Tukehtumisvaara -Toimi hätätilassa ripeästi

Teksti

Lapsen tukehtuminen on niin pelottava ajatus, että monen psyyke poistaa sellaisen jopa pahimmista painajaisunista. Perheessämme tyttäreni on sormiruokaillut, enkä ole pelännyt tukehtumista taapero-ikäisen kanssa kovinkaan aktiivisesti. Sormiruokailu tuntui luonnolliselta. Tukehtumista enemmän olen pelännyt pään halkeamista, aivovammoja ja syöpiä. Jokaisen äidin taka-raivossa on silti pieni varovaisuuden siemen jonka pelko sinne on kylvänyt. Niin minunkin, antaessani 5 vuotiaalle tyttärelleni luvan ottaa kovan karkin houkuttelevasta peltirasiasta. Kehoitin pysymään istuvillaan sohvalla, keikkumatta.

Käänsin selkäni ja yhtäkkiä tyttäreni hätääntyi. Karkki oli lipsahtanut syvälle nieluun, niin sanotusti väärään kurkkuun jonnekkin henkitorven pakeille. Hän haukkoi henkeä, yritti itkeä ja hengitys alkoi rohista. Yritin perinteisiä ensiapuohjeita eli taputin selkään mutta tilanne jatkui. Muistelin, ettei lasta saa ainakaan roikottaa jaloista. Vai saiko? Minulla on Ea-koulutus mutta lapsen ensiavusta en hätätilanteessa ollutkaan varma.

Ambulanssi oli paikalla 3 minuutissa

Puolisoni soitti hätäkeskukseen. Juuri ennen ambulanssin tuloa karkki irtosi. En oikein edes tiedä miten. Selkään taputtamisen ja yskimisen seurauksena ehkä. Lapsi rauhoittui ja hengitys palasi normaaliksi. Henkilökunta seurasi lasta hetken, teki perustutkimukset ja totesivat meidän selvinneen säikähdyksellä. Karkki ei tukkinut koko hengitystietä joten hapenpuutetta ei onneksi syntynyt.

Tyttäreni istui sohvalla, ei hötkyillyt eikä härvännyt. Silti tapahtui vakava tilanne. Jatkossa meillä ei syödä kovia karkkeja. Tapaturmia pienten lasten kohdalla voi ehkäistä seuraavasti:

Halkaise kirsikkatomaatit ja viinirypäleet

Lapsen ryhdikäs ruokailuasento

Ikätasoinen syötävä

Luottamus siihen, että lapsia ei voi pitää lasipurkissa. Ensiaputaitojen osaaminen tuo itsevarmuutta ja turvaa koko perheelle sekä saattaa pelastaa ihmishengen. Osaathan toimia tukehtumistilanteessa?

Ensiapu tukehtumistilanteessa

1. Ota pieni lapsi syliin siten, että hänen päänsä on vartaloa alempana. Isompaa lasta voi taivuttaa eteenpäin siten, että pää on alaspäin.

2. Lyö kämmenellä napakasti, mutta varovasti 5 kertaa lapaluiden väliin 

3. Mikäli olet yksin, eikä tuke ole poistunut lapsen nielusta, soita nyt hätänumeroon 112.

4. Jatka auttamista puristus- eli Heimlichin otteella. Aseta pieni lapsi selälleen syliisi, paina sormilla rintalastan päältä sen verran, että rintalasta joustaa alaspäin. Toista tämä viisi kertaa. Isommalla lapsella voidaan käyttää puristusotetta kuten aikuisella.

5. Mikäli tukos ei poistu, jatka vuorottelemalla 5 lyöntiä lapaluiden väliin, 5 nykäisyä ylävatsalle / painelua rintakehällä.

6. Aloita elvytys, jos lapsi menee tajuttomaksi, eikä hengitä normaalisti. Ilmoita muuttu-neesta tilanteesta hätäkeskukseen.

https://www.punainenristi.fi/sites/frc2011.mearra.com/files/tiedostolataukset/2016_suomi_lapsi_tukehtuminen.pdf

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Joskus myös lapsen kääntäminen kokonaan ylösalaisin jalat taivasta kohti voi ratkaista tilanteen.

Avatar

Hyvä että vaikeastakin aiheesta kirjoitetaan! Itse sain esikoiselta tukkeen pois juuri tuolla pää alaviistossa roikottamisella ja lyönneillä lapaluiden väliin. Olin lukenut tekniikasta mutta kyllä tosipaikan tullen vaistot otti vallan. T. Paulina

Avatar

Meillä vajaa 6kk söi kuorittua ja halkaistua luumua. Siellä oli sisällä toinen pienempi kivi, mitä en tajunnut. Tämä kivi meni väärään kurkkuun, taputukset ei auttanut, mies yritti soittaa hätänumeroon, ei yhdistänyt ollenkaan, huono kenttä ja ambulanssin tuloon olisi mennyt varmasti ainakin vartti. Olin kyykyssä ja jotenkin automaattisesti siirsin lapsen vatsalleen reiteni päälle, ja löin kovempaa muutaman kerran ja kivi irtosi. Kurkusta tuli myös limaa, joka osaltaan auttoi kiven irtoamisessa. En ole koskaan vielä säikähtänyt niin. Nykyään kaikki hedelmät on pienemmissä paloissa, ettei vain ole piilokiviä..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä