukemaan käyttöohjeita.

Jos koet, ettet osaa irroittaa punkkia, älä ala räveltämään vaan anna jonkun osaavan ottaa otus pois. Punkkeja poistetaan terveyskeskuksissa päivittäin.

Älä käytä vanhanajan kotikonsteja, kuten rasvoja.

Älä luota Etelä-Suomeen. Punkkeja on kaikkialla, vaikka sairaita punkkeja onkin tilastollisesti enemmän rannikolla.

Hysterisoidu sopivasti. Punkkien kanssa ei voi olla liian varovainen. Tässä vielä lainaus punkkiklinikan sivuilta:

”On perusteltua sanoa punkkia yhdeksi Suomen vaarallisimmista pedoista, sillä sen välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Suomessa yleisin punkin levittämä tauti on borrelioosi, jota vuonna 2015 oli lähes 2000 tapausta. Toinen, harvinaisempi mutta vakavampi sairaus on TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus, joka vuonna 2015 todettiin 67 potilaalla. Todelliset määrät molempien tartuntojen kohdalla ovat suurempia, sillä tilastoihin päätyvät vain laboratoriotesteissä varmistetut tapaukset”

Kommentit

4 kommenttia
Jasmin

Toi borrelioosi on just se mitä tällä alueella enemmän pelkään. :/

Avatar

Ota punkkirokotus. Ainoa varma tapa suojautua puutiaisaivotulehdukselta. Borreliosilta valitettavasti mikään ei suojaa, mutta riskiä voi vähentää juurikin noilla luettelemillasi keinoin. Ja se tarttuu vasta 12 tunnin kuluessa eli punkkisyyni on kyllö paikallaan. Meillä on kaikilla punkkirokote voimassa, ettei köy huono tuuri. Suosittelen! En voisi ikinä antaa itselleni anteeksi, jos lapsi saisi taudin, jolta voi suojautua rokottamalla.

Avatar

Ei se hysteria kyllä tilannetta muuta suuntaan tai toiseen, vie vain omaa mielenterveyttä. Omilla on napsittu pari (asutaan Espoossa) peräkkäisinä päivinä ja viime vuonna vauvalta löytyi rinnasta kun oli kontannut etupihalla. Iltaisin vaan punkkitarkistus jotta ei ole riskiä siitä että ehtii olla kiinni kauan. Jos tulee rinkulaa niin antibiootit, ei siinä sen kummempaa. Erittäin harvinaista että tulisi aivokuumetta vaikka punkkeja löytyisi 20 kesän aikana (taisi olla 1-2% jotka kantaa aivokuumetta eikä se edes välttämättä tartu) eikä punkkiklinikka tai mikään punkkirokote-sivusto ole suinkaan puolueeton lähde. Tottakai sieltä maalataan kuva että uhka on todellinen ja erityisesti rokote kannattaa ottaa vaikka ei edes kävisi riskialueilla..

Jasmin

Olet oikeassa, hysteria ei auta mitään 😀 se on vaan mun luonnollinen reaktioni. Toi aivokuume vissiin on joo harvinaisempi, enemmän pelkään borrelioosia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä