Näin häiden järjestely on muuttunut vuosikymmenessä

Teksti

Olen luonnollisesti tullut seuranneeksi ystävieni pariutumista ja päätymistä häiden kautta naimisiin. Olen ollut häikäistyneen hämmentynyt, miten paljon maailma on muuttunut 11 vuodessa hääjuhlien suhteen.

Pinterest oli vain utopistinen haave

Kun menin naimisiin vuonna 2008, inspiraatiota ei etsitty pinterestistä eikä instagramissa. Niitä ei vielä silloin ollut. Nykyään #wedding tuo kaikenlaiset häät maapallon jokaisesta kolkasta silmien eteen hennolla näytön pyyhkäisyllä. Lukemattomia hääpukuja, käsittämättömiä koristeluideoita, miljoonia sukkanauhoja ja näytön kantamattomiin kakkuja. Erilaisia hääkarkkeja löytyy niin paljon kuin jaksaa selata ja hääohjelmien luettelo on loputon.

Silloin kun minä olin nuori, häistä oli vaikempi tehdä persoonalliset. Oman mielikuvituksen piti riittää huomattavasti pidemmälle kuin nykyään. Inspiraatiota haettiin häälehdistä. Google toki oli, mutta ei siellä ollut niin paljon materiaalia kuin nyt. Hääblogeja oli vähemmän ja hääpukuja löytyi lähinnä valokuvaajien portfolioista. Uusimpia häälehtiä varattiin kirjastoista ja kaikkein uusinta numeroa ei saanut lainata kotiin. Kännyköissä ei ollut yhtä yleisesti kameroita kuin nyt ja ainakin minun taskussani virui simpukkapuhelin vailla minkäänlaista mobiilidataa.

Minä suunnittelin hääni nopeasti. Halusin perinteisen kakun. En edes ajatellut, että kakku voisi olla jotain muuta kuin kolmikerroksinen mansikkakakku. Tahdoin kirkkoon perinteiset musiikit, enkä oikeastaan edes tiennyt että voisin valita häämarssin tilalle vaikka Lauri Tähkää. Hääpuvuksi valitsin ensimmäisen, joka mahtuu päälleni. Jotenkin foobisesti kuvittelin, ettei ylipainoisille tehdä hääpukuja. En ollut nähnyt missään ylipainoisia morsiamia. Nykyään se voi tuntua oudolta, mutta häälehdissä ei silloin näkynyt kuin hoikkia malleja, enkä varsinaisesti perehtynyt asiaan netissäkään. Olin vain saanut sellaisen mielikuvan, että hääpukuja ei tehdä isoille ihmisille yhtä paljon enkä 19-vuotiaana itseäni häpeävänä nuorena osannut asiaa kyseenalaistaa. Löysin puvun kyllä helposti, mutta arvoitukseksi jäi, olisiko niitä ollut enemmän. Nykyään some kertoo onneksi, että kaiken kokoisille löytyy kaikenlaisia pukuja ja valikoima on lähestulkoon rajaton. Facebookissa on helppo kysyä valtavista ryhmistä vaikka että laittakaa kuvia koon 48 hääpuvuistanne. Voi sentään, olisinpa mennyt naimisiin 10v myöhemmin. Olisi ahdistanut paljon vähemmän.

Tätini on floristi ja hän hoiti pöytien kukka-asetelmat. Ne olivat upeat ja jos menisin uudelleen naimisiin, haluaisin samanlaiset, joten siihen en olisi pinterestiä edes kaivannut. Ne olivat isoja orkideoja. Tuolloin nuorena hupakkona en mahtanut edes ymmärtää, millainen työ on 18 pöytäkoristeen suunnittelemisessa, väkertämisessä ja kuskaamisessa Helsingistä Lahteen freesinä. Joten Eli-tätiä käy yhä kiittäminen koristeluistkoristeluista.

Nykyään näkee  väkerrettävän jos jonkinlaisia härpäkkeitä, monimutkaisia hääkarkkeja ja helmiäisnyssyköitä. Some ja kuvamaailma antaa mahdollisuuksia, mutta ehkä myös stressiä. Haluaako kukaan enää kaasoksi?

Hääkuvia ei löydy enää kahta samanlaista

Nyt jos tekisin naimisiinmenon uudemman kerran, etsisin valokuvaajan instan perusteella, sen kaikkein valovoimaisimman ja romanttisimman. Kuvissa on tätä nykyä enemmän persoonallisuutta ja kuvaajien töitä on enemmän nähtävillä. Ennen valokuvat tulivat paperikuvina ja hääpareja saattoi katsella valokuvaamon näyteikkunassa. Nykyään saa muistikortin koristelussa rasiassa ja käyttöoikeudet kuviin.

90-luvulla hifisteltiin harvoin. Nykyään yksinkertaisuus on poikkeus?

Maailma on muuttunut hurjan paljon. Internet on avannut ovet toisiin maailmoihin, joissa edes mielikuvitus ei ole rajana. Mutta budjetti on. Mahdollisuuksien ja ideoiden  kasvaessa myös kulut kasvavat. En osaa kuvitella, että ottaisin pankkilainaa häihin, mutta toisaalta olen tässä asiassa hyväosainen, sukulaiset olivat iso sponsori häissämme.

Kysyin häitä työkseen järjestäneeltä ystävältäni tästä asiasta ja hän totesi, että nykyajan normaalit häät olivat 90-luvun hifistelyhäät. Se varmaan kiteyttää kaiken.

Oliko sinulla häät yli 10v sitten? Oletko huomannut häiden muuttuneen?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä