Syömishäiriöliiton sylikummi kutsuu lihavaa valtamerilaivaksi

Teksti

Olet mitä syöt. Ohjelmassa hyvinvointilääkärillä tekee pahaa katsoa jääkaappiin. Minun tekee pahaa itse ohjelma. Konseptiin hakeutuu reilusti ylipainoisia ihmisiä jotka rohkeasti hakevat apua kokemiinsa ongelmiin. Pääasiassa ylipainoon.

Minä tiesin kyllä, että ohjelman on tarkoitus olla provosoiva. Sellainen viihde myy. Normaalipainoiset ihmiset voivat kauhistella, kuinka mukamas heikoille ja elämässään eksyneille on kertynyt painoa selkeästi yli sallittujen rajojen. Ylipainoiset voivat ruoskia itseään ja kuvitella, että tuo sanoma on kuin heille tarkoitettu ja täten saada rutkasti lisää motivaatiota tai vajota itseinhon syövereihin elämänarvonsa -ja halunsa menettäneinä.

Laiska laardikasa

”Tämä mies on töissä valtamerilaivalla ja on itse valtamerilaivan kokoinen” (Ensiviikon jakso C-moresta)

Hyvä hyvinvointilääkäri, onko tämä hyvinvointia tukevaa puhetta? Miten ihmeessä nöyryyttäminen ja nimittely saa aikaan pysyviä muutoksia? Muutos lähtee sisältä. Jos sisus runnotaan häpäisemällä ja syyllistämällä, onko tulos myös henkistä hyvinvointia tukeva? Entäs yhteiskunnan yleinen ilmapiiri?

Ohjelma hyväksyttää nimittelyn ja kriminalisoi ylipainon. ”Tyhmä ja laiska laardikasa, ota itseäsi niskasta kiinni ja ryhdistäydy” -mentaliteetti leviää kansan keskuuteen ohjelman kautta juuri nyt, kun kehopositiivisuus on viimeinkin saanut jalansijaa. Olet mitä syöt -ohjelmassa puhutaan kammottavaan sävyyn läskistä, laardista ja ruoasta inhottavana oksennuksena. Millaista viestiä se välittää suhtautumisesta omaan kehoon ja ruokaan?

Kulissien takana todennäköisesti mietitään ylipainoon johtaneita syitä ja Pippakin lienee oikeasti empaattinen ja ystävällinen ihminen. Tämä ei kuitenkaan välity ohjelmasta vaan antaa katsojalle kuvan siitä, että pysyviin elämäntapamuutoksiin päästään 8 viikon tiukalla dietillä johon ei kuulu sallivuus , vapaus tai nautinto. Edellisessä jaksossa syötiin avokadoa vaikka se maistui suussa kammottavalta ja siitä tuli mieleen räkä. Ei laihduttamisen kuulu olla sellaista. Katsojalle välitetään kuva aivan vääränlaisesta painonpudotuksesta ja asenteesta.

Jääkaappi on pahuuden lähde

Eilen televisiossa tylytettiin viiden lapsen äitiä vailla minkäänlaista ymmärrystä. Jos ymmärrys kulisseista löytyikin ja osallistuja on tyytyväinen, katsojalle välittyi kuva siitä, että on ihan ok nimittää ruokaa roskaksi ja jääkaappia pahuuden lähteeksi. Jos jääkaappi on pahuuden lähde, silloin paino on ilmeisesti pahuutta. Mitä helvettiä? Miten tähän on tultu?

Olen hämmentynyt ja surullinen. Oikeastaan kysyn itseältäni lopulta vain yhden kysymyksen. Mihin tällaista tarvitaan? Ohjelma jossa lihavia ei haukuta ja syyllistetä, saattaa kuulostaa tylsältä. Uskon kuitenkin, että formaatti, jossa ihminen kohdataan  ihmisenä ja esimerkiksi ilon kautta pohditaan erilaisia vaihtoehtoja ateriointiin sekä liikuntaan tukisi niin osallistujien, kuin katsojienkin hyvinvointia. Tällaisessa ohjelmassa ei ole kyse vain siitä ketä kuvataan vaan myös heistä, keille kuvataan. Jos ohjelma hyväksyttää esiteini-ikäisen lapsen mukaan ottamisen herkkuvahtina, se levittää asennetta siitä, että on ihan hyvä asia, että lapset osallistuvat laihduttamiseen. Vanhemman tyytymättömyys omaan kehoon ja laihdutuspuheet kotona on yhdistetty nuorten syömishäiriöihin.

Syömishäiriöliiton sylikummi

Mainittakoon, että olet mitä syöt ohjelman hyvinvointilääkäri on syömishäiriöliiton sylikummi vuodelta 2014. Ohjelmassa toimitaan käsikirjoituksen mukaan eikä Pippa Laukka todennäköisesti sitä itse ole tehnyt. Tämä formaatti on tietenkin kopio Yhdysvalloista, Laukkaan yhdistetty sylikummius ja kehopositiivisuus ei sovi ohjelmaformaattiin ja johtaa katsojia harhaan kehopositiivisuuden ja itsensä hyväksymisen suhteen. Onneksi kuitenkin näimme edes häivähdyksen normaaliudesta eilisessä jaksossa, kun 5 lapsen äiti vakuutettiin siitä, että kaiken kokoisilla on oikeus käydä uimarannalla. Kohtauksiin olisi saanut leikata huomattavasti enemmän sitä, mitä toivon kulissien takana tapahtuneen.

 

 

Kommentit

6 kommenttia
Jasmin

Kiitos <3 Onneksi formaatti on saanut paljon mediahuomiota ja aika vähän positiivista sellaista joten ehkä tähän on tulevaisuudessa tulossa muutos.

Avatar

rupeeko ne omenoitakin mittamaan heh heh.:)

Avatar

Omaan silmään kävi myös tuo eilinen jakso.
Viiden lapsen äitiä syytettiin siitä, että häntä väsytti.
Ihan varmasti ”parempi”, ravintorikkaampi ruoka lisää jaksamista ja hyvinvointia, mutta tuskin se ratkaisee ihan kaikkea viiden pienen lapsen äidin väsymyksestä. Miksi normaalipainoinen pienten lasten äiti saa olla urakastaan uupunut? Hänen apuunsa saapuvat Duudsonit tai Sami Kuronen, kertomaan, kuinka äidin oma aika on arvokasta.
Mutta kun ylipainoinen perheenäiti on väsynyt, vika löytyy jääkaapista.

Avatar

Jännä juttu muuten, että kun Pippa L. pauhaa telkkarissa, niin tekee mieli kaivautua vaan syvemmälle sohvaan. Mutta kun ruotsalaiset feministit puhuvat Instagramissa rörelseglädjestä (liikkumisen ilo), niin heti alkaa tehdä mieli tanssia ja liikkua muutenkin.
Siksi metodeja olisi noissa formaateissa syytä todellakin tarkistaa. Tarvitsemmeko yhtään huonosti voivaa ihmistä, joka ei uskalla lähteä uimahalliin tai lenkille, kun pelkää painonsa tai kokonsa arvostelua?

Avatar

Olin Lähitapiolan järjestämässä hyvinvointi-illassa viime keväänä. Tuolla tapahtumassa yksi puhujavieraista oli sama lääkäri. Asenne oli ihan yhtä tyly kuin mitä tässä artikkelissa kuvataan. Syyllistävä, vailla empatiaa. Ylipainoisena ei todellakaan tehnyt mieli muutta elintapojaan tuon läksytyksen jälkeen vaan mennä kioskille ostamaan levy suklaata. Kyseiellä lääkärillä ei ole todellista ymmärrystä ylipainoisen ihmisen mentaalisesta puolesta. Siksi en katso ko. ohjelmaa ja ihmettelen ihmisiä jotka haluavat mukaan moiseen nöyryytykseen.

Avatar

Niin surullista. Toivon, että joku tekisi ohjelman kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyen. Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, jossa paino, tai painoindeksi on murto-osa. Ja toivon, ettei Olet mitä syöt -ohjelmaa katsoisi varsinkaan ne, joilla on valmiiksi haasteita oman kehon tai ruokasuhteen kanssa.
Ihanaa, että olet kirjoittanut tästäkin aiheesta! <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä