Läskeille eri säännöt terveydenhuollossakin?

Teksti

 

Urheilulääkäri Pippa Laukan kolumni herätti minut jälleen kerran painorauhan äärelle. Laukka kirjoittaa kolumnissaan, ettei painorauha kuulu terveydenhuoltoon. Painosta täytyy saada jatkossakin puhua ja asia on otettava esille, tai kansanterveys vaarantuu. Laukka peräänkuuluttaa jokaisen omaa vastuuta terveydestään.

Minä peräänkuulutan myös. Nimittäin omaa vastuuta sanan varsinaisessa merkityksessä. Minä tiedän kyllä mistä minä puhun, sillä olen seilannut korkeimmillaan painoindeksillä 38 useita vuosia. Allekirjoitan ne sadat ja tuhannet kommentit ja kokemukset, joita ylipainoiset joutuvat terveydenhuollossa kokemaan. Lähestulkoon jokaiseen vaivaan tarjotaan lääkkeeksi laihdutusta ja ilmoitetaan painoindeksin kulkevan aivan liian korkealla. Monesti tunsin itseni häväistyksi. Aivan kuin en olisi tietänyt olleeni ylipainoinen. Eikö jokaisella ihmisellä ole juuri tästä vastuu? Tietää oma painoindeksinsä ilman, että ulkopuolisen ihmisen on sitä kerrottava silloin, kun sitä ei edes kysytä.

Painorauha kuuluu myös terveydenhuoltoon

Painorauha terveydenhuollossa tarkoittaa sitä, että painoon ei puututa potilaan tullessa vastaanotolle päänsäryn, työuupumuksen tai atooppisen ihottuman vuoksi. Potilasta ei kehoiteta off topic laihduttamaan vaan potilaalta kysytään, haluaako hän keskustella painonpudotuksesta tai tarvitseeko hän siihen tukea. Kaikki sairaudet eivät myöskään parane laihduttamalla eikä tätä tule olettaa.

Itse sairastin vuosikymmenen pahaa refluksitautia. Sain kuulla useaan otteeseen, että laihduttaminen auttaa. Laihdutin 36 kiloa. Pudotin 40 prosenttia painostani. Se ei auttanut. Ruokatorvi jouduttiin korjaamaan leikkauksella. Laihduttamisen myötä korkea verenpaineenikaan ei laskenut missään vaiheessa. Olin saanut useaan otteeseen kuulla, että hankin itselleni nuorella iällä aivoinfarktin koska olin ylipainoinen. Korkea verenpaineeni laski viikossa, heti lopetettuani hormonaalisen ehkäisyn.

Kuulluksi tuleminen vaatii tietyn painoindeksin

Nyt normaalipainoisena, olen saanut painorauhan. Minut otetaan lääkärissä aina tosissaan eikä minua syytetä mistään. En ole kokenut lääkärissä häpeää kertaakaan 2 vuoden aikana. Äärimmäisen surullista, että tulen kuulluksi vasta saavutettuani tietyn painoindeksin. Lääkärit eivät ole puuttuneet tupakointiin, eivät huonoon nukkumiseeni eivätkä väsymiseeni työelämässä. Ei nyt, eikä ylipainoisena. En ole saanut minkäänlaisia kehoituksia mihinkään liittyen tässä painossa. Näyttää siltä, että vaivat tulevat huomioiduksi, kun on kansanterveydellisesti hyväksyttävässä painossa. Muulla ei niinkään tunnu olevan merkitystä.

Ärsyttääkö ylipaino lääkäreitä? Mistä tämä painomania johtuu? Onko se laiskuutta? Kun sairauksille näyttää olevan syy, johon voi itse vaikuttaa, ei tarvita lisätutkimuksia. Kokevatko lääkärit, että heidän työmääränsä on kasvanut, koska ihmiset eivät pysy normaalipainoisina ja väsyneenä tällainen ottaa päähän? Eikö lääkärin ensisijainen tehtävä ole kohdata potilas siinä asiassa, johon vastaanotolle tullaan eikä huolehtia kasvottomasta kansanterveydestä potilaan omanarvontunnon ja ihmisyyden kokemuksen kustannuksella?

 

 

 

 

 

Kommentit

10 kommenttia
Jasmin

:O ai kamala. Juuri näin, jokainen kantakoon rauhassa itse itsensä.

Avatar

Myös muut kuin lääkärit saavat syyttää terveysongelmistani painoani. Itse asiassa juuri minua hoitaneet neurokirurgit ovat olleet heitä, jotka ovat sanoneet, etten olisi voinut estää sairastumistani tekemällä mitään toisin. Edes laihduttamalla. Tämä ei kuitenkaan kelpaa ”selitykseksi” esimerkiksi työpaikalla, jossa sairaidulleni ja pitkälle poissaololleni on vain yksi suora syy-yhteys: kyllä sun pitäis laihduttaa.
Ylimääräistä painoa ei ole kymmeniä eikä satoja kiloja. Ja toki, pitäisi varmasti laihduttaa. Vaan ei se minun neurologista sairauttani parantaisi.

Pahimmillaan olen lääkärissäkäynnin lisäksi pelännyt syyllistämistä myös hammaslääkärissä, kampaajalla ja kosmetologilla. Saako esimerkiksi kampaaja, jonka maksullisia palveluita olet vapaaehtoisesti saapunut käyttämään, kauhistella hiustesi huonoa kuntoa?

Jasmin

:O kamalaa. Voisitko työpaikalla esim olla yhteydessä työsuojeluun tuosta? Kenenkään painoa ei saa kommentoida työpaikalla (eikä muuallakaan). Olen myös miettinyt tuota, että miten asiakaspalvelijalla voi mukamas olla oikeus huomautella asioista syyllistävästi. Olen joskus tuntenut häpeää ja tarvetta selitellä kampaajalla. Ammattimainen kampaaja ei aseta asiakasta nöyryyttävään tilanteeseen, eikä syyllistä. Sama juttu lääkärillä.

Avatar

Paino on varmasti eka mikä tulee mieleen(mihin voit itse vaikuttaa) joka on yleisen hyvinvoinnin kannalta merkittävä asia. Terve ihminen on normaali painoinen,liikkuu, syö ja lepää. Jos vaan maataan soffalla ja syödään, mihin tarvitaan enää lepoa? Sitten ihmetellään kun öisin ei tule uni. Jos kehoa on rasitettu se mieluusti kaipaa lepoa. Eikä rasitukseksi lasketa sitä että töissä oli rankka päivä kun istuin tietokoneella. Rajua yleistystä tulee nyt mutta tätä tämä on nykyään. Kaikki on vastuussa sinulle jostakin. Itse ei tarvi yrittää mitään ja joku muu on aina tehnyt väärin.

Avatar

Tämä oli hyvä ja avartava postaus, kiitos!
Alkuoletus oli, että puhutaan siitä, ettei painosta saa puhua ollenkaan, mutta olinkin väärässä. Ja joo, painorauha tuollaisena on ehdottomasti asia jonka tulisi olla itsestäänselvyys!

Mä olen ikäni ollut alipainoinen, kolmekymmentä vuotta jopa tosi pahasti, ja kyllä siitäkin huomautellaan. Ei särkis sitä ja ei särkis tätä ja ei olis sitä tätä tai tuota vaivaa kun söisit vaan kunnolla. Jos mä tulen lääkäriin siksi että kaaduin pyörällä tai mursin käteni, tai astma on pahentunut, mun painoni ei kuulu siihen.
Kuulutan painorauhaa ihan kaiken painoisille ihmisille!

Vähän samaa joutuu kohtaamaan myös jos papereissa on joku neuropsykiatrinen diagnoosi, kuten esimerkiksi ”as-piirteitä” tai masennus, ahdistuneisuushäiriö, paniikkihäiriö tai melkein mikä hyvänsä muu mielenterveysongelma.

Avatar

No en mä usko että, lääkärit ”tahallaan” tai kiusallaan sanovat jos tulisi laihduttaa. Vaan oikeasti ajattelevat potilaan parasta. Koska onhan se totta että, ylipaino aiheuttaa monia terveyshaittoja mutta totta ei tietenkään kaikkia. Eikä aina laihdutus ole ratkaisu. Mutta näin yleisesti ottaen kun lääkäri huomauttaa ylipainosta, hän varmasti ajattelee vain potilaan hyvinvointia. Vaikka toki jos kuulee sitä usein voi se olla rasittavaakin 😀

Avatar

Sairastan p-cosia eli monirakkulaista munasarjatautia. Lisäksi minulla on mm. kilpirauhasen vajaatoiminta. P-cos diagnoosin sain nippaa nappa 17 vuotiaan, n. 50 kiloisena. Myöhemmällä iällä lihoin (bmi 30) enkä perussairauteni vuoksi tullut raskaaksi. ”Laihduta” oli vastaus. Eivät ota hoitoon muuten lainkaan. Minä laihdutin. 28kg kaiken kaikkiaan. Samalla sairauteni paheni. Munasarjat olivat entistäkin huonommassa kunnossa. Pääsin hoitoihin ja nyt 6v koko rupeaman alusta myöhemmin olen raskaana. Painoni kanssa ei millään ollut mitään tekemistä silloin, eikä nyt.

Olen itse sairaanhoitaja. Painosta ja sen tuomista riskeistä ja sairauksien pahenemisista pitää pystyä puhumaan, koska se ihan oikeasti vaarantaa terveyttä. Mutta sen, että kaikki kuitataan sillä ylipainolla (tai tupakalla tai mt-ongelmilla, tämähän on se ns pyhä kolminaisuus jolloin potilas jää käytännössä kokonaan hoitamatta jos sattuu olemaan nämä kaikki) ja vastaus vaikka päänsärkyyn on olevinaan laihdutus, on yksinkertaisesti loputtava.

Esimerkiksi tupakoinnin lopettamista tuetaan monella eri tapaa. Mm. useilla työterveysasemilla on tupakkahoitajia ja ohjelmia tupakoinnin lopettamiseen. Miksi ei painon pudotukseen? Miksi tätä ei tueta mitenkään vaan lähetetään kotiin saatesanoin ”laihduta”?

Avatar

Olen ollut painoissa lievä ylipaino/ merkittävä ylipaino / vaikea ylipaino. Lääkäri on selkeästi varautunut haukkumaan pystyyn, Mutta Kolesteroli 3,3 Verenpaine 111-124/55-72 Lääkäri on sulkenut suunsa ja vain tuijottanut, mutta hoidot ovat jääneet samatta. Olen 70 vuotias. Useampi syy lihavuuteen yksi on kokemani nälkä joka johtunut köyhyydestä.

Avatar

18vuotta sitten sain ensimmäisen lapseni. Lihoin raskaus aikana 13 kg. Jälkitarkastuksessa lääkäri ivallisesti ilmoitti, ettet tule enää näkemään lähtöpainoasi!!!! Entinen anoppini huomauttelu jatkuvasti kuinka ylipainoinen olen… Näin lähtöpainoni monta kertaa ja anoppini on entinen onneksi!!! Jokainen kantakoot omat kilonsa ilman huomauttelu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä