DIY lapsen keinuva sänky

Teksti

Siirtyminen perhepedistä käy riippusängyn kautta. Pyysin tytärtäni kuvailemaan unelmiensa sängyn, jollaisen hän haluaisi omaan huoneeseensa. Aiemmin tyttärellämme ei ollut omaa huonetta, sitä ei tarvittu, koska hän halusi nukkua perhepedissä ja leikki olohuoneessa. Asuntoomme kuitenkin vapautui käyttöön kolmas makuuhuone, joten ajattelimme, että omaa sänkyä voisi hiljalleen kokeilla. Tyttäreni ilmoitti haluavansa katosta roikkuvan sängyn joka muistuttaisi linnun pesää.

Ryhdyimme puolisoni kanssa tuumasta toimeen. Riippusänkyä tehdessä on huomioon otettava materiaalien myrkyttömyys, hengittävyys sekä pohjalevyn sekä narujen kesto. Käytimme lakanakangasta, pohjaksi vanerilevyä sekä pyykkinarua, jonka kantavuus on 500kg. Vaneriin porasimme reikiä homehtumisen estämiseksi. Patja on leikattu muotoonsa tavallisesta vaahtomuovipatjasta.

Tarvitset:

  • Lakanakangasta
  • N. 15mm paksuisen vanerilevyn.
  • Paksua pyykkinarua tai vastaavaa köyttä
  • Patjan
  • Kattokiinnitykseen sopivan koukun
  • Nippusiteitä
  • Niittejä ja niittipyssy, tai vasara ja pieniä nauloja
  • Porakoneen, ja ison terän
  • Sahan, jos muotoilet tai mitoitat pohjalevyn itse.

Ohje:

Muotoile levy esim. pistosahalla halutun muotoiseksi. Perus suorakulmiokin toimii. Poraa levyyn köysien mentävät reijät kulmiin, sekä mieluusti isompia reikiä sinne tänne vanerilevyyn hengittävyyden parantamiseksi. Kiinnitä koukku kattoon.

Ripusta vanerilevy roikkumaan koukusta köysillä. Köydet kannattaa pujottaa kulmarei’istä levyn ali niin, että köydet risteävät levyn alapuolelta levyn keskikohdassa, siis kannattelevat koko systeemin painoa, eikä yksin vanerilevyn tarvitse kestää nukkujaa.

Tee köyden päihin lenkit, jolloin kaikki 4 lenkkiä voidaan laittaa samaan kattokoukkuun. Tällainen rakenne pitäisi kestää hyvin, ja aikuisen onkin hyvä tarkistaa koukun kiinnitys ja muu rakenteellinen kestävyys omalla painollaan ennen varsinaista käyttöä. Suojaa pääsi, jos hökötys rämähtääkin alas (ja koukku tipahtaa päätä kohti…) Köydet voi vielä ”lukita” levyn reikien kohdalta esimerkiksi nippusiteillä tai vastaavalla, jottei levyn asento muutu ajan myötä.

Perusrakenteen ollessa kasassa, voidaan patja mallata, mitata ja leikata sopivaksi, sekä ripustaa kangas köysien ympärille leikkauksen ja ompelun hahmotusta varten. Voit esimerkiksi kiinnittää kankaan summittaisesti hakaneuloilla köysiin, piirtää tai suoraan leikata se sopivaan muotoon, ottaa pois ja viimeistellä leikkaukset ompelemalla reunat suoriksi. Kankaan voi kiinnittää ylhäältä itse kattokoukkuun, vaikkapa nippusiteellä. Alhaalta sen voi esimerkiksi antaa tulla reilusti pohjalevyn reunan yli, ja kerätä ”sumppuun” levyn alle ja sitoa kiinni ”kuin pussin suun sulkien”. Suosittelen myös  kankaan kiinnittämistä pohjalevyn reunoihin esimerkiksi niittipyssyllä, sillä kokemuksen mukaan muksu saattaa unissaan pyöriä kohti kangasseinämää, ja sujahtaa jonnekin ikävään väliin…

Voit koristella kankaan halutulla tavalla. Sen voi esimerkiksi maalata kangasmaaleilla, tai ommella kankaaseen vaikkapa virkattuja sydämiä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä