Sinä et tiedä miltä tuntuu olla neekeri

Teksti

Iltasanomat uutisoi tänään erään äidin harmistuneen, koska Ylen näyttämässä Peppi Pitkätossu -ohjelmassa käytettiin rasistisia ilmaisuja.Kuunnelmassa puhutaan neekereistä. Yle julkaisi kuunnelmat osana 100 -vuotista kulttuuriarkistoaan. Lähivuosina näitä rasistisia ilmaisuja on poistettu paljon muunmuassa karamelleistä. Moni muistaa neekerinsuukot ja lakupekat. Olen kuullut hämmästyttävän monen ihmisen loukkaantuneen syvästi, kun tällaista kulttuuriperintöä karsitaan. Ylen kuunnelmaa voidaan pitää osana historiaa, mutta suurin osa uutisen lukeneista ihmisistä ei millään tavoin ymmärrä, miksi tällaisen lapsille suunnatun kuunnelman esittäminen on loukkaavaa sellaisenaan. Ei saisi loukkaantua niin pienestä eikä ottaa henkilökohtaisesti. Sadut ja termithän ovat oman aikansa eläneitä ja kaikkihan sen nyt ymmärtää. Joitain tuntuu häiritsevän kovasti, että sensuroidaan loukkaava kieli pois. Mielensäpahoitusretoriikka on suosittua. ”Kaikesta sitä pitääkin loukkaantua” -lauseke jättää kuulijan aika tyhjäksi. Vielä tyhjemmäksi jättää uutisen saamat kommentit. Iltalehden oma kommentointi on suljettu epäasiallisuuksien vuoksi. Minä käsitän, että Yle esittää kuunnelmaa aikuisille. Minä en ymmärrä, että kommentoijien mielestä sitä on soveliasta esittää myös lapsille. Tässä muutama lainaus Iltalehden facebook -sivuilta. Voisiko näissä kommenteissa ehkä olla seuraus rasismin suvaitsemisesta vuosikymmeniä sitten ja syy sille, miksi rasististen ilmaisujen esiintymisestä edelleen loukkaannutaan?

Osuisipa meteoriitti häneen

Suvakismi on kyllä sairasta!
Onko tää se sama äiti, joka pahoitti mielensä, kun naapurin ruuna roikotti vehjettään laitumella??
Voi herran tuutelis sentää. Mie ku olin laps 70-luvulla, ni mustia sanottii iha yleisesti neekereiksi eikä todellakaa ollu/oo mikää haukkumasana!
Voi lapsi raukkaa😪Mitä kaikkea hän joutuukaan kärsimään-viherkommarisuvakki-äitinsä takia.
Osuisipa meteoriitti häneen.
Se ei ole mitenkään rasistinen, eikä haukkumasana. Se vaan kuuluu Pepin tarinaan.
Yritä nyt elää sen kanssa.

Sadoille ihmisille kommenttikentässä oli täysin hyväksyttävää, että me 2019 -luvulla käytämme neekeri-sanaa lastenohjelmassa. Lapsi ei tiedä, koska satu on tehty. Lapsi ei myöskään piittaa ”sisältää rasistisia ilmaisuja” -varoituksista. Ihmisillä ei näytä olevan minkäänlaista käsitystä siitä, miltä neekeri -sana tuntuu ja mitä se merkitsee erittäin monelle ihmiselle yhä nykypäivänä. Puhumattakaan siitä, millaisia traumoja rasismi on ihmisiin jättänyt.

Sana aiheuttaa häpeää

Mutta ei hätää. Minä kerron teille, miltä neekerisanan kuuleminen tuntuu. Kun sen kuuli 5 -vuotiaana, se hämmästytti. Muistan ihmetelleeni, mitä se tarkoittaa ja miksi sitä lällätetään, samainlailla kuin tyhmää tai idioottia. Tiesin sen liittyvän ihon väriin. Kun sen sanan kuuli 10-vuotiaana koulumatkalla, se ärsytti. Mietin, että millainen minun pitäisi olla, puhun vain Suomea. Mitä pahaa eri värisissä ihmisissä on? Mitä vanhemmaksi tulin, sitä enemmän rasismi tuli tutuksi. Etuliitteiden kanssa. Euroneekeri oli jokapäiväinen lisänimi. Sanon sen muuten ensimmäistä kertaa ääneen. Tai kirjoitan. Muisto aiheuttaa häpeää edelleen. Siltä se tuntui silloinkin, häpeälliseltä. Teini-ikäisenä tämä monen vaalima kulttuuri-ilmaus sai minut totaaliseen kaaokseen itseni kanssa. En kokenut kuuluvani mihinkään ja koin erilaisuutta. En siksi, että olisin ollut erilainen vaan siksi, että minun sanottiin olevan erilainen.

Nyt aikuisena huutelu on harvinaista. Silloin kun kuulen sitä, se tuntuu pahalta. Ei siksi, että joku kehtaa vaan siksi, että se herättää muiston siitä, miten minua on kohdeltu ihon värini vuoksi. Rasistiset vitsit puistattavat minua. Saan kylmiä väreitä Peppi Pitkätossusta ja televisio-ohjelmista joissa tätä ilmausta käytetään. Se on häpeän ja häpäisyn häivähdys. Neekeri on sana jota on käytetty ja käytetään edelleen ihmisen häpäisyyn, syrjimiseen ja henkiseen väkivaltaan. Suomessa tuhannet ihmiset ovat saaneet sen päälleen päivittäin kouluissa. Sitä ei tule käyttää positiivisena tai neutraalina ilmaisuna missään.

Digiaikana sensuuri on helppoa. On erittäin loukkaavaa ja harmillista, että sitä ei haluta periaatteen vuoksi tehdä. Onneksi kuunnelmassa oli varoitus. Se ei kuitenkaan poista sitä ikävää faktaa, että suuri osa ihmisistä ajattelee, että neekeri -sanaa voi käyttää neutraalina ilmaisuna. Kielen siistiminen ei ole keneltäkään pois. Ylen elävän arkiston materiaali sopii historian tutkimusmateriaaliksi sellaisenaan ja lapsille sensuroituna. Kiitos Iltalehden haastattelema Anna, että edistät suvaitsevaista maailmaa.

Kommentit

6 kommenttia
Jasmin

Ymmärrätkö yhtään mistä puhut, tai mitä rasismi tarkoittaa? Rasistinen huutelu on monelle lapselle jokapäiväistä. Saatat tummaihoisena kuulla sanan ’neekeri’ joka päivä sata kertaa. Syrjintää on tapahtunut paljon myös opettajien taholta. Tätä kokee nykyään esim romanit yhä edelleen. On eri asia tulla ihon värin vuoksi syrjityksi sosiaalisissa tilanteissa ja työelämässä, kuin kuunnella silloin tällöin vittuilua. On ikävää eikä hyväksyttävää, että vittuilua joutuu kuuntelemaan jokainen joskus. Myös kantasuomalaisella voi olla erittäin traumatisoivaa ja onneksi myös siitä puhutaan ja kirjoitetaan. Kiusaamisen mahdollinen traumatusoivuus tai vaikutus elämään ei tietenkään katso ihon väriä. Ihmisryhmien kokemaa syrjintää,(kantasuomalaisella tai muiden) kiusaamista tai mitään muutakaan ei pidä väheksyä eikä kuitata pienellä vittuilulla.

PS: Maahanmuuttajat eivät laita itseään eriarvoiseen asemaan. Muut laittavat.

Avatar

Asiaa!!! ❤️

Avatar

Hei, ja anteeksi jo valmiiksi. Tämä on varmasti tyhmä kysymys ja olet ehkä puhunut asiasta aiemmin jossain postauksessa jotka ovat jääneet minulta väliin. Näytät vain iholtasi niin kovin vaalealta, että sinun haukkumisesi Neekeriksi tuntuu todella oudolta. Onko sinulla kuitenkin jotain afrikkalaisia sukujuuria tms.? No kaunis olet kuitenkin.

Ja joka tapauksessa olen sitä mieltä että olet ehdottoman oikeassa. Sitä miltä rasistinen ilmaus, tai mikä tahansa muu haukkuminen, tuntuu ei ole mahdollista arvioida olematta itse kohde. Sain itse kuulla saamelaisten sukujuurien vuoksi haukkumista koulussa. Silloin häpesin itseäni, mutta nykyisin olen ylpeä juuristani. Yleinen suhtautuminen saamelaisiin on muutenkin ihan muuta kuin oli vielä muutama vuosikymmen aikaisemmin… onneksi.

Jasmin

Heippa!
Kiitos! Ei kysymistä tarvitse pyytää anteeksi 🙂 Isäni on Tunisiassa. Kuvissa iho varmaan näyttää vaaleammalta ja joissain kuvissa tummemmalta, varmaan riippuu valotuksesta. Ihoni on eri sävyinen kuin kantasuomalaisella mutta ei kuitenkaan ihan tumma. 90-luvulla ei tarvinut olla kovinkaan erilainen, että joutui kohteeksi, meitä joiden juuret oli muualla osittain, oli vähemmän kuin nykyään.

Olen lukenut Saamelaisten kokemasta syrjinnästä ja rasismista, se on myös ihan kamalaa 🙁 olen pahoillani että myös sinä olet joutunut kokemaan sellaista.

Avatar

Terve!

Olen saman ikäinen kuin sinä. Isäni on turkkilainen. Hiukseni ja silmäni ovat tummat, mutta iho on vaalea, kuin kalkkilaivan kapteenilla. Tästä huolimatta minua on lapsena/nuorena kutsuttu neekeriksi. Se yksinään ei loukannut, ehkä vähän huvitti, kun tiedostin jo silloin olevani TODELLA kalpea kasvoinen, mutta siihen liittyvä asenne ja syrjintä satutti. Ala-asteella olin luokkani ainut ”ulkomaalainen”. Nykyään lasten tilanne on eri, ja koululuokilla on kaiken näköisiä ja taustaisia lapsia. Olisinpa itse saanut kokea saman.

En väitä että aina, mutta koen, että ihmisen rasistisuus on useimmin tietämättömyyttä, kuin kokemusten muodostama mielipide. Rasismia tai ennakkoluuloa kohdatessa minua helpottaa ajatus, ”tuo ihminen on tietämätön ja kokematon, vähän kuin lapsi, enhän minä voi lapselle suuttua”. 70-luvulla Suomessa ei tiedostettu sanan neekeri loukkaavuutta, nykyään tietoa on enemmän, ja on ihmisen oma häpeä, jos ei ymmärrä olla käyttämättä sitä.

Avatar

Itse olen valkoinen kantasuomalainen ja ihmettelen kovasti, että miten ihmiset jotka kokevat ”rasismia” aina saavat hirveästi palstatilaa. Itse olen huomannut että Suomessa on ihan sama että oletko keltainen, vihreä , sininen tai jonkin muun värinen , mutta se ei ihmisten käytöstapoja etenkään humalassa muuta.
Itsekin saan välillä kuunnella vittuilua ja huutelua, mutta en pahota siitä mieltäni ja mene kirjoittamaan siitä nettiin todella surullista tarinaa. ”Olen todella traumatisoitunut kun minua jo pienenä kiusattiin ja nyt vieläkin ihmiset katsovat minua kun kävelen ulkona”
Miksi maahanmuutajien pitää laittaa itsensä aina eriarvoiseen asemaan kuin muut ??
Ihan samalla lailla täällä muutkin kanssaeläjät kärsivät niistä muutamasta idiootista joilla ei ole käytöstapoja!
Mutta koska tiedostamme että tätä tapahtuu niin emme kirjoittele näistä surullisia tarinoita jolla hakisimme huomiota vaan jatkamme leukapystyssä kohti uusia pettymyksiä ! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä