Lyhyt ihminen vaateostoksilla. Katso kamalat sovituskuvat

Teksti

Olen viime aikoina ollut erityisen ahdistunut vaatteista. Etenkin housuista. Oikeastaan ainoastaan housuista. Minä olen niitä naisia, jotka vihaavat farkkuja. Käytän sellaisia lähinnä olosuhteiden pakosta. Silloin kun on laitettava housut, eikä mitään muuta löydy.

Nykymuoti housuissa on ihana. Leveitä lahkeita, mukavia materiaaleja jotka ovat leikattu löysiksi ja joustoakin löytyy. Ei tarvitsisi enää kääriä itseään pilli farkkuihin ja piilotella jenkkakahvoja helmoihn. Paitsi jos on lyhyt. Meille joiden askeleet hoidetaan keskimääräistä lyhyemmillä kipittimillä, ei ole tehty housuja. Meidät on unohdettu niin kauppojen tuotesijoitteluissa, kuin sovituskopeissakin.

Olen kolunnut läpi jokaisen paikkakunnalla sijaitsevan kaupan. Astuessani vaatekauppaan ja kohdatessani ystävällisen myyjän jolle kerron etsiväni housuja, näen myyjän katseesta epävarmuuden. Ainoa saatavilla oleva housu jonka lahkeet eivät jää kaupan lattialle, on farkku ja sekin rullautuu nilkkaan. Mieltäni ei lohduttanut iltalehden muotiosion varoitus ”Ethän tee näitä farkkumokia” joista ensimmäinen pyysi välttämään juurikin tätä lahkeiden rullautumista nilkkaan. Hei muotitalot, miksette sitten ajattele lyhytjalkaisia?

Olen sovittanut muutaman päivän aikana 39 housua läpi. Kyllä, laskin sillä tiesin tästä muodostuvan ongelman ja halusin tietää monennetko sopivat. En ikävä kyllä jaksa enempää joten asia jää auki. Aion siirtyä loppuelämäkseni mekkoihin. Luovutan, annan periksi, feilaan. Annan olla. Hyvästi housut.

Ai että lyhennä? Joku neropatti sen lohkaisee kuitenkin. En lyhennä. Ensiksikin, en osaa. Lyhennys maksaa ammattilaisella housujen verran. Enkä halua maksaa siitä että silppuan ne. Toisekseen, lyhennys pilaa mallin. Jos malli on sellainen että lahje on muutakin kuin suora putkilo, lyhentäminen ei toimi. Housun istuvuus ja kaunis leikkaus on menetetty. Kysyin sensuroimaton naistenhuone sekä tyyliromahtajat -ryhmistä apua ja samaan ongelmaan oli törmännyt jopa 160cm pitkät naiset. Sain useita kehoituksia pykeutua capreihin. Mutta ei sekään toimi. Caprit pysähtyvät muutaman sentin liian ylös nilkkaan ja se kaunis lahkeen leikkaus on menetetty. Ei caprit näytä hyvältä täyspitkinä.

Lastenosastoakin on ehdotettu. Se joka sellaista kehoittaa, ei tiedä mistä puhuu. Lastenvaatteita ei ole tehty naisille. Niistä puuttuu paikka lantiolle. Takapuoli ja reidet eivät mahdu lastenvaatteisiin. Olen normaalipainoinen, enkä ole saanut mahdutettua perääni lasten housuihin kertaakaan. Sitäpaitsi minä olen 31. Haluan ostaa vaatteeni naisten osastolta. Minkä ihmeen takia lyhyille ihmisille ei ole olemassa omaa mallistoa? On plus size, woman size ja kaiken maailman xxs-koot mutta lahkeet ovat kaikissa yhtä pitkät. Eikö se ole loogista, että jos on koolta vaikkapa 34, voisi olla myös pituussuunnasta pienempi? Ei. Stockan hulluilla päivillä Levisten lahkeen pituusero oli xxs ja m kokoa vertaillen 1cm. Oletus on se, että pienikokoinen on pitkä ja laiha. Ei sopusuhtainen ja pieni joka suunnasta. Olen itse vaihdellen kokoa 34 ja 36. Toisinaan hukun koon 34 suoriin housuihin ja välillä vedän pakaroita sisään jotta saan päälleni koon 36. Oli koko mikä tahansa, lahkeet ovat yhtä pitkät. Ihmiset ovat eri kokoisia. Vaateteollisuuden mielestä ihmiset ovat ainoastaan eri painoisia.

Olen ärsyyntynyt, tyrmistynyt, ahdistunut ja pettynyt. En enää aio yrittää housujen ostamista. Luovutan ja kuljen jatkossa vain mekoissa ja hameissa. Muotitaloja vastaan on mahdoton taistella. Puolet maapallon väestöstä on kuitenkin alle 165cm pitkiää. Sinä vaateyrittäjä, tässä voi olla markkinarako.

Noh, mitä mekkoihin tulee, niistäkin iso osa on lyhyelle yöpukumallia. Cmoon vaateteollisuus, vähän yritystä!

Lyhyellä ihmisellä on jalkojen lisäksi lyhyt selkä. Korkean vyötärön ei ilmeisesti kuulu tulla kuitenkaan rintojen päälle? (Housut kokoa 34, reisistä ja takapuolesta sopivat. Lahkeessa liikaa pituutta 10cm, vyötärössä saman verran). koon 34 ihmisen kuuluu siis olla 170cm pitkä?

Seuraa somekanavissa!

Instagram 

Facebook

 

Kommentit

30 kommenttia
Avatar

Kyllä, kyllä ja kyllä. Paitoja on hankala löytää, kaikki ovat auttamatta liian lyhyitä ja 3/4 hihaisia. Housut on nilkkapituisia tahtoi tai ei.

Näyttäkää mulle joku luotettava tilasto naisen keskimääräisistä mitoista niin katsotaan sopiiko tarjolla olevat vaatteet oikeasti kenellekään…

Avatar

Hei!ihan yhtä ahdistunut olen minäkin 176cm (joista jalkoja ja selkää 1m),vaikea löytää talvihousuja kun kaikki lahkeet loppuu sääreen,teininä sentään oli säärystimet muotia,nykyään käytän varsikenkiä..ja pitkäselkäisenä on vaikea löytää paitaa joka ei olisi napa-malli ja hihat on lyhyet,olo on kuin kirahvilla ponin vaatekaapilla..kyllä olis saumaa vaateteollisuudella tehdä vaatteita,joihin sais itse valita sentilleen sopivat lahkeet,hihat,helmat jne.hyvä kirjoitus!

Avatar

Sama ongelma näin alle 160 cm pitkänä. En edes koe olevani mitenkään erityisen lyhyt, mutta housujen osto on yhtä tuskaa. Aina lahkeet liian pitkät ja lyhentäminen pilaa mallin. Oon siirtynyt suosiolla Zalandon petite-osastolle.

Avatar

Sellasessa verkkokaupassa kuin Klingel on erikseen lyhyiden naisten mallisto – ei omaa kokemusta siitä kun en ole kohderyhmää, mutta merkin housuista ja istuvuudesta olen tykännyt.

Avatar

Tiiiän niin tunteen! Sama homma takkiostoksilla, yhtään pidemmät mallit on oikeesti pitkiä ja roikkuu nilkoissa
Oikeesti vaateteollisuus vois tajuta tehä tämmösille 155cm aikuisille naisille sopivia vaatteita!

Avatar

158 tässä terve. Mä onneksi pidän kapealahkeisista pillihousuista, ne vaan kääräisen sisäpuolelle lyhyemmiksi jotta voi käyttää. Yksiäkään farkkuja en ole kaupasta saanut valmiiksi oman pituisena, ikinä. Pitkiä mekkoja tykkäisin käyttää, mutta ovat auttamatta sen 5-10cm liian pitkiä. Kokoni on mallista riippuen myös 34/36/S. Juhliin olen löytänyt minihameita, jotka esim nettikuvissa on 170-180cm mallilla pornovesirajamallia, mulle on just polven yli eli sopiva. Mutta kaikkiin tilaisuuksiin ei käy lyhyt malli. Suorat housut joudun lyhennyttämään ompelijalla, tuo mukavan lisäkustannuksen… Ulkoiluhousut oma lukunsa, ne on yleensä vielä niin reilua mitoitusta että otan koon 34 ja lahkeen joudun valitsemaan pussimallisen kuminauhasäätöisen, toppahousut otin viimeksi lasten mallistosta. Erittäin raivostuttavaa.
Mielenkiintoista on että en tunne yhtäkään aikuista ihmistä jolle menee koko 34 ja ovat yli 170cm. Teinit tikkujalkoineen ilman lantiota toki voivat niitä käyttää, muttei aikuiset.

Avatar

Täällä yks aikuinen nainen, 182 pitkä ja kokoa 34. Vaikeimmat vaatteet on just ulkohousut, yhdet hyvät kerran löysin, mutta hintaa oli jotain 400 euroa niin kauppaan jäi. Hihat on monesti 10-15cm liian lyhyet, mutta onneksi on pitkävartisia hanskoja.

Jasmin

Must on käsittämätöntä että vaateteollisuus olettaa 150cm ja 180cm voivan käyttää samaa kokoa 34!

Avatar

No, ei meillä pitkillä 34-kokoisilla ole juuri sen helpompaa tuo vaatteiden löytäminen.
terv. 182cm

Jasmin

Uskon kyllä senkin! Nuo on ihan stannardeille tehty 🙁

Avatar

Housujen pidentäminen on asiakkaalle hankalampaa, siksi on valittu yleisesti vaihtoehto, jossa lahjetta lyhennetään tarpeen mukaan.
Se ei ole hankalaa, mutta voihan siitä ongelmankin tehdä…
Housut voi myös teettää mittojensa ja mieltymystensä mukaan. Se ei ole ihmeen kallista ja toisaalta saa varmimmin sitä, mitä on hakemassa.

Jasmin

Olen tästä eri mieltä. 99 prosenttia housuista on sellaisia missä lyhennys pilaa housun. Esim alaspäin levenevä malli ei levenevä enää samanlailla jos siitä lyhentää 10cm. Sama juttu alaspäin kapenevien kanssa. Lyhennys toimii vain housuissa joiden lahkeen malli on sama viimeiset 50cm. Teettää toki voi. Näin ollen lyhyempi maksaa housuista kalliisti ja enemmän kuin pidempi. Sinänsä ikävää että meitä lyhyitä on paljon

Avatar

Minulla on suuret rinnat. Olet aina, siis jo teininä, kun muut ikäiseni vielä asioivat H&M:n alusvaateosastolla ostamassa kuuden euron liivejä kaikissa sateenkaaren väreissä, maksanut alusvaatteistani paljon enemmän kuin muut nk. tavallisen kokoiset. Isojen liivien valmistukseen ei juuri kulu enempää materiaaleja ja saumojenkin määrä on sama kuin pienemmissä, mutta hinta on aina laskettava satasissa. Jopa liiveihin kuuluvat alushousut, samaa sarjaa, ovat varmuuden vuoksi aina vähän kalliimmat. Valikoimasta nyt puhumattakaan…

Siskoni käyttää silmälaseja. Huono näkö on hänen ominaisuuteensa, joka maksaa hänelle satoja euroja enemmän vuodessa kuin minulle, joka en laseja tarvitse.

Ystävälläni taas on niin iso jalka, jopa mieheksi, ettei hän saa kenkiä tavallisesta kenkäkaupasta, vaan hänen on ostettava ne sieltä, mistä oikean kokoisia vaan saa. Mallia tai hintaa hän ei voi valita.

Joten elämä on. Me kaikki emme ole ”kaupallisesti kannattavia asiakkaita” erikoisine ominaisuuksinemme. Erikoiset pienet vaate- ja kenkäsarjat ovat paljon kalliimpia valmistaa kuin ”koon 38”, joita voidaa myydä tuhansia ja tuhansia. Siksi on osattava ostaa vähemmän ja parempaa / sopivampaa, jos haluaa saada ”samaan hintaan” kuin muutkin.

Avatar

Hyvä postaus, samaistun :D. Mie oon 157cm ja oon huomannut, että moni sanoo että käännä lahkeita. No ei se niin mee, joitain housuja ei saa käännettyä siististi ja haluan, että housut on sopivat eikä vaadi kääntämistä

Avatar

I feel you. Pituutta 157 ja ei ainoitakaan housuja, josta ei tarvis lahkeita kääntää. Onneksi tykkään pillifarkuista ja olen ratkaissut ongelman naistenlehtien (ja äidin) ohjeiden vastaisesti kääntämällä lahkeita niin, että saumat näkyy. Kuka niitä lyhyen ihmisen nilkkoja muutenkaa näkee kyyliä? Muun mallisista housuista on sitten turha haaveillakaa. Ja ulkoiluhousuista tosiaan pitää valita ne mallit, joissa on kiristys lahkeissa tai lisätä ite kuminauha lahkeen saumaan. Sitten ne näyttääki semmosilta pussihousuilta, joissa ei kehtaa julkisesti liikkua välttämätöntä enempää. Itestä taas tuntuu, että meikoista ja hameista on mahdoton löytää sopivan pituisia, joten en ole enää jaksanu yrittää.
Muuten on kyllä ihan hauska olla lyhyt ja rikkoa tiettyjä tabuja esim. omaan työhön liittyen. Välillä sitä ihan unohtaa millainen kääpiö sitä on.

Avatar

Minulle 99 % housuista on liian lyhyitä.
Sille ei voi tehdä yhtään mitään, ei edes sellaisella toimenpiteellä, joka muuttaisi jonkin verran housujen mallia. Olisin kuitenkin siihenkin valmis, jos se pidentäisi housuja.
Pidentävä irtopala lahkeisiin eri kankaasta on mielestäni suurempi ongelma kuin housujen lyhentäminen, vaikka se vähän lahkeiden (riittävän pitkien) mallia vähän muuttaisikin.

Avatar

Ei näissä esim housujen pituuksissa mietitä myöskään pitkiä ihmisiä. T. En löydä koskaan oikean mittaisia housuja!

Avatar

Ratkaisu on räätäli. Kunnon materiaalit ja juuri sellainen kaava kuin haluat ja ne housut kestää! Ei tarvii enää kokeilla, kun ne on sulle tehty! Maksaa toki enemmän kuin kaupoissa myytävät, mutta ovat uniikkt ja varmasti istuvat ja imartelevat just sun vartalotyyppiä.

Ymmärrän närkästyksesi toki, mulla närkästystä tuottaa rintsikat. Tarpeeksi isoja ja kauniita sekä vielä tukevia rintsikoita ei ole, tai jos löytyy niin maksavat moninkertaisesti sen mitä joku normi 70B.

Pointti oli vaan, että housutta ei tarvii olla.

Avatar

Suzy: Löydä kotimainen alusvaateihme Lumingerie. Nettikauppa, jossa koot alkavat D -kupista.
Oman koon voi löytää sivuilta löytyvällä laskurilla, joka näyttää kaikki varastossa olevat, sinun mittojasi vastaavat liivit.
Löytyy malleja ja värejä, eikä ole edes kovin kalliita.
Muualla en enää asioi.

Avatar

Postausehdotuksena matka Japaniin ja tutkimusmatka tän maan vaatekauppojen kokovalikoimiin 😌

Avatar

Eikä se lyhentäminenkään ole aina mahdollista, silti polvien paikat näkyy säärien kohdilla ja esim kulutukset farkuissa loppuu nilkkoihin, kun muilla ne loppuu polveen. T:147cm.

Avatar

Entäs sit kun olet kokoa 40-42 ja 153cm pitkä. Se se vasta onkin mahdoton yhtälö, olipa kyseessä mitkä vain alaosat ja mekot. I feel u.

Avatar

Housujen löytäminen on tosi vaikeeta, varsinkin jos haluaisi housut missä ei ole nappia, eikä vetoketjua, vaan olis urheiluhousut..ne maksaa liikaa, tai sitten semmosia mitä haluais ei löydy. Pituutta löytyy suunnilleen 140cm…lastenosasto on ihan OK joskus, mutta useissa housuissa on ties mitä kuviota eikä oo aina mun juttu, mutta mahdollisesti ostan silti koska kerrankin löydän jotkut housut. Ja meneehän ne kotona sitten, tosin myös kauppareissulla käytän jos ei ole muitakaan.

Avatar

Hei, mä ainakin oon tykännyt topshopin jamie-farkuista! Saa valita pituuden ja lantionleveyden erikseen ja materiaali on jämäkän joustavaa. Sen lisäksi löytyy vielä normilahjetta ja nilkkapituista, joista jälkimmäiset L30-pituudessa oli jopa liian lyhyet mulle! Oon 162cm, et en toki kaikista lyhyin ja Topshopia ei Suomesta löydy… mut jos tästä jotain hyötyä oli! Tsemppiä!

Avatar

Vaateteollisuus seuraa enemmistöä, vaiika kehitystä on tapahtunutkin… ihmisiä on tehty hyvin erilaisilla sapluunoilla, joten kaikille ei vaan massatuotannosta millään löydy sopivaa. Liian pitkissä lahkeissa sentää on optio lyhentää ja kaventaa vastaamaan mallia, vaikka siinä työtä onkin – toisin päin ei onnistu. Itse olin suunnilleen sinun ikäisesi ennen kuin oli edes mahdollista löytää housut tarpeeksi pitkillä lahkeilla! Sitä ennen piti tehdä kokonaan alusta itse tai tyytyä milloin mihinkin koristeraitalahkeisiin ellei halunnut kulkea naurettavan lyhyissä housuissa, joten teinistä lähtien oli istuttava kärsivällisesti ompelukoneen ääressä. Levi’s ainoa jolta hirvittävän hyvällä tsägällä saattoi löytyä edes ne farkut kun koko oli 26″/34″, mutta hinta oli sen mukainen (80-luvulla Levikset olivat naurettavan kalliit muihin verrattuna). Puhumattakaan siitä että vyötärö oli kokoa 34 ja hartiat 42, eli pitipä muutkin ”siistit” vaatteet tehdä itse.
Hassu juttu… kun siihen kerran on joutunut pakosta tottumaan, niin edelleenkin viihdyn parhaiten farkuissa, t-paidoissa & neuleissa… 😀
Ei tämä nyt varmaan ihmeitä auttanut, mutta ehkä kohtalotovereiden olemassaolo jollain tapaa lohduttaa :S

Avatar

Tälläinen kommentti petite-mittaisista housuista tuli vastaan ompeluryhmässä. Ajattelin, että vois jakaa tänne:
”Tämä!!☝️petite-mitoitetuissa vaatteissa koot menevät normaalisti (34, 36…) mut mittasuhteet on nimenomaan meille lyhyille. Voi siis ottaa kokoa 40 olevan mekon, jossa silti vyötärö on vyotärön kohdalla! Ja lahjeet sopivat!
Petite vaatteita myy mm. Dorothy Perkins, NEXT, Banana Republic, nettikaupoissa Asos… Kaikki omat jakkupuvun housut on mm. Petite-mallistoista. Dorothy Perkinsiltä mulla on yhdet mustat pillifarkut jotka on aivan täydellisen mittaset ja mahtuu takapuolikin matkaan mukaan!
Tämä tieto ei nyt auta ompelussa, mutta löytyy istuvia housuja (netti)kaupoista myös 🙂”

Avatar

Et ole ilmeisesti kuullut tuumakoon housuista?

Avatar

Ite oon 158 pitkä, 26 vuotias, käytän 34/36 kokoa ja tää vaatteiden löytäminen muualta ku lastenpuolelta on aika haastavaa. Naisten mallin paidat on melkeen mekkoja meiköäläiselle, housujenlahkeet on yli 10cm liian pitkät ja maksimekkoja en oo koskaan alkanu ees sovittaan sillä aika varmasti ne laahais mun päällä aika mukavana laahuksena. Ja itse omaan vielä hyvin pienen jalan että kenkien löytäminen on melkeen rakettitiedettä. Pienikokoisena on aika haastavaa löytää naisellisia vaatteita mitkä ei tosiaan ole liian isoja/löysiä päällä vaan istuisivat kunnolla pälle.

Avatar

Ymmärrän turhautumisesi, joskin tämä ongelma koskee monen muunkin sorttista vartaloa, kuin vain lyhyitä -jos et siis satu olemaan juuri ”standandin” kokoinen.
Itse olen 170cm, pitkä ja kapea jalkainen, vyötärölihava ja lyhyt selkäinen. Housuissa ei riitä lahkeen mitta, kaikki on nilkkamittaisia. Jos housut on vyötäröstä sopivat, ne ei istu reisistä, kun reisistä istuu niin vyötäröltä ei mene enää nappi kiinni. Niinpä ainoa ratkaisu ostaa housuja, on juuri sieltä mistä saa, vaikka hinta olisi mitä.

Puolisolla on 52 koon jalka, marketeissa ja kenkäkaupoissa koot loppuu pääsääntöisesti kokoon 47.
Kenkiä saa hakea erikoisliikkeistä pitkin uuttamaata, toisinaan joudutaan jopa tilaamaan ulkomailta liikkeeseen. Tämmöiset kenkäreissut kustantaa yleensä 150-200€/pari, vaikka olisi ihan perus kävelykengät kyseessä.

Kaikilla meillä on omat tuskailumme ja hei, sun vartalonmuoto on kuitenkin upea mekoissa!
Mukavaa loppusyksiä ja tsemppiä housujen metsästykseen!

Avatar

No sama ongelma pitkällä (ja tuhdilla) :/ Leveyttä jos vaatteista löytyykin, mutta lahkeet tosiaan kaikissa lähes saman mittaiset. Sovituskopissa jos missä sitä vaan tuntee olevansa täysin vääränlainen 🙁

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä