Hoitajat juovat kahvia, vanhukset makaavat ulosteissaan

Teksti

Vanhustenhoito puhuttaa mediassa. Luojan kiitos, jo oli aikakin. Tai taas oli aika. Mitään uuttahan tässä nyt kenellekään ei varmasti tullut, paitsi että yksityisten paikkojen glorifiointi loppunee tähän.

Olen kuitenkin tyrmistynyt paikoittain keskustelun tasosta. Hoitajia haukutaan välinpitämättömiksi ja alalle soveltumattomiksi ihmishirviöiksi. Suurin osa ymmärtää, että ongelma ei ole hoitajissa, vaan järjestelmässä. Osa kuitenkin on auttamattoman ulalla, nyt kun omaiset kertovat kokemuksiaan erilaisisten instanssien ylläpitämistä hoitolaitoksista.

Entisenä hoitajana minä kannan kaunaa alaa kohtaan, mutta nyt täytyy kyllä puolustaa muurahaisia lahossa kekopahasessa. Voimme vain kiittää hoitajia, jotka eivät ole vielä jättäneet uppoavaa laivaa. Minä en ole yksi heistä, enkä edes häpeä paenneeni. Ei kukaan oleta, että sitä työtä jaksaisi tehdä eläkeikään asti. Paitsi arvoisa herra pääministeri.

Hoitajat juovat kahvia, vanhukset makaavat ulosteissa

”Hoitajat joivat kahvia taukohuoneessa mummot ylilääkittyinä sängyissä vaikka ulos olisi voinut mennä”

Hoitajille kuuluu tauot. Tauolla juodaan usein kahvia. Se auttaa väsymykseen. Tekisitkö itse töitä pysähtymättä kertaakaan? Tauko ei ole se aika, kun asukkaalle järjestetään viriketoimintaa. Jos toimintaan ei ole aikaa, sille täytyy järjestää sitä, mutta ei hoitajien tauko-ajasta. Kuulostaa brutaalilta ja laiskalta ajatukselta. Taukoaika on kuitenkin lakiin kirjattu. Osa tekee 16 tuntisia päiviä, silloin taukoja voi olla jopa monta! Se että hoitaja kerkeää hengähtää 15 minuuttia, ei ole merkki huonosta hoidosta tai välinpitämättömyydestä. Suurin osa ehtii Suomessa pitää 45 minuutin lounastauon. Se on hoitajille harvinaista. Älkää pilkatko tauolla istuvia hoitajia. Työntekijä joka ei syö tai juo, tekee virheitä. Ikävä kyllä hoitoalalla riittää niitäkin paikkoja, joissa koko tauko on tuntematon käsite.

Hoitajat ovat välinpitämättömiä, löysin omaiseni omista ulosteistaan

Vanhuus on nöyryyttävää, enkä soisi kenenkään kokevan sitä, että ulostaa vaippaan. Se on hyvin valitettava tilanne. Jos kuitenkin niin käy, kuten vuodepotilaille on yleistä, se ei tarkoita sitä, että vanhus olisi hoitajien laiskuutta sinne unohdettu. Ulostaminen on voinut tapahtua vastikään. Hoitajat eivät tiedä tapahtuneesta ennen kiertoa. Kiertovälit ovat pitkiä. Se johtuu henkilökunnan vajeesta, ei pidennetyistä lounastauoista. Suurin osa hoitajista veisi asukkaan tarpeilleen vessaan ennemmin kuin pesisi vuodelapuilla. Se olisi helpompaa, siistimpää ja jopa joskus nopeampaa. Usein hoitaja ei ehdi paikalle. Jos kaksi vanhusta haluaa vessaan samaan aikaan, on tehtävä valinta. Sellaiset valinnat tuntuvat pahalta myös hoitajista. Kun soittokellot soivat, eikä vessakutsuun vastata, se ei johdu siitä, ettei hoitajaa huvita. Hoitaja on jossain muualla. Tämän ratkaisun avain on  paljon ylempänä, kuin kahvihuoneessa tai kansliassa. Tilanne on inhottava kaikille.

Sänkyihin sitomista ja huonoa käytöstä

Hoitaja oli töykeä ja ilkeä

Kenenkään käytöstä ei voi puolustella. Hoitaja on asiakaspalvelija. Ystävällisyys on osa sitä. Jotkut työpaikat ovat kiireen ja työilmapiirin vuoksi yhtä helvettiä, silloin hoitaja voi vaikuttaa kireältä. Riidan haastaminen ei kuitenkaan sitä auta. Epäasiallisesta käytöksestä kannattaa olla yhteydessä yksikön esimieheen.

Hoitajat lääkitsevät ja sitovat sänkyihin

Lääkäri määrää lääkkeet, hoitaja toteuttavat ohjeen mukaista lääkehoitoa. Hoitaja ei ole vastuussa lääkemääristä. Nykylainsäädännön mukaan hoitajat eivät saa sitoa ketään mihinkään. Rajoittamispäätökset tekee lääkäri. Jos asukkaalla on hygieniahaalari, sen käyttö on lääkärin luvan varaista. Toisinaan hygieniahaalareita pidetään turhaan. Hoitohenkilökunnan lisääminen auttaisi siihenkin, ettei ehkäistä ulosteella sotkemista haalarilla, vaan tilanne ratkaistaisiin muilla keinoin.

Omaiseni laihtui, hoitajat eivät kerenneet syöttämään

Painonlasku on sivuvaikutus monelle asialle. Kipu, masennus, yleinen huono olo ja lähestyvä kuolema voivat olla syynä ruokahalun menettämiselle. Olen istunut satoja tunteja vanhusten vierellä yrittäen syöttää ihmistä jolla ruokahalua ei ollut. Moni vanhus söi jos omainen syötti. Joskus syömistä haittasi kiireen tuntu mutta moni joka ei muuten syö, syö omaisen mieliksi. En kiellä sitä, että jotkut laihtuvat huonon hoidon seurauksena. Sellainen on hirveää kidutusta eikä sitä saa tapahtua. Ennenkuin osoitellaan sormella hoitajia, on kuitenkin syytä pohtia, voiko laihtumisen syy olla edellä kuvatuissa vointiin liittyvissä tekijöissä.

Hoitajilla on kiire

Yritetään muistaa, että hoitajan kiire ei koskaan johdu hoitajasta. Kiireen syynä on liian vähäinen henkilökunta. Se ei ole hoitajan vika. Hoitoalan katastrofaalinen maine lisää oravanpyörään vauhtia. Kovin moni tuskin haluaa enää Attendolle töihin. Minä en ainakaan menisi. Hoitajia ei saada lisää, heitä lähtee alalta vain sankempina joukkoina.

En myöskään halua puolustaa karmeuksia ja vääryyttä, mitä voi tapahtua, vaikka useimmiten vika on jossain muualla kuin hoitajassa, vaikkei se omaisen silmin siltä näyttäisi. Jokainen pahoinpitely, aiheetta sidottu potilas ja vessaan unohdettu asukas on liikaa. Julkinen valitus ei näissä yksittäistapauksissa auta. Jos alalle on eksynyt puhdas pahuus, se ei lähde sieltä pois yleisönosaston kommentin vuoksi. Tee ilmoitus esimiehelle ja esimiehen esimiehelle. Aina löytyy ylempi taho.

Hallitus hoi

Kääntäkäämme katse julkisten ja yksityisten laitosten johtoon. Miten menee bisnes, vaikka vain omasta mielestä? Ja sitten hallitukseen; onnistuiko hallitusohjelma, miltä näyttää, 80 vuotiaan vuodepotilaan ja 20 vuotiaan burnoutin partaalla olevan hoitajan perspektiivistä?

Sinä omainen. Muista, että syy on harvoin hoitajassa. He yleensä tekevät kaikkensa, mahdottomissa olosuhteissa. Heillä on perhe ja elämä, huono palkka ja erittäin raskas sekä kuormittava työ. Voimia myös sinulle, joka kannat omaisestasi huolta ja suret sitä, millainen tilanne on. Tämä fiasko koskettaa kaikkia.

Kommentit

8 kommenttia

Itse vanhuspuolella töissä, nyt äitiyslomalla. Mietin koko ajan mistä saisin jotain muuta työtä mikä ei olisi yhtä vastuullista näin pienellä palkalla. Pidän työstäni kyllä kovasti, mutta annetuilla resursseilla toteuttaminen on rankkaa ja monesti menee ylitöiksi, joista ei makseta koska ainahan voit kirjata vaikka huomenna.

Ihanaa että puolustat hoitajia!
Minäki oon hoitanu vanhuksia ja niin tiiiän.
Se riittämättömyyden tunne kun hyvä että ees pakolliset hommat ehtii ja sitte vielä niskaan satava loka ja muiden arvostus hoitajia kohtaan

Jasmin

<3 Se on niin tärkeää työtä, itse arvostan heitä jotka siellä vielä jaksavat. Minä väsyin 10 vuodessa. Se loan määrä mikä nytkin menee hoitajien piikkiin on surullista :(

Sairaanhoitajana olen aivan loppu. Korvessa kun asun, ei paljon vaihtoehtoja ole. Tulen olemaan omassa elämässäni onnellisimmillani kun pääsen eläkkeelle terveenä tai pääsen vaihtamaan alaa tästä suosta ja huonopalkkaisuuden ikeestä.
Kiitos kirjoituksestasi.

Jasmin

Minä lähdin ja olen onnellinen päätöksestäni. Saan taas henkeä. Ikävä juttu mutta asiat on huonosti sillä alalla. Voimia sinulle ❤️

Hieno kirjoitus! Itse olen vanhusalalla kotihoidossa. Osuit naulankantaan tällä kirjoituksella!

Jasmin

Kiitos ❤️ voimia raskaaseen työhön. Olin kotihoidossa myös ja kyllä siinä valtav vastuu sen kiireen keskellä painoi

Olis voinut kirjoittaa saman jutun mutta korvata vanhustenhoidon päiväkodilla. Itse olen lastentarhanopettaja joka harkitsee pakoa ( nyt äitiyslomalla). Tilanne alalla menee vain huonompaan suuntaan vuosi vuodelta. Pari vuotta sitten lasten suhdelukua nostettiin seitsemästä lapsesta kahdeksaan. Haloo. Sitä olisi pitänyt laskea eikä nostaa. Kukaan vanhemmista ei älähtänyt. Työn tekijöillä oli ” vain kaksi kättä” liike mutta eipä se tuottanut tulosta. Nyt hallitus kuvittelee tehneensä hyvän teon nuijimalla uuden varhaiskasvatuslain läpi. Työntekijöiden koulutustasoa nostettiin niin että jatkossa joka ryhmässä pitäisi olla 2 opettajaa ( tämä vasta vuonna 2030). Lisäksi opettajien suunnitteluaikaa nostettiin 5h per lärvi eli ryhmässä on entistä vähemmän läsnäolevia aikuisia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä