Älä sano näitä asioita bloggaajalle

Teksti

Olen ehtinyt bloggaamaan yli 5 vuotta. Aloitin 2012 blogiverkostossa ja siirryin 2015 portaaliin. Matkalle on mahtunut paljon. Toisinaan ärsyynnyn stereotypioihin ja oletuksiin, joita bloggaamiseen liitetään. Useimmiten ne tulevat ilmi normaalissa kanssakäymisessä ja varsin hyväntahtoisesti. Bloggaaminen on nykyään hurjan yleistä ja lähestulkoon jokaisen tuttavapiiristä löytyy bloggaaja tai tubettaja. Älä pidä ystävääsi idioottina.

Älä sano näitä asioita bloggaajalle

Mä tiedän, luin sen sun blogista

Kertooko bloggaava ystäväsi sinulle jotakin tapahtumaa, jonka olet jo lukenut? Älä keskeytä ilmoittamalla, että tiedät sen jo. Ystävällesi se on sama kuin sanoisit ”en jaksa kuunnella”. Sille, että ystäväsi kertoo asian, vaikka on jakanut sen jo tuhansille, on yleensä hyvä syy. Ehkä asiassa on muitakin puolia, kuin mitä postauksessa lukee tai hän saattaa haluta kuulla sinulta näkökulman. Tai ihan vain avautua mieltä edelleen painavasta asiasta. On aivan eri asia vuodattaa jotakin blogiin, kuin kertoa siitä hyvälle ystävälle

Mistä sulla riittää noita juttuja, onko ne edes totta?

Aivan kuin sanoisi valokuvaajalle ”miten sulla riittää kuvausideoita, ootko kopioinu googlesta?”. Suurin osa bloggaajista, joilla on jonkinlaiset sopimukset alla, ovat tottuneet kirjoittamaan. Bloggaaja huomioi ympäristöä, liikkuu korvat auki ja on herkkä omille fiiliksille. Sen lisäksi, jos bloggaa portaalissa, työ on tehtävä. Toisen työn todenmukaisuuden kyseenalaistaminen on loukkaavaa.

Miks sä ostat mitään, sähän saat kaiken ilmasiks

Minkä kaiken? Bloggaajat tekevät kaupallisia yhteistöitä, mutta työkseen bloggaavat usein laskuttavat niistä. Yritys ostaa palvelun ja bloggaaja tuottaa sisällön eli mainoksen. Bloggaaja ei elä ripsiväreillä tai huulirasvoilla. Yhteistöistä neuvotellaan ja postauksia valmistellaan tunteja. Joskus päiviä. Homma ei toimi niin, että kun autoon tarvitaan moottoriöljyä, otetaan yhteyttä moottoriöljykauppaan. Olisin sitäpaitsi surkea sijoitus moottoriöljymyyjälle, sillä minun lukijoissani tuskin on moottoriöljy-yrityksen asiakaskuntaa.

Siis mitenniin sulla on riitaa sun miehen kanssa? Oon lukenu sun blogia ja sehän on täydellinen!

Isku vyön alle. Ei selityksiä.

Paljonko saat palkkaa

Suomalaiset eivät puhu rahasta. Ei siinä, minä rakastan tabujen rikkomista, mutta jos kierrän kysymyksen asettamalla vastakysymyksen ”paljonko sinun palkkasi on?” kysyjä hämmentyy. Jutellessani bloggaavien ja tubettavien ystävieni kanssa aiheesta, totesimme, että sopimuksia ja palkkioita kysellään usein. Bloggaajien palkkaa tuntuu olevan sopiva kysyä, koska bloggaamista ei pidetä työnä. Saan siitä rahaa ja se vaikuttaa huomattavasti talouteemme. Se on työtä.

Oletko ajatellut lapsesi yksityisyyttä koskaan?

Kysymys, josta tämä postaus sai inspiraationsa. Älä kysele bloggaajalta typeriä. Älä myöskään vähättele hänen kykyään olla äiti ja välittää lapsestaan. Jokainen bloggaaja on miettinyt lapsensa yksityisyyttä yhtä varmasti, kuin on samaisen olennon pitänyt ruoassa ja vaatteissa. Se, että lopputulos on jotakin, joka on erilainen kysyjän arvomaailman mielestä, ei tarkoita, että asia olisi mitenkään voinut jäädä harkitsematta. Olen päättänyt vastata tähän kysymykseen tylysti: ”Mitäs luulisit”. Jos kuitenkin haluat keskustella näistä asioista, muodosta kysymys vähemmän syyllistäväksi. Esimerkiksi ”Häiritseekö sinua, että lapsen kaverit saattavat lukea blogiasi” toiminee paremmin.

Mitenniin et tiedä miten munakoisosta tehdään pekonia, sähän olet ruokabloggaaja!

Ruokabloggaajalla ei ole ystäväpiirissään helppoa. Ruokabloggaajien ystävät pohtivat ääneen voiko ruokapaikaksi ehdottaa ketjuravintolaa. Ruokabloggaajalta kysellään kaikenlaista ja odotetaan vastaukseksi Jyrki Sukula -tasoista selontekoa. Jos ystäväsi joka on ruokabloggaaja, ei tiedä jotakin, älä vedä siihen blogia mukaan. Se on vain elämää.

Ei teillä voi olla sotkusta, sun blogin kuvathan on ihania ja teillä on aina niin siistiä!

Tuttua sisustusbloggaajille. Bloggaajan ystävä. Muista, että bloggaajan koko elämä ei ole blogin sisällä. Ei kukaan halua kuvata blogiin likaista vessanpönttöä, mutta sellainen saattaa silti olla olemassa. Oletukset ovat hieman nöyryyttäviä.

Rakkaat ystäväni, löysittekö itsenne tästä? Älkää huoliko. En silti tulisi toimeen ilman teitä.

(Postaus koostettu yhdessä useiden bloggaajien kanssa)

 

 

 

Kommentit

2 kommenttia
Jasmin

Yleensä työpaikoilla on sopimukset, jotka sitovat monen asian suhteen. Palkka voi olla yksi näistä. Kaikki kilpailuun liittyvä on sellainen mistä sopimukset sitovat kädet.

Avatar

Siitä oon samaa mieltä että suomalaiset ei puhu rahasta, vaikka ovat siitä tosi kiinnostuneita (ainakin siitä, mitä muut tienaa). Mutta tosi monella alalla on ihan julkisessa jaossa vähintäänkin työehtosopimukset, josta saa jonkun verran osviittaa mitä milläkin alalla tienaa. Bloggaajien palkat tuntuu olevan joku äärrttömän tarkoin vaalittu salaisuus, mikä on musta outoa. Onkohan se siksi, että ala on työllistäjänä edelleen melko uusi juttu vai portaalien välisen kilpailun tmv takia?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä