Tyttö, sinulla on oikeus!

Teksti Jasmin

Hei tyttö. Tiedäthän oikeutesi? Me olemme mukamas se heikompi sukupuoli. Se ei ole totta. Tiedät sen varmasti mielessäsi, mutta tunnethan sen myös olemisessasi? Meissä on voimaa maailman muuttamiseen. Olemme jo onnistuneet saamaan maailmastamme tasa-arvoisemman paikan. Etenkin täällä Suomessa. Siitä huolimatta tänään, minä haluan muistuttaa sinua sinun oikeuksistasi, etenkin täällä hyvinvointivaltiossa, jossa itsestäänselvyydet ovat ajoittain epäselviä.

Sinä tytär, ihan kenen tahansa tytär. Sinulla on oikeus olla tyttö. Sinun ei tarvitse tykätä sinisestä, vaikka vanhempasi eivät haluaisikaan olla stereotyyppisiä. Sinulla on myös oikeus rakastaa sinistä sydämesi täydeltä, vaikka mummosi sanoisi, että se on mukamas poikien väri. Mitä poikamaisuuteen tulee, jos sinä pidät lyhyistä hiuksista ja vihreistä huppareista, ei sinun silti tarvitse kutsua itseäsi poikatytöksi, ellet itse halua. Katsos kun sinun ei tarvitse kategorisoitua pojaksi miltään osin, vain mieltymystesi perusteella. Eihän pitkähiuksinen poikakaan ole tyttöpoika.

Sinulla on oikeus olla sen näköinen, kuin sinä haluat. Sinun ei tarvitse sheivata eikä meikata, jos et tahdo. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla tekemättä kumpaakaan, vain todistaaksesi tasa-arvoa.

Älä ole mieliksi kenellekkään. Älä äidille, äläkä puolisolle. Sinä saat olla uskollinen omille mieltymyksillesi. Opi kuitenkin erottamaan ystävällisyys ja miellyttäminen toisistaan.

Sinulla on tässä ajassa äänioikeus, mutta sinulla on myös oikeus saada äänesi kuuluviin. Sinun ei tarvitse olla sävyisä ja hiljainen siksi, että tytöt ovat prinsessoja ja pojat tappavat lohikäärmeitä. Sinäkin voit tappaa lohikäärmeen. Tai leipoa pullaa prinssille. Huomaathan? Voit tehdä ikinä mitä tahdotkaan.

Vaikka astianpesukoneet keksittiinkin silloin, kun miehet joutuivat  tiskaamaan, on sinullakin oikeus päästä välillä helpommalla. Ainakin synnytyksessä. Älä päästä ketään niskasi päälle. Älä edes toista naispuolista ihmistä.

Puolusta aina heikompia ja taistele vääryyksä vastaan. Kuten sanottu, aikanaan sorron alta nousseiden ääni kuuluu aina kovimpana. Älä hyväksy ympärileikkauksia osana kulttuuria, äläkä asetu pohtimaan lapsiavioliittojen hyviä puolia.

Sinä et ehkä korjaa autoa yhtä vaivattomasti, kuin naapurinpoika. Se ei kuitenkaan johdu siitä, että olet tyttö. Et vain ole harjoitellut tarpeeksi. Kasva omaksi itseksesi äläkä epäröi epäillä muiden epäilyjä. Pukeudu pinkkiin tai siniseen. Tykkää autoista tai prinsessoista. Soita rumpuja tai poikkihuiluja. Puhu kuiskaten tai karjuen. Älä koskaan häpeä itseäsi. Jos häpeätkin, yritä parhaasi mukaan hankkiutua sellaisesta tunteesta eroon. Sinulla on oikeus olla tuntematta häpeää itsestäsi.

Muista myös velvollisuutesi. Sinä et saa käyttää sukupuoltasi hyväksi. Älä tekeydy heikomman asemaan vain siksi, että kuvittelet sen menevän läpi. Älä etene työelämässä sukupuolellasi äläkä varsinkaan valitse työhaastatteluun vaatteita kaula-aukon perusteella. Jos et osaa vaihtaa sulakkeita, sano ettet osaa. Älä vetoa sukupuoleesi.

Ihanat pinkit tyttäret. Te olette puolimaailmaa. Se on paljon se.

Tänään on tyttöjen päivä. Kaikenväristä tyttöjenpäivää kaikkialle maailmaan!

 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

En yleensä kommentoi, mutta nyt on kyllä aivan pakko… Tämä kirjoitus on huippu! Puit sanoiksi niin tärkeän asian. Olen lukenut tekstisi jo kolme kertaa pitkin tätä päivää ja uskon palaavani siihen vielä myöhemminkin. Kiitos tästä. Ja hyvää tyttöjenpäivää iltaa! ❤

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä