Hallitse kaaos 12 laatikolla ja elä helpommin

Teksti

Perheemme vaatehuone on jatkuvassa taistelumoodissa. Komeron ylläpito vaatii suuria ponnistuksia. Ei siitä saa vaivatonta mitenkään. Olen kuitenkin löytänyt arjen pelastajia, joiden ansiosta saan aamuisin hieman nopeammin päälleni, enkä ole enää joutunut keräilemään puhtaita vaatekasoja lattioilta.

Pinot putoilevat. Asuun sopiva t-paita on pinon alimmaisena. Vaatepino jää huojumaan uhkaavasti ja 3 ylintä paitaa tipahtaa kolauttaessasi oven kiinni. Housupino jää myttyyn ja päällimäisistä tipahtaa lahkeet roikkumaan. Ne tiputtavat koko kasan ajan myötä alas, jos et heti korjaa pinoa. Kun puet päälle, sinulle jää 4 korjausta vaativaa vaatepinoa. Muutamassa päivässä hyllyillä on pinojen tilalla sotku. Lapsen vaatepinkka on armotta sekaisin, sillä yleensä miehet eivät erota paitoja mekoista. Päälimmäiset mekot siirtyvät vaivihkaa paitapinoon ja kaaos on valmis. Puhumattakaan siitä, kun lapsi etsii itse vaatteensa. Pinon leväyttämisestä tulee taidetta, kun keskivaiheilla olevat leggarit nykäistään kulmasta ja yritetään saada pino pysymään paikoillaan. Turhaan.

burst

Olin elänyt tällaisen vaatekomeron kanssa koko elämäni. Sain pari vuotta sitten ammattijärjestäjän konmarittamaan kanssani vaatekaappia. Jäljelle jäi ainoastaan iloa tuottavat vaatteet. Konmarin suosima pystyviikkaus tuntui hankalalta ajatukselta. Siinä vaatteet viikataan pystyasentoon riviin, jolloin jokainen vaate on näkyvissä. Iloa tuottavia paitoja oli niin paljon, ettei niitä pystynyt pystyviikkaamaan laatikoihin. Olisin tarvinut laatikoita enemmän kuin koko asuntoomme olisi mahtunut. Niin, kun konmaritus ei tarkoita samaa kuin minimalismi. Minä rakastan vaatteita ja niiden runsas valikoima tuottaa minulle suurta iloa.

Sain paljon hyviä neuvoja vaatekomeron ylläpitoon. Esimerkiksi samanlaiset henkarit tuovat rekkiin uskomattoman paljon enemmän tilaa. Vaatehuoneessa kannattaa myös olla matto, sillä se on huone siinä missä muutkin. Pukeutuminen kylmällä parkertilla tuntuu ihan erilaiselta, kuin maton päällä. Kokeilkaa vaikka!

Vaatepinojen hallinnassa oli silti massiivisia ongelmia. En selvinnyt siitä, en mitenkään. Vaatekasat olivat sekaisin, en löytänyt mitään ja puhtaita vaatteita oli jatkuvasti lattioilla. Puolisoni päätti, että kaaoksen on loputtava. Painelimme Ikeaan ja ostimme 12 isoa muovilaatikkoa.

Kirjoitimme muovilaatikoihin mitä ne sisältävät ja jaoimme perheemme jäsenten kesken. Jokaiselle kolme isoa ja yksi pieni. Vaatteet viikataan muovilaatikoihin normaalisti pinoihin. Laatikko voi tuntua hankalalta, koska ei ensisilmäyksellä näe, mitä pinossa on. Laatikkoon kurkkaaminen ja muutaman paidan reunan nostaminen on  kuitenkin huomattavasti helpompaa, kun pinojen ympärillä on reunat. Pinot eivät kaadu eivätkä vaatteet putoile. Vaate on helppo ottaa muovin tukiessa kasaa.

Lapsen vaatteet menevät laatikossa sekaisin herkästi, enkä ole onnistunut tätä estämään. Tytär voi kuitenkin vapaasti penkoa laatikosta mekkonsa ja sotkea pinot, eivätkä ne leviä lattialle tai sotkeudu muihin vaatekappaleisiin. Jokaisen hyllyltä löytyy tarpeen mukaiset laatikot. Mieheni housut, paidat ja alusasut. Tyttäreltä taasen mekot paidat sekä housut. Lisäksi laatikoiden ohessa on henkaritila, joka on tarkoitettu kauluspaidoille, minun mekoille ja villatakeille sekä vaatteille, jotka tarvitsevat silityksen.

Tässä tilanne ennen ammattijärjestäjää. Tämän jälkeen tilanne parani huomattavasti pelkällä konmarituksella, mutta vaatekaapin pinojen kanssa en edelleenkään pärjännyt.

Tämä järjestely on ollut erittäin  toimiva. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Pystyviikkausta ei missään tapauksessa tarvita laatikkosysteemiin. Selaaminen laatikossa on paljon helpompaa, kuin pinojen järjestyksessä pitäminen pelkällä hyllyköllä. Toki pystyviikkaus sopii varmasti monelle, mutta minä en mitenkään ole riittävän järjestelmällinen siihen ja tämä järjestys kestää myös sen kiireisen sekasotkunkin. Mielummin satunnainen vaatekasa laatikossa, kuin lattialla! En usko, että vaatehuoneen järjestykselle on vaivatonta ratkaisua. Tämä on kuitenkin meille osoittautunut vähätöisimmäksi.

 

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Kyllä pystyviikaus on ihan parasta eikä laatikko saa olla liian korkea kenkälaatikko ja sen kansi toimii hyvin. Matalammat korit toimii myös. Kaunista viikkausta ei raski rikkoa.

Avatar

Ihana idea ja ihana arkirealismi!
Minua kun niin kiukuttaa ajatus, että kaikkien pitäisi nyt olla minimalisteja.
Minä en ole. Olen pahimman luokan hamsteri ja pidän siitä, että ympärilläni on mm. kankaita ja lankoja, joista voin neuloa ja ommella. Purkki napeille ja toinen nauhoille…

Avatar

Meillä vaatehuone on ainoastaan patjojen, peittojen, tyynyjen ym. tavaran kuten urheiluvälineiden säilytystä varten. Tyttärellä on oma vaatehuone, jossa rekkitanko henkarivaatteita varten ja elfa-koristo muita vaatteita varten. Muilla perheenjäsenillä on omat vaatekaapit.
Toimii ?
Toki silloin tällöin pitää patistella muksuja siivoamaan ja järkkäämään kaappejaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä