Puolisoni ei tee laisinkaan kotitöitä -En ole kotiorja

Teksti

Keittiön roskakori pursuaa yli. Astiat ovat pöydällä siinä kohdin, jonne ne  kolme päivää sitten lounaan jälkeen jätin huikatessani puolisolleni ”laittasiksä sit noi tiskit”. Eteisen lattialla on kasa likaisia sukkia. Keittiön pöydällä on kaksi tyhjää kauramaitotölkkiä. Sängyn peitto liehuu takapihalla tuulettumassa jäätyneenä koppuraksi edellispäivän räntäsateen seurauksena. Mitä on tapahtunut?

Ei mitään. Minä ja tyttäreni olemme olleet risteilyllä ja mieheni on jäänyt itsekseen kotiin. Hän ei tee kotitöitä. Laisinkaan. Ei yksin eikä yhdessä.

Muistaako joku muutaman vuoden takaisen kirjoitukseni aiheesta? Silloin ystäväni vielä jaksoivat lohduttaa minua sanomalla ”kyllä ne muuttuvat”. Vuosia on vierinyt ja olen edelleen saman asian äärellä. Aika ei ole tuonut muutosta, josta tosin en jaksanut silloinkaan haaveilla kovinkaan aktiivisesti. Luulen, että perheemme työnjako on jotenkin nykyaikaisesta valtavirrasta poikkeava. Yleensä en ole kovinkaan häiriintynyt tästä asiasta, sillä monimutkaisella kaaviolla pystyn selvittämään itselleni syyn sille, miksi asia on näin. Ajoittain minun on vaikea peitellä hämmästystäni, kun näen jonkun toisen miehen tiskaamassa. Muutama viikko takaperin olin aivan varma, että puolisoni on pettänyt minua, sillä hän imuroi. Kyseessä oli poikkeustila. Ystäväni kysyvät minulta ajoittain, että miksi näin? Miksen vaadi tasa-arvoa? Entä jos vain jättäisin hänen pyykkinsä pesemättä, olisi puolisoni pakko pestä vaatteensa. Vaan ei ole. Hän kävisi ostamassa uusia.

Kun olen oikein kateellinen muiden perheiden kotitöiden tasaisesta jakautumisesta, listaan iltateen ääressä asioita, miksi meillä näin ei ole. Ensimmäisen kerran perustelin tätä asiaa itselleni blogissani vuonna 2015. Asiat ovat ennallaan. Mies ei tiskaa, minä en tankkaa. Vuodet tässä välissä eivät ole lisänneet katkeruutta. Pikemminkin rakastan entistä enemmän.

Miksi en kuitenkaan ole kotiorja?

Minun ei koskaan tarvitse koskea automme muihin osiin, kuin rattiin. En juurikaan edes tankkaa.

Olen suhteellisen vapaa käymään kuntosalilla tai harrastuksissani. Puolisoni on aina kotona ollessaan käytettävissä isän roolissa. Ja hän on kotona usein.

Hän ei koskaan kieltäydy, kun tarvitsen apua valokuvateknisissä asioissa, tai töissäni.

Puolisoni lyhentää perheemme verhot.

Aina kun olen kadottanut laturini, hän antaa minulle omansa vaikka se tarkoittaisi hänelle tyhjää akkua.

Puolisoni on aina saatavilla. Myötä -ja vastamäessä. Pienessä ja suuressa.

Aina, kun olen ostanut somekirppiksiltä jotakin riepuja, hän juoksee ympäri kyliä hakemassa niitä. Ihan vain siksi, että minä olen surkea aikatauluttamaan elämääni enkä selviä navigaattoreista.

Hän käy kaupassa vaikka keskellä yötä, jos minun vegaaninen juustoni on loppu.

Aamulla kun minua palelee, hän käy puistelemassa auton lumesta, raappaa ikkunat ja laittaa sen käyntiin. Vaikka saisi itse nukkua vielä puoli tuntia.

Rakkaat ystävät, huomaattehan? Ei hän ole laiska tai välinpitämätön. Hän ei vain kertakaikkiaan pysty sietämään kotitöitä, eikä häntä haittaa sekasotkuisuus ympärillä. En ole alistunut kotiorjaksi. Olen alistunut ainoastaan siihen, että jos kaipaan ympärilleni siisteyttä, minun on hoidettava se itse. Kun minä tarvitsen blogini tubekanavan loppuraitaan munakoiso ympärille 3d-mallinnetun rusetin, minä saan sen. Kun puolisoni tarvitsee puhtaan teemukin, hän saa sen. Sellaista se meillä on. Tasapainottelua ja kaaoksen hallintaa. Me hallitsemme toistemme kaaoksia ja täydennämme toistemme stereotypioiden puutteita.

Ärsyttää, ottaa aivoon ja turhauttaa. Ajoittain väsyttääkin. Jos nyt kuitenkin rehellisiä ollaan, ei elämä minunkaan kanssani lomasta käy. Olen kaoottinen ja kadotan kaiken mihin kosken. En voi sietää vääriä äänensävyjä ja ahdistun kohtuuttoman paljon hyönteisistä sisätiloissa. En kestä jonoja enkä kylmää. Jos minun kanssani istuu autossa, lämpötilan on oltava vähintään 27 astetta. Pesen parisuhteeni likapyykkiä kymmenien tuhansien ihmisten silmien edessä kuukausittain enkä yleensä suostu olemaan mistään väärässä. Kaikissa meissä on omat pienet ongelmamme.

Vai mitä?

Kommentit

32 kommenttia
Avatar

Olet asian ytimessä, se jota se sotku ei haittaa ei kai ole mitenkään pakotettu sitä siivoamaankaan. Se siivotkoon joka haluaa. Ja jos toista ärsyttää kun toinen ei tee, niin ei kun vaihtoon vaan kumppani. .

Avatar

Kukin tyylillään, niin että itselle se sopii. Tämä on minun mielipiteeni. Noin teillä, ehkä jotenkin erilailla meillä. Kumpikin yhtä hyviä. 🙂

Avatar

Tää oli mun mielestä jotenkin jopa tosi ihana postaus! On tärkeä muistaa nähdä yhden tekemättä jätetyn asian, vaikka sitten tiskivuoren tai viikkaamattomien pyykkien takaa ne kaikki tehdyt teot, ne pienetkin välittämistä osoittavat teot. Ajattelemisen aihetta itse kullekin! 🙂

Jasmin

Aikaa siihen meni että sai nähtyä tiskivuoren takaa mitään. Eikä toki aina vieläkään tunnu siltä mutta joskus on hyvä nähdä että tekeekö toinen oikeasti jotain vai onko se se tunne, että ei tee koska tekee eri asioita. Mutta toisaalta niitäkin pareja on joissa mies oikeasti elää siivellä. Ei sekään ole oikein

Avatar

Tästä postauksesta jäi jotenkin tosi lämmin olo 🙂

Jotkut kohdat kuulostaa hyvin tutuilta, toiset ei niinkään. Meillä minä hoidan kotitöistä ja arjen pyörittämisestä suurimman osan, mutta mieskin tekee oman osuutensa. Jako ei meilläkään ole lähellekään 50-50, mutta munkaan ei tarvitse koskea autossa muuhun kuin rattiin 😀 Oleellisinta näissä asioissa on mun mielestä se, että peli on molempien osapuolten mielestä reilu. Ja joo, uskon, että meissä kaikissa on vikamme. En edes halua miettiä mikä mussa miestäni milloinkin ärsyttää, ja yritän katsoa hänenkin vikojaan läpi sormien.

Jasmin

😀 ihanasti sanottu <3

Avatar

Mun mielestä tämä oli kypsän aikuisen ihmisen kirjoitus. Sillä noinhan se on, molemmat tuovat parisuhteeseen ja arkeen oman panoksensa eikä sitä mitata vain niillä kuuluisilla kotitöillä. Meillä minä teen valtaosan, sillä mies työskentelee paljon itseäni enemmän. Ja kun hän on täällä, hän on läsnä meille, ei silloin ehkä kannata lähteä riitelemään jostain imuroinnista. Niin kauan kuin on reilu peli molemmille, on aivan sama miten hommat hoidetaan. 🙂

Jasmin

<3

Avatar

?.Mulla on kanssa samantyylinen mies. Kotitöitä ei tee eikä taida oikeen osatakaan. Ruokaa on laittanut viimes ehkä 2 vuotta sitten?. Muuten kyllä auttaa samanlailla noissa ”miesten” töissä ja kauppa asioissa.

Avatar

Ei meilläkään mies tee kotitöitä 😀 Mitä nyt joskus jonain merkkipäivänä hän on tiskannut puolestani. Eikä asia oikeastaan minua haittaa. Toki joskus oikein väsyneenä, kun lapsi ja itsekin on ollut kipeänä olisi toivonut että mies olisi laittanut ne astiat tiskialtaaseen.

Avatar

Mä en voisi elää kuten sä, mutta se ei merkitse mitään jos olet itse tyytyväinen. Se mikä mua näissä ärsyttää on, että usein tällaisessa tilanteessa nainen joutuu ensinnäkin tekemään ne kaikki kotityöt, ja sitten lisäksi selittelemään ja perustelemaan ulkopuolisille, miksi ei pakota miestään tekemään, miksi suostuu tuollaiseen jne. Naisia vastuutetaan meidän kulttuurissa sekä omista että miehen tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Sulla ei ole mitään selitysvelvollisuutta tästä asiasta kenellekään (paitsi ehkä tyttärellenne).

Avatar

Innostun ajatuksestasi, että tosiaankin, kulttuurimme vastuuttaa naisen siitäkin, että mies ei tee kotitöitä. Itse olen paitsi ärsyyntynyt puolisoni vanhanaikaisuudesta myös soimannut itseäni ja hävennyt, kun en saa häntä toimimaan toisin. Epäonnistumisen tunne on jopa kuluttavampaa kuin (puolisolle kuuluvien) töiden tekeminen. Alankin nyt pohtia, mistä tuo typerä syyllisyys tulee ja kuinka se selätetään. Säästyisi voimaa käytäntöön.
Sivumennen sanoen leikkaan yksin nurmikot, lämmitän taloa (joskin pääosin sen tekee mieheni) ja huolehdin ainakin osittain autoni huollot – välillä surullisin seurauksin, kun luulen pystyväni tekemään homman omin pikku kätösin.
Ajatuksesta kiittäen
Nimim. Oma apu paras apu

Jasmin

Hyvin sanottu. Mun mielestä pääasia on, että tavallaan molemmat tekee osansa jostakin tässä arjessa ja koetaan että on kaikki okei. Mutta tuo on kyllä niin totta mitä sanoit tuosta vastuuttamisesta. Yritin vuosia muuttaa itse puolisoani, kun ajattelin että asioiden kuuluu mennä tietyllä tavalla. Jossakin vaiheessa tajusin, että pitääkö todella asiat muuttaa vain siksi, että kuuluu.

Jasmin

Mä tiedän, ettei ole, silti tuntuu että on koska niin moni sitä ihmettelee. Esim oma perheeni ei voi tätä käsittää. Eikä kyllä ystävätkään. Etenkään jos sattuu olemaan huono päivä ja uskallan valittaa jostakin. Vastaus on aina ”jätä sen pyykit pesemättä”. Vaikka riideltäisiin taivaan kannen väristä. Ei kenenkään tarvitse perustella mitään koskaan mutta se tulee usein luonnostaan. Ainakin itselleni

Avatar

Jos sulle sopii tuo teillä kotona arjessa niin mikäs siinä. Meillä ei taas toimisi ollenkaan enkä ikinä suostuisi jos mies ei tekisi mitään kotona. Tai jos tarviis patistaa tekemään. Jos arvostaa toista ja on tasavertainen kumpikin parisuhteessa niin se oma tekemisenhalu lähtee sieltä aivolohkon syvyyksistä jo. Jokainen ollaan erilaisia,toiselle on se ok mikä toiselle ei ikimaailmassa kävisi päin.

Jasmin

Niinhän se on, toisilla toisin. Mä taas näen, että se arvostus näkyy niin monessa muussa asiassa. Esim siinä, miten paljon itse saan arjessa ”anteeksi” viitsimättömyyttäni

Avatar

Ihana postaus! kuulostaa ihan siltä, että teillä asuu herrasmies ? mun mies ei pyykkää, nyt hän on alkanut tosin auttamaan puhtaiden vaatteiden ripustamisessa ja hän kokkaa useammin kuin minä ??

Jasmin

😀 <3 juu asuu kyllä. Omanlaisensa. Ihanaa tuo kokkaus 😀 Meillä kokkaus aiheuttaa vain sotkun. Paitsi pizzan teko. Hän paistaa meillä pizzat aina.

Avatar

Hassua kun joku kirjoitti ettei mies tee mitään vaikka kirjoitit miten hän tekee todella paljon eri askareita avuksesi ja iloksesi. Työnjako voi toimia noinkin 🙂

Jasmin

Joo se ”mitään” on se mikä käsitetään myös miehen velvollisuudeksi nykyaikana

Avatar

Hyvä kirjoitus! 🙂 Meillä mieheni ei juuri koskaan imuroi eikä pese pyykkiä, mutta täyttää ja purkaa astianpesukonetta tosi kiitettävästi. Käsin hän tiskaa harvoin.Lämmittää myös takkaa ja hakee lähes aina puut. Kesällä leikkaa nurmikon n. kerran viikossa valittamatta. Itse olen kohta kuuden vuoden sisällä leikannut vain kaksi kertaa viime kesänä. Ruokaa tekee myös harvoin, sen kerran, kun mieheni vuoroni olisi tehdä, niin teini-ikäinen tyttäreni tekee sen. Hän tykkää kokata. Mieheni tosin aina poikkeuksetta paistaa lettuja, kun taikina on valmiiksi tehtynä. Harvoin meillä riidellään kotitöistä. 😉 Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. 🙂

Jasmin

Just näin 🙂

Avatar

Kiinnostava kirjoitus. Olisi vielä kiva kuulla, miten teillä lapselle puhutaan ja opetetaan kotitöistä? Onko hänelle esim. kerrottu, että kaikki osallistuu kodin ylläpitoon omalla tavallaan. Vai kasvaako hän siihen, että on normaalia, ettei mies tee kodin eteen mitään?

Jasmin

On kerrottu, että kaikki tekee osansa. Hän myös näkee, että isi aina tankkaa ja vaihtaa renkaat. Sekä myös sen, että isi myös korjaa kaiken mahdollisen ja tekee paljon töitä. Enemmän kuin äiti.

Avatar

Rakastan näissä keskusteluissa aina jostain esiin nousevaa renkaiden vaihto -korttia!
Renkaiden vaihto autoon on miesten ”kotityö” kaksi kertaa vuodessa ???

Avatar

Yök!
Mielestäni omien jälkien siivoaminen ei ole kotityö. Se on aikuisena ihmisenä elämistä.
Ei ole kotityö laittaa omat pyykit pyykkikoriin tai astiat tiskikoneeseen. Nämä asiat ovat mielestäni verrattavissa itsestään huolehtimiseen, kuten hampaiden pesemiseen tai suihkussa käyntiin.

Se, että pestään lattiat tai vessa, voi olla kotityö. Ehkä sinä peset ne ja mies pesee auton.
Mutta jos sinä jättäisin auton kotiin tullessasi parkkeematta ja käyntiin ulko-oven eteen, jotta miehesi voisi sen käydä pysäköimässä, se olisi jo verrattavissa likaisten sukkien jättämiseen eteisen lattialle.

Avatar

Jep.
Vetääkö mies kumminkin vessan perässään, vai onko sekin liikaa hänelle?

Jasmin

😀

Jasmin

No itseasiassa kyllä mä joskus jätän auton tankin viimeiseen liruun jotta hän voi sen tankata. Tai sitten hän käy puistelemassa siitä lumet jotta minä voin lähteä ajamaan sillä.

Avatar

Meillä on ehkä vähän sama juttu, enkä mä näe sitä mitenkään ”ongelmana”. Mä tykkään että on siistiä ja välillä oon siitä turhankin tarkka. Sen takia itse siivoan. Mies taas haluaa että on hyvä nettiyhteys ja hieno grilli, niin hän voi ne maksaa. Molemmat tyytyväisiä. 🙂

Avatar

Jotenkin aivan ihana kirjoitus siitä, miten parisuhteessa pitää miettiä mikä itselle on tärkeää. Minusta tässä kuvataan hyvää parisuhdetta. Ei siksi mitä hommia teette vaan miten hyväksytte toisenne ja teette parhaanne toistenne hyväksi.

Jasmin

<3 kiitos. Vuosia siihen meni, me ollaan käyty läpi aika kovat myrskyt näidenkin osalta. Etenkin se vei itellä aikaa et tajus, miten paljon se toinen tekee, vaikkei se tee just kotitöitä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä