Onko tämä ratkaisu totaalisiin ehkäisyongelmiin?

Teksti Jasmin

Me naispuoliset ihmiset olemme stereotyyppisesti tottuneet hoitamaan kotitalouden lisäksi myös ehkäisyn. Yleinen ajatusmaailma tuntuu olevan tietenkin se, että koska nainen raskauden kantaa, on raskauden ehkäisy langennut samaan kantamukseen. Minä en kertakaikkiaan jaksa lähteä taistelemaan tämän asian muuttamisen vuoksi. Rajansa se on maailman muuttamisellakin. Niinpä tämän postauksen aihe ei ikävä kyllä ole siansuolikondomit. Toisaalta, luulen että näidenkin ehkäisyvälineiden ostoprosenteista suurempi osuus on naisia edustava.

Minä en voi käyttää minkäänlaisia hormonaalisia ehkäisyvälineitä. Tytärtäni odottaessa sain hepatogestoosin raskauden puolivälissä ja tyttäreni syntyi tämän vuoksi viikolla 35. Hormonaalinen ehkäisy kiellettiin kuukausiksi. Tämänkin jälkeen maksa-arvoni lähtivät lennokkaaseen nousuun jokaisen ehkäisykokeilun myötä. Mikään ei tuntunut sopivan. Minun kohdalleni osuneen kohdunulkoisen raskauden vuoksi myöskin kuparikierukka oli huono vaihtoehto (kuparikierukka lisää kohdunulkoisen raskauden riskiä, eikä sitä sen vuoksi suositella tämän kokeneille).  Puolisoni sai ihottumaa kondomeista. Inhottavia kuristavia kammotuksia joiden jälkeen sai sivellä kortisonia sinne, minne ei todellakaan pitäisi. Jonkinaikaa luotimme raskausappseihin ja keskeytettyihin yhdyntöihin (Huom: Keskeytetty yhdyntä ei ole ehkäisykeino!).

Olemme hoitaneet ehkäisyn vaihtelevasti milloin mitenkin, kuitenkin ilman hormoneja. En oikeastaan käsitä, miten pessaarit ovat voineet mennä minulta ohi. I love me -messuilla eteeni sattui ehkäisykoju. Minulle kaupattiin pessaaria, jonka ehkäisytehoksi luvattiin 98 prosenttia. Tämä härveli asennetaan kohdunkaulaan ja pakkausselosteessa luvataan, että se ei tunnu miltään. Ei hormoneja, eikä se kurista ketään. Soitin innostuneena puolisolleni joka suhtautui tietenkin skeptisesti. ”Onko siellä ketään miestä jonka kumppanilla on tuo? Et osta ennenkuin olet varmistanut miesnäkökannan, ihan varmasti tuommonen ainakin kutittaa miehen mittaa. Kaikki naisystävälliset ehkäisyt ovat miesten kärsimys”. Sain hyppysiini miespuolisen pessaariyrittäjän ja eteeni tilastot: 60 prosenttia peniksistä ei tuntenut pessaaria. Loput tunsivat mutta kokemuksen negatiivisuudesta ei ollut tietoa. Minulle kuitenkin luvattiin, että valituksia ei ollut tullut.

Soitin takaisin puolisolleni. 60 euroa ei sijoituksena ollut suuri. Myös mukana ollut anoppi kannatti pojalleen hapekkaampaa elämää alakertaan ja suositteli hankintaa harmitellen, ettei hänen nuoruudessaan ollut moisia. Ehkä ajattelette, että miksi minä taas tällälailla henkilökohtaisesta elämästäni avaudun, sillä tämä ei ole kaupallinen postaus. Haluan kuitenkin kuulla jokaikisen pessaaria koskevan kokemuksen. Hormonaalisen ehkäisyn sopimattomuudesta monelle puhutaan paljon, mutta silti en ole kuullut pessaareista koskaan mitään. Onko pessaari pettänyt sinut? Tuntuuko se ärsyttävältä jomman kumman mielestä? Kauanko se säilyi hyvänä?

Googlasin pessaareja aikani eikä se todella ole kovinkaan suuressa huudossa Suomessa. Takavuosinakin pessaareja on saanut tilattua aiemminkin apteekkien kautta Ruotsista, kunhan ensin ehkäisyneuvolassa lääkäri mittasi etukäteen tarvittavan pessaarin koon. Nykyään uusimpiin malleihin kokoa ei tarvitse enää mitata. Pessaarin voi tilata verkkoapteekista tai erikseen pessaaria myyvistä verkkokaupoista. Geeli on reseptivapaata apteekkitavaraa. Terveyskirjastossa käypähoitosuosituksissa mainitaan pessaarit vain yhtenä kondomien ohella estemenetelmiin luettavina ehkäisymenetelminä. Joskaan pessaari ei ole miesten kondomiin verrattavissa ehkäisyteholtaan eikä se suojaa sukupuolitaudeilta. Vaikka tämän minun pessaarini valmistaja lupasi tehoksi 98 prosenttia, Google antoi ymmärtää prosenttien olevan alempanaa. Lähteestä riippuen 90-98 prosenttia. Tilastoja liikuttaa pessaarin hankala asettaminen ja virhekäytön marginaali alentaa prosenttia. Pessaarin kanssa on syytä olla äärimmäisen huolellinen. Liian aikainen poisotto, geelin käyttämättömyys/liian vähäinen käyttö ja väärin asentaminen laskee ehkäisytehoa.

Ehdin kokeilla pessaaria ennen tätä postausta yhden kerran. Asettaminen ei vaadi akrobatiaa mutta sorminäppäryyttä sitäkin enemmän. Ei alkuunkaan yhtä helppo keissi kuin e-pillerit. Pientä neuroottisuuttakin oli ilmassa ja olisi tehnyt mieli vain tarkistella, onko se paikoillaan. Paikoillaan oli ja pysyi, emmekä puolisoni kanssa huomanneet välineen olemassaoloa. Tämä vaatii  harjoittelua, tottumista ja aikaa. Tappaa nopeasti spontaanin seksin geeleineen ja varmisteluineen. Ainakin näin alkuvaiheessa. Luotto omaan näppäryyteen täytyy olla korkea sillä ehkäisytehoon vaikuttaa hurjan paljon se, kuinka oikein pessaaria käytät. Mokata ei saa. Ilmankos pessaari ei ole ehkäisyjen kärkijoukoissa. Tosin me, keille hormonaalinen ehkäisy tai kuparikierukka ei sovi laisinkaan olemme myöskin onneksi pieni marginaali.

Onko tässä kuitenkin ratkaisu niille, keille pillerit eivät sovi? Minä edelleen haikailen hormonaalisen ehkäisyn perään, jota ehdin käyttää 8 vuotta. Helppoa, siistiä ja vaivatonta. Aikansa kutakin, onneksi sain kokea myös ne helpot vuodet. Nyt kuitenkin tilanne on tämä. Tuoko pessaari ratkaisun meille, joille hormonaalinen ehkäisy ei terveydellisistä syistä ole lääkäreiden suositeltavissa? Kerro kokemuksesi!

(Käypähoitosuosituksista löytyi taulukko: Pessaaria käytettäessä oikein, 6/100 tulee raskaaksi vuoden käytön aikana. Tyypillisesti käytettynä luku on 16. (Lukuja siis mitataan kahdella eri tavalla. Tyypillinen käyttö sekä oikein käyttö). Kondomin kohdalla luvut ovat oikein käytettynä 2/100 ja tyypillisesti käytettynä 15/100. Tässä tutkimuksessa hormonaalisissa ehkäisyissä luvut olivat 0-1.5 molemmilla tavoilla käytettynä. Pessaarin ehkäisyteho ei siis ulotu hormonaalisen ehkäisyn tasolle. Minulle jäi tosin epäselväksi, että onko tässä taulukossa otettu huomioon pessaarin ja spermisidin yhteiskäyttö joka ainakin minun pessaarini kanssa on välttämätöntä. Taulukossa pessaari ja spermisid on omissa lokeroissaan eikä yhteiskäyttöä mainita. ( http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50104)

Kommentit

13 kommenttia
Avatar

Olen käyttänyt femcapia jo 20 vuotiaana ja se toimi moitteettomasti kunnes aloin saada bakteerihäikköjä ja liian hapanta säännöllisesti ja huomasin, että geeli ei edesauttanut tilanetta. En löytänyt mitään apua eikä ruotsalainen kätilö joka möi niitä ollenkaan kuunnellut vaan oli vakuuttunut että hapan geeli on pelkästään hyväksi…

Joten siirryin pari vuotta takaisin e-pillereihin, kaikki meni hyvin mutta piillerittömät viikot ovat minulla aika jäätäviä. Joten nyt kokeilen taas uutta pessaaria. Evanella-niminen tšekkiläinen jota ei edes vielä saa myydä pessaarina. Pitkälti samanlainen kuin FemCap mutta minun mallini on pehmeämpi.

Onko caya toiminut teille pitkässä juoksussa? Minusta toi ”kiinnitystapa” vaikuttaa niin paljon monimutkaisemmalta etten ole uskaltanut vaihtaa mallia kunnolla 😎

Avatar

Mulla oli muutamia vuosia käytössä Femcap. Saksasta tilasin. Oikein käypänen kapine oli. Ensimmäiset kerrat meni ihan treenin piikkiin, mut lopulta sen sai laitettua paikalleen sujauksessa ja otettua pois.
Ei mieskään valittanut 😉

Femcapin ehkäisytehoa lisäsi spermisidigeeli, ei ollut pakollinen mutta suositeltava. En tiä tarviiko pessaarin kanssa sitä?

Avatar

Mulla ei ole kokemusta pessaareista mutta jäin miettimään että oletko kokeillut hormonikierukkaa?

Jasmin

En saa kokeilla sitä, laastareiden kanssa ei hyvä heilunut, samoin pillereiden, myös minien. Noi hormonaaliset jostain syystä vaan ei sovi. Läääkäritkin sanoivat nyt että ellen halua kuparikierukkaa toisen kohdunulkoisen raskauden riskeillä (yksi oli taannoin) ei muuta ole kuin steri ja kondomit. Näitä on useampi vuosi kokeiltu ja pyöritelty 🙁

Avatar

Tuli mieleen että olettelo kokeilleet lateksittomia kortsuja? Jos mies on allerginen lateksille ja siitä tulee näpyt?
Itse olen nimittäin sille allerginen ja normikortsun käytön jälkeen alkaa järkky kutina.

Jasmin

Olemme kokeilleet oikeastaan kaikki markkinoiden kaikettomat mahdolliset kumit. Joistain ei tule ihottumaa mutta ovat muuten puristavia, kutittavia tai häiritsevät kohtuuttomasti.

Avatar

Itselleni ei myöskään ole sopineet yleisimmät ehkäisykeinot, mutta onneksi löysin hyvän keinon jota ei tarvi muistaa tai askarrella. Hyvä hormooniton vaihtoehto jäi mainitsemattta: sterilisaatio.

Avatar

Käytin vähän aikaa 90-luvulla, jolloin tilasin Ruotsista. Paikalleen laitto tosiaan vie tottumista, muuten olin sitä mieltä että se oli hyvä. Uskoisin että lääketehtaiden aktiivinen hormonivalmisteiden lobbaus oli syynä, ettei sitä löytynyt Suomesta. Itse suosisin ehkäisytietokoneen (joka näyttää ”varmat päivät” ) ja pessaarin yhdistelmää. Pessaaria voisi käyttää silloin kun on raskaaksi tulon vaara.

Avatar

Mahtavaa kiitos vinkistä ? Täällä samanlaisten asioiden kanssa kamppaileva 1 vuotiaan lapsen äiti (ja isä). Hormonaalinen ehkäisy ei sovi ja kaikki mahdollinen ja mahdoton on kokeiltu ja nyt viime heinäkuussa leikatun kohdun ulkoisen raskauden jälkeen on totaali kielto raskautua uudestaan vähään aikaan ? eli tästä voisi löytyä meille apu. Kondoomit ei tule kysymykseenkään koska nautinto loppuu ennenkuin ehtii alkaakkaan ?

Avatar

Mulla oli käytössä Saksasta tilattu pessaari muutamia vuosia sitten. Se oli ihan ok, käyttö sujui hyvin eikä pessaari häirinnyt meistä kumpaakaan, vaikka mies sen kuulemma kyllä tunsi.
Vuoden käytön jälkeen tulin kuitenkin raskaaksi enkä lapsen synnyttyä enää uskaltanut luottaa siihen.. Nyt mennään kuparikierukalla, se on onneksi mulle sopinut hyvin.

Avatar

Suurkiitos tästä infopläjäyksestä! Luin sen, innostuin, tilasin kapineen ja se tuli muutamassa päivässä. Nyt olen erittäin tyytyväinen käyttäjä! 🙂 Koskaan en ajatellut pessaaria käyttäväni mutta avasit silmäni, kiitos!

Jasmin

Ihanaa että tästä oli hyötyä, mahtavaa kuulla 🙂 itsekin näiden viikkojen ajan olen kyllä ollut hyvin tyytyväinen pessaariini.

Avatar

Pessaari on vanha ehkäisykeino.Amerikassa käytetty paljon ja luullakseni edelleen siellä suosittu aikuisten naisten keskuudessa.Jos osaa käyttää kuukautiskuppia,Ei pessaari käyttö liene vaikeaa.Kyseessä sama juttu eli kohdunnapukan peittäminen tuolla koveralla välineellä.Munasoluhan on hedelmöitymiskykyinen vain yhden vrk ajan.Siittiösolut naisen elimistöön päästyään voivat olla elinkelpoista viitisen vrk.Aikamoista päänvaivaa naiset joutuvat sietämään tämän vuoksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä