Rakettien kieltäminen on tekopyhä temppu

Teksti

Olen tyrmistynyt. Rakettien ampuminen yksityiskäytössä halutaan kieltää. En voi käsittää, mistä tämä kansa saa tarmon kerätä 50 000 nimeä rakettien ampumisen estämiseen, mutta vanhusasiamieheen tähtäävää kansalaisaloitetta ei saatu täyteen. Tämä näyttää siltä, että tarmoa riittää täpäkästi koirien asioiden ajamiseen.

Ilotulitteiden myyntikieltoa perustellaan etenkin lemmikkien kärsimyksellä. Kyseessä on yksi päivä vuodessa. Suomen löydät lait sallivat eläinten kärsimyksen paljon haitallisemmassa mittakaavassa. Kukaan ei puutu siihen, kun samaiset ilotulitteita pelkäävät koirat haukkuvat yksin kotona työpäivien ajan. Koiria on lupa kiskoa kuristuspannoissa eikä pentutehtailuunkaan kovin hanakasti puututa. Mutta kerran vuodessa tapahtuvaa rakettien ampumista halutaan kitkeä, koska osa koirista pelkää. Eläinten oikeudet ovat erittäin tärkeitä, mutta on tekopyhää perustella ilotulitekieltoa lemmikeillä, jos kuitenkaan kansalaisaloitetta eläinkokeiden kieltämisestä tai eläinsuojelurikosten suuremmista rangaistuksista ei allekirjoiteta.

Ilotulitteista vammoja

Lemmikkieläimet eivät ole ainoa syy. Perusteluina on myös aivan hyvästä syystä tapaturmat. Ilotulitevammoja sattuu joka vuosi. Harvoin kuitenkaan niin, että olisi noudatettu kaikkia ohjeita. Esimerkiksi suojalaseja. Ei autoiluakaan voida kieltää siksi, että ajellaan ylinopeuksia ja kolareita sattuu. Toisaalta taas kolareita sattuu vaikka ajaisi täsmälleen liikennesääntöjen mukaan. Saamme silti todennäköisesti säilyttää autot. Toistaiseksi.

Ilotulitteet ovat monelle tärkeä osa karnevaalitunnelmaa ja iloinen juhla. Suomessa iloisia juhlia on lopulta aika vähän. Suomi on myös harvaan asuttu ja tämän lakialoitteen seuraus läpi mennessään voi olla se, että maaseudulla ja syrjäseuduilla asuvilta lapsilta jää ilotulitteet näkemättä.

Onko tämä kerran vuodessa tapahtuvaa muutaman tunnin ilottelu todella niin kamalaa?

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Meillä pelkää lapsi. Hän on erityislapsi, joka pelkää jo auton tuulilasin pyyhkimiä ja liikkuvia/soivia leluja. Meillä ei osteta raketteja, mutta syynä lähinnä se, ettei haluta ampua rahaa taivaan tyyliin. Sekä myös ilmastonmuutos vaikuttaa. Meillä on koiriakin, mutta he eivät pelkää. Niin ja maalla asumme, mutta naapurit tais ampua kun meillä lapset jo nukkui. Paitsi erityislapsi, joka huusi paniikissa pauketta.

Avatar

On toki helppo vähätellä asioita joista ei ole sen enempää ymmärrystä. Muutaman tunnin paukuttelu vuodessa vastaavasti niin tärkeää ettei voisi jättää sitäkin tekemättä? On todellakin paljon koiria jotka pelkäävät. Koiria joita saisi koulutettua pelosta pois ja koiria joilta pelkoa ei saa pois. Koira joka pelkää raketteja ei pelkää vain sitä muutamaa tuntia. On koiria joille tulee kokonaisvaltainen huono olo kun stressi on niin suuri ettei ruoka pysy sisällä, närästää ja syödään pahimmillaan jopa omaa höntäänsä kun on niin kamala olo. Tämän lisäksi mielestön ahdistus ja pelko. Ei ole kyse muutamasta tunnista vaan tässä pahimmassa olossa voi mennä viikko ja toinenkin. Sen jälkeen kestää vielä kuukausia, että kroppa tasaantuu. Jo silloinkaan.
On myös hevosia ja muita ulkona asuvia eläimiä, ja villielöimiä, jotka pelkäävät keskellä rakettimerta. On myös lapsia jotka istuvat kotona peltorit päässä koko aaton ja silti itkevät, koska pelko on suunnaton. Ja todellinen. Nämä tunteet, oli se ihminen tai eläin ovat todellisia, eivätkä häviä kieltämällä ettei niitä ole tai vähättelemällä.
Tämän lisäksi vaikkei välittäisi kanssa ihmisistä ja eläimistä, on rakettien ampuminen ympäristölle haitallista. Enpä ole juuri nöhnyt ihmisten keräävän rakettijätettään.
Se, ettei jotain muuta aloitetta ole saatu täyteen ei taas kerro asiasta yhtään mitään. Itse olen allekirjoittanut rakettien vastaisen aloitteen, yhtälailla eläinsuojelullisia aloitteita. Voi tietysti ihmetellä miksei vanhusasiamies-aloitetta saatu läpi, mutta se nyt on totuus, ettei nämä raketti- allekirjoitukset olleet sieltä pois?

Hyvää, parempaa ja avarakatseisempaa uutta vuotta kaikille!

Avatar

Mielestäni rakettien ampuminen voitaisi kieltää, eläimet ja luonto kiittäisi, sekä vältyttäisiin turhilta onnettomuuksilta joita rakettien ampumisesta vuosittain aiheutuu. Tässä on kyllä muidenkin kuin koirien etu otettava huomioon, oletko tullut ajatelleeksi, kuinka paljon roskaa jää raketeista ympäristöön?

Avatar

Kerrankin olen jonkun kaksplussan bloggaajan kanssa samaa mieltä, kiitos! Kiihkoilijoilta voisi samantien kysyä, miksi tupakkaa tai alkoholia ei kielletä kokonaan, ne kun mielestäni aiheuttaa hiukan suuremmassa mittakaavassa haittaa ihmisille, yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Avatar

Olen samaa mieltä muiden kommenttien kanssa että rakettien ampuminen kiellettäisiin.
Jotkin kansalaisaloitteet vaan saavat julkisuutta enempi kuin toiset ja sekin on syynä tähän että tosi hyvätkin aloitteet jäävät harmittavasti huomiotta😮.

Avatar

Rakettien kieltämistä perustellaan myös ilmastonmuutoksella, koska raketeista tulee saastetta.
Mutta, ne kotona olevat lemmikit vasta sitä ilmastonmuutosta aiheuttavatkin. Ihan joka päivä. Paljon enemmän kuin kerran vuodessa ammuttavat raketit.

Jos siis kannatat rakettien ampumiskieltoa ilmastonmuutoksella, toivottavasti sinulla ei ole myöskään lemmikkejä.

Ei sillä, en ole ikinä ostanut itse raketteja. En siltikään kannata niiden täyskieltoa. Ihmiset osaavat kuitenkin käyttää raketteja paljpn maltillisemmin ja paremmin kuin 10 tai 20 vuotta sitten.

Avatar

Samaa mieltä. On monta muuta paljon haitallisempaa asiaa kuin ilotulitteet kerran vuodessa eikä niitä siltikään kielletä.

Avatar

Olisipa oikeesti vain muutama tunti! Ja koirien lisäksi pelästyneet hevoset ja eiköhän myös luonnonssa elävät.
Miten olisi myös ilmastonmuutos perusteena, Kiinasta tuodaan, hetken ilo, äänisaaste, jäljellä roskat muille kerättäväksi.
Mielestäni ei se, että maailmassa on vielä pahempia asioita oikeuta olemaan korjaamatta sitä minkä voi. Ja samalla taistella noita muitavastaan.

Avatar

Rakettien kieltäminen on tekipyhää, mtta miovisten mehupillien kieltäminen ei?

Se, että autoilu on vaaroistaan ja saastuttavuudestaan huolimatta sallittua, perustuu käsittääkseni siihen, että autoilusta on katsottu olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. Ilotulitteiden (tai mehupillien) hyödyt on jo vaikeammin perusteltavissa…

Eikä ne ole vain lemmikit, jotka pelkäävät ilotulitteita. Osa ihmisistä pelkää niitä myös.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä