Karmeat hampaat -Mitäköhän sitten?

Teksti

”Anteeks, hei sä, sulla on ihan kauheet hampaat” -baarin terassilla 2016

”Osta itsellesi uudet hampaat” Facebookissa tämän kuvan alle 2018

”Miks sulta puuttuu hampaita tosta ylhäältä? Puuttuu sulta, sun hampaat on oudot” -Lasten kutsuilla 2019 poika 5v

”Mikset ollu lapsena oikomishoidossa?” -Kahvipöydässä 2017

Nämä ovat päällimmäisenä jäänyt lähivuosilta mieleeni. Olen työskennellyt viimevuosina paljon pääkoppani sisällä sen eteen, että hyväksyisin kehoni. Olen vasta matkalla, mutta sitä mukaa kun olen yrittänyt hyväksyä itseäni, on eteeni tullut kehostani asioita, jotka eivät ennen häirinneet, mutta nyt niistä on tulossa ongelma. En usko, että sitä ovat aiheuttaneet edellä mainitut kommentit. Luulen, että minulla on jokin sisäinen tarve olla itseeni tyytymätön. Kun hyväksyin rintani, ahdistun ihostani, jota en eläessäni ole tutkinut kovin tarkasti. Kun olen yrittänyt opetella elämään vatsani kanssa, kriittinen katse osuu lantion seudun sijaan hymyyni. Tämä on varmaankin osa jotain laajaa kriisikokonaisuutta, mutta tämän hammasasian kanssa en taatusti ole yksin.

En ole koskaan viihtynyt hammaslääkärissä. Ahdistun herkästi tilanteissa, joissa en pysty liikkumaan, kommunikoimaan tai joissa olen altavastaajana. Minulla ei ole hammaslääkäritraumoja, mutta itse tilanne on tuntunut hyvin pelottavalta ja ahdistavalta lapsesta asti. Minulta kysyttiin 13 vuotiaana hammaslääkärissä, haluanko, että hampaani oiotaan. Minä halusin vain ulos. Se oli sillä selvä, ei oiottu. Asiasta olisi mielestäni ollut hyvä käydä hieman tarkempi keskustelu. Minua ei kuitenkaan tuolloin huolettanut rivistöstä ulos tulevat kulmahampaat, sillä olin valtavan keskittynyt jo silloiseen kipupisteeseeni, vatsaan.

Hampaat ovat kulkeneet mukanani ilman sen suurempia ongelmia. Niistä on ajoittain minulle huomautettu kyllä, mutta en ole pitänyt sitä suurena ongelmana, suunhan voi pitää kiinni.

En jaksa hävetä enää yhtään mitään

Siis mitä hittoa? Pitää kiinni, miksi? Jottei kenenkään tarvitsisi nähdä vinoja hampaita minun suustani? Vievätkö ne ruokahalun? Kyllä. Olen herännyt. En kovinkaan repäisevästi, sillä minua ahdistaa laittaa tähän photoshoppaamaton kuva hampaistani.

Minä olen kuitenkin hirvittävän väsynyt häpeämään ja siirtelemään häpeäni sekä inhoni kohteita eri puolelle kehoa. Tämä hammasasian häpeäminen on viimeinen niitti. Maailma, ulkonäköpaineet, naistenlehdet, ilkeät ihmiset, hymyäni ette vie!

Kuka edes väittää, että hampaiden kuuluu olla suorassa rivistössä kauniisti ilman ulkonemia tai sisennyksiä? Eivätkö hampaat ole oikein hyvät silloin, kun ne eivät haittaa purentaa?

Valkaistu peräaukko ja hohtavat hampaat. Ei tule tapahtumaan

Minun hampaani eivät ole edes valkoiset. Voin sille asialle yhtä paljon kuin ihonvärilleni. Toki hampaat saa valkaistua rahalla, mutta niin saa kuulemma peräaukonkin.

Juuri tässä hetkessä, minua ärsyttää hampaistani saamat kommentit. Miksi ihmisillä ei ole ulkonäkörauhaa? Te hammaspoliisit (usein humalassa olevat sellaiset), teille minä sanon, että toisten hampaiden huomiointi on epäkohteliasta. Ja te kanssa siskot/veljet, teitä minä rohkaisen hymyilemään. Hymy saa olla persoonallinen ja parhaimmillaan se on aitona. Juuri silloin kun se muuttuu nauruksi ja maailmalle paljastuu hampaat kaikessa aitoudessaan. Hallitsemattoman naurun syvissä riveissä, hallitusti juuristaan kiinni.

Maailma, anna minun olla itseni näköinen. Saman totean myös itselleni. Muut voivat sanoa mitä tahansa, mutta pahin kriitikko löytyy sisältä.

 

Kommentit

6 kommenttia
Jasmin

Hampaissa ei ole kipua eikä kulmahampaat ylhäällä vaikuta purentaan 🙁

Avatar

Hampaat voi oikoa aikuisenakin. Ihan kunnallisella puolella. Valitat kipua/purentaa. Minusta nuo ovat persoonalliset. Hymysi on kaunis, vapautunut. Jokaisella jotain. Minulla on ryppyinen kaula.

Avatar

Japanissa on todella muodikasta ja haluttua, että on vinot hampaat. Ihmiset jopa teettävät itselleen jollain implanteilla vinot hampaat. Hassua miten muoti on erilainen eri paikoissa.

Jasmin

On kyllä tosi jännä! En oo ikinä kuullut tuosta 😀

Avatar

Sulla on kauniit hampaat <3

Jasmin

Kiitos ♥️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä