LOL-nukkevillitys on pettymyksen täyteinen rahareikä

Teksti

LOL surprise-nuket ovat saavuttaneet tyttölasten vankkumattoman suosion. Myös me olemme sallineet nämä 7cm korkuiset asustetytöt tyttärellemme, joka vaikuttaa auttamattoman ihastuneelta. Ensin ostimme pallon synttäreinä ja jouluna. Joskus yllätyspallo tarttui mummon haaviin Prismassa ruokaostosten vanavedessä ja toisinaan tyttö säästi sillointällöin saamistaan eurosista rahat nukkeen, tuttavallisemmin Lolliin.

Nyt kun LOL surprise -nukkeja on jo kertynyt jonkinverran, olen hieman järkyttynyt siitä, millainen rahastuskuvio tämä on. Avaan hieman LOL-keräilykulttuuria. Palloja on montaa eri sorttia. Esimerkiksi Glitter LOL, Little sister LOL, Pet’s LOL ja Hairgoals LOL. Nämä myydään pallossa, josta ei voi tietää, mitä sisällä on. Viritys muistuttaa pääsisäsmunaa. Sisältö selviää vain ostotapahtuman jälkeen avaamalla. Tuotteet ovat sarjoissa. Jokaiseen sarjaan kuuluu useita erilaisia hahmoja. Lapsi haluaa tietenkin koko sarjan.

Jokainen voi ymmärtää, ettei koko sarjan kerääminen ole yksinkertaista. Samoja hahmoja tulee väistämättä. Se tekee tästä aivan älyttömän ja pettymyksen täyteisen rahareiän.

Hairgoals LOL maksaa 23.90e. Glitter LOL 13.90e. Lapsi saa mummolta 15 euroa ja päättää sijoittaa sen glitter LOL:iin. Paketista avautuu sellainen, mikä kotona jo on. Raha on mennyt hukkaan. Kyllähän se ottaa aivoon pientä lasta. Varsinkin, jos rahaa on säästetty pidemmän aikaa. Äitiäkin harmittaa. Tekisi mieli antaa lapselle uusi raha ja toivoa parasta. Olen yrittänyt opettaa tyttärelleni, että pettymys on tämän pelin henki.

Kalliita tupla-ostoja voi vältellä ostelemalla eri sarjojen palloja, mutta moni lapsi rakastuu uusimpaan kokoelmaan ja haluaa kerätä juuri niitä. Tällä hetkellä Hairgoalsti ovat suurimmassa huudossa. Juuri ne maksavat tietysti eniten. 10 euroa tavallista LOL-nukkea enemmän, ihan vain koska oikea tukka (eli tekokuituiset hapsuttavat takkukarvat)  Kuka ihme maksaa muutenkaan pienestä kanamunan kokoisesta nukesta 13-23 euroa? Vanhemmat tietenkin. Ja ne mummot.

Minua harmittaa, etten ohjannut lastani ajoissa pois tästä keräilyharrastuksesta. Toki lapsen kulutustottumuksia on hyvä ohjata, mutta meillä on toivottu (ja saatu) näitä lahjaksi jouluna ja synttäreinä. Näihin lapsi haluaa sijoittaa harmista huolimatta rahansa jotka saa vanhat lelunsa myymällä. Olen myöhässä.

Jossakin on yritys, joka on keksinyt mainion keinon kalastaa rahaa kalliimmilla pääsiäismunilla. Tähän ovat heränneet myös piraattituotanto, sillä ulkomailla sekä toreilla feikkipalloja saa halvalla. Siihen ei kuitenkaan kannata sortua. Meidän Kanarialta ostetut LOL:it hajosivat käsiin jo kasatessa ja ne näyttivät erilaisilta, kuin kotosuomessa. Youtube valisti feikeistä, halvalla ei saa hyvää.

Facebookiin on perustettu LOL surprise -nuket vaihtorinki, jossa nukkeja voi vaihdella, ostaa tai myydä. Olen tehnyt onnistuneen vaihdon ryhmän kautta, mutta olen kuitenkin miettinyt, että ryhmän kautta on aika helppo saada vahingossakin vaihdossa ulkomaalainen feikki. Sinänsä tällainen keräilykulttuuri ei ole vieras. Minunkin lapsuudessani keräiltiin jääkiekkokortteja ja ties mitä sälää. Tässä kuitenkin häiritsee sarjan kallis kappalehinta. On aivan eri asia saada tuplana pari euroa maksava pokemonkortti, kuin 23.90e kustantava kapseliin kääritty nukke.

Toivottavasti tämä villitys menee pian ohi, ja tilalle tulee jokin kohtuuhintaisempi krääsä. En olisi uskonut sanovani, mutta hatchimoneja tuli ikävä.

 

 

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Mua ahdistaa nää niin paljon jo ihan ympäristön kannalta. Meille ei näitä tule vaikkq lapsi näistä on puhunutkin. Itse en aikoinaan saanut gogoja, pocceja, pokemoneja jne. enkä kyllä koe kärsineeni mitenkään. Mutta voimia kaikille vanhemmille jotka näitä asioita joutuu pohtimaan, ei tämmöiseenkään kukaan osannut valmistaa. 😀

Avatar

Ostettiin vahingossa tuollainen piraatti L.O.L kansainvälisiltä markkinoilta. Sisällä oli niin ruma olento ettei edes lapsi halunnut sitä säästää. Hahmossa ollut edes reikiä mihin vettä olisi saanut. Lemmikille ei ollut myöskään taikahiekkaa, kun oikeassa sitäkin olisi tullut.

Jasmin

Onpa ikävää 🙁 Suomen markkinoilta? ,
Tosi harmi että niitä feikkejä myydään täälläkin, lasten hankalaa hahmottaa että kaikki ei ole oikeita. Ei vanhemmillekkaan aina tule mieleen että lelu voi olla feikki 🙁

Avatar

Joo Suomessa. Ei tullut mieleenkään täällä voitavan myydä kopioita. Eikä lapsi voinut avata tuollaista mahdollisuutta, kun en sitä itsekkään tajunnut.
Kuten kirjoititkin niin ei kannata edes kokeilla kopioita.

Jasmin

On kyllä ikävää 🙁

Jasmin

,😠😠😠😠

Avatar

Meillä ei ole yhtään tuollaista.
Todennäköisesti ei myöskään tule, vaikka muilla on.

Tyttö yritti vasta tänään ostaa sellaista itselleen omilla rahoillaan. Kielsin tekmästä niin. Siis vaikka ihan omat rahat. En kuuna kullan valkeana sijoittaisi 17 euroa moiseen krääsään. Se on koko perheen päivän ruokaraha. Mielestäni vanhemmilla on ihan oikeus puuttua lapsensa rahankäyttöön silloinkin, vaikka lapsi käyttäisi ”omiaan”. Ihan samaan tapaan, kun puuttuisi asiaan silloin, jos he haluasisivat ostaa vaikka energiajuomia.

Jasmin

Olet oikeassa että lapsen rahankäyttöä on valvottava. Hän ei kuitenkaan halua muuta ja olisi esim synttärilahja rahaan ikävä asettaa kieltoa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä