Mieheni alkoi tekemään kotitöitä 12vuoden jälkeen!

Teksti Jasmin

Puolisoni on alkanut tekemään kotitöitä. Ihmettelette ehkä, mitä erikoista siinä on. Minä taas pohdin, kuinka se on mahdollista, sillä en ole osannut haaveilla moisesta edes teoreettisella tasolla.

Vapaus olla tekemättä mitään

Muutama vuosi sitten sovimme, ettei hänen  tarvitse yrittää tehdä ruokaa tai siivota, sillä hän kantaa vastuun perheemme taloudellisesta puolesta. Mieheni tekee töitä noin seitsemän kertaa enemmän kuin minä ja ehtii silti viettää aikaa minun ja tyttäremme kanssa joka päivä. Tällöin on ihan reilua, että ei tarvitse käyttää vapaa-aikaa vessan kuuraamiseen, se on jostakin muusta pois ja minulla on aikaa. Sen vuoksi en ole odottanut yhtikäs mitään.

Jo ennen mitään sopimuksia, kotityöt olivat miehelleni yhtä vastenmielisiä, kuin renkaiden vaihto tai koodaus minulle. Hän koki helpotuksen, kun sovimme, että minä hoidan nuo työt ”naisten töinä” ja hän tekee perinteiset ”miesten työt”.

Helvetti voi jäätyä

Helvetti voi kuitenkin selkeästi jäätyä. Muuttomme jälkeen olen yllättänyt mieheni ajoittain tyhjentämästä tiskikonetta ja pyyhkimästä pöytää. Joskus hän heiluu jopa imurin varressa tai saattaa pedata sängyn (jos tulee vieraita) sekä auttaa myös tytärtämme huoneen siivouksessa. Roskat löytävät tiensä ulos yleensä ennenkuin olen edes huomannut sankojen täyttyneen. Pari kertaa olen säikähtänyt, kun pyykkikone onkin ollut päällä. Hintansa tällä toki on. Vaatteita on kutistunut, sulanut kuivausrumpuun ja vaihtanut väriä. Treenivaatteet ovat kadottaneet elastaania ja housut puristavat ajoittain haaroista. En kuitenkaan aio missään tapauksessa napista. Tässä on ilmassa odottamattoman juhlan tuntua!

En tiedä mitä on tapahtunut mutta minulla on epäilyksiä.

Saako miehen näin tekemään kotitöitä?

Olin kuukauden kotoa poissa sisäilmaevakossa. En ollut läsnä. Herättikö se jonkinlaista arvostusta? Oliko kuukauden poissaolo niin massiivinen kontrasti, että kodinhengetär heräsi? Alkoiko hän näkemään ympärillä sotkua?

Ehkä muutolla ja sisäilmafiaskolla ei ole ollut merkitystä. Tässä saattaa olla kyse siitä, että pakollisuus kotitöitä kohtaan on hävinnyt ja vapaaehtoinen tekeminen ilman vaatimuksia saa aikaan puuhastelua. Kun kukaan ei odota mitään, se muuttaa asioita.

Tavaroiden vähyys. Asunnossamme ei ole paljoa tavaraa ja hän viihtyy uudessa kodissamme paremmin kuin vanhassa. Hän ei ole koskaan ollut materiaalin perään, toisin kuin minä. Askeettisemmat olosuhteet ovat selvästi aktivoineet. Minimalisti ei välttämättä halua siivota tavarapaljouden keskellä, ellei ole aivan pakko. Eikä meillä ollut.

Seksi? Ei rakkaat ystävät, ei. Sitä on yhtä paljon kuin ennenkin. Niin paljon kuin haluaisinkin, että seksillä voisi vaikuttaa puolison kotona osallistumiseen, se ei vain toimi. Muutenhan naiset antaisivat kokoajan ja miehet siivoaisivat alvariinsa, maassa vallitsisi rauhan tasapaino.

En tiedä mistä on kyse, mutta jos teillä rakkaat lukijat on siellä halua yrittää muuttaa miestä hänen huomaamatta, edellisiä keinoja voi kokeilla!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi