Yleinen 17.12.2017
TEKSTI Jasmin

Ulkonäkökeskeinen lapsi. Roolileikki vai ongelma?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

 

Röyhelömekko ja tyllihame. Pakko laittaa päälle. Myös päiväkotiin. Ja yöksi. Äidin kynsilakasta salaa tehdyt sateenkaarisekoitukset ja huulikiillossa kastettu ripsiväriharja. Joululahjaksi toivotut frozenmeikit. Haaveissa. Nimeksi on vaihdettu Elsa. Pappa ei meinaa uskoa. Ärsyttää. Korvakorut pitäisi saada ja aamulla aikaa kuluu peilin edessä.

”Olenko mä nyt kaunis?” –Seisoo peilin edessä harja kädessä.

”Joo mä tiedän että mä olen aina kaunis, mut olenhan mä nyt prinsessa?”

”Isi, sun täytyy osata laittaa Elsaletti, mä näytän muuten peikolta”

Huulirasvan on oltava värillistä ja vaatteissa on tarkat väri- kangas –ja helmakooodit. Päässä on oltava pinnejä. Prisman paras osasto heti leluosaston jälkeen on meikki-osasto. Huulipunien ja kynsilakkojen väriloisto on huumaava. Spagettiraivareita ei suinkaan aiheuta karkkihylly, vaan äidin meikkilaukku.

 

Kuulostaako tutulta? Minä uskon ja todella toivon, että kuulostaa. Olen nimittäin vannonut puolisolleni, että tämä on normaalia. Hän on auttamattoman eri mieltä. Hänestä 4.5 vuotiaan sujahtaminen ulkonäkökeskeiseen prinsessamaailmaan on haitallista. Hän pelkää tämän johtavan massiiviseen kauneuskirurgiaan, ikuiseen tyytymättömyyteen, heikkoon itsetuntoon ja kertakaikkisiin ongelmiin. Minä kielsin tyttäreltäni jo baletin ja valitsimme alkuun tavallisen tanssiharrastuksen. Puolisoni kieltäisi prinsessaleikit. Jos voisi.

Nykyään sukupuolirooleja murtava yhteiskunta kannustaa lasta olemaan juuri sitä, mitä on. Siinä meinaa jäädä ne sielustaan stereotyyppiset tytöt hieman jalkoihin. Entäs, kun tyttö ei isänsä mielihaluista huolimatta halua soittaa sitä kirottua kitaraa, rakastaa kiharoita ja vannoo korujen nimeen? Kautta aikojen on koristauduttu. Jo kivikaudella. Vaikka tyttölasta ei kannusteta prinsessaleikkeihin sen enempää, kuin poliisileikkeihin, moni tyttö viehtyy hörhelöihin, pörhelöihin ja pinkkiin.

Uskon vakaasti, että meillä tämä on sisäsyntyistä. En itse meikkaa ripsiväriä enempää, ja kaulassani on aina sama koru. Suoristan aamuisin hiukseni, mutta en sen kummemmin vietä aikaa peilin edessä. Kotoa opitut mallit ovat oleellisia kasvamisen kannalta. Lapsi ei kuitenkaan ole vanhempiensa jatke. Ei isän, eikä äidin. Ei, vaikka se olisi kamalan suloista ja ihanaa.

 

Lapsen ei tarvitse koristautua. Mutta miksi ei saisi? Eikö se ole osa roolileikkiä aivan, kuin poikalapsen pukema sankariviittakin kauppareissulle? Onko todella niin, että värillinen huulikiilto ja kynsilakka sekä hiusten laittaminen ajaa lapsen ulkonäkökeskeiseen maailmaan, jossa huulipuna ja järki ei kulje käsi kädessä? Ihan oikeasti. Minun täytyy saada perheemme miespuolinen henkilö irti 50-lukulaisesta ajatuksesta, jossa nainen voi olla joko prinsessa tai älykäs.

Tarvitsen apua. Te 4-5vuotiaiden vanhemmat. Voisitteko ystävällisesti kertoa lastenne viehtymyksestä kynsilakkoihin, meikkeihin ja hiusten laittamiseen. Ja te vanhempien tyttölasten vanhemmat. Oliko teillä tällainen vaihe, ja seurasiko siitä väistämättä silikonit 18 vuotiaana?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (18)

Meidän vanhempi tyttö (nyt 8v) silloin 4-5v pukeutui prinsessaksi yhtä usein kuin supersankariksi. Mitään meikkejä en antanut alle kouluikäisenä (edes sitä värillistä huulirasvaa) enkä kynsilakkaa kuin poikkeuksellisesti ja silloinkin sitä vedellä lähtevää sillä esim kynsilakka sisältää hormonihäiriköitä. Nyt saa ensimmäisen huulikiiltonsa joululahjaksi kun juhla/esityspäivinä (on taitoluistelija) on saanut käyttää mun huulikiiltoa ja poskipunaa. Pikkusisko on nyt 3,5v ja on enemmän korujen ja mekkojen perään mutta samaa hyväksitodettua rataa mennään että pikkutytöille riittää kyllä se että pistetään tukka nätiksi ja joskus saa luomuhuulirasvaa joka vähän kiiltää 😀 pikkulapsethan syövät huulituotteensa tietysti vaikka niitä ei ole syötäväksi tarkoitettu joten olen aika tarkka siitä mitä tuotteita annan.

Ja siis mitään tappelua tai riitaa tästä ei kotona ole koska se vaan on todettu että ei ole tarvetta, etsitään vaikka joku kiva koru. Meikit on isommille. En kieltäisi prinsessavaihetta itsessään mutta kynsilakka ja värilliset huulet on vähän liioittelua arkena ja olen kyllä enemmän sitä mieltä että miehelläsi on hyvä pointti.
0
1 vastaus

Tuo huurteinen elokuvaseikkailu prinsessa Elsan ja Annan maailmassa on kielletty alle seitsemän vuotiailta. Siksi on aika ironista, että elokuvan oheismateriaali on suunnattu paljon nuoremmille. Kaupoista ei juuri löydy Elsan koristamaa vaatetta, joka kokonsa puolesta kävisi yli seitsemän vuotiaalle.

Eikä sillä, eivät koululaiset juuri Elsaa enää fanitakaan. Prinsessahame menee toisilla ohi aiemmin, toisilla myöhemmin. Se tulee toisille voimakkaampana kuin toisille. Pääasia kuitenkin, ettei sen olemassaoloa tai kestoa kyseenalaistetaan vanhempien toimesta. Esimerkiksi se, että on jo koululainen, ei saisi olla mikään prinsessaelämän raja! Sillä mitä pahaa on kauneudessa ja estetiikan kaipuussa?

Meikit on meillä kyllä nou nou. Äidin meikkipussille ei muuten mennä myöhemminkään, jokainen omistakoon omansa. Ei meikki mielestäni lapsille kuulu, ei edes värilliset huulirasvat, niin kuin ei baletti sinun mielestäsi sovi harrastukseksi. Kai se on sellainen mielikuva-asia puolin ja toisin.
0
1 vastaus

On meille rantautunut 98 kokoisia elsa-vaatteita. Mutta elokuvaa ei meilläkään ole katsottu, ei se sovi 4 vuotiaalle. Mutta tosiaan meilläkin oltiin autuaan tietämättömiä Frozenista, ennen kuin viimekesänä meni päiväkotiin 😀 Tosin sitä ennenkin oli prinsessajuttuja, ne eivät vain hahmottuneet Elsaan.
0
1 vastaus

Kyllä ainakin tutut tuon ikäiset tyttöset tykkää kovasti helmoista, kynsilakoista, koruista ja muista ihanista. Ja oma kaksivuotiaskin osaa jo homman, pienemmässä mittakaavassa tosin.
0
1 vastaus

Meillä samanikäinen tyttö ja aika samanlainen on kuin teidän tyttö. Tykkää mekoista, haluaa meikkiä (klitteriä ja huulikiiltoa) kun minäkin meikkaan mutta jos saisi aina valita niin hiukset hulmuaisivat aina auki ilman harjaamista. Nuorempi tyttö ei ole aivan yhtä mekko ihminen kuin isosiskonsa, ainakaan vielä… Uskon että mekkovaihe hälvenee kun koulu alkaa.
0
1 vastaus

😀 ihana saada todistusaineistoa, että tämä todella on normaalia!
0
1 vastaus

Älä anna tuommosta meikkiarsenaalia lapselle eikä noin paljon koruja/liikaa prinsessajuttuja, sillä sitä selviää, mutta toki saa leikkiä prinsessaa ja tyttöillä. Kunhan siitä ei tule liiallista. Pidä ne rajat. Ei tuon ikänen tarvi meikkejä edes leikkimeikkejä.

t. 4-vuotinaan äiti joka välillä myös aikamoinen poikatyttö mutta myös tykkää pinmkistä ja hameista ja frozenista. Meillä tuotevalikomimaa rajoitettu ni ei mene liiallisuuksiin eik mtn ongelmaa ole.
0
1 vastaus

Tuommoista? :O Eihän lapsella ole kuin värillinen huulirasva ja kynsilakkoja. Mielestäni se on ihan kohtuullinen. Välillä hän menee luvatta omalle meikkipussilleni mutta se ei suinkaan ole itse tarkoitus. Toisaalta olisiko pojalla lupa kerätä itselleen poliisileikkiarsenaali tai olisiko kasvomaalit sallittuja eläinleikeissä? Jos, niin miksi prinsessaleikit olisi eri asia? Musta tuntuu että tätä on demonisoitu kauheasti. Meillä leikitään paljon muutakin, rymytään pihalla mudassa ja istuskellaan kuralätäköissä joten sinänsä onneksi on muutakin kuin nämä prinsessajutut 😀
0
1 vastaus

Musta toi demonisointi on aika hyvä huomio. Miksi se haittaa, että lapsi tykkää meikeistä ja prinsessamekoista? Ei se automaattisesti tarkoita huonoa itsetuntoa, golddiggeröintiä tai muiden halveksimista. Omien kokemusten perusteella vaikuttaa juuri siltä, että ulkonäköönsä panostavaa luullaan juuri esimerkiksi itseensä tyytymättömäksi, kokonaisvalteisesti pinnalliseksi ihmiseksi tai jotenkin muita automaattisesti tyhmemmäksi. Useinhan voi olla näinkin, mutta vanhemmat varmaan ja toivottavasti yrittävät puuttua lastensa itsetunnon kehitykseen muillakin keinoilla kuin ulkonäköön panostamisen kieltämisellä. Jos ulkonäkö alkaa rajoittaa muuta elämää, sen voi ajatella olevan ongelma, mutta jos lapsi on vaan utelias ja aidosti kiinnostunut, en ymmärrä miten se eroaa esimerkiksi hevosten tai legojen fanituksesta. Yhteiskunta arvottaa mielenkiinnon kohteita, ja toisia pidetään muita parempina ja toisia huonompina. Mun mielestä äiti, joka kieltää lapseltaan meikit sun muut sen takia, ettei itse käytä niitä, käyttäytyy ihan samalla lailla luin himomeikkaajaäiti, joka yrittää saada lapsiaan meikkaamaan vaikka väkisin.
0
1 vastaus

MInullakin on ollut pieni prinsessa ja nyt vähän isompi. Olen ollut huolissaan samoista asioista kun kaikki on niin tarkkaa ulkonäön kanssa. Silloin kun 4v itkee että olen niin ruma pitää asialle tehdä jotain. Olen pyrkinyt siihen, kun tyttö puhuu miltä näyttää että käännän keskustelun siihen, että riittää kun on siisti ja ehjät puhtaat vaatteet, tärkeämpää on moni muu asia elämässä. En ole ostanut tytölle esim omaa peiliä omaan huoneeseen. Kun en itse ollutkaa niin kiinnostunut mitä milloinkin on hänellä päällä, hänenkin kiinnostus on lopahtanut (ehkä siihen on muitakin syitä). Nyt ”ongelma” onkin luonnon lapsi, joka ei muista tukkaa edes harjata :DToki viihtyy vaatekaupassa.

. Jos lapsi ei saa lapsena leikkiä roolileikkejä ilmeisesti siihen on juurikin silloin alttius aikuisena……

Täällä ei todellakaa ole mikä prinsessa äiti 😀
0
1 vastaus

Ompa kurja että on saanut päähänsä aikanaan ton että voi olla mukamas ruma 🙁 höh. Onneksi se kuitenkin meni hi <3 Kiitos kokemuksen jaosta 🙂
0
1 vastaus

Mun tytär tykkää myös kauniista vaatteista ja koruista ja olla ”prinsessa”, mutta on myös omaksunut ajatuksen, että prinsessat ovat vahvoja, nopeita, taistelevat ja pelastavat muita. Hän myös mielellään painii ja näyttelee voimiaan – usein niissä prinsessavaatteissa.
Mä uskon, että suurin osa tytöistä käy läpi jonkinlaisen prinsessavaiheen 3-5-vuotiaana, mutta se ei oikeastaan liity siihen, millainen tyttö identiteetiltään ja persoonaltaan ja muilta kiinnostuksenkohteiltaan on.
0
1 vastaus

Ai joo, meikkaamisesta olen sanonut, että vaan aikuiset meikkaa, että meikit eivät ole hyväksi lapsen iholle.
0
1 vastaus

Mikä frozenissa ei sovi sun mielestä neljävuotiaalle? 😀
Mulla viisvee tyttö eikä todellakaan käyttäydy noin, mun mielestä toi menee aika pahasti yli. Ja mitä nyt oon sua nähny sipsuttelemassa tuolla niin vaikket laittaisikaan ripsiväriä enempää niin kyllähän susta huokuu sellanen ulkonäkökeskeisyys.

** Muokkasin Sini kommenttiasi, en halua että lapseni pukeutumista arvostellaan internetissä, se on asiatonta -Jasmin
0
1 vastaus

Mielestäni Frozenissa on aika hurjia kohtia 4 vuotiaalle, ainakin omalleni joka on suhteellisen herkkä. Hauskaa, että olet saanut minusta ulkonäön perusteella ulkonäkökeskeisen kuvan. Hauska huomio ihmisestä jonka ainut meikki on ripsiväri ja tukka tuulenpesänä lähestulkoon aina mutta mikäs siinä.
0
1 vastaus

Kuvailit juuri oman tyttöni samassa iässä. Täysin samat kokemukset myös siitä miten siihen on suhtautuneet meidän tapauksessa perheen ulkopuoliset. Jännä tosiaan miten tyttö on ”huono” halutessaan pinkkiä, prinsessamekkoja ja glitteriä, mutta poika se vasta kunnon äijä on kun pyssyillä leikkii! Me annoimne tytön toteuttaa prinsessaunelmaansa kohtuudella ja nykyään tuo 8-vuotias joo, odottaa Frozen kakkosta mutta ei enää suostu pinkkiä päälleen laittamaan ja prinsessamatotkin on heivattu kaatikselle. Edelleen on tytölle vaatteiden sävyt tärkeitä, valitsee huolella kouluun mätsäävät vaatteet ja juhliin tahtoo mekon ja tukan laitettuna. Sisäsyntyistä sanon minä, äiti joka käyttää farkkuja, tennareita ja ripsiväriä, malli ei siis tullut kotoa..
0
1 vastaus

Meillä myös juuri 4 vuotta täyttänyt prinsessa, joka katsonut pitkälti mallia 6-vuotiaasta siskostaan. Meillä tytöt tykkää laittaa värillistä huulirasvaa, isompi haluaisi(inttää!) huulipunaa, jota en todellakaan anna lapsille. Kynsilakkaa käytetään kyllä. Muuten ei meikkejä tmv, vaikka joskus mun meikkilaatikolla käyty. Jos kuitenkin jotain laitettu niin sitä on käytetty vaan kotona ja putsattu pois pian. Mekkoja ja koruja tytöt kovasti tykkää käyttää enkä näe siinä todellakaan mitään pahaa! Mun korvaan kuulostaa aivan normaalilta pikkuprinsessalta.
Kerrottakoon vielä, että itse kyllä laitan hiukset joka päivä(lyhyet) ja meikkaan hieman, kun jonnekin ”ihmisten ilmoille” lähden. Ja käytän paljon koruja. En omaa huonoa itsetuntoa tai kaipaa kenenkään hyväksyntää, vaikka meikkaan ja laitan itseäni.
0
1 vastaus

Ite lainasin salaa äidin huulipunaa kaverin kanssa ja ai että se oli hauskaa? siis poika joka on kiinnostunut autoista on normaali ja sit prinsessajutuista ja kaunistautumisesta kiinnostunut tyttö on jotenki huono..näin jotkut ajattelee ilmeisesti,eikä se sais olla niin!naiset on kautta aikojen kaunistautuneet ja jotkut aloittaa jo pienenä.Joillekin se on vaan vaihe
0
1 vastaus

Meidän vanhempi tyttö (nyt 8v) silloin 4-5v pukeutui prinsessaksi yhtä usein kuin supersankariksi. Mitään meikkejä en antanut alle kouluikäisenä (edes sitä värillistä huulirasvaa) enkä kynsilakkaa kuin poikkeuksellisesti ja silloinkin sitä vedellä lähtevää sillä esim kynsilakka sisältää hormonihäiriköitä. Nyt saa ensimmäisen huulikiiltonsa joululahjaksi kun juhla/esityspäivinä (on taitoluistelija) on saanut käyttää mun huulikiiltoa ja poskipunaa. Pikkusisko on nyt 3,5v ja on enemmän korujen ja mekkojen perään mutta samaa hyväksitodettua rataa mennään että pikkutytöille riittää kyllä se että pistetään tukka nätiksi ja joskus saa luomuhuulirasvaa joka vähän kiiltää 😀 pikkulapsethan syövät huulituotteensa tietysti vaikka niitä ei ole syötäväksi tarkoitettu joten olen aika tarkka siitä mitä tuotteita annan.

Ja siis mitään tappelua tai riitaa tästä ei kotona ole koska se vaan on todettu että ei ole tarvetta, etsitään vaikka joku kiva koru. Meikit on isommille. En kieltäisi prinsessavaihetta itsessään mutta kynsilakka ja värilliset huulet on vähän liioittelua arkena ja olen kyllä enemmän sitä mieltä että miehelläsi on hyvä pointti.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: