Bloggaaminen kasvattaa ihmistä -Katse taaksepäin

Teksti

Olen kirjoittanut blogiani 6 vuotta. Aika tuntuu pitkältä. En ole aloillani viihtyvää sorttia, enkä yleensä sopeudu saumattomasti mihinkään. Olen ollut suurimman osan blogiurastani Kaksplussalla. Kirjoittelin omalla alustalla harvakseltaan vuoden ja tämän jälkeen siirryin vielä vuodeksi verkostoon, josta minut kutsuttiin portaaliin. Olen kirjoitellut Kaksplussan blogiportaalissa 4 vuotta. Portaali lienee monelle tuntematon käsite, mutta se tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan tavalla tai toisella palkattuja bloggaajia.

yrittäjyys

© @Kaukomedia

Bloggaaminen on muuttunut

Bloggaaminen on kuudessa vuodessa muuttunut. Aiemmin kirjoitteltiin päiväkirjamaisesti omasta arjesta, päivien kulusta, vaatteista ja niiden lomassa omia ajatuksiani elämästä. Oli erikseen genre ”mielipide postaus” Nykyään sellainen alkaa olla taakse jäänyttä. Bloggaajalta vaaditaan nykyajan informaatiotulvassa enemmän.

Päiväkirjat ovat siirtyneet tubeen ja instaan. Blogin on oltava enemmän. 2018 luvulla blogit sisältävät paljon informatiivisempaa sisältöä kuin aiemmin. Erilaiset elämäntaito -postaukset ovat lisääntyneet hurjaa vauhtia. Enää ei pelkästään kerrota omasta parisuhteestaan vaan pyritään antamaan lukijalle jotakin enemmän. Esimerkiksi tapoja kohtentaa omaa suhdettaan niiden vinkkivitosten pohjalta mitkä omassa suhteessa on toiminut.

Blogitekstit ovat artikkelimaisempia ja sisältävät väliotsikoita. Joskus blogitekstiä on vaikea erottaa lehtiartikkelista. Blogien visuaalisuus on ollut tärkeää kautta aikojen. Jo 6 vuotta sitten kritisoitiin tehtyjä kuvia ja pintaliitoa. Minä kuitenkin näen, että jo silloin kuvattiin paljon tavallista arkea mutta kauniita kuvia haluttiin nähdä. Tämän suhteen mikään ei ole muuttunut. Blogeissa nähdään edelleen kännykkäkuvia, satunnaisia huolettomia räpsyjä ja kalliilla järjestelmäkameralla kuvattuja hiekkalaatikkokuvia sekä halvalla huaweilla otettuja äärimmäisen visuaalisia asustekuvia. Kännykkäkamerat ovat vaikuttaneet blogien sisältöön positiivisesti. Ei tarvitse ihmeitä, jotta blogiin saa kivan visuaalisen ilmeen.

Bloggaaminen työnä

Voiko tuolla elää? Kyllä bloggaamisella voi elää. Joskaan minun perheeni ei elä pelkästään bloggaamisella. Bloggaaminen vastaa minulle osa-aikaista työtä. Palkkani koostuu kuukausipalkasta ja kaupallisista yhteistöistä. Saan rahaa blogistani tällähetkellä riittävästi. Yrittäjäperheemme voi työskennellä kotona päättäen itse työaikansa.

Olen vuosien varrella kasvattanut paksun nahan mutta sitä vastoin tullut myös entistä herkemmäksi. Tämä ristiriitainen kombinaatio on opettanut minut rajaamaan tiukasti sitä, mitä siedän. Satunnaiset ilkeilyt, haukkumiset ja arvostelut eivät tunnu enää missään. Sensijaan olen herkistynyt lähipiirin arvostelulle ja rajojen ylittämiselle. En enää siedä ystäviltäni enkä perheeltäni äitiyteen tai muuhunkaan tekemiseeni liittyvää edes hyväntahtoista negatiivista arvostelua. Siedän sitä riittävästi jo netissä voimatta vaikuttaa asiaan. Irl-ihmisten kohdalla minulla on vaikutusvaltaa päättää, mitä kuuntelen ja mitä en. Tästä syystä olen tehokkaasti hävittänyt ympäriltäni ihmiset, jotka saavat minut pahalle mielelle.

Blogi on tuonut minulle rohkeutta sanoa asiat ääneen, niin kirjoittaen kuin puhumallakin. Julistin ensin ruokarauhan blogissa ja sen jälkeen uskalsin sanoa sen myös suhteellisen vieraassa seurueessa ruokapöydässä. Olen täräyttänyt suoraan lapsiuteluihin vastaukseksi, etten ole kovinkaan lisääntymiskykyinen ja kykenen keskustelemaan pariterapiasta aikalailla kenen tahansa kanssa. Olen aina ollut suorasukainen mutta ehkä ennemmin sitä on kuvannut ’paha suustaan’ kuin kriittisesti keskusteleva ja omat rajansa esiin tuova. Olen muutokseeni tyytyväinen.

Perheeni ja ystäväni ovat aina olleet tukenani jos jonkinlaisten paskamyrskyjen osuessa kohdalle. Minut on haukuttu ääriä myöten niin keskustelupalstoilla kuin eri lehtien kommenttiosioissa. Lukemattomat kerrat sanomiseni on väännetty mutkille ja joskus minun on ollut vaikea erottaa, osuuko räntä minuun vai kirjoituksiini. Nehän tulevat minusta. Lehdet ovat viimevuosina tarttuneet usein juttuihini eikä tällöin ikäviä kommentteja voi estää eikä hallita. Omasta kommenttiosiosta törkeydet saa pois, Iltalehden kommenteista ei. Olen saanut aina ystäviltäni asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja puolisoni jaksaa uudestaan ja uudestaan muistuttaa, etten näytä rumalta, vaikka joku jossain niin sanookin.

Sensuuri on turhaa työtä

Alkuaikoina perhe tosin hieman häiritsi minua. Saatoin pohtia kohtuuttoman kauan erityisesti appiukkoni mielipiteitä, kirjoittaessani rinnoista, seksistä tai parisuhteesta. Puolisoni vanhemmat ovat helluntailaisia ja sehän on tietysti oikein ihanaa. Uskovat ihmiset eivät kiroile (ainakaan lasten kuullen) eivätkä käytä alkoholia (ainakaan kohtuuttomasti) ja mikä tärkeintä, he rakastavat kaikkia (jopa minua). Kaikesta huolimatta minun teki mieli sensuroida. Jossain vaiheessa kuitenkin lopetin. Asiat ovat olemassa, vaikkei niistä sanoisi mitään. Sensurointi toisten vuoksi on turhaa.

Minulta kysytään usein, mistä ne aiheet oikein tulevat. Kuinka jaksan viikosta toiseen kirjoittaa ja mistä sitä sanottavaa riittää? Siihen minulla ei ole vastausta.

Vuosi 2018

Taas on kulunut yksi vuosi blogin parissa. Tänävuonna olen opetellut erityisesti olemaan välinpitämätön. Minua on entistä vaikeampi kohdella huonosti somessa. Tai missään muuallakaan. Postauksissani olen ollut entiseen malliin avoin ja raivorehellinen. Olen pahoittanut mieleni julkisesti, saanut tukea ja mielenosoitusystäviä. Se on ollut ihanaa. Aion jatkaa samalla linjalla.

Vuoden viisi suosituinta postausta ovat linjassa edellisvuosien kiinnostuksen kohteiden kanssa. Blogistani tullaan lukemaan mielipiteitä, samaistumaan ja viihtymään.

Tämän vuoden luetuimmat

Vapauta rinnat! Tältä näyttää pukeutuminen ilman liivejä

Mitkä yllättävät tekijät miehessä räjäyttävät libidon?

Vaihdoin etunimeni. Vaihda sinäkin!

Näin lisäät asuntoosi ylimääräisen huoneen edullisesti

Salamarakkaus johti 4kk jälkeen häihin. Miksi ja kannattiko?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä