Vegaanisuus ei sopinut enää terveydelle

Teksti

Luin juuri uutisista, että vegaanivaikuttaja on jäänyt rysän päältä kiinni siitä, ettei ole enää vegaani. En tiennyt, että ihminen voi jäädä kiinni siitä, mitä syö. Aika karua. Koska en halua itse ”jäädä kiinni” jostain, mistä en ole tilivelvollinen kenellekään, kirjoitan siitä nyt sitten ihan näin suoraan.

Ehdin olla vegaani muutaman vuoden. Ryhdyin vegaaniksi, koska vatsani ei sietänyt maitotuotteita eikä munaa tai punaista lihaa. Refluksileikkaukseni jälkeen en pystynyt kuukausiin nielemään mitään sitkeää, joten broileri jäi pois. Kiinnostuin vegaanisuudesta ja ajattelin, että koska olen muutenkin joutunut jättämään eläinkunnan tuotteita pois, ryhdyn syömään kokonaan vegaanisesti, myös eettisistä syistä.

Vegaaniruokavalio vaikutti pitkään terveyteeni positiivisesti. Suoliosto-ongelmat vähenivät ja jatkuva leikkauksen jälkeinen vatsakipu helpotti kun vatsaan ei mennyt sopimattomia tuotteita. Pari vuotta meni hyvin.

En suositellut koskaan muille vegaanista ruokavaliota terveyden edistämiseksi. En ymmärrä yleisesti muiden terveydestä mitään enkä tiedä vegaaniruokavalion terveyshyötyjä. Menin vain oman intuition ja tuntemusten mukaan. Kotona söimme kaikki vegaaniruokaa. Päiväkodissa lapsi on sekaruokavaliolla ollut kokoajan.

Minun kohdallani alkoi kuitenkin esiintyä ongelmia, joiden yli en päässyt. Vegaaniruokavalio koostuu isolta osin erilaisista palko-kasveista ja kaurasta. Myös tofu on papua ja papua sekoitetaan härkikseen ja nyhtikseen. Vatsani ei selkeästi nykyään kestä niitä päivittäiskäytössä. Vatsan turvotus alkoi jälleen lisääntyä ja se oli päivittäistä. Mistään pienestä turvotuksesta ei ole kyse, vaan vatsa muuttuu isoksi kovaksi palloksi, joka aiheuttaa lamaavaa kipua. Olen joutunut kivun vuoksi ajoittain päivystykseen tiputukseen.

Turvotus ja kipu oli syy miksi aikanaan aloitin vegaanisen ruokavalion. Nyt se on tullut takaisin. Aloin vähentämään tofun, kauran ja papujen syöntiä. Se helpotti, kun niitä söi vain muutaman kerran viikossa. Ikävä kyllä tämä alkoi näkyä yleisessä voinnista. En keksinyt päiviin riittävästi ruokaa. Yritin laajentaa ruokavaliota kasviksilla, mutta määrien kasvaessa vatsa oli jatkuvasti sekaisin. Vegaaniset leikkeleet ja laaja tarjonta vegaanisia jogurtteja, välipaloja sekä jälkiruokia ei vain riitä täysipainoiseen elämään. Kun papuja, linssejä ja tofuja pystyy syömään ehkä kahtena päivänä viikossa, on vaihtoehdot lämpimälle ruoalle haasteellisia proteiinien suhteen.

Jatkuva väsymys ja nälkä tuntuivat aika lamaavilta. Proteiinia ei tullut riittävästi. Koetin lisätä tempheä ja pähkinöitä sekä siemeniä mutta se tuntui jatkuvalta kituuttamiselta. Kaupassa jos jokin tuote olisi muutoin sopinut, siinä usein oli jokin lisäaine joka oli eläinperäinen. Ostoksilla kului hirveästi aikaa sen miettimiseen mitä voin ja en voi syödä. Vatsa oli alkanut rajoittamaan jälleen mutta nyt rajoitti myös vegaanisuus senkin osalta mitä vatsani sietäisi. Ei vain tuntunut hyvältä, ei yhtään mikään ratkaisu. Ferritiinit olivat alhaalla, samoin d-vitamiinit ja B12, vaikka purkista niitä söinkin. Ravitsemusterapeutti suositteli osittaista  vegaanisuuden purkamisen kokeilua, kun yhdessä yritimme löytää tasapainoista ja kivutonta ruokavaliota, missä olisi myös iloa. Vegaanisuuteen aina positiivisesti suhtautuneet lääkärit olivat nyt myös sitä mieltä, että kokonaistilanne huomioon ottaen, ruokavalioni ei ollut kunnossa. En saanut tarpeeksi ja sopivassa suhteessa ravintoa. Toisinsanoen vatsani rajoitteet yhdistettynä vegaanisuuteen tekivät syömisestä liian yksipuolista.

Olen joutunut aloittamaan uudestaan lääkityksen, koska minuun asennettu mansetti falskaa. Omperazol 40mg on siis täällä taas. Pitkäaikainen happosalpaaja heikentää vitamiinien imeytymistä joten osansa varmaan silläkin.

Olin ahdistunut. Jos jotakin olisi pystynyt syömään, se ei ollut aina vegaanista. Syyllisyys esti syömästä. Ja tietenkin se, että kaikki tiesivät että söin vegaanisesti. Häpeä sai yrittämään vielä.

Lopulta päätin kokeilla, mitä tapahtuu jos päätään kuunnella ammattilaisia ja  annan armoa vatsalleni sekä päälleni. Otin ruokavaliooni muutamia eläinperäisiä tuotteita joiden tiesin sopivan, mutta jotka olivat jääneet pois päättäessäni ryhtyä täysin vegaaniksi.  Korvasin papuja ja tofuja sekä siemeniä ja pähkinöitä, ettei niitä olisi ruokavaliostani niin paljon.

Syön edelleen 90 prosenttisesti vegaanisesti, jos niin voi sanoa. En kuitenkaan ole vegaani, enkä vaatteideni vuoksi ole koskaan ollutkaan. Haluaisin vielä päästä vegaaniruokavalioon takaisin. Pidän sitä eettisesti hyvänä valintana ja nykyään jos terveys ei ole este, se on helpompaa toteuttaa kuin ennen.

Nyt kuitenkin minun tilanne on tämä. Ahdistaa eläinten vuoksi, kalkkuna näyttää raadolta leivän päällä. Hävettää vegaanilukijoiden vuoksi. Joku kuitenkin sanoo etten yrittänyt tarpeeksi etsiä vaihtoehtoja ja toinen ehdottaa eksoottisia hedelmiä.

Nyt olen kuitenkin liian väsynyt yrittämään lisää. Viimekuussa tehty tähystys antoi epäilyksen sille, että mansetti ei kestä loppuelämää, koska se on jo nyt löystynyt. Silti vatsa turpoaa ja suolistokin on huonona joten tuntuu vain siltä että aivan sama, kunhan voi paremmin edes välillä. En jaksa enää säätää. Olen pettynyt, luulin että voin vegaanina paremmin. Ja pitkään voinkin. Nyt tilanne on muuttunut päinvastaiseksi ja pelastajasta tuli hukuttaja, jos nyt dramaattisesti sen ilmaisee.

Ehkä tämän olisi saanut toimimaan tarkalla laskemisella ja säätämisellä. Proteiinit välipaloista, lämmin ruoka sitten olisi mitä on, mutta haluan opettaa terveen mallin ruokailuun, enkä näe että laskeminen ja jatkuva säätäminen on sellaista. Lisäksi olen vain yksinkertaisesti liian kipeä ja väsynyt juuri nyt. Syömisen pitäisi olla iloista ja helppoa, minulle koko homma tuntui ja tuntuu yhä taakalta.

Niin. En minä tätä ole salannut, mutta en minä tiedä, tietääkö siitä kovinkaan moni. Reseptit pysyvät vegaanisina, sillä en edelleenkään käytä esim leivonnassa eläinkunnan tuotteita. Mikään ei blogissa muutu. Minun elämässäni on muuttunut se, että syön joskus epävegaanisia asioita saadakseni monipuolisuutta ruokavaliooni ja nälkää pidettyä poissa. Tarvitsen ja haluan liikkumatilaa.

Elämä on jatkuva muuttuja. Vuosi sitten sanoin haastattelussa että paluuta sekaruokavaliolle ei ole. Jos vatsani olisi pysynyt sellaisena kuin se silloin oli, asia olisi varmasti niin. Minua on sanottu rohkeaksi. Tämä postaus pelotti minua, koska tunnen epäonnistumista. Vaikka aikanaan kaikki alkoi oman terveyteni vuoksi. Vegaanisuudesta on kuitenkin niin paljon hyvää, että useimmiten unohdin, mikä se syy oli. Nyt sama terveys on jälleen syy valita toisin. Rohkeus on varmaankin tässä hetkessä sitä, että antaa periksi silloin, kun se on tarpeenRayban

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Mullekaan ei vagaanius sopinut vatsaongelmien vuoksi. Proteiininsaanti jäi vähäiseksi, koska jouduin karsimaan vegaanisia proteiininlähteitä ja se vaikutti jaksamiseen. Omatunto soimasi eläinten vuoksi, mutta päädyin sitten siihen ratkaisuun että ostan pientuottajilta eettisesti kasvatettua laidunlihaa, fiida-munia ja maitotuotteet luomuna. Voin syödä ainakin paremmalla omallatunnolla elöinperäistä tällätavoin.

Avatar

Älä ole liian ankara itsellesi. Vegaanius on erittäin haastavaa toteuttaa pitemmän päälle. Kuuntele kehoasi, tsemppiä!

Jasmin

Kiitos ❤️

Avatar

Miksi kaikesta on tehty ehdotonta? Oltava jotain toisten määrittelemään, eikä mitä on luontaisesti ja mikä itselle sopii (myös terveyden eikä vain tottumukset kannalta)
Syö mikä sinulle sopii ja pitää sinut terveenä. Vain sillä pitäisi lopulta olla merkitystä. Sinulla. Ei muiden mielipiteillä.
Lihaakin on monenlaista joista valita. Onnellisesti auringonpaisteessa kasvanutta ja …

Jasmin

Niinpä, jotenkin olen kai luonteeltani helposti ehdottomuuteen menevä. Pitäisi opetella joustamaan enemmän.

Avatar

Sun saamat oireet kuulostavat hyvin pitkälle ärtyvän suolen oireyhtymältä. Kannattaa siis tutustua sen ruokavaliohoitoon, jotta saat vatsasi kuntoon. 🙂 Sen avulla itse voin paremmin ja monesti ruokavalion alun tiukan noudattamisen jälkeen pääsee ruokavalioon palauttamaan eri ruokia takaisin. Facebookista löytyy ryhmiä, esim. Fodmap-suomi ja ravintoterapeutti Reijo Laatikainen on tehnyt pari kirjaa aiheesta.

Avatar

Sinä riität ❤️ Se on vain ruokaa kuitenkin. Eikä suurin osa ihmisistä jaksa välittää pätkän vertaa mistä se tulee. Itsekin olen ”vegaaniruoalla” ja syön joskus sushia kun se on hyvää 😝😝

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä