Lapset kantavat koronan taakan -Älä sano että se menee ohi

Teksti Jasmin

Korona on lähtenyt käsistä. Ei niinkään epidemiana vielä Suomessa, mutta ihmisten mielissä kyllä. Koulut ovat vastuuttaneet lapset pitämään huolta kansakunnan terveydestä. Ei voi sanoa, että käsienpesu olisi aikuisten vastuulla. Ainakaan minun tuntemieni lasten kouluissa lasten käsienpesua ei valvota joten jokaisen lapsen omilla harteilla on peseytyä riittävän hyvin. Mielestäni vastuu on liian iso lapselle, jos se yhdistetään vanhusten henkiin. Korona voi tappaa isomummin tai papan. Syyttävätkö silloin herkimmät lapset itseään?

Harrastukset ovat Lahdessa loppuneet kokonaan. Jäähallit suljettu loppukaudeksi, uimakoulut pysäytetty, eikä futiksesta ole tietoakaan. Kaikki treenit ovat lakanneet. Kohta todennäköisesti sulkeutuvat myös koulut. Mitä tekevät lapset? Ovat kotona tietenkin, vanhempien kanssa.

Entä vanhemmat? Istuvat paniikissa somessa lietsomassa paniikkia ja lapset kulkevat mukana kaupoissa hamstraamassa Buranaa ja vessapaperia. En ole minkään tason ammattilainen, mutta pohdin silti, onko tämä hyvä lasten turvallisuuden tunteelle? Jos aikuinen ei kykene olemaan lapselle läsnä turvallisesti ja itse rauhallisesti, hätä siirtyy lapseen. Kun aikuinen kanavoi turvallisuuden tunteensa paperibunkkerin rakentamiseen, tekeekö lapsi saman? Ei ainakaan pitäisi. Tämä vessapaperiasia ei lopulta ole hauskaa, vaikka meemit tunnelmaa keventävätkin. Ihmiset ovat peloissaan ja se kanavoituu erikoisin tavoin. Vessapaperi tuo epäilemättä turvaa. Jotain on yritetty tehdä? Tutkijan mukaan hamstraus liittyy itsesuojeluvaistoon ja se rauhoittuu kun ihmiset vakuuttuvat siitä, että elämä jatkuu huomennakin.

Nyt kun kalenterista on vapautunut kaikki toiminta ja oppimisvelvollisuudet uhkaavat seurata perässä, lienee aika rauhoittua korostetusti. Etenkin lapsien nähden. Meidän täytyy aikuisina pitää huolta arjesta, jottemme kylvä pelkoa jälkeleläisiin. Se että vältämme puhumasta kuolleista ja katastrofista lasten kuullen, ei riitä. Pienet ihmiset aistivat aikuisten tunnetilat ja valheellisen rauhan. Tämän vuoksi vanhemman on kyettävä rauhoittumaan oikeasti. Itse rauhoitan itseäni mobiilidatan poistamisella ja uutistunnilla. Luen mediat siis vain kerran päivässä. Ajatus on tällöin muualla kuin taudeissa. Juttelen ihmisten kanssa jotka eivät pelkää ja muistutan itseäni siitä, että Suomessa myös riskiryhmien hoito on todennäköisesti parantavaa.

Oikeus mielenrauhaan

Unicef on antanut ohjeet asian käsittelyyn lasten kanssa. Noudatamme niitä. Lapsia ei saa huolestuttaa liikaa, mutta välittyykö se myös siinä kuinka kaupassa toimitaan?

Itse perussairauden omaavana toivoisin varovaisuutta keskusteluun muilta ihmisiltä. Moni varoittelee lasta sanomalla ”korona ei ole vaarallinen jos ei ole mitään sairautta”. Minun tyttäreni kysyi eilen ”äiti, kuoleeko koronaan jos on joku sairaus, kun sullahan on se astma”. Usealla pienen lapsen vanhemmalla on perussairaus. Myös meidän lapsilla on oikeus mielenrauhaan. Korostetaan hoitoa myös terveiden puheissa sen sijaan että luetteloidaan, kenelle se on vaaraksi.

Älä sano, että korona menee kohta ohi. Se ei mene. Epidemian huipun on ennustettu olevan kesäkuussa. Hyvästä hygieniasta on syytä pitää huolta jatkossakin ja se on otettava pysyvään käyttöön.

Jos kouluihin ei ole menemistä, aika voi käydä pitkäksi. Tämähän on hyvä tilaisuus askarrella, pelata lautapelejä ja leipoa vaikkapa tuuttipullia. Nyt kun harrastustoimintaa ei ole, me aiomme pitää aktiivisuudesta kiinni. Luettelossa meidän perheemme tekemiset tuleville viikoille.

Vaihtoehtoinen tekeminen

  • Lautapelit
  • Leipominen
  • Pyöräily
  • Pihapelit
  • Metsäretket ja laavut
  • Luonnonmuseot (hiidenkirnut, pirunpesä)
  • Suoratoistopalvelut ja koko perheen elokuvat
  • Korttien tekeminen rakkaille joita ei voi tavata (esim mummot)
  • Verkkoshoppailu. Myös ruokaostokset voi tehdä verkossa
  • Siivous. Kerrankin on aikaa siivota lelulaatikot.

Katse huomiseen. Se on siellä.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä