Rikkaruohosta hyötykasviksi -Nokkossmoothie

Teksti Jasmin

Villiyrttien kerääminen on viimevuosina yleistynyt. Olen muutamana kesänä poiminut nokkosia talteen ja silpunnut niitä lettuihin pinaatin tavoin. Nokkonen on yksi niistä harvoista villiyrteistä, joita uskallan kerätä ilman ikävää mahan pohjassa vellovaa epäilystä myrkkykasvista. Olen aika varma, etten erota vuohenputkea koiranputkesta.

Nokkosen kerääminen on turvallista. Sitä on lähes mahdoton sekoittaa mihinkään muuhun, ainakaan haitalliseen kasviin. Parhaat nokkoset ovat toukokuisia nuorikoita, mutta niitä voi poimia silti läpi kasvukauden.

Ainoa asia, joka nokkosen kanssa kannattaa muistaa, on ryöppääminen. Nokkosessa on paljon nitraatteja, jotka ovat liikaa annosteltuna haitallisia. En löytänyt netistä tietoa, että mikä määrä nokkosia on turvallista syödä tuoreeltaan, joten päädyin keittämään sekä kuivaamaan nokkosemme ennen käyttöä. Kohtuullisia määriä esim smoothiessa on kuitenkin ilmeisen vaaratonta käyttää sellaisenaan. Nokkonen sisältää runsaasti ravintoaineita, mm C-vitamiinia. Ensikerralla kun nokkonen polttelee nilkkoja, voi napsaista ne mukaansa keittiöön.

Nokkoskirsikkasmoothie

1 kourallinen nokkosia

1dl vaniliakaurajogurttia (myös muu jogurtti soveltuu vallan hyvin)

10 kirsikka (poista kivet jos et käytä Pirkan pakastekirsikoita)

3dl kauramaitoa

1dl mustikoita

Smoothiesta saa tietenkin mitä tahansa variaatioita. Nokkonen maistuu kaiken kanssa. Kannattaa kokeilla myös nokkosletut, nokkoskeitto ja nokkospiirakka. Nokkosen olemassaolon syy on selvinnyt minulle. Punkit, kärpässienet ja Hakaniemen torin pulut sensijaan aiheuttavat edelleen hämmentyneen kysymyksen.

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä