Äidin kirje: Ällös tyttäreni ronttiin haksahda

Teksti

Rakas tyttäreni. Kirjoitan tätä sinulle nyt jo valmiiksi, sillä uskon, että 15 vuoden päästä kun tätä tarvitset, minun ruuhkavuoteni ovat kuultaneet muistot. Parempi sanoa asiat silloin, kun ne vielä ovat tuoreessa muistissa. Olet todennäköisesti juuri nyt siinä iässä, ettet arvosta äitisi kokemuksia ja minä vaikutan vanhanaikaiselta sekä seniililtä. Jota saatan toki ollakin. Mutta nyt minä en vielä ole vanha, enkä seniili.

Haluan vain kertoa sinulle muutaman äidillisen neuvon. Nimittäin miesvalinnoista. Usko tai älä, tulet huomaamaan minun olevan oikeassa. Toivottavasti et joudu oppimaan sitä kantapään kautta, kuten minä opin.

Älä tee huonoja valintoja. Ja jos teetkin, opi niistä. Haksahtaessasi ronttiin, kierrä moinen retale ensikerralla kaukaa. Älä koskaan valahda polvillesi pelkistä kohteliaisuuksista baaritiskillä. Jos vajoatkin, nouse ylös. Ensimmäisillä treffeillä miestä kuuluu katsoa silmiin ja jos hän laskee katseesi housuihinsa, pakene. Tule vaikka äidin luokse iltateelle.

Älä jää yksin, tullessasi petetyksi tai jätetyksi. Avaudu ystävillesi tai äidille ja puhu sydämesi tyhjäksi. Täytä se sen jälkeen voimavaroillasi, joita me juuri nyt Isin kanssa kovasti yritämme sinuun istuttaa. Ystävällisyys, rohkeus ja usko itseesi luotsaavat sinua toivoaksemme läpi elämäsi. Mitä muuten ystävällisyyteen tulee, se on puolison valinnan suhteen hankala hedelmä. Miehet haluavat naisen joka on kiltti. Mutta liian kiltti ei saa olla. Sellaisista tytöistä tykkäävät vain hyötyjät. Sellaiset valopäät, jotka haluavat rahasi, maineesi ja kunniasi. Älä kuitenkaan keinahda vastakohtaisuuksiin. Ilkeys vetää puoleensa muita ilkeilijöitä ja silloin olet ongelmissa. Rohkeus sensijaan kannattelee sinua läpi elämän. Suhteessa miehiin, älä kuitenkaan ole tyhmänrohkea. Miehellä voi olla sukupuolitauti, vaikka parta olisi ajettu.

Joskus ammoisina aikoina, oli sellainen tapa, että mies saattaa naisen kotiin. Meidät maalaiset saatettiin vähintäänkin taksiin. Herrasmies sulkee oven takanasi ja laittaa seuraavana aamuna whatsapp-viestin. Mitä niihin saatillelähtijöihin tulee, joku todennäköisesti jää nurkkiin kuleksimaan. Jos hyvin käy, elämänkumppaniksi. Elämänkumppanin valinnan suhteen on kuitenkin hyvä olla tarkkana, vaikka väisteletkin renttuja, rontteja ja retaleita.

Ota sellainen, jota rakastat, mutta ennenkaikkea sellainen, joka rakastaa sinua. Älä säntää naimisiin neljässä kuukaudessa, kuten äitisi teki isäsi kanssa. Usko minua, siinä ajassa ei opi tuntemaan toista. Äidilla kävi tuuri. Isäsi on hyvä mies. Mutta ei hän sentään supermies ole, vaikka nyt sinä niin luuletkin. Hän ei voi muuttaa narsistia normaaliksi, eikä opettaa sotkupeikkoa tavoille. Sen suhteen rakkaani, olet omillasi.

Erityisesti haluan kertoa sinulle, että elämässä pärjää nöyryydellä. Myös miesten suhteen. Älä kuitenkaan sekoita sitä nöyristelyyn. Sinun ei tule taipua kaksinkerroin kenenkään edessä. Jos mies joskus uhkaa jättää sinut koska et ole riittävän jotakin, pakkaa hänen tavaransa. Voit muuttaa tapojasi, mutta älä koskaan itseäsi. Elämässä tarvitset rakkaita ympärillesi, mutta älä  tule riippuvaiseksi kumppanistasi niin, ettet pystyisi elämään ilman häntä. Kyllä sinä pystyt. Pysy miehessäsi kiinni, mutta muista seistä omilla jaloillasi. Katso, että puolisosi tekee samoin. Viisas Pappasi sanoi minulle ja isällesi vihkipuheessaan: ”sitoutukaa mutta älkää sitoko”. Noudata sinäkin sitä.

Sitten vielä muutama käytännön neuvo. Kravatin sitominen on miesten hommaa. Sellaisen humpuukin opettelu ei tee sinusta parempaa vaimoa. Jos miehesikään ei osaa, Dressmanissa sidotaan valmiiksi. Ja muistathan Sofian? Heidän perheessään se katsotaan joka kerta uudeestaan YouTubesta.

Sinä kannat lapsen sisälläsi. Sinä huolehdit ehkäisystä. Se on väärin, brutaalia ja epäoikeudenmukaista, mutta siihen sinun on vain totuttava. Käytä nöyryyttäsi tosiasioiden tunnustamiseen.

Soita minulle aina, kun sinusta tuntuu siltä. Sinun ei tarvitse ajatella minun ajattelevan ”mitäs minä sanoin”. Lupaan, etten virko sitä ääneen ja lohdutan sinua aina, kuten lohdutin eilen, sinun kolauttaessa korvasi vessan oveen. Sinä toivuit siitä, ja jatkoit leikkejäsi. Niin tulet tekemään jatkossakin.

Yritä ymmärtää minua vanhuuden höperöityessäni ja koeta saada puolisosikin ymmärtämään. Kohtele hyvin anoppiasi ja vuorotelkaa joulunviettojen suhteen. Puolisosi perhe on hänelle yhtä tärkeä, kuin sinun perheesi sinulle.

Luulen, että olen nyt sanonut sinulle kaiken, mistä emme voi riitelemättä aikuisena keskustella. Odottelen vävyä jo innolla, mutta jos olet päättänyt, ettet halua miestä, etkä lapsia, älä harmittele lastenlapsien puuttumista vuokseni. Jos näin on, sinä riität minulle vallan mainiosti. Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet.

-Äiti (ja isi)

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

2 kommenttia
Jasmin

Sitten hän on, ei se mitään muuta. Luonnollisestikin kun asiaa en tiedä ja kirjoitan tämän heterosuhteen näkökulmasta mikä itselläni on, kirjoitan näin. Minusta on kauhean rajoittavaa jos joutuu miettimään kaikilta kannoilta kaiken mahdollisen. Ei silloin voisi kirjoittaa ollenkaan. Voihan sekin olla että tyttäreni haluaa olla sinkku ja lähteä Gongoon koko elämäksi yksin tms. Ei mistään voi ikinä tietää. Me elämme tilanteen mukaan ja uskon että tyttäreni minut tuntien osaa tämän kirjeen itse soveltaa itselleen sopivaksi ja poimii siitä tarkoitetun 😉

Avatar

Entä jos tyttäresi onkin kiinnostunut vain samasta sukupuolesta?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä