Kesäkurpitsa makeassa leivonnassa! Katso ohje

Teksti Jasmin

Nyt on kesäkurpitsojen satokausi parhaimmillaan. Kesäkurpitsaa saa halvalla, alle 1e/kg hinnalla joten kannattaa kasata kaapit täyteen vihreää ja kepeää herkkua. Kesäkurpitsan kanssa käy herkästi kuitenkin niin, että sitä tulee hamstrattua liikaa, eikä ideat oikein riitä kaiken kuluttamiseen. Wokit, padat, täytetyt kurpitsat ja kesäkurpitsakeitot kokeiltuani, minulla oli vielä yksi 30cm pötkylä kaapissa.

Olen aiemminkin käyttänyt vihanneksia makeassa leivonnassa. Bataatti sopii tähän tarkoitukseen erittäin hyvin, muttei kesäkurpitsakaan huono ratkaisu ole. Kesäkurpitsalla on mahdollista tehdä erittäin kevyitäkin leivonnaisia, esimerkiksi keittämällä se massaksi ja korvaamalla näin osa jauhoista ja nesteestä. Tässä leivonnaisessa kesäkurpitsa on raastettu eikä sitä ole esikeitetty. Versio ei ole kovinkaan kevyt, mutta kesäkurpitsa tekee mausta raikkaan ja koostumuksesta kostean.

Valmiin leivoksen maku on syvän suklainen, mutta ei äkkimakea. Seuraava haasteeni on loihtia sama sokerittomana, sillä luulen, että tuo  valkoinen sokeri ei ole tässä välttämätön koostumuksensa puolesta ja on täysin korvattavissa esimerkiksi hedelmien omilla makeuttajilla. Kesäkurpitsaleivos on vegaaninen ja gluteeniton joten sopii monelle allergikolle hyvin.

dav

Kesäkurpitsaleivokset:

1.5dl soijajauhoa

1.5dl mantelijauhoja

1.5tl leivinjauhetta

1dl kasvismaitoa

2dl soijakookosjogurttia

2dl margariinia

1.dl sokeria

4dl kesäkurpitsaa raakana raastettuna

mantelirouhetta

100g suklaata

Leivosresepti

Sekoita kuivat aineet yhteen. Sekoita keskenään sokeri ja jogurtti, sekä maito ja yhdistä kuiviin aineksiin. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja lisää taikinaan. Laita joukkoon kesäkurpitsa ja lopuksi margariini. Taikina on paksua. Voitele vuoka, kaada taikina ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Paista taikina 180 asteessa 45 minuuttia. Sisus on kosteaa. Anna jäähtyä jääkaapissa kunnolla. Voi nauttia myös lämpimänä mutta itse pidän etenkin näillä helteillä kylmästä leivoksesta.

Tämä ohje on pieneen n. 15x20cm vuokaan. Käyttäessä isompaa vuokaa, tuplaa ohje. Kun levy on jäähtynyt, leikkaa se neliön muotoisiksi paloiksi, laita kaksi päällekkäin ja väliin esimerkiksi kermavaahtoa tai hilloa (kuvassa kaksi päällekkäin). Mokkapalamaisena herkkuna tämä menee myös yksinkerroin.

edf

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä