Näin rockaat jouluruokajämät kokonaan uusiksi

Teksti

Joulu on syömisen aikaa. Siinä samalla jouluun on syytä liittää hävikki, sillä jouluruokaa menee lasteittain hukkaan. Moni ostaa ja tekee ruokaa aivan liikaa. Toisaalla taas on puutetta eikä ruokaan ole varaa. Näin ollen olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni voisi miettiä, voisiko esim avaamatta jääneet laatikot ja purnukat lahjoittaa eteenpäin, esim Facebookin eri jelppirinkien kautta.

Juhlapöydän kruunut

Tofukinkut, seitankinkut, kinkut ja muut pötkylät jättävät jälkeensä usein runsaita rippeitä.

-Upota proteiinin lähteet laatikkoruokiin. Tee vaikkapa kiusauksia.

-Etenkin seitankinkut toimivat leivän päällä

-Kokeile pizzaa!

-Paista pannulla bbq-kastikkeessa ja nauti lohkoperunoiden kanssa

Mausteet

Maustepusseihin jää kuleksimaan pohjat. Useita joulun mausteita käytetään vain kerran vuodessa, ja yksi pussi riittäisi vuosiksi. Monesti avatut vajaat pussit ovat kaapeissa vain tiellä, eikä 5 vuotta vanha maustepussi oikein houkuta.

-Tuhlaa mausteet ketterästi maustekakkuihin. Ne voi helposti pakastaa vierasvaroiksi

-Kardemumma -ja kanelikahvia ei voita mikään!

-Tee maustesekoituksia ja laita ne purkkeihin ensijoulua odottamaan.

Punajuuret ja suolakurkut sekä laatikot

Purkkien sisällöt. Punajuuret, pikkelsit ja suolakurkut tulevat käyttöön ajatustasolla. Meiltä löytyy joulun ajan punajuuret ja säilykkeitä avattuina vielä pääsiäisenäkin, sillä en osaa käyttää niitä arkiruoan lisukkeena. Ne on parasta upottaa johonkin, jotta ne tulevat käyttöön.

-Punajuuresta syntyy oiva punajuuri laatikko.

-Kokonaisia punajuuria voi paahtaa uunissa.

-Suolakurkut voi pilkkoa pastakastikkeeseen.

-Sullo pikkelsit parina aamuna ruisleivän päälle.

Laatikot ovat se arvaamaton osuus joulupöydästä. Ne joko loppuvat kesken, tai sitten niitä on liikaa. Harvoin sopivasti. Laatikot ovat myös perinteitä kunnioittaen helppo kierrättää, aivan kuten riisipuurokin.

-Leivo laatikot rieskoihin ja leipiin.

-Tee perunapiirakoita.

-Tuunaa juustolla ja laita uudestaan uuniin.

-Pakasta annosrasioihin lisukkeeksi ensivuotta varten.

Limput porkkalat ja kalat

Porkkalat ja kalat sekä kalan kaltaiset yleensä uppoavat äkkiä. Joskus niitäkin jää ja silloin ne kannattaa käyttää hyödyksi.

-Kylmäsavuporkkaloista syntyy ihanat tahnat leivän päälle. Pilko ne pieniksi ja sekoita tuorejuuston sekaan.

-Silleille ja munakoisoille voi helposti tehdä saman kuin yllä, mutta ne toimivat myös suolakeksien päällä uudenvuoden viininmaistajaisissa.

-Joululimput ja leivät tulee nakattua helposti roskiin, jos kuivuminen uhkaa. Kokeile jotakin uutta!

-Kuivahtaneet limpun käntyt sopivat mainiosti köyhiin ritareihin. Tähän tarkoitukseen kuluu kätevästi myös hillopurkin pohjat.

-Leivät voi paloitella, pyöritellä öljyssä, maustaa ja vintata uuniin paahtumaan. Rapeat crutongit voi nauttia salaatin kanssa tai leffaherkkuna.

Herkut

Joulusuklaan harva raaskii heittää roskiin. Toisinaan jämät haluaa kuitenkin pois kuleksimasta. Silloin kannattaa turvautua jatkojalostukseen ja pitää vaikkapa pieni välipäivien kahvihetki!

-Tee joulusuklaista rocky roadia. Voit käyttää usean suklaarasian jämäyksilöt tähän, aina vihreitä kuulia myöten. Sekaan mahtuu loistokkaasti pohjaksi leivonnassa yli jääneet suklaalevyjen jämäpalat.

-Sulata suklaat mutakakuksi

-Pipareita jää usein yli. Ne voi murskata raakakakkujen ja juustokakkujen pohjaksi. Murut säilyvät kaapissa.

-Piparit sopivat rokyroadiin mutta ne maistuvat varmasti myös esim riisusuklaan ja muiden leivonnaisten mausteena.

-Jos piparitaikinaa on jäänyt pakkaseen, siitä voi leipoa kuivakakkua.

Miten sinä rockaat joulun jämät?

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä