#Paskagate -Kun pidätyskyky pettää

Teksti

Housuun kakkaamisen sanotaan olevan maailman nolointa. Jokaisen pahin painajainen. Suoliston totaalinen pettäminen, vaikkapa Prisman vihannesosastolla, jossa vessaa ei näy missään. Mitä tehdä, kun tietää että aikaa päästä vessaan on alle 10 sekuntia, mutta lähimmälle on matkaa 5 minuuttia?

Minä kerron teille. Silloin toivotaan parasta. Aina se ei riitä. Silloin kakka valuu housuun. Paska juttu.

Älä kyylää lenkillä kakkaavaa

Olin viimeviikolla lenkillä. Minun oli tarkoitus hölkätä 10 kilometriä. 6 kilometrin kohdalla tunsin tutun tunteen. Vatsa alkoi krampata. Tiesin, että sitä seuraa suoliston pikainen suoristuminen. Eli ripulointi, mitä sitä nyt kiertelemään kun suoraan paskasta jo puhutaan. Tiesin, että lähimpään vessaan oli matkaa 2 kilometriä ja sekin oli valtatien varressa oleva Hesburger. Ravintolan vessaan ei ole asiaa ilman rahaa, eikä minulla ollut lompakkoa mukana. Jo pelkkä ajatus sai vatsani kourimaan entistä enemmän. Taskussa oli totutusti vessapaperia mutta olin käyttänyt suurimman osan niistämiseen. Eikö tekisi mieli lukea pidemmälle? Niin, muille se on ällöttävää, mutta monelle arkipäivää.

Kun en enää voinut pidätellä, hiivin tien viereiseen pusikkoon. Koiran ulkoiluttaja katsoi pitkään. Olisi tehnyt mieli huutaa, että luuleeko hän minua turistinähtävyydeksi, humalaiseksi vai laiskaksi? Olisi nyt edes tarjonnut nenäliinaansa. Lenkki ei jatkunut. Yksi kakka ei riitä mihinkään, kun se alkaa, mutta soitin kyydin kotiin. Nyt housut pysyivät puhtaina. Joulun tienoilla suoleni antoi periksi 10m ennen kotiovea. Joskus lyhyt matka on yllättävän pitkä.

Endometrioosi, fundoplikaatio ja muutenkin herkkä suolisto ovat kombinaatioina rasittavia vessan suhteen. Kun vatsani turpoaa väärästä ruoasta tai ihan vain pohjoistuulesta, alkaa kipu joka aiheuttaa voimakkaan ripulin. Minulla oli mittavia haasteita ruoansulatukseni kanssa jo ennen vatsaleikkauksiani joten sinänsä olen oppinut elämään asian kanssa. Silloin pidätyskykyä uhkasi ripuli hieman harvemmin mutta invalidisoiva  regurgitaatio lääkärin termiä käyttäen, vei vessaan jatkuvasti. Vatsan sisältö virtasi suuhun hallitsemattomasti. Kuten sanoin, kaikkeen tottuu, mutta ihmisten kanssa on silti vaikeaa.

Älä mulkoile vihaisesti etuilevaa

Vihaiset äidit invavessojen jonoissa mulkoilevat pitkään kun olet pitänyt isompaa vessaa liian kauan varattuna. Mutta kun niissä kopeissa ei aina ole bideetä. Jonossa etuilu on aina rumaa, eikä ihmiset tunnista vessapassia, joten sitä ei viitsi moni edes käyttää. Keskellä kaupunkia housuun tuleva kakka kerää katseita. Kukapa ei ajattelisi, että käveleekö vieressä tuskaisen näköisenä juoppo? Eniten ahdistaa pitää vessoja niin kauan varattuna. Mutta minkäs teet? Minä olen päässyt vähällä. Moni suolistosairas ei ole.

Lenkkimaastoissa voisi olla bajamajoja, mutta tähän asiaan auttaa enemmän ymmärrys. Päästäkää vessoissa hätää kärsivät ohi. Älkää mulkoilko invavessojen käyttävää ihmistä. Kakka housussa ei näy päälle ja varapikkuhousuja on vaikea vaihtaa yleisessä vessassa, jossa ei aina voi peseytyä.

Jos olet yrittäjä, liimaa oveesi vessapassilupa. Kukaan ei varmasti käytä sitä turhaan. Näetkö jonkun kyykkivän häpeissään puun juurelle? ÄLÄ TUIJOTA!!!!

Älä häpeä, puhu!

Kaikki meistä tekee sitä. Kukaan ei puhu siitä. Ei meitä ongelmaisiakaan huvita siitä joka välistä ympäri kyliä turista. Mutta kun se nyt vain on toisille näkyvämpää kuin toisille. Näytin tämän jutun luonnoksen puolisolleni ennen julkaisua. Hänestä siinä on liikaa informaatiota eikä sitä kannattaisi julkaista. Sitä suuremmalla syyllä julkaisen!

Tämä on rohkaisu kaikille niille, joilla on crohnin tauti, colitis, ibs, endometrioosi, tai ihan mikä tahansa vaiva, joka aiheuttaa silloin tällöin tai usein pidätyskyvyn pettämistä. Ja yksityiskohtainen ällöttävä tietopaketti niille, jotka tuijottavat tienvarsissa kyykkivää, mulkoilevat vessoissa viipyvää tai väärää vessaa käyttävää ja etenkin niille, joita hävettää. Häpeä hälvenee kun tarpeeksi julistaa. #Paskagate

Kommentit

19 kommenttia
Avatar

Vessapassin voi saada kuulumalla esimerkiksi https://crohnjacolitis.fi crohn ja colitis yhdistykseen, on siis jäsenetu. Samoin myös endometrioosiyhdistyksellä (nyk. Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry).

Avatar

Ihan mahtava teksti!
itselläni on suoli suurin piirtein kunnossa, eikä sitä tule ajatelleeksi kuinka todellinen kakkahätä on joillekin. Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä ja kokemuksesi jakamisesta. En tuijota puun juurella kykkivää tai mulkoile pitkään vessassa istuvaa.

Mukavaa viikkoa sinulle.

Avatar

Täällä toinen, samanmoinen!

Avatar

13 vuotta ripulista kärsineenä tiedän tasan mitä tuo on 😢 välillä ei edes oma perhe ymmärrä, esim just kävit vessassa. Joo niin kävin mutta silloin ei tullut mitään. Koitin työterveydestä kysyä vessapassia niin lääkäri ei tiennyt mitään.. Aina lasket uskallatko syödä nyt vai parin tunnin päästä, juotko kahvin vai et. Aina lasket ja katsot missä on vessat.. Välillä tämä ongelma on raskasta mutta kaiken kanssa oppii elämään.

Avatar

Moikka. Se on kyllä Crohnin tauti. Aina melkein eri tavalla kirjoitettu mutta siitä huolimatta #paskatauti.

Avatar

Ihanaa, että vihdoinkin tästä uskalletaan puhua rehellisesti. Ja ”vielä” nainen, sillä usein tuntuu, että yleisenä ajatuksena on, etteihän naiset käy paskalla. Uskon, että oma sairauteni aiheuttaisi minulle paljon vähemmän häpeää, jos olisin mies. Mikä on täysin typerää, mutta niin sitkeästi se on minuunkin iskostunut. Tuntuu, että mies ”voi” avoimemmin ilmoittaa menevänsä paskalle tai vaikka piereskellä, jos siltä tuntuu. Saataisiinpa tätä ajatusmaailmaa pois, sillä samanlainenhan se naisen elimistö on..

Itselläni on IBS ja tilanne ei ole ihan niin paha ollut koskaan, että housuun olisi tullut tai puskaan joutunut menemään, mutta ei se kaukanakaan ole ollut.. Niin monet kerrat saanut juosta epätoivoisena huoltoaseman vessaan juuri ja juuri ehtien.

Tähän sairauteen liittyvä häpeä on itselleni ehkä se kaikista suurin ongelma. Asiaa helpottaisi huomattavasti, jos uskaltaisin tästä avoimesti puhua, eikä ”tarvitsisi” aina keksiä tekosyitä mihin lähden (kun todellisuudessa ryntään sinne vessaan..) Vain kaikista läheisemmille ihmisille olen tästä pystynyt kertomaan avoimesti.

Avatar

Voi ihmiset ja KV! Kun ainoa kommentti on, että nyt oli kirjoitusvirhe tuossa!

Erittäin hyvä artikkeli vaikeasta asiasta. Pidetään toisistamme huolta eikä aina vaan mulkoilla ja ihmetellä ja nyrpistellä! Hyvä, että tällaisia asioita tuodaan ihmisten tietoisuuteen.

Avatar

Mahtavaa, että kirjoitit aiheesta!
Tunnistan niin itseäni useissa tilanteissa. Kotikaupungissani on iso alue, jossa on kauniita kävelyreittejä ulkoilijoille, mutta ei ainuttakaan vessaa missään reittien varrella. Onneksi metsikkö on paikoitellen tiivistä ja suojaavaa…

Autoa ajaessa olen usein ajatellut, miten ihmiset selviävät, kun julkisia wc-tiloja on kuitenkin aika harvassa. itsellä on ”sisäinen vessakartta” ja usein tulee mietittyä ajoreittejäkin vessojen sijainnin mukaan.

Ihan pikkuisen olen joskus kateellinen rautavatsaisille.

Avatar

Jep. Colitis ulcerosa pian 25 v. Tiedän tunteen.

Avatar

Tuli ihan itku kun kolahti niin kohdalle. Esiteinistä asti kärsinyt vatsavaivoista endometrioosin ja IBS:n yhdistelmän vuoksi ja toi lähimmän vessan metsästys kasvavan paniikin vallassa on turhankin tuttua. Ja se häpeä ku siellä vessassa vaan kestää ja kestää ja joku käy ovella jo kymmenettä kertaa. Mahtavaa että otit näin vaikean aiheen rohkeasti esiin!

Avatar

Kiitos tästä ja siitä, kun kerrankin löytyy ihmisiä jotka uskaltaa sanoa asiat oikealla nimellä – eikä häpeillen! Itse olen yrittänyt lähestyä oman kotipaikkakuntani (myös ent. kotipaikkakuntani) kauppoja joissa ei asiakasvessaa ole ja koskaan en vastausta ole saanut.
Kirjoituksesti ansiosta laitoin uuden sähköpostin ja tulen laittamaan niin monta kertaa, että alkaa tapahtumaan. En aio hiljentyä ja jättää asioita tähän.

Avatar

Voi jee, näinhän tuo menee. Joskus vois laittaa lenkille lähtiessä pitkävedon, kumpi hätä yllättää ensin: virtsankarkailu vai huonot housussa? Kaikkina aikoinahan lenkille ei edes ole asiaa, kun diagnoosina on colitis. Itse onneksi lenkkeilen haja-asutusalueella, joten puska on lähellä, eikä koiraa kummempaa töllistelijää yleensä paikalle osu! Siihenkin on pitänyt nöyrtyä, että on lentokoneeseen lähtiessä täytynyt ottaa ihan reilusti vaippahousut päälle oman mielenrauhan takaamiseksi – siitä sitä sitten tulee ladylike olo XD Tsempit!!!

Avatar

Kiitos tästä.

Ei itsellä kokemusta, mutta lisäsit ymmärrystä.

Kaikenlaista haastetta sitä voikaan olla ihmisellä, joka näyttää ulos päin ihan terveeltä.

Itsellä migreeni ja mielenterveysongelmia ja aiemmin kärsin siitä, että kun sosiaaliset tilanteet ahisti, niin alkoi ripuli ja saatoin Ikeareissulla juosta lukemattomia kertoja vessassa. Voi että se oli turhauttavaa, vaikka varsinaisesti ei ollut pelkoa että housuun tulisi, koska tämä tapahtui aina julkisilla paikoilla. Kerran aikuisena olen lenkillä käynyt metsässä kakalla, mutta silloin onneksi olin todella korvessa.

Kaikkea hyvää sulle ja jaksamista sairauden kanssa!

Avatar

Oon niin samaa mieltä, että häpeä hälvenee kun tarpeeksi julistaa, monessakin asiassa. Mulla ei ole mitään yllämainituista vaivoista, mutta pitempää lenkkiä juostessa tuo jäätävä vessahätä on kyllä tullut tutuksi, ja puskassa on silloin kyllä käyty, koska pakko. Ekalla kerralla kun näin kävi, ei ollut edes paperia mukana, mutta onneksi oli kesä ja saniainen toimi paperina ihan hyvin 😀

Avatar

Kiitos hyvästä jutusta. MS-tauti on niin vaikee siinä on kaikkea vähän sekotettu myös tämä vessa juttu. Pitää miettiä tarkkaan missä on wc kun menee kaupoille.Ei kannata ajatellakaan wc muuten on heti hätä .No mitäs teet kun ei ole vessaa lähellä.Kun kysyy kaupasta pääsenko vessaan niin kauppias sanoo no tämänkerran .ON MUUTEN VITSIT VÄHISSÄ ,

Avatar

Hyvä kirjoitus! Itse myös toitotan paskaa ja kusista asiaa, juurikin siksi kun se joidenkin mielestä on noloa. Ei ole, ihan jokaisen ihmisen arkea. Jos vatsa ei toimi, niin siinä vaiheessa vasta onkin aihetta huoleen. Kirjaimellisesti välillä sairastaminen on perseestä! t.MS

Avatar

Tärkeää asiaa, kiitos kun uskalsit jakaa ajatuksen aihetta! 🙂

Avatar

Sust just tällä tekstillä tuli mun idoli ja tätä blogia seuraan jatkossakin. Kiitos rehellisyydestä, paska kun on paskaa eikä muuksi muutu. Ja kun sitä tulee kaikilta.

Avatar

Niin tuttua! Puskakakkoja on ollut ja kaupassa vessaa etitty tai autoillessa kylmänhikisenä tunnusteltu suolen liikkeitä ja jännätty ehtiikö huoltsikalle. Kurjaa on myös olla yksin lasten kanssa ulkoilemassa ja tajuta, että nyt on kiire. Ne on ikäviä hetkiä 🙁 mulla ibs todettu v2008, oireita ollut ihan alakouluikäisestä lapsesta asti. Tsemppiä meille ja vatsarauhaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä