Kiusaaja, et pärjää aikuisten maailmassa!

Teksti

Sinä kesälomilta palanut alaikäinen ihminen.

Olet ehkä kokenut kovia. Sinulla saattaa olla huono olo eivätkä asiat ole kovinkaan hyvin. Tai  pelkäät joutuvasi alakynteen etkä oikein tiedä miten kannattaisi toimia? Nautit kavereiden kunnioituksesta, ehkä itsetuntosi kohoaa, kun huomaat päihittäväsi jonkun. Saatat olla epävarma erilaisuuden edessä, tai pidät siitä, että muut nauravat kanssasi jollekkin toiselle. Sorrut kiusaamaan. Tahallaan, vahingossa, syystä tai toisesta.

Koulumaailmassa se saattaa vielä mielestäsi toimia ja tuoda sinusta positiiviselta tuntuvia vaikutuksia itsellesi, vaikka se tuhoaakin jonkun toisen elämän. Mahdollisesti saavutat laajan kaveripiirin, statusta ja vältät yksinäisyyden. Et ainakaan tule itse kiusatuksi.  Aikuisten maailma on kuitenkin erilainen ja siitä haluaisin sinulle kertoa. Joudut muuttamaan tyyliä pärjätäksesi elämässäsi. Se voi osoittautua hyvin vaikeaksi. Syyllisyydenkään kanssa ei välttämättä ole kevyttä elää.

Aikuisena sinä et voi sosiaalisessa kanssakäymisessä toimia miten vain. On olemassa tiettyjä käyttäytymissääntöjä, jotka on yksinkertaisesti osattava, tai on pulassa. Tässä niistä tärkeimmät, jotka saattavat siellä koulumaailmassa näyttää opettajien avuttomuuden vuoksi erilaisilta.

Nimittely on noloa ja on nimikkeeltään kunnianloukkaus

Nimittely on rumaa ja noloa. Jos kadulla huudat vastaantulijaa vitun homoksi tai rumaksi, näytät idiootilta. Ihmiset katsovat sinua halveksien, jos teet sellaista. Vaikka sihahtaisit rumia asioita toisille vain hampaidesi välistä niin, että vain ystäväsi kuulevat, he todennäköisesti pitävät sinua moukkana.

Rasismista saat aikuisena sakot. Älä tee sitä. Rasismi saattaa vielä olla joidenkin ihmisten käytöstapoja aikuisenakin, mutta se on opittu lapsuudessa. Rasismi on kielletty rikoslaissa. Jos  esimiehenä jätät tummaihoisen valitsematta työtehtävään ihonvärinsä vuoksi, saat syytteen. Kannattaa opetella näkemään ihminen ja tämän taidot ihonvärin takaa jo koululiikuntatunnilla, jotta sinulla on selkärangassa, kuinka elämässä toimitaan.

Kannatko teräaseita taskussasi, jotta voit tarpeen tullessa pelotella? Lopeta se jo nyt. Pelottavia asioita kantavia puolisokandidaatteja ei esitellä vanhemmille. Kumppanista haetaan turvaa, mutta aikuisena turva tulee aivan toisenlaisista asioista. Luottamus, rehellisyys ja läheisyys on sitä, mitä yleensä parisuhteessa kaipaa. Ei mattoveitsiä.

Kuvasitko jotakuta salaa ja pistit sen kiertämään whatsuprymiin? Teeppä sama aikuisena, niin ystävät, jotka temppusi näkivät, eivät luota sinuun enää koskaan. Sama voi osua omalle kohdalle koska vain, tietää kaveripiiri. Aikuiset osaavat epäillä ja kyseenalaistaa. Kaveripiirin ulkopuolisista ihmisistä epäedullisten kuvien levitys on härskiä. Aikuiset unohtavat ihmiset joiden kanssa eivät halua olla tekemississä. Eivät pyri tuhoamaan heidän elämäänsä. Ja jos pyrkivätkin, heitä paheksutaan.

Töniminen ja lyöminen on pahoinpitelyä. Kaikissä ikäluokissa, kaikin tavoin. Kun sinusta tulee vanhempi, pahoinpitelyt otetaan tosissaan.Toisia satuttavia ihmisiä pelätään ja vältellään. Rikosrekisterimerkinnät seuraavat vuosia.

Työelämä vaatii hyviä käytöstapoja

Työelämässä arvostetaan tiimitaitoja. Jos ei osaa toimia erilaisten ihmisten kanssa, ei saa töitä. Täytyy osata ottaa huomioon ne hiljaisetkin. Kaikkien mielipiteistä täytyy olla kiinnostunut ja niitä on kunnioitettava! Opettele tämä jo peruskoulussa, se on paljon helpompaa siellä.

Toisten vaatteita, kokoa ja ulkonäköä ei sovi arvostella. Sitä pidetään yleisesti erittäin huonona käytöksenä. Jos käyttäydyt huonosti, seurasi saattaa alkaa häpeämään sinua. Silloin tulet olemaan yksinäinen. Kun olet aikuinen, suosittu on se, kuka on ystävällinen, toiset huomioonottava ja kiva. Kannattaa painaa mieleen tältä saralta myös alkeelliset käyttäytymisetiketit. Uskallat ehkä sanoa opettajallesi vmp, mutta muista, että moisesta työnantajasi voi irtisanoa sinut. Opit ehkä sulkemaan suusi pomosi kuullen, mutta tällainen opittu asenne auktoriteetteja kohtaan näkyy mikroliikkeissäsi.

Aikuisena joudut pyytämään anteeksi, kun loukkaat toista. Niin se vain menee. Jos et selvitä ja sovi asiaa, olet ikävä. Inhhottava ihminen etenee työelämässä heikommin eivätkä parisuhteet kestä yhtä hyvin. Työpaikkakiusaamisia selvitellään työsuojelun voimin eikä se paranna kenenkään työssä jaksamista. Ajoittain työpaikkakiusaamiset päätyvät käräjille. Kuten tulevaisuudessa myös koulukiusaamiset. LOL näyttää paljon kivemmalta kännykän kuoressa, kuin sellin seinässä.

Kun kasvat aikuiseksi ja tulet työelämään, et voi kiusata, et syrjiä etkä käyttäytyä huonosti. Kaikenlainen kiusaaminen on huonoa käytöstä ja kuten todettu, aika silmiinpistävää. Sellainen ei yksinkertaisesti toimi, jos haluat menestyä elämässä. Älä aloita kiusaamista koulussakaan. Vielä tulee se aika, kun kiusaaminen on noloa ja epäkohteliasta myös lasten sekä nuorten keskuudessa, ja siitä voi saada oikeasti rangaistuksen. Taistele sen eteen, sillä heikompien oikeuksien puolustaminen ei koskaan katoa muodista samanlailla kuin Levi’s.

Sinä taistelet selvitäksesi tästä sosiaalisestä elämästä, jota ympärilläsi on. Toiset haluavat selvitä voittajana, jotkut haluavat selvitä hengissä. Kaikissa selviytymisen eri vaihtoehdoissa, pidä mielessäsi aikuisuus. Se tulee vääjäämättä ja säännöt muuttuvat. Tai eivät ne muutu. Seuraukset muuttuvat.

 

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Minä ainakin tarkoitin kouluikäisiä lapsia ja haukkumista ja fyysistä väkivaltaa. Se on väärin ihan riippumatta vastaanottajan kokemuksesta. Ja (onneksi) vain pieni osa kouluikäisistä syyllistyy toistuvasti sellaiseen. Se on poikkeus, ei mikään normaali kasvukokemus.

Taaperot ja heidän välillä tapahtuvat asiat on asia aivan erikseen.

Avatar

Oman kokemukseni mukaan todellisuudessa asia on juuri toisin päin. Oman lapsuuteni aikaiset kiusaajat ovat tänä päivänä niitä menestyneitä, kun taas me kiusatut emme pärjää aikuisten maailmassa ja olemme syrjäytyneitä. Kaikki kiusaajat eivät ole puukkoa taskussaan kantavia öykkäreitä vaan ovelia, juonittelevia ja ns. hyvistä perheistä. Nämä puukkoa taskussaan kantavat saattavatkin olla oikeasti kiusattuja, joilla jo kotiolot ovat huonot.

Jasmin

Mietin tuota myös. Lopulta tulin siihen tulokseen, että jossakin vaiheessa näidenkin jotka ovat kiivenneet huipulle toisia polkien, se sosiaalinen elämä rakoilee ja ihmiset näkevät todellisen luonteen. Toki ihmiset muuttuvatkin. Mutta monesti ei. Juonittelija harvoin saa onnellista perhe-elämää tai on suosittu kavereiden keskuudessa.

Avatar

Taapero, älä ota toisen kädestä. Jos ainuisena otat jotain toisen omaa, sinua syytetään varkaaksi.
Taapero. Aikuisten maailmassa pureminen ei sitten toimi. Se on väkivaltainen teko ja johtaa pahoinpitelysyytteeseen.
Myöskään aikuisten liikeluonaalla et voi syödä käsin. Liikenumppanisi ei saa sinusta luotettavaa kuvaa, jos et osaa pöytätapoja.
Niin ja taapero, ”asioiden” tekeminen housuihin on aikuisten maailmassa merkki siitä, ettet pidä itsestäsi oikein hyvää huolta. Samoin kuin tuo kuolainen tai räkäinen naama. Lopeta moinen siis jo heti alkuunsa.

Vai olisiko se sittenkin niin, että tietyt asiat ja vaiheet vain kuuluvat ihmisensi kasvamiseen? Että sen taaperon on saatava ottaa kädestä oppiakseen, miten maailma toimii tai ei toimi, alakoululaisen saatava sanoa ”mä en oo sun kaa tänään”,ja kuulla sama myös joskus itse, oppiakseen jotain ihmisyydestä. Samoin teinin on saatava tuntea joukon voima, opittava ihan itse, mikä toimii ja mikä ei. Sitten aikuisena, vuosien päästä.

Jasmin

Voi olla. Mutta kiusaaminen on mielestäni eri sarjassa. Turhauttaa ihan hirveästi koulumaailamssa se seurauksien puute. Kiusaamisesta ei seuraa kauheasti mitään. Sitä voi vain tehdä.

Avatar

Kiusaaminen on kyllä ihan eri asia kuin normaalit kehitysvaiheet. Kukaan ei tarvitse kokemusta kiusaamisesta tai kiusatuksi tulemisesta kehittyäkseen aikuiseksi.

Jasmin

Juuri näin.

Avatar

Mitä kiusaaminen sitten on? Miten se määritellään?
Kiusaaminenhan ei ole vain lasten tai kutsumiesi alaikäisten ilmiö. Myös aikuiset kiusaavat toisiaan (mikä on muuten reilua kertoa myös niille vielä kasvamassa oleville).

Kiusaaminen on kokemus, kokemus siitä, että minua kiusataan. Sama teko ei aina johda samaan kokemukseen.

Voihan olla, että se pieni Pirkko-Liisa kokee kiusatuksi tulemisen tunteen, kun Ella-Petteri vie hiekkalaatikolla häneltä lapion. Tai sitten ei.

Ehkä opit vielä jotain, kun kasvatat taloudessasi teini-ikäistä. Kiusaamisesta ja kiusatuksi tulemisesta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä