Tämän vuoksi nainen on heikompi sukupuoli

Teksti Jasmin

Feminismi on ihana ajatus. Voi miten minä haluaisinkaan murtaa kaikki sukupuoliroolit ja julistaa, kuinka naiset eivät jää miesten jalkoihin missään suhteessa. Siinä on kuitenkin pientä problematiikkaa, ennenkuin tällaiseen ajatusskenaarioon päästään. Naisten tulisi osoittaa pystyvyytensä aivan samoin, kuin miehet joutuvat taistelemaan ansaitakseen asemansa keittiössä ja siivouskaapilla. Sinänsä olemme sukupuolijakoinemme tasa-arvoisessa asemassa, sillä kumpikaan ei saa ilman ponnistelua murrettua housujensa sisään kätkettyjä stereotypioita.

Jos stereotypiat halutaan murtaa, on muututtava vahvemmiksi ja alettava toimimaan sterotypioiden vastaisesti. Se syö mukavuudenhalua. Vai väittääkö joku, että heikompana osapuolena olisi jotenkin epämukavaa? Väittää tietenkin. Minä ainakin silloin, kun puolisoni on työmatkalla ja puu kaatuu kotioven eteen. Emme kuitenkaan voi julistaa sukupuolten tasa-arvoa, ellemme hieman tarkastele faktan osuutta asiaan.

Auton korjaaminen

Osa naisista korjaa itse autonsa. Hyvin pieni osa. Huomattavasti suurempi osa miehistä pystyy vaihtamaan kytkimen, tai ainakin etulaakerin. Moni mieskin vie auton korjaamolle, sillä kaupunkilaistumisen ja tietokoneiden yleistymisen myötä kovinkaan moni nuori ei vietä aikaansa isän seurana autotallissa Opelin osien kasaamista opetellen. Tässä olemme siis todennäköisesti edenneet 30 vuoden kuluttua. Sukupuolesta riippumatta autoja ei tulla tulevaisuudessa korjaamaan itse. Sitä odotellessa, naisen on nostettava hameensa helmat ja kömmittävä tunkki kädessä auton alle, voidakseen todeta ettei ole olemassa miesten ja naisten töitä.

Ikean kirjahyllyt

Jos olisit sinkku, ostaisitko Ikeasta kirjahyllyn miettimättä, miten aiot sen koota? Tai jos olisit parisuhteessa, olettaisitko perheen miesväen kokoavan 600 expeditpalaa ja 80 ruuvia sopivanlaiseksi kokonaisuudeksi Fifty shades of gray kirjojasi varten? Minä oletan. En halua olla heikkopeikko, mutta en selviäisi kirjahyllystä. Jos naiset haluavat saavuttaa tasa-arvoisen aseman heikkous-vahvuus akselilla miesten kanssa, on suoriuduttava paremmin Ikeasta.

Kauppakassit

Pariskunnan käydessä kaupassa, kumpi kantaa kassit? Jos miehen kädessä on koira ja naisella 4 kauppakassia sekä kaljakeissi, herää kysymys. Mikä miehessä on vialla? Tällainen ajatus on lopetettava. Kauppakassit on jaettava eikä suinkaan painoluokan mukaan vaan sen mukaan, kumpi on vahvempi. Fyysisesti nainen ei missään tapauksessa ole aina se heikompi. Usein pariskunnasta nainen on se, joka käy salilla mutta silti mies kantaa kotiin kissanhiekkasäkin. Yhteiskunnassa miehen toimiessa odotetun roolinsa mukaisesti ja naisen antautuessa heikomman asemaan, mikään ei muutu. Haluammeko me naiset todella tämän edes muuttuvan vai onko tasa-arvo ja yhtäläinen vahvuus miehen kanssa vain kaunis ajatus? Voisiko olla niin, että salaisissa unelmissamme me todella etsimme kumppanuuden lisäksi Tinderistä kauppakasseillemme kantajaa?

Me janoamme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Emme tahdo olla heikompia. Kannustamme miehiä näyttämään heikkouksiaan ja kerromme lapsille, ettei toinen ole heikompi toista. Silti sysäämme kauppakassimme miespuolisoillemme, voivottelemme Ikean edessä voimattomina ja pidämme porakonetta kädessämme väärinpäin. Minä olen vakaasti sitä mieltä, etteivät naiset voi väittää olevansa yhtä vahvoja kuin miehet, ellei tämä asia muutu. Älkää ymmärtäkö väärin. Minä puhun tasapainosta. Poikkeuksiakin löytyy. Naispuolinen ystäväni kertoi juuri saavansa tyydytystä juurikin Ikean huonekalujen kasaamisesta ja porakoneesta, mutta pisara meressä ei riitä. Stereotypiat rikotaan muuttamalla asenteiden lisäksi toimintaa.

Ps: Aion tehdä tälle asialle jotakin. Mutta vasta huomenna, sillä juuri tänään autostani täytyy vaihtaa jarrupalat.

Kommentit

3 kommenttia
Jasmin

Totta, mutta sitten taas jos puhutaan fyysisesti raskaasta työstä johon hakee mies ja nainen, ansioluetteloltaan samanlaisilla papereilla, niin todennäköisesti miehen pystyvyyteen luotetaan enemmän. Ja se johtuu stereotypioinnista ja oletuksesta, että yleensä mies jaksaa paremmin ja on vahvempi.

Avatar

Mä ymmärrän tasa-arvon niin, että molemmilla sukupuolilla on yhtäläiset mahdollisuudet seurata kiinnostuksenkohteitaan yhteiskunnassa, sama arvo ihmisenä ja samat ihmisoikeudet – riippumatta vaikka siitä oletko nais- vai miesvaltaisella alalla. En niinkään kädenvääntökisana. Ja onhan toisaalta olemassa rankkoja fyysisiä suoritteita, joihin miehet eivät pysty, esimerkkinä raskaus, synnytys ja imetys.

Avatar

Minun on jotenkin hirveän vaikea saada kiinni siitä, miksi pitäisi vedota omaan naiseuteensa siinä, mitä pystyy tai ei pysty tekemään. Se varmaan johtuu siitä, että meillä minä olen se, joka heiluu yleensä työkalut kädessä, tekee auton pikkufiksaukset (vaikeustasolla lamppujen vaihto :D) ja bodailee rapakunnosta huolimatta vaikka yksin tavaroita paikasta toiseen. Koen, että tässä on kyse enemmän luonteesta ja parisuhteen sisäisestä työnjaosta (ainakin meillä), mutta ehkä jotkut naiset tosiaan kokevat olevansa kyvyttömiä tekemään asioita sukupuolensa vuoksi…. Se on aika surullinen ajatus ja vaatisi tosissaan varmasti yksilön omaakin heittäytymistä mukavuusalueen ulkopuolelle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä