Miehen 5 vinkkiä pitkään parisuhteeseen

Teksti

 

Kyllä. Kaappasin vaimoni blogin taas.

Meihin on geneettisesti koodattu pitkä parisuhde ja ylipäätään tarve olla ”jonkun kanssa”. Lasten saaminen ja kasvattaminen ei ole nopeaa puuhaa, ja jotenkinhan ihmiskunnan on jatkuttava. Joskus kauan sitten eräs psykoterapeutti totesi että ihmiset hakeutuvat parisuhteisiin eniten, verrattuna kaikennäköisiin muihin mahdollisuuksiin, vaikka se on samalla vaikein mahdollinen suhde ylläpitää. No, voin kuvitella vaikeampiakin yhdistelmiä kuin kaksi ihmistä yhdessä, mutta se on selvää, että helpolla ei parisuhteesta pääse. Tässä vinkkejä pitkän parisuhteen ylläpitoon, nimimerkillä tuoreen 11. hääpäivän unohtanut mies:

1. Ota iisisti.

Nuorena kokemattomana parina syyttelimme toisiamme riidoissa paljon. Sanoisin että kyse oli usein siitä että odotukset parisuhteesta ja kumppanista olivat turhan korkealla. Onhan totta, että parisuhde on iso asia. Siinä on kyseessä lähes koko elämä. Täten sen siis pitää olla erittäin laadukas suhde, tai elämä on pilalla, eikö vain? Tällaiset ajattelumallit ovat yleensä vaarallisia, sillä ne johtavat vääristyneisiin toimintatapoihin. Harvoin onnistuminen tulee väkisin. Ota siis iisisti. Pitkä parisuhde kerkeää kehittymään vuosien varrella kuin laadukas viini. Sitä ei tarvitse kiiruhtaa tai pakottaa, ja sen nauttiminen voi olla yhtä vaivatonta kuin pullon avaus ja lasiin kaato.

2. Opettele riitelemään.

Oma liittomme on ollut riitaista. Suorastaan myrskyisä. Ensimmäiset 6 vuotta riitelimme varmasti enemmän kuin harrastimme seksiä. En muistele sitä aikaa lämmöllä enkä mielellään mitenkään muutenkaan. Jos kuitenkin siitä jatkuvasta riitelystä jotakin positiivista etsii, se on ehdottomasti se, että vaimoni sai revittyä minut ulos ERITTÄIN tiukasta kuorestani. Perus suomalainen mies, joka ei pukahda tai pussaa, on kokenut aika kovaa kyytiä tässä elämän vuoristoradassa. Niin tietysti myös toistekinpäin. Mutta olen kieltämättä oppinut avaamaan suutani. Sanotaanko vaikka näin että mykkäkoulu on erittäin typerää, jos vastapuoli ei edes tiedä mistä se johtuu. Sen sijaan kommunikaatio, olkoonn se rääväsuistakin, on avain onneen.

3. Miehet, opetelkaa puhumaan. Naiset, opetelkaa koskemaan.

Stereotypia, minkä pohjustan omalle kokemukselleni, mutta. Suurin osa naisista puhuu paljon tunteistaan, ainakin omille ystävättärilleen, ja yleensä myös kumppaneilleen. Se on kulttuurillinen juttu. Erityisesti Suomessa miehet EIVÄT juurikaan puhu tunteistaan. Sehän on pullamössönössöilyä. Ikävä kyllä miehet, tätä moni nainen juuri kaipaa. Ei sillä niin väliä, jos olet peto sängyssä ja saat naisesi ulvomaan kolme tuntia putkeen. Tiedän, se nostaa omaa egoasi ja saa tuntemaan itsesi alfaurokselta. Ja se on huikee juttu! Mutta se on ehkä hieman itsekäs ajattelumalli.

Sen sijaan, pyri tekemään asioita odottamatta vastalahjaa tai jotain omaa hyötyä. Huomioi kumppanisi tarpeet ja tähtää niihin, älä omaan egoosi tai helpoimpaan tapaan hoitaa homma alta pois. Naisille tietysti sama juttu. Miehet usein tuppaavat arvostamaan enemmän käytännön rakkauden osoituksia kuin sitä puhetta. Olkoon se sitten seksi, hieronta, illallinen… ehkä auton renkaiden vaihto (jos tämän teet, miehesi pää räjähtää ja hän todennäköisesti kehuu sinut maasta taivaisiin työkavereilleen, pöllähölmistyneen hämmennyksen vallassa).

4. Käytännön arki kuntoon

Iso osa riidoista tulee arjen askareista, siivouksesta, kaupassakäynnistä ja kaikesta siitä mikä täyttää parisuhteen tylsän, ikävä kyllä, suurimman ajankäytöllisen osion. Riidat muodostuvat erimielisyyksistä tai kommunikaation puutteesta, asioista jotka eivät mene niinkuin toinen, tai kummatkin, haluavat. Koska tämä on tosiaan isoin osio ajallisesti, se on syytä laittaa kuntoon. Muutoin tuo karmaiseva arki seuraa teitä kaikkialle, tuhoaa lomareissut ja kaiken muun sellaisen mikä pitäisi olla sitä kivaa vastapainoa. Pahimmillaan tällainen johtaa suoraan eroon, kun suhteesta ei löydy yhtäkkiä enään mitään positiivista, edes niistä hetkistä jotka pitäisivät olla niitä kivoja juttuja. Tähän ei voi antaa yleismaailmallisia vinkkejä kovin montaa, mutta selvää on, että arjen askareet tulisi sopia hoidettavaksi reilusti kummankin kesken suhteutettuna muihin asioihin kuten työaikoihin. Meillä esimerkiksi vaimo hoitaa ison osan kodista 50-luvun malliin, ja minä pyöritän yritystä ja hankin pääosan elannosta.

5. Olkaa jääräpäitä

…Pitäessänne toisistanne kiinni. Meillä se on vaatinut suorastaan hulluutta ja raivoa saada suhteemme toimimaan. Uskallan väittää, että pääosa ”tervejärkisistä” ihmisistä olisi antanut leikin olla ja todennut ettei tällaisessa mitään järkeä ole. 

Yllättävääkin kyllä, nyt 11 vuoden jälkeen voin todeta että kannatti taistella. Jotkut puhuvat avioliiton olevan ”40-vuotinen sota”, mutta olen vakuuttunut siitä, että se 6-7 vuotta armotonta palojen yhteen sovittamista meillä riitti, ja nyt siitä oppineena, voidaan ottaa loppuelämä iisisti, toisiamme kunnioittaen, kommunikoiden ja huomioiden. Okei, itselläni on sen kommunikaation kanssa edelleen tekemistä, mutta ehkäpä siis kuudes hiljainen vinkki kuuluukin: Kyse on pitkästä parisuhteesta. Meillä ja teillä kaikilla on siis paljon aikaa kehittää itseä, täten tehden huomisesta aina pikkuhiljaa paremman kuin eilinen oli.

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Elän pitkässä parisuhteessa. Perheessämme on kolme lasta ja olemme olleet yhdessä liki kaksikymmentä vuotta.
Ei meidän elämä yhdessä ole ollut sotaa ja taistelua. Tahtomista se on usein vaatinut, jotta ollaan yhdessä selvitty elämän käänteistä, mutta suurempia taisteluita ei olla kyllä käyty.
Ei tämä elämä meilläkään täydellistä ole, mutta toimii.
Tasaisen parisuhteen avain on varmasti ollut siinä, että on jo alkujaan löytynyt kaksi yhteen sopivaa tempperamenttia ja tapaa ajatella.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä