Yleinen 22.10.2017
TEKSTI Jasmin

Hei joulun vihaajat, tämä on teille!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Hei te joulun vihaajat, aikanne on koittanut. Te heräätte jouluun samaan aikaan, kuin me, jotka joulua rakastamme. Sillä erolla, että haluatte riistää toisilta nauttimisen ilon. Tämä aika alkaa lokakuussa ja päättyy tammikuussa. Joulua ei saisi aloittaa liian aikaisin. Luonnollisesti joulukuusi on raahattava roviolle viimeistään tapaninpäivänä, sillä uutenavuotena olohuoneen ikkunasta naapuripihaan pilkottava risu on ainoastaan kiusaamista. Jouluvaloista nyt puhumattakaan.

Tai puhutaan sittenkin. Kynttelikköjä ja köynnöksiä ei saisi mielestänne missään tapauksessa ripustaa ikkunoihin ennen itsenäisyyspäivää. Herravarjele jos ne ovat vielä jotakin muuta väriä, kuin keltaisia. Sellaiseen tulisi puuttua osakkaiden hallituksen kokouksessa, jotta saadaan yhdenmukaistettua ikkunoiden ulkoasu. Jos pihavalot sytyttää syksyn iltojen pimetessä on sekopäinen jouluhörhö joka tukee kaupallisuutta eikä ymmärrä vuodenaikojen kunnioittamisesta mitään. Pimeys kuuluu syksyyn. Sitä ei valaista. Kotonanne loistanee loisteputket ja seinät koristellaan lokakuussa punaisten verhojen sijaan prässätyillä kellertävillä vaahteranlehdillä.

Kunnioitetut joulunvihaajat. Oletteko tulleet ajatelleeksi sitä, miksi kaupallistuneen joulun tuomia joulukarkkeja tulee kauppoihin? Tietenkin siksi, että niitä ostetaan. Joulua myydään lokakuussa, koska sille on tilausta. Markkinakoneisto, bisnes, raha. Aivan sama. Osa meistä tarvitsee sitä.

Joulun kieltäjät, oletteko pohtineet kiukkuisen aivokuorikkaan sisällä, mikä meitä joulunvenyttäjiä riivaa? Me saamme iloa valoista, kirkkaista palloista, konvehdeista ja porkkanalaatikoista. Meitä piristää joulun tunnelma, joululaulut ja aikaisin pystytetyt kuusipuut. Ehkä meillä on ollut onneton lapsuus, jossa jouluja on värittänyt kaaos. Saatamme olla lähtöisin joulun kieltäjäperheistä ja koemme ensimmäisen joulumme vasta aikuisiässä. Ehkä haluamme nauttia siitä, että aikuisina saamme vihdoin nauttia joulusta ilman toisista riippuvia ikävyyksiä. Kenties olemme vain visuaalisia ja kaipaamme syksyymme, sisustukseemme sekä jääkaappiimme keskitalven juhlaan liittyviä asioita. Sallimmehan me ihmisille helmikuussa lyhyen hameen käytön eikä kukaan valita kevättalven ensimmisistä tulppaaneista.

Suomi on kaikessa ankeudessaan sota-ajan perinnön myötä masentunutta kansaa jota ei piristä sosiaalisuus, smalltalk tai octoberfest. Täällä pimeässä kylmiössä osa meistä kuitenkin saa iloa siitä, mikä toisia kovasti häiritsee. Kaupassa joulukarkkiröykkiöt voi kiertää. Toisten valaistuja ikkunoita ei tarvitse katsella. Postilaatikkoon voi asentaa ”ei mainoksia” tarran viimeistään marraskuussa. Tähän kaupalliseen ralliin ei tarvitse lähteä ennen aatonaattoa, jos ei halua. Arvoisat kieltäjät. Omista mieltymyksistänne huolimatta, antakaa meidän, jotka joulua rakastamme, nauttia valosta. Me venytämme sitä niin pitkälle kuin haluamme ja aloitamme mahdollisimman aikaisin. Jotkut jouluilevat ympäri vuoden. Toisen ilo, hyvä olo ja nautinto ei vahingoita ketään.

Joitakin tosin vahingoittaa. Heitä ketkä eivät pystyneet kääntämään lapsuuden rankkoja jouluja aikuisiällä oman joulun rakentamisesta nauttimiseen. Silloin aikainen joulunaloitus toimii triggerinä ja alkaa ahdistamaan. Joskus kuitenkin traumojen purkuun auttaa terapia ja joulukin voi saada uuden merkityksen. Joulu voi myös olla yksinäinen, joka alkaa henkisesti jo silloin, kun ensimmäiset muistutukset juhlapyhistä tulevat. Tällaisten ihmisten kohdalla olen syvästi pahoillani ja toivoisin, että yhteiskunta voisi tuoda huonoon oloon apua. Vihamielisten viestien lähettäminen naapureille liian aikaisesta perunalaatikon tuoksusta rappukäytävässä ei korjaa menneisyyttä, eikä yksinäisyyttä.

Joulukarkit, jouluvalot ja joulupuut voisi irroittaa joulun juhlapyhäkontektista niin, että ne kuuluvat talveen eikä jouluun. Tällöin joulua vihaavat ihmiset voisivat vihata sitä 2 päivää vuodessa 24.12-25.12. Joulun oheistuotteista nauttivat ihmiset saisivat aloittaa rauhassa ledien ripustelemisen jo elokuussa ja jatkaa vapaasti huhtikuuhun. Ei enää joulukonvehteja, joulukuusia tai jouluvaloja. Ainoastaan talvikonvehteja, kuusipuita ja valoja. Ympäri vuoden.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (8)

😀 😀 Ai kauhea mikä pointti
0
1 vastaus

Hyvä kirjoitus..Joulu on parasta!
0
1 vastaus

Joulun vihaaminen tai rakastaminen on verrattavissa suoraan porkkanalaatikosta pitämiseen tai inhoamiseen. Kyse on pelkästään makuasioista. Jos joku ei pidä joulusta, eikä vietä sitä millään tavoin, ei kenelläkään ole mitään oikeutta arvostella sitä. Eikä joulua inhoavalla ole mitään velvollisuutta antaa sanankaan selitystä sille miksi ei vietä joulua.

Joulun kieltäminen toisilta on osittain eri asia kuin joulun vihaaminen. Valtaosa joulun vihaajista ei kiellä joulun viettämistä muilta, he vain eivät itse vielä joulua. Mikä on aivan ok, eikä siinä ole mitään paheksuttavaa. Jos et pidä siitä, että joulua arvostellaan, ei sinulla ole oikeutta arvostella niitä, jotka eivät joulua vietä (syyllä ei ole merkitystä). Jos teet niin, olet kaksinaismoralistinen.

Itse en varsinaisesti vihaa joulua, mutta en käytännössä vietä sitä. Ostan kummilapsilleni lahjat ja siinä kaikki. En osta jouluruokaa tai joulukarkkeja, en joulukoristeita, en kuuntele joululauluja, en lähetä joulukortteja jne. Verhojen vaihtelua en ylipäätään ymmärrä, minulla on vain yhdet verhot, joita pidän vuoden ympäri (ostin viimeksi verhoja 10 vuotta sitten). Joulu tarkoittaa minulle vain vapaapäiviä, kuten normaali viikonloppukin, mitään muuta arvoa sillä ei minulle ole.

Ja muuten, vaikka noilla mainitsemillasi asioilla ei olisi mitään tekemistä joulun kanssa, en silti hankkisi niitä, koska ne eivät vain kiinnosta. Ja ainakin laatikkoja syödään joissain paikoissa Suomea ympäri vuoden.
0
1 vastaus

Ymmärrän kantasi, mutten ymmärrä sitä yleistä vihamielisyyttä jouluaiheisiin aina tähän aikaan vuodesta. Aika harva kilahtaa tyystin esim kesän odotuksesta mutta joulu on jotenkin herkempi.
0
1 vastaus

Se, että nautin syksystä ei tarkoita, että olisin joulunvihaaja. Haluan ensin saada iloa pimenevistä illoista, kynttilöistä, vaahteranlehdistä, värikkäistä puista, halloweenista, sadonkorjuusta, syntymäpäivistäni ja vaikka mistä ihanasta, johon ei kuulu joulukalenterit, -laulut, -pukki yms. Rakastan myös joulua, mutten halua viettää sitä montaa kuukautta, silloin siitä tulee arkista.
0
1 vastaus

Ymmärrän toki tämänkin. Itse ehkä kaipaan joulun fiiliksiä arkeen niin tekee mieli fiilistellä sitä ajoissa 🙂
0
1 vastaus

Niin ja yhtälailla saattaa kaltaisesi keväänvihaajaihmiset surettaa ja harmittaa ja oudoksuttaa kevättä rakastavia ja sitä kuumeisesti odottavia immeisiä. Eivät he sen huonompia ja ilkeämpiä tai epäempaattisempia ole 😉
0
1 vastaus

Aika hassua, että arvostelet muita joulunvihaamisesta ja muilta ilon viemisestä ja itse samalla tavalla ”vihaat” halloweenia ja virpomisperinnettä. Älä sä droppaa meidän halloween ja virpomistunnelmaa 😀
0
1 vastaus

😀 😀 Ai kauhea mikä pointti
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: