Kummipojalle prinsessamekko lahjaksi. Isästä huolimatta.

Teksti Jasmin

Saako lapselle ostaa lahjaksi ihan mitä tahansa lapsi sattuu toivomaan?  Jos vain budjetti kestää ja laki ei kiellä? Kyllä sitä niin ainakin luulisi. Vaan millaisen vastaanoton saakaan loppiaisena pojalle turkoosin prinsessamekon ostanut kummitäti perheen isältä, jolle jo kukalliset kumisaappaat pojan päällä ovat kauhistus?

Se jää nähtäväksi. 6-vuotias prinsessoja rakastava kummipoikani toivoo pinkkien vaatteiden lisäksi joululahjaksi prinsessamekkoa. Minulle tyttären äitinä on itsestään selvää, että lapset tykkäävät mekoista, mutta ilmeisesti poikien keskuudessa asia on edelleen tabu. Ollaan sateenkaaren värisiä, suvaitsevaisia ja hyväksyviä, mutta silti, edelleen isien keskuudessa poikien prinsessaleikit aiheuttavat nieleskelyä. Se ei vielä haittaa, jos kylässä pukeudutaan serkkutytön mekkoon mutta jos pojat haluavat omistaa prinsessahörhelöitä, se on astetta vakavampi juttu se.

Tämä ei ole vain tämän nimenomaisen isän ongelma. Puolisoni katsahti kauppakassiini ja kysyi, kenelle mekko tulee. Kertoessani, hänen kulmakarvansa jumittuivat kohoasentoon, jota seurasi nauru. Minun tulisi hänen mukaansa kysyä lupa vanhemmilta. Kävimme pikaisen keskustelun siitä, saisiko meidän tyttärellemme ostaa jalkapalloa. Tämä oli tietenkin puolisoni mielestä aivan eri asia. Tyttö voi potkia palloja, mutta mekkoon pukeutunut poika tulee kiusatuksi.

Noniin isät, tunnustakaa. Onko se homouden pelkoa, oman lapsen miehisyyden menettämisen pelkoa vai pelkäättekö kenties itse tulevanne kiusatuiksi?

Nykyään näistä asioista puhutaan paljon. Käsittämätöntä kyllä, ne eivät ole selviä tunnetasolla. Pimeässä keittiössä yhä tänäkin päivänä kuuluu kuiskaten ”entäs jos sitä haukutaan kun sillä on tyttöjen kengät” ja parturissa mummo itkee lattialle pudonneita lettejä. Kyynelten lomasta kuuluu vain ”toi on kyllä poikatukka”.

Mekko on ostettu, mutta kyllä se minua hieman mietitytti. Entäs jos lasta kiusataankin, onko se silloin minun vikani? Miten olisin toiminut oman poikani kohdalla? Saanko ostaa jotakin vain siksi, että tiedän sen olevan oikein vai onko todella niin, että mistä tahansa saa olla mitä tahansa mieltä? Tiedän kuulostavani ylemmyydentuntoiselta. Sallin sen itselleni prinsessa-asiassa. Me olemme kuitenkin sivistysvaltio. Kummipoikani, sinä saat olla prinsessa.

Haluan joka tapauksessa herättää keskustelua aiheesta ”saako mitä tahansa ostaa joululahjaksi”?

 

 

 

Kommentit

18 kommenttia
Avatar

Itsekkin ostin alkoholisoituneelle kummitytölle (naiselle) viinapullon joululahjaksi kun hänelle tulee jouluna 3kk rajapyykki tipattomana.

Avatar

Vaikea kysymys. Henkilökohtaisesti ajattelen, että jokainen lapsi leikkiköön mieluisiaan leikkejä ja pidän hienona, että yksittäiset vanhemmat ja siis myös kummit tähän kannustavat. Toisaalta kyse on vasta pienestä suvaitsevaisuuden joukosta, joten poika mahdollisesti tulee kiusatuksi. Tästä päästään ydinajatukseen eli tuleeko pojan tukahduttaa toiveensa, ettei tulisi kiusatuksi vai tulisiko häntä rohkaista olemaan oma itsensä kiusaamisen riskillä ja olla riepoteltavana asennemuutoksen alussa. Asennemuutos tällä saralla tulee kuitenkin kestämään vielä vuosikymmeniä, joten kumpi vaihtoehto pojalle olisi vähemmän ikävä tällä hetkellä.

Jasmin

Totta, olet ihan oikeassa. Itse jotenkin haluaisin viedä lasta rohkeampaan suuntaan ja antaa vapauden olla juuri sitä, mitä on. Ei saa antaa kiusaajille valtaa. Toisaalta, käytäntö on sitten eri asia.

Avatar

Mä en ostais mekkoa pojalle..ihan vaan siitä syystä että mun mielestä mekot kuuluu tytöille ja housut pojille. Vaikka ynmärrän leikkiä seki vain on ..leikkiä prinsessaa mekko päällä. Mutta jotenkin muutenkin nykyään kaikki tasa-arvo, sukupuolineutraali hömpötys, sateenkaariperheet ym. Toitottaa sitä maailman opetusta..valitettavasti homoutta. Mikä taas on väärin sillä uskon raamatun periaatteisiin. Raamatus ei kerrota vain miehestä ja naisesta, vaan myös heidän erilaisuudestaan. Miksi Jumala juuri loi sekä miehen että naisen.

Jasmin

Mä olen tästä eri mieltä. Uskovia me olemme itsekin mutten mitenkään näe, että raamattu määrittelisi, että poika ei saa käyttää mekkoa. Käyttäähän tytötkin housuja. Sen lisäksi jos nyt tähän seksuaalisuusasiaan takertuu niin mielestäni mekko pojalla ei ole millään tavoin homouden merkki. Ei mekon prinsessaleikkien väliin jättäminen muuta seksuaalisuutta mitenkään. Ei homosta tule heteroa pakottamalla poika poikien leikkeihin eikä heterosta homoa prinsessaleikeistä. Näen sellaisen ohjauksen vain vahingollisena enkä ollenkaan raamatun ohjeiden mukaisena. Lisäksi seksuaalisuus on jokaisen oma asia, ei siihen vanhempien vakaumuksella voi vaikuttaa. Jumala loi tytön ja pojan erilaisiksi. Näen kuitenkin, että se erilaisuus ei määritä leikkejä eikä pukeutumista vaan esimerkiksi biologiaa.

Avatar

Hetkinen nyt… Mitäs ne miehet raamatun kirjoittamisen aikaan tai NYT joissakin sen suunnan lämpimissä maissa käyttävätkään… Ei niitä taideta housuiksi kutsua.

Raamattuun ja uskontoon on turha vaateasioissa vedota.
Toisen tyyppisestä miesten pukeutumisesta ja esim parrasta siellä kyllä taidetaan puhua. Ja mites niitä ei tänä päivänä tarvitsekaan huomioida.

Avatar

Olisin halunnut ostaa kummipojalleni Lego-joulukalenterin. Lapsen äiti kielsi sen, sillä ei halunnut kotiinsa sitä muovisälää. Jätin ostamatta. Jätin ostamatta. Lapsi olisi varmasti siitä pitänyt, mutta myös ystäväni mielipiteellä saa olla painoarvoa.

Jasmin

🙁 harmillista. Mun mielestä lego on vielä suht kevyttä sälää, siis ihan kehittävää ja hyödyllistä. Toisaalta jos perheessä esim vauva ja nämä kulkeutuu suuhun niin onhan se ymmärrettävää.

Avatar

En antaisi. Hieno ajatus toteuttaa pojan toive mutta jos isä vastustaa niin tuskin poika sitä käyttää saa. Joten lapsi ilahtuu lahjasta mutta pettyy kun sen käyttäminen estetään.

Jasmin

En millään usko, että käyttö estettäisiin, se olisi jo sulaa julmuutta. Ainakin toivon, että näin ei tapahdu.

Avatar

En ostaisi, mielestäni vaatteet pitää olla pojilla ja tytöillä erilaiset. Ymmärtäisin esim pojalle nuken oston!

Jasmin

Miksi vaatteet pitää olla erilaisia, mutta lelut ei? Entäs naisten suorat housut?

Avatar

Täytyy sanoa että hassua mun mielestä että muutamia viikkoja sitten kirjoitit kritisoivan tekstin sukupuolineutraalisuudesta, ja nyt sitten kirjoitat ihan eri näkökulmasta tämän tekstin. En silloin kommentoinut, mutta itse koin sen tekstin aika loukkaavana ja kapeakatseisena. Juuri tällaisiin asioihinhan ne ”sukupuolineutraalisuudesta vauhkoavat ihmiset” yrittävät vaikuttaa, että ihmiset saisi sukupuolesta riippumatta tehdä sitä mikä tuntuu oikealta, edelleenkään kukaan ei yritä sukupuolia häivyttää olemasta. Tietysti se on iso teema johon kuuluu paljon muutakin, mutta tosiaan hassua että vain pari viikkoa sitten kritisoit aihetta niin vahvasti. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä että pojalle pitää voida ostaa mekko jos hän sen haluaa!

Jasmin

Mulla on tapana kirjoittaa yhdestä asiasta kerrallaan, siksi varmaan näyttää siltä että vaihdan näkökulmaa lennosta. Olen edelleen sitä mieltä, että liikennemerkkien ei tarvitse olla sukupuolineutraaleja ja isänpäivä pitää pysyä isänpäivänä. Lapsia pitää voida sanoa tytöiksi ja pojiksi. Se ei silti tarkoita sitä, että poika ei saisi leikkiä prinsessaa tai tyttö ei voisi harrastaa jalkapalloa. En halua häivyttää sukupuolia, joka mielestäni tapahtuu jos tyttöä ei saa sanoa tytöksi tai poikaa pojaksi ja puheessa saa sanoa vain henkilö. Mielestäni sukupuolia ei häivytä se, että pojan annetaan pukeutua mekkoon. Poika on poika mekko päälläkin (ellei sitten ole trans). Pojat saa tykätä mekoista ja heitä pitää silti saada sanoa pojiksi. Mekko päällä ei muutu tytöksi tai henkilöksi.

Avatar

Hyvä blogi! Etusivulta osuin tänne ja jymähdin lukemaan tuolta ihan alusta. Esität mielipiteesi mielenkiintoisesta näkökulmasta ja kirjoitat hyvin. Vaikken kaikesta olekaan samaa mieltä niin täytyypä jäädä seurailemaan.

Mukavaa talven alkua!

Avatar

Jos vanhemmat eivät lapselleen mekkoa halua, en sitä ostaisi. Myöskään metelöiviä leluja en osta, jos tiedän etteivät vanhemmat niistä pidä.
Lapsuudessani muistan useamman lelun ja epämieluisan vaatteen ”kadonneen” tai menneen rikki mystisesti jo seuraavana päivänä.

Miettisin myös, miltä lapsesta tuntuu jos annat lahjan jota vanhemnat mahdollisesti ikävästi arvostelevat, usein lapset vaistoavat vanhempien suhtautumisen vaikkei välttämättä suoraan kommentoisikaan.

Avatar

Meidän 4v poika käyttää siskonsa mekkoja lähes aina kotona ollessaan! Välillä päällä on röyhelöunelmia, välillä taas ihan perus arkimekkoja? seuraavassa hetkessä hyppää nurkan takaa batmaniksi pukeutuneena! ollaan sovittu että kotona saa pukeutua miten haluaa mutta esim kerhoon ei mennä mekko päällä. Pojalle se on ok. Tosin kerran kerhossa oli naamiaiset ja poika halusi olla prinsessa. Se hän sai olla siskon röyhelömekossa, eikä muut lapset suhtautuneet mitenkään oudoksuen.☺️
Ostettiin pojalle myös tyttöjen avaruusoliokuvioinen yömekko me&i-kutsuilta, koska sen hän kaikkien vaatteiden seasta valitsi. Ei sopinut housut ja paita, oli oltava mekko!? Onhan sellaisella mukava nukkua?
Mielestäni lahjaksi voi ostaa tuollaisia rooliasuja. Eri asia olisi, jos olisit ostanut jonkun arkimekon, jota olisi tarkoitus käyttää ihan perusvaatteena.

Jasmin

Se on kyl totta et mekos on ihanampi nukkua kuin housuissa, ainakin monen mielestä. Olisihan se kurjaa jos ei saisi nukkua mukavassa yökkärissä vain siksi koska on poika 😀
Just tota oon yrittänyt selittää että kyse on leikistä jossa poika haluaa leikkiä prinsessaa, ei käyttövaatteista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä