Uimataito 5 vuotiaana -Näin se kävi

Teksti Jasmin

Paras tapa oppia uimaan, on uimakoulu. Vahva suositus ihan jokaiselle lapselle. Lapset ovat persoja vedelle, joka on erittäin vaarallinen elementti. Vesi tappaa kaikenikäisiä joka kesä.

Halusin lapsellemme uimataidon mahdollisimman varhain. Minä hermoheikko ihminen tarvitsen arkeeni kaiken saatavilla olevan mielenrauhan. Kävimme vauvauinnissa aikanaan vuoden verran, mutta se hieman jäi. 1.5 vuotta sitten lapsen ollessa 4-vuotias, hän aloitti uimakoulun. Valitsimme saman firma kuin vauvauinnissakin, Hollolan Pinnalla.

Ensimmäisenä kesänä lapsi palautti muistiin vauvana opitun sukellustaidon. Syksyn tullen jatkoimme uimakoulua ja hän oppi nopeasti kellumaan, sukeltamaan veden alla ja uimaan pää pinnalla räpylöiden avustuksella. Tyttäremme kiintyi räpylöihin ja ui pitkään vain ne jalassa. Hän pysyi pinnalla ilmankin, mutta ei pitänyt siitä ollenkaan. Uimataito oli kuitenkin hankittu ja olimme helpottuneita. Tänäkesänä kuuden ikävuoden kohdalla kultakalamme pääsi osallistumaan viiden päivän uimaleirille, jossa hän oppi koiran lisäksi selkäuinnin, rintauinnin alkeita ja myyräuinnin. Yli 10m menee joka lajia.

Yritimme viimekesänä opettaa uimataitoa itse, mutta ei siitä tullut yhtään mitään. En osaa uida niin hyvin itsekään, että osaisin kertoa, miten se pinnalla pysyminen käytännössä tapahtuu. Lapsi rakastaa uimakoulua yli kaiken, joten jatkamme sitä harrastusta edelleen, edeten ryhmissä taitotasojen mukaan.

Rannalla ei silti voi olla varomaton tai keskittyä omiin asioihin. 6-vuotiaan uimataitoon ei voi luottaa. Sen ikäinen hätääntyy helposti, voi lähteä uimaan kovaa vauhtia väärään suuntaan ja mennä paniikkiin kun jalat eivät yltäkään pohjaan. Lisäksi jo yksi hörppäys vettä riittää siihen, että ei pääse takaisin rannalle syvästä kohdasta. Tuon ikäiselle (ainakaan meillä) ei mitenkään riitä käsky ”ei saa mennä syvälle” koska se voi tapahtua vahingossa. Räpylöillä pääsee helposti kovempaa kuin aikuinen ja sukeltaessa suuntavaisto katoaa. Uimataito ei suojele kaikelta. Valvo rannalla myös uimataitoista pientä, etenkin laitureiden läheisyydessä.

Opittiinko teillä uimaan uimakoulussa vai ilman?

 

 

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Uimakoulut on tosi kivoja. Samat kaverit nähdään sitten koulussa. Ja uimahalli tulee tutuksi, kun sinne koulun kanssa mennään. Uimakoulun opelle aina lahja. Uimakoulutodistus tärkeä. Se on näytettävä mummulle. Siellä reipastuu ihan varmaan.

Avatar

Kaksi lasta on oppineet uimaan ilman uimakoulua varhain. Jo 4v iässä ovat osanneet uida hyvin, viimeistään 5v ovat uineet uima-altaan päästä päähän (25m) ilman apuvälineitä. Ollaan uitu paljon ja annettu lasten kokeilla ja opetella. Osaavat mennä myös selin ja kellua, uskaltavat hyppiä syväänkin veteen ja sukeltaa.
Nuoremmat kaksi saa samaa koulutusta kasvaessaan. 🙂 tää oli meille hyvä tapa opettaa uimataitoja.

Avatar

”ihminen on uimataitoinen, jos hän syvään veteen pudottuaan ja pinnalle noustuaan pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, joista vähintään 50 metriä on uitava selällään. ”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi