Sanotko sinä typeriä asioita perussairaille?

Teksti Jasmin

Jälleen on tullut se aika vuodesta, kun minua ottaa päähän. Oikeammin ilmaistuna, vituttaa. Mitä enemmän sairauksista puhuu, sen enemmän täytyy selitellä, puolustella ja olla ymmällään. Jopa tällaisen suhteellisen yleisen ja tavallisen sairauden kohdalla. Kuka sanoi että typeriä kysymyksiä ei ole? Kyllä on. On myös typeriä tokaisuja, naurettavia lohtulauseita ja järjen vastaisia lohkaisuja. Pahinta on, että yleensä ne eivät johdu tietämättömyydestä vaan laiskuudesta. Joskus sitä ei vain jaksa keksiä ihminen muuta sanottavaa kuin ”onneksi ei ole vakavaa”.

Onneksi se ei ole pahempaa

Astma on perussairaus. Se ei tarkoita sitä, että se olisi perussettiä elämänlaadullisesti. Astma voi rajoittaa elämää monin eri tavoin aina harrastuksista sosiaalisiin suhteisiin. Itselläni on kelakortissa erityiskorvattavuus ”vaikea krooninen keuhkosairaus”. Astmaatikko on varmasti iloinen siitä, ettei se ole pahempaa. Sitä ei kuitenkaan kukaan halua kuulla, etenkään silloin kun oireilee hankalasti. Hoitamattomana astmakohtauksen kanssa voi käydä hullusti ja astma pitkittää esimerkiksi flunssaa moninkertaisesti.

Eihän sulla ole kohtauksia

Astma on paljon muutakin kuin klassiset kohtaukset joissa potilas haukkoo henkeä ja keuhkot vinkuvat. Astma voi olla myös sitä. Itselläni astmaan liittyy jatkuva rintakehän painaminen, lievempi kokoajan päällä oleva hengenahdistus (aivan kuin hengittäisi kapeammilla keuhkoilla) ja oireilu erityisesti tiloissa, joissa on hajusteita tai eläimiä. Monella on myös yskää ja huono pakkasen sietokyky. Huonossa vaiheessa urheilu on raskasta ja toisinaan mahdotonta. Silti liikunnan pitäisi olla lääke, sillä se parantaa keuhkojen toimintaa.

Ota allergialääke ja mun koira hoitoon

Jos on allerginen astma, joka reagoi koiralle, siihen ei auta allergialääke. Astmassa keuhkoputket supistuu. Histec voi hillitä silmien kutinaa, mutta keuhkoille se ei tee mitään.

Älä tupakoi

Astmaatikko aivan varmasti tietää tupakoinnin haitallisuuden. Älä holhoa aikuista ihmistä.

Oletko varma, että tuo ei ole psyykkistä?

Kyllä, ja niin ovat muutkin astmaatikot

Olen viimeisen vuoden aikana kypsynyt totaalisesti kommunikointiin. Vaihtoehto voisi olla sosiaalisen kanssakäymisen lopettaminen, mutta meitä astmaatikkoja on niin paljon, että koen julkisen valittamisen yleishyödyllisenä.

Astmaatikko, puuttuuko listasta jotain? Teen mielelläni lisäyksiä.

 

Kommentit

5 kommenttia
Jasmin

Voi järkytys!!! Miten noin voi sanoa 🤬?
Kammottavaa.

Mulle on tehty toi leikkaus myös, fundoplikaatio sullakim vissiin? Vaikuttiko se jotenkin? Sain astman itse vasta sen jälkeen.

Avatar

Kaikki lauseet, jotka alkavat sanoilla ”Oletko kokeillut” ovat minulle myrkkyä. Kyllä, todennäköisesti olen. Tai todennäköisesti myös joku muu on jo ehtinyt ehdottaa samaa.
Syy sairauteni ei myöskään ole siinä, ettenkö olisi halunnut parantua. On kuitenkin myös niin, etten voi täyttää kalenteriani vain kokeillakseni muiden mieliksi kaikkea sitä, mitä heille milloinkin mieleen tulee.

Ihmisellä on kai luontainen tarve ratkaista (toisten) ongelmat. Ikävä asia halutaan saada pois edestä, jolloin ehdotetaan kokeilemaan jotain ”oletko kokeillut” hoitoa tai kikkaa. Tai sitten yritetään asettaa kohdattu ongelma mittasuhteisiin toteamalla juurikin, että onneksi se ei ole vakavaa.

Avatar

”Onneksi olet sentään perusterve”
Ei, en ole. Olen perussairas. Mutta ei se menoa haittaa, kun hoitotasapaino on kohdillaan.

Ja en halua holhota, mutta mielestäni ei kuulosta siltä, että sinun hoitotasapainosi olisi kohdillaan, jos päivittäin noin hankalia oireita. Toki jokaisen astma on erilainen niin oireiltaan kun hoidoltaankin. Toisilla oireita on enemmän kuin toisilla, hoidosta huolimatta. Itse elin elämäni 27 ensimmäistä vuotta ilman hoitoa ja tiedän kyllä tuon jatkuvan puristavan tunteen. Sen jälkeen onkin helpottanut, kun sain diagnoosin ja lääkityksen kohdilleen.

Jasmin

Ei se varmaan olekkaan ihan kohdillaan, ei vaan meinaa löytyä oikeaa lääkettäz nyt seretide helpottanut jonkinverran, samoin pakkaset yllättäen. Varmaan ulkohomeisiin olen reagoinut.

Avatar

Kiehun raivosta, kun kuulen ”voitko olla yskimättä, en jaksa kuunnella”. No sitä voisi kommentoija miettiä, että jaksanko minäkään. Yskä on kuitenkin seuranani päivittäin, enemmän tai vähemmän ja yhtään en ole pyytänyt sitä tulemaan. Olen allerginen todella paljon ja aika lailla kaikella, myöskin palleatyrä lisää yskimistä. Jopa lääkäri ehdotti ennen palleatyrä-diagnoosia, että josko olisi psyykkistä, olen vaan opetellut tavan yskiä lähes koko ajan hänen mielestään. Astma siis löytyy allergioineen ja lääkitys tapissa, hajusteet ja homeet sekä pölyt oikeastaan pahimmat joista oireita tulee. Niin ja ruuan jälkeen yskin aina.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä