Curly girl pilasi elämäni

Teksti Jasmin

Pilasi ainakin muutaman kuukauden elämästäni.

Ihan oikeasti, aivan hirveää farssia. Esitän nöyrimmät anteeksipyyntöni kaikille, jotka lähtivät curly girl -hössötykseen postausteni kannustamana. Koko homma oli lopulta niin työläs, sitova, arkea rasittava ja ahdistava, että luovutin. Edes vauva ei ollut yhtä kahlitseva.

Kuivuminen vei 5 tuntia

Hiuksien kuivuminen vei ilman kuivaajaa geelit päässä 5 tuntia. Kylmän puhalluksen ja diffuuserin käytössä aikaa kului 1.5 tuntia. Hiusten pesu vaati suunnittelua. Lenkkeilen usein, joten hiuksia piti pestä lähes päivittäin. Juokseminen täytyi ajoittaa iltaan, jotta loppupäivä ei menisi tukka märkänä. Nukkuminenkaan ei ollut kivaa kosteilla hiuksilla.

Lenkkejä alkoi jäädä väliin vain, koska kuntoilun jälkeen olisi täytynyt tavata esimerkiksi ystäviä ja hiukset olisivat vaatineet tuntikausien kotona olon. Pesun väliin jättäminen on ällöttävää, eikä vaihtoehto.

Ai miksen olisi tyytynyt vain vesipesuun ja ponnariin? Koska metodi kieltää hiusten lenksut. Ne kuivattavat ja tuhoavat kiharaa. Hiukseni eivät myöskään sovellu aina auki oloon joten ilman laittamista olisin näyttänyt lähinnä epäsiistiltä. Minä ahdistun jos tunnen itseni sottaiseksi.

Kaupassa kului tolkuttoman paljon aikaa. Pesuaineet olivat jatkuvasti loppu. Hyllyiltä joutui etsimään Google kädessä sopivia tuotteita. Kuivauksen ja hoitoaineiden vaikutusaikojen sekä kauppareissujen yhteenlasketun ajan kanssa minulla kului tukkaani tunteja työpäivän verran. Enkä edes keitellyt itse kauralimaa tai diy-hiuslakkaa.

Jos jokin osa-alue jäi vajaaksi, vaikkapa vain väärä tyynyliina tai hätätilassa kuuman föönin käyttö, tuntui että viikkokausien työ valui hukkaan. Tunsin syyllisyyttä ja harmia.

Hiusten hallitseminen oli hankalaa. Minulla kihara oli voimakasta korkkiruuvia osassa päätä, paikoin  laineita ja tiheää kiharaa. Kampauksiin ei voinut laittaa lakkaa koska siinä on kiellettyjä aineita. Muotoilutuotteet olivat rajoitetut eikä kiharaa saanut pysymään kampauksessa helposti pelkällä muotovaahdolla. Tai ainakaan ilman kuminauhoja. Kaikki alkoi olla vaikeaa.

Kiharoiden hintana aika ja järki

Curly girl meni kohdallani yli. En osannut joustaa tarpeeksi. En saanut metodia sovitettua arkeeni. Pohdin kalenterin suunnittelussani koko ajan sitä, mihin aikaan voin sopia illanvieton, jotta voin pestä tukan jos käyn lenkillä ja se ehtii kuivua muotoonsa. Tai jos joudun lähtemään johonkin tukka märkänä ilman aineita kuivuen niin haittaako se, että pää on sen jälkeen epäsiisti harottava hampukka. Curly girl  ei näytä hyvältä ilman geeliä tai muotovaahtoa. Ilman muotoilutuotteita ei muodostu castia. Cast on tärkeä, se muotoilee kiharan. Joillain onnekkailla, joilla on voimakkaat luonnonkiharat, castia ei tarvita. Tällöin pelkkä oikeilla aineilla pesu ja ploppaus riittää.

Monella metodi houkuttelee esiin luonnonkiharat, jotka ovat huonokuntoisen hiuksen vuoksi kadonneet ja se vaatii tuon tunteja kuivuvan operaation jotta kiharat saa kauniiksi. Minun hiuksillani vaivaton kiharan hoito on pelkillä pesuaineilla mahdotonta. Kalenterista tuli työläs organisoida, enkä halunnut ajatella tukkaani esimerkiksi silloin, kun olemme ystävieni kanssa menossa spa:n jälkeen syömään. Viimeviikolla Flamingossa minulla oli kaksi vaihtoehtoa. Sanoa että hiusteni föönaus kestää 1.5 tuntia, odottakaa. Tai olisin lähtenyt hiukset märkinä ilman muotoilutuotteita ja tukka olisi kuivunut itsestään nopeammin, mutta hampuksi. Ehkä olisin voinut kuivata kuumalla puhalluksella vartissa, tehnyt kampauksen ja pilannut sillä metodin vaivalla kuivuutta estävät toimet sekä tuntenut hairaduksen aiheuttamaa pahaa mieltä. Viimeisin tuntui satojen tuntien hukkaan heittämiseltä vaikka yksi kerta ei vieäkään alkupisteeseen. Kun menee yli, menee yli. Päätin lopettaa. Kylpylässä pesin tukan vielä metodin hoitoaineella ja kuivasin sillä kuumimmalla mahdollisella asetuksella. Kaivoin laukustani ponnarin ja suoristin. Suihkutin tukkaani kiellettyä hiuslakkaa ja totesin peilille; Se on ohi. Tunsin syvää helpotusta. Hiukset eivät enää ohjaa elämääni.

Curly girl -Tätä se tarkoittaa

Hiuksista pestään pois silikonit shampoolla jossa on sulfaatteja. Tämä on final wash.

Jatkossa hius pestään sulfaatittomalla ja silikonittomalla shampoolla tai hoitoaineella. Kauppojen tuotteista 95 prosenttia on kiellettyjä.

Hius kuivataan enimmistä vesistä (ei kuitenkaan pyyhkeeseen). Seuraavaksi laitetaan kiharaa muotoilevat ja esiin houkuttelevat aineet. Eli kourallinen geeliä tai muotovaahtoa sekä jätettävä hoitoaine. Tällainen geelillä kasteltu hius kuivuu koppuraksi ja se tekee sitä kauan. Tukkaseos kiedotaan t-paitaan hetkeksi tekeytymään. Hiusta saa kuivata kuivaajalla vain diffuuserin kanssa sekä viileällä puhalluksella.

Puolen päivän kuivumisen jälkeen koppura avataan ja tuloksena on kihara.

Korkkiruuveja varjellaan kaikin tavoin. Hiusta ei saa harjata. Tyynyliinaksi sopii vain liukaspintainen kangas, esimerkiksi silkki. Pipojen materiaalit on tutkittava, jottei puuvilla kuluta hiuksen pintaa.

Metodin tarkoitus on hoitaa hius parempaan kuntoon, jotta luonnonkihara elävöityy. Muotoilutuotteita ei välttämättä tarvita, mutta en ainakaan itse sietänyt epäsymmetristä pehkoa.

Curly girl ei ole kiharan tekomenetelmä. Jos hius ei ole luonnonkihara alkujaan, tämä ei kiharaa tuo. Metodin tarkoitus on hoitaa hiusta. Joskus tosin käy niin että menetelmän myötä joutuu hoitoon itse. Suosittelen lopettamaan ajoissa, jos ahdistus alkaa nousta.

Miten sinulla?

Curly girl -metodi rajoitti sosiaalista elämääni (ainakin teki siitä työlästä), sai minut tuntemaan itseni epäsiistiksi ja aiheutti syyllisyyttä. Metodin huuma oli tarttuvaa ja hurmoksellista. Puolisoni t-paidat olivat aina pesussa ploppaukseni jäljiltä. Jopa seksielämä kapeutui, ei sitä tukkaa viitsinyt patjaan hangata kun kiharat oli juuri saatu ojoon. Hiuksia piti ajatella jatkuvasti (lähinnä päivittäinen pesu+kuivaus+laitto ja sen aikataulutus). Hyviä puolia oli kaksi. Aamulla valmiin kiharan freesaus oli nopeaa ja unelma hyväkuntoisista kutreista.

Mitä sinä sait curly girlistä kiharoiden lisäksi?

(Muokkaus jälkikäteen: Tämä on minun henkilökohtainen kokemukseni. Lukuisat ihmiset ovat saaneet metodista runsaasti iloa)

 

 

 

Kommentit

7 kommenttia
Jasmin

Ongelma oli omalla kohdallani siinä, että ilman suoristamista, hius näytti heinän kuivalta kiharakasalta mikä hamputti sinne tänne. Se vaati geelit, jotta sen kanssa kehtaisi liikkua siististi. Kuten kirjoitin, en halunnut näyttää sottaiselta. Geelien kanssa arki meni kuivaukseen ja tuntien odotteluun. Jos tukka näyttää hyvältä tai siedettävältä ilman geelejä, sehän on hienoa. Minulla ei näyttänyt. Polkkapituista ei saanut edes kiinni kunnolla, eikä metodi tykännyt myöskään ponnarista.

Hienoa että olet kokenut metodin hyväksi 🙂 yritin kertoa syyt, miksi se ei minulle toiminut. (Suuri syy varmaan kihara, joka näyttää hirveältä ilman geelejä tai suoristusta). Isäni on Tunisialainen ja hänellä on afro, joten metodi sinänsä olisi hiuslaatuun voinut toimia, mutta se oli liian hankalaa yhdistettynä siihen, että halusin näyttää huolitellulta ilman tuntikausien kuivattelua, joka päivä. Nämä henk koht syitä, en minä mustamaalaa koko metodia 😁

Avatar

Mini hiukseni ei ole vaarassa kihartua, ei edes taipua. Se on luonnnostaan suora ja liukas. Siksi metodi on jäänyt vieraaksi, eikä omaa kokemusta siitä ole.

Olen kasvattanut hyväkuntoisen hiuksen luopumalla päänahkaa kuluttamasta shamppoopesusta kokonaan. Pesen hiukseni lähinnä Meinebase suolalla, enkö enää käytä lainkaan hoitoainetta. Hiuksen annan lähes aina kuivua itsestään. En myöskään käytä siihen juuri muitakaan kuumia muotoiluhärpäkkeitä, en suoristumaan enkä kihartimia, joten hyvä leikkaus on ehdoton ja ainoa keinoin ”muotoilla” kampaustani.

Mitä askeettisemmaksi olen hiustenhoidossani päässyt, sitä tyytyväisenä ksi olen muuttunut. Enää ei kutita eikä kiristä, kylpyhuoneesta ei löydy värikkäitä, puolityhjiä pulloja kaatumassa.

Avatar

Ai kauhea! Eihän tuollaista kestä kukaan.

Mä ihmettelinkin kuinka ihmiset on saaneet CG:n tuntumaan niin vaikealta, mutta ilmeisesti suurin piirtein näin.
Kaikille metodi ei tosiaan sovi ja vielä harvemmalle varmaan pilkulleen noudatettuna. Se oma hiuslaatu kuitenkin merkkaa paljon, kiharilla tai ilman.

Meidän perheessä (luonnonkiharoiden) hiusten hoito on CG – buumin myötä helpottunut kun on ymmärsi mitä ne kuivattavat ainesosat siellä on.
Karkeasti homma menee meillä siis niin, että hiukset pestään samppoolla kun on tarvis, muutoin hoitoaineella/vain huuhdellaan vedellä, setvitään märkänä. Enimmät vedet kuivataan yleensä edelleen pyyhkeeseen ihan vain koska viitseliäisyys on rajallista. Loput saa kuivaa itsekseen välillä pöyhöttäen ja paksukin pehko kuivaa suhteellisen nopeasti. Ploppausta ei siis juuri harrasteta. Castin voi tehdä jos hius tuntuu kuivalta, muutoin ei tarvitse.
Luulen että se hiuksen kuivuus on se merkittävä tekijä. Kosteutta ankarasti janoava hius käyttäytyy eri tavoin kuin hius joka ei kuivu pystyyn.

Pompulakieltoa en hyväksy (eli skippaan sen sujuvasti), koska pakko se yhtään pidempi tukka on välillä laittaa kiinni. Pitää vain olla hiusystävällinen pompula ja välttää sen pitämistä aina samassa kohden.
Kotimainen kihara, vaikka olisi kuinka tiukka käkkärä, ei ole sama kuin afrikkalainen, joten orjallinen noudattaminen ei ole edes tarpeen. Metodista voi silti hyötyä kun poimii sieltä ne itselle sopivat. Ja jos ei vaan sovi, niin tyynesti roskakoriin koko homma 👍🏻

Avatar

Mä olin curly girl methodilla lähemmäs vuoden eli aloitin jo ennen kuin siitä tuli hurja somehitti. Mutta nyt kuitenkin parisen viikkoa sitten lopetin sen. En kokenut methodia liian työlääksi, sillä pesin hiukset 1-2 kertaa viikossa, mutta kyllästyin siihen, että hiukset näyttivät niin usein epäsiistiltä… kiharat oli ihanat juuri laitettuna, mutta kun hetkeksi meni ulos, alkoivat ne jo näyttää hamppuisilta. Oli niin hurjaa harjata hiukset ekaa kertaa aikoihin suihkun jälkeen ja jopa suoristaa ne raudalla! 😀 Ja vitsi niistä oli tullut pitkätkin tässä välissä! Aion pitää methodiin sopivat shampoon ja hoitoaineen käytössä, mutta muuten en ainakaan toistaiseksi aio palata siihen.

Avatar

”Curly girl ei ole kiharan tekomenetelmä. Jos hius ei ole luonnonkihara alkujaan, tämä ei kiharaa tuo. Metodin tarkoitus on hoitaa hiusta.”

Näinpä. Itse olen saanut Curly Girl -menetelmällä hoidettua kutisevan päänahkani kuntoon, edullisesti. Ja herätettyä samalla luonnonkiharat, joita on todella helppo hoitaa. Curly Girl on ollut minun kiireisen arjen pelastus. En käytä ploppausta, enkä edes tiedä miten se toteutetaan enkä muutenkaan ole sen kummemmin perehtynyt asiaan, kuin olen vain vaihtanut silikonittomat hiustenhoitotuotteet metodin mukaisesti ja that’s it. (En jaksa repiä stressiä aiheesta.) Hiukset pesen joka kerta shampoolla, koska hoitoaine ei puhdista mielestäni kunnolla hiusta. Kuivaan normi pyyhkeeseen ja puristelen kiharat esiin geelillä. Muuta en käytä. Hiukset kuivuu kiharaksi luonnostaan tai sitten käytän diffuuseria mikä on todella nopea tapa ja pitää kiharan hyvin kasassa. Seuraavana päivänä voi kiharat freesata kosteuttavalla suihkeella. Helppoa. Ennen suoristin hiukset mikä oli työläämpää ja hiuksia rasittavampaa kuin Curly Girl. Nyt kaverit kysyy olenko ottanut kiharat, koska hius on muuttunut täysin. Tämä on minun positiivinen kokemukseni. 😊

Avatar

Mulle metodi ei sopinut. Kihara tuli, mutta hiukset oheni ohenemistaan, vaalea hiirenkäntäni oheni varmaan puoleen runsaassa kuukaudessa. Nyt kun sulfaattia ja proteiinia saa tuupata, alkaa hiukset toipua. Silikoni onkin aina takuttanut hiukseni kauheaksi söhröksi. Sitäpaitsi, saan hiukseni kivaan kiharaan edelleen näilläkin tuotteilla.

Avatar

Ikävää, että sulla jäi metodista näinkin ikävä kokemus. En kuitenkaan tunnistanut tekstistäsi ollenkaan itseäni, vaikka olen ollut metodilla lähes 4kk. En koe metodia ollenkaan rajoittavaksi tai hankalaksi – päin vastoin. Hius näyttää paremmalta ja hyvinvoivammalta ja eloisalta vaikka sille ei tekisi mitään, kaksihaaraiset ovat vähentyneet ja hius on kosteampi!

Hiusten pesurutiini ei ole muuttunut, olen vaihtanut vain tuotteet CH-metodiin sopiviksi. Näitä tuotteita on älyttömät määrät ihan marketissakin, tuntu että itsellä oli valinnanvaikeus kaupassa 😀 Käytän arkena muotovaahtoa jos jaksan, jätettävää hoitoainetta jos jaksan ja geeliä vasta kun laittaudun jotain erikoisiltaa varten. Metodin tarkoitus on kosteuttaa ja korjata hiusta – siihen ei geeli ti muotovaahto auta.

Tuntuu että olet käsittänyt metodin väärin ja maalaat siitä nyt piruja seinille. Metodihan on loppupeleissä hirveän simppeli ja looginen, ja sillä pyritään parantamaan hiusten kuntoa. Esimerkiksi lämpökäsittelyn aiheuttama vahinko hiuksille lienee kaikille selvää.

Metodia ei ole mitenkään pakko suorittaa orjallisesti – mielestäni metodia on hyvä verrata esim dieettiin; vaikka satunnaisesti syöt dieetillä pitsan, suklaata tai muuta ”kiellettyä”, ei koko työ mene pilalle. Kuten joku aiemminkin kommentoi, metodista voi valita ne itselle sopivat asiat, mutta pitää ensin ymmärtää miksi metodilla ollaan, mihin se auttaa, miksi ja miten.

Toivottavasti löydät sinulle sopivan hiustenhoitorutiinin ja toivottavasti et mustamaalaa tätä metodia, joka loppujen lopuksi on ainoastaan hyväksi hiuksille. Mä oon ainakin äärettömän kiitollinen että löysin tän metodin; hiukset ei ole ikinä voineet in hyvin, vaikka hiukset eivät olekaan korkkiruuvikiharalla! Uskon että pysyn tässä metodissa ikuisesti 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä