Vietä hautajaisesi etukäteen

Teksti Jasmin

Pohdin viimeviikolla hoitotahtoa, jonka loppuun kirjasin, etten ole kiinnostunut hautajaisistani. Ne ovat saattoväen juhlaa ja lohduksi tarkoitettu. En minä niitä siunauksia kuule ja taivas paikkani määräytyy viimeisen henkoseni mukaan, joten hautaan siunaus ei ole ratkaiseva tuonpuoleisenkaan puolesta.

Jäin miettimään anoppini kanssa hautajaisasiaa. Hänellä oli omiensa suhteen selvät sävelet. Tulimme kuitenkin pohtineeksi mielestäni erittäin relevanttia kysymystä.

Tilaisuus jossa olisi kiva olla mukana

Miksi hautajaisia ei vietetä etukäteen? Etenkin jokainen yli 70 vuotias voisi viettää tämän tilaisuuden, ennenkuin kuolema kerkeää korjata. Sitä voisi nimittää loppuelämän juhlaksi. Osa suunnittelee hautajaisensa jo eläessään ja esittää toiveita niiden suhteen musiikkia ruokaa ja säästöjä myöten. Silti tässä tapahtumassa ei itse olla paikalla.

Eikö olisi ihanaa kuulla omaisilta ja ystäviltä, miksi juuri sinusta on pidetty? Kuunnella tarinoita, mitä ihmiset sinusta muistavat ja lauleskella lempilauluja ystävien kesken. Pappi voisi siunata loppuelämän, kuoleman sijaan. Kaikki tämä tietenkin ruoan ja kakkukahvien lomassa. Yhdessä voisi juhlia mennyttä elämää ja pitää yhteyttä hautajaisvieraisiin loppuelämänsä aikana, sillä joskus elämä yllättää ja  ehtoo onkin odotettua pidempi. Sitä suuremmalla syyllä, kivoja yhteisiä hetkiä tarvitaan.

Jokainen maksaa omat hautajaisensa pääasiassa itse. Olisi hurjan kiva olla elossa juhlissa, jotka kustantaa omasta kukkarostaan. Tällöin kuoleman jälkeen kuolinpesä hoitaisi  ainoastaan arkun. Yksi hautajaisten ohjelmanumero voisi olla tuon arkun valinta.

Kiitospuheita ja kimpun heitto

Juhlaohjelmaa keksitään mieltymystensä mukaan. Pappi voi kanttorin kanssa johdattaa seurakunnan virsien lauluun ja tulevaa vainajaa valjastetaan  muistopuheiden lisäksi kiitospuheella. Minä ainakin haluaisin kuulla omin korvin ”Olit hyvä ihminen” -fraasit.

Koska arkun lasku ja hautasaattue jää väliin, toimisiko lopuksi ohjelman lainaaminen häistä? Juhlavieraat kokoontuisivat kirkon portaille ja juhlan järjestäjä voisi sitten heittää kallakimpun saattoväelle. ”Kuka on seuraava?”

Omaisten hautajaiset ovat monelle kuitenkin jonkinlainen päätepiste. Jos niiden viettämisestä ei halua luopua, kannattaa kuitenkin vieraan roolissa muistaa läheisiään jo ennen vieraaksi päätymistä. Meistä jokainen tahtoo tulla juhlituksi, välitetyksi ja muistetuksi myös eläessään.

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Valmiiksi suunnitellut hautajaiset on ihan fiksu veto. Siinä säästää jälkeensä jääneet monelta kinalt ja pohdinnalta.

Avatar

Isäni kuoli yllättäin viime vuonna. Eläessään hän sanoi ettei halua hsutajaisia. Näin koitettiin toimia (olisi mennyt suoraan tuhkaukseen, vai miksi sitä kutsutaan). Hän kuitenkin kuului kirkkoon, joten sen mukaan toimittiin. Siunaustilaisuus järjestettiin. Kaunista kyllä. Äitini erosi kirkosta, koska ei näin halua. Muistaa voi niin eritavoin. Äitini ei halua että hänen kuolemastaan me maksamme, ei isäkään olisi halunnut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä