Karmeimmat sananlaskut -Älä sano näitä lauseita kenellekkään

Teksti

Maailmassa on hurjan paljon asioita, joita ei pitäisi sanoa koskaan. Sivusin aihetta taannoin postauksessani joka koski kamalia kehuja. Olkoon tämä jatko-osa, sillä kamalimmat lohdun sanat ja kannustukset ansaitsevat tulla kuulluksi, jotta ne hiljentyisivät. Tai ainakin menettäisivät arvonsa. Mikä onkaan masentavampaa keskellä vauvaiän koliikkia kuulla ystävältään, että se mikä ei tapa, vahvistaa? Lohduttaako petettyä perheen äitiä todella sillä hetkellä se, että aika parantaa haavat? Kannustaminen on taitolaji siinä missä lohduttaminenkin. Usein tsemppi rakennetaan hauraalle pohjalle. ”Sä pystyt siihen” raikaa ihan kohteliaisuudestakin vaikka olisi ollut jo aika luovuttaa.

Useimmiten parhaat keinot kannatella toista vaikeassa elämäntilanteessa on halaus tai konkreettinen apu. Jos kumpikaan ei ole mahdollinen, voi todeta suoraan sen, minkä sananlaskulla yrittää täyttää: Minä en osaa sanoa mitään.

Tunnetut sananlaskut joista ei ole mihinkään

Meille ei anneta enempää kuin jaksamme kantaa

Entäs sitten ne, ketkä tekevät itsemurhan? Mistä he ovat taakkansa saaneet? Ihmisen kuorma voi toisinaan olla raskaampi, kuin hän jaksaa kantaa. Hirvittävän elämäntilanteen kohdalla puheet taakkojen sopusoinnusta ovat lähinnä lannistavia.

Aika parantaa haavat

Eikä paranna. Asioiden käsitteleminen parantaa haavat ja niihin tarvitaan aikaa. Asioiden unohtaminen ajan virtaan tekee haavoista avomurtumia.

Mikä ei tapa, se vahvistaa

Bullshit. Sannia lainatakseni, se mikä ei tapa, ahdistaa. Ei lisättävää.

Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee

Perisuomalainen ajatelma siitä, että mitään ei saa saada helpolla. Onko ystäväsi voittanut lotossa? Iloitse eläkä maalaile seinille perkeleitä.

Aina voisi olla huonomminkin

Ihan tosi. Onko tämä koskaan lohduttanut ketään? Masennus ei iloksi muutu eikä chronin-tauti parane sillä ajatuksella, että onneksi ei sentään olla ambomaalla näkemässä nälkää.

Lopussa kiitos seisoo

Ei läheskään aina. Silloin kun asiat tökkivät, eikä mistään tule mitään, ei halua kuunnella jaarituksia siitä miten päätä kannattaa hakata seinään koska se mukamas on sen arvoista. Entäs silloin, kun lopussa ei seiso kiitos vaan harmi hukatusta ajasta? Voisiko sen ottaa huomioon ennenkuin kannustaa suurperheen äitiä pesemään kaikki ikkunat?

Ei makeaa mahan täydeltä?

Niin miksi ei?

Kel onni on, se onnen kätkeköön

Suomalainen tunnetusti antaa satasen, jotta naapuri ei saisi viittäkymppiä. Voisiko tämä kuitenkin olla illuusio ja me vain kuvittelemme olevamme maailman kateellisinta kansaa? Minua pelottaa sanoa olevani onnellinen, vaikkapa miehestäni. Olen kuullut tuon lauseen hyvin monta kertaa äitini suusta. Onni tuntuu väärältä jos sen sanoo ääneen. Miksi ihmeessä me yhä edelleen kylvämme toisiimme negatiivisuutta?

Viimeiseksi ainoa yleisesti hyväksytty sananlasku

Ei pieru taivaaseen asti kuulu

Harmiton on päivän sana.

 

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Mä en kestä näitä ”älä sano” -listoja ? Älä sano näitä lapsettomalle, älä sano näitä lapselliselle, älä sano näitä masentuneelle, älä sano näitä keskenmenon kokeneelle, älä sano näitä odottajalle ymym ja nyt ei saa sanoa sananlaskujakaan ?? Ollaan entistä hiljempaa vaan, suomalaiset❤️

Avatar

Aina voisi olla huonommin on toteamus, joka laittaa asiat mittasuhteisiin. Olin sairastanut pitkään, vuoden sisällä useampaan kertaan leikattu. Kun lääkäri totesi minulle, että tähän ei sentään kuole, olin ensin loukkaantunut. Sitten mietin ystävääni, koka sairasti syöpää ja tiesin itsekin, ettei minun sentään kuoleman pelon kanssa tarvinnut elää.
Se, että voi olla huonomminkin, on tapa ajatella elämässä olevan vielä myös jotain hyvää ja arvokasta.

Avatar

Minusta paskin ´”kannustus” on, ”ota itseäsi niskasta kiinni” tai, ”kyllä asiat järjestyy” Kun ei se sillä hetkellä tunnu siltä..Toisekseen, miten ottaa itseään niskasta kiinni jos ei jaksa edes joskus nousta sängystä? Kyllä oli hyviä pointteja sulla kirjotuksessa 🙂

Jasmin

Toi niskasta kiinni on kauheinta mitä toiselle voi sanoa 🙁 Osottaa aivan jäätävää empatian puutetta. Ja tuo kaikki järjestyy.. No ei välttämättä järjesty! Hiljaisuus on kultaa.. <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä