Lasten merenneitopyrstöt

Teksti Jasmin

Merenneidot ovat nousseet uudeksi ilmiöksi lasten keskuudessa. Ihmisen ja kalan fuusiossa on jotakin, mikä tuntuu kovasti miellyttävän lasten mielikuvitusta. Oma lapseni luo samaistuttavuutta noihin hulmuavahiuksisiin glitterisuomukkaisiin ja toivoi syntymäpäivälahjaksi pyrstöä. Merenneitolelu ei riittänyt, hän halusi itse olla sellainen.

Olimme luvanneet pyrstön tyttärellemme sitten, kun uimataito olisi riittävän hyvä. Pyrstön kanssa ei voi tehdä mitään muuta kuin näyttää rantakivellä nätiltä tai sukeltaa. Leikkimiseen se ei sovellu laisinkaan.

Tilasin pyrstön Ebaysta. Kangas, pyrstön muodossaan pitävä levy ja yläosa täytyi tilata erikseen. Hintaa tuli yhteensä n. 30 euroa.

Pyrsössä on levyn päällä jaloille paikat. Asettamiseen tarvitaan ainakin meillä aikuisen apua. Pyrstö päällä ei myöskään pääse helposti veteen itse.

Tällaisen virityksen kanssa en antanut oman uimataitoisen lapsen uida ilman, että seurasin vieressä valmiina toimimaan jos voimat väsyvät. Uimisen voi lopettaa vasta rannassa, sillä jaloilla ei saa pohjasta kiinni. Toisinsanoen, tällä ei parane mennä käsipohjaa syvemmälle. Uintityyli pakottaa pään veden alle. Merenneitouinti on täysin oma vaarallinen lajinsa. Tarkemmin ajatellen, kuka ihme edes keksi että lapsen jalat sidotaan pussiin ja pistetään uimaan järveen?

Tämä oli tyttäremme mielestä erittäin hauskaa, mutta hänkin ymmärsi, että aikuisen on oltava kokoajan vieressä eikä katse saa herpaantua. Sen vuoksi minulla ei ole kuvia kuin rannalta.

En uskalla suositella

Ei tätä oikein kenellekään voi suositella. Homma on turvallista vain, kun vanhempi on käsietäisyydellä. Uimataitoistakin lasta on valvottava herkeämättä mutta ei sentään syke koholla lasta kaikkialle seuraten.

Merenneitoilu on isompien lasten keskuudessa ilmeisesti ihan jo harrastus. Osaako joku lukija kertoa siitä enemmän? Miten siihen päädyttiin ja missä iässä sellainen on turvallista?

 

 

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Ostin tytölleni laadukkaan pyrstön ja räpylän, hintaa tuli yhteensä 150€. Todella ihana katsoa kun tyttö nauttii uimisesta pyrstön kanssa. Seisominen altaan pohjalla onnistuu tällä mallilla. Lapseni osaa uida hyvin. Toki on niin että en anna omien lasteni uida joka tapauksessa ilman valvontaa joko niin että olen itse altaassa tai altaan reunalla. Uimataidottomalle ja alle 10 vuotiaalle en pyrstöä suosittelisi. Kannattaa siis pyrstön kanssa satsata laatuun.

Avatar

Merenneitouintia voi harjoitella vaikka merenneitouimakoulussa. Niitä järjestetään sekä lapsille että aikuisille.

Merenneitouinti vaatii pohjalle melko hyvän uima- sekä sukellustaidon. Pelkästään se, että ”osaa uida” ei vielä riitä.

Meiltä löytyy pyrstö myös. Kymmenen vuotias on mielestäni juuri ja juuri niin taitava, että homma toimii ja on hallitun turvallista. Meidän pyrstö ja monoräpylä on ostettu Suomesta. Sen mukana saapuivat hybät ohjeet turvalliseen aloittamiseen.

Ihan ensimmäiseksi pyrstö ja räpylä pitää osata pule päälle. Sen jälkeen harjoitellaan uintia ja toimimista pelkän monoräpylän kanssa (ilman pyrstökangasta. Räpylä pitää osata vedessä itse riisua. Tämä on ensimmäinen harjoiteltava turvallisuustaito.

Jasmin

Kiitos kommentista! Ajattelin myös että on turvaton laji 6 vuotiaalle, vaikka uimataito onkin hyvin opittu ja harrastaa uintiopetusta viikottain läpi vuodet. Tommonen merenneitouintikoulu kuulostaa fiksulta, luulen että meillä myös käy tie sellaiseen ja tämä jää ihan vain rantapulikoinniksi vanhemman vieressä.

Avatar

Osallistuin 9-vuotiaan tyttäreni kanssa hänen luokkakaverinsa merenneitosynttäreille Orimattilan uimahallissa. Siellä on kuulemma vapaavuorokin merenneitouintiin, jossa pääsee kokeilemaan laina pyrstöjä. Synttärit olivat kivat. Siellä päästiin sukeltamaan aarteita altaanpohjasta ja makoilemaan lautoille. Sukeltamistahan se merenneitouinti pääasiassa onkin, jos haluaa sulavasti polskutella. Emme kumpikaan innostuneet hankkimaan omia pyrstöjä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä