Kun mieli onkin keväällä musta

Teksti Jasmin

Korona osui keväälle. Se on pahin mahdollinen aika pienelle osalle väestöä, joihin itsekin kuulun. Nimittäin keväisin ahdistuneet ihmiset. Olen joka vuosi postannut tästä ikävästä ilmiöstä. Valon määrän lisääntyminen saa joissakin aikaan samanlaisen reaktion, kuin syysmasennuksesta kärsivät. Minua itseäni ei niinkään masenna, vaan ahdistaa. Siksi puhun kevätahdistuksesta.

Ulkoilu ja koronavirus

Korona-aikana oikeastaan ainoa mitä voi tehdä kodin ulkopuolella, on ulkoilu. Lenkkeily sallittu, retkeily sallittu, pyöräily sallittu. Ihan kiva, jos ei olisi kevät. Minä vietän paljon aikaa keväisin omassa kolossani, mutta liikun myös paljon kahviloissa, lounaspaikoissa, kirjastoissa ja kuntosalilla. Siis sisätiloissa. Kun kevät on pahimmillaan, puolisoni hoitaa ulkoilut tyttäremme kanssa. Harrastan juoksua, joten lenkit ovat hoituvat keväisin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Kevät on silti kevät, yölläkin. Eli vuodenajoista raskain.

Koronan rajoitteiden kurittamille kevättä pakeneville ei ole nyt paikkaa mihin mennä. Me menimme  viimevuonna Fuerteventuralle ja se auttoi hieman. Nyt kuitenkin suunnitelmat siirtyivät tulevaisuuteen. Uskon että sellainen jossain on. Matkojen peruuntuminen ei niinkään harmita, enemmän mietin jokapäiväistä elämää. Pitäisikö mennä ulos päivällä ja sietää kevätaurinko? Vai keksiä päivisin riittävästi tekemistä sisälle ja ulkoilla pimeän tullen?

Migreeni kiusaa etenkin keväällä

Koronavirus sulkee ihmiset koteihinsa, ja toiset se sulkee sinne vielä tiukemmin. Me, joille keväiset hyvät ilmat eivät ole hyviä, emme riemuitse auringosta. Monella meistä on migreeni, joka sulkee sälekaihtimet tiukasti kiinni. Me suljemme valonsäteet ulos ja odotamme kesää. Osa syksyäkin. Meitä raivostuttaa, kun joku ehdottaa tylsyyteen mukavaa kävelyä pilvettömän taivaan alla.

Mikä meitä lohduttaa? En tiedä, minua ei lohduta oikeastaan mikään. Korona tuntuu pahalta. Riskiryhmäläisenä minua pelottaa ja kevätauringon luulisi olevan murheista pienin. Se kuitenkin vaikuttaa tähän kokonaistilanteeseen minun kohdallani miinusmerkkisesti. Olkoon tämä vertaitueksi muille. Kaikista kevät ei ole ihanaa aikaa eikä kirkas auringonpaiste tuo helpotusta karanteeninomaisiin olosuhteisiin.

Selviytyminen on todennäköisintä

Vinkit sinulle, joka kärsit koronan tuoman tilanteen lisäksi keväästä:

  • Tee mielekkäitä asioita. Tee vain niitä. On ihan okei maata sohvalla ja syödä suklaata
  • Syömisestä puheenollen tee ruokia mitkä maistuvat. Niitä lempiruokia, jos mahdollista
  • Liiku auringonlaskun jälkeen. Kultainen tunti osuu 17-18 paikkeille nyt. Se ei yleensä ole yhtä ”pahan valoinen” kuin päivän auringonpaiste
  • Juttele ihmisten kanssa puhelimessa
  • Availe verhoja pilvisellä säällä, jotta muistaisit, että neljän seinän sisällä on elämä, joka odottaa. Tämäkään kevät ei kestä ikuisesti.
  • Hyödynnä erilaisia lukusovelluksia ja syvenny kirjojen maailmaan. Kirjoissa ei ole yleensä kevät.
  • Alle 2 kk enää. Me selvitään tästä. Mikäli koronatilanne jatkuu, me selviämme siitäkin, kesällä ei ole enää kevät.

Mikä fiilis sinulla on juuri tämän vuodenajan suhteen? Osuiko korona ”oikeaan aikaan”?

Kommentit

5 kommenttia
Jasmin

Meitä on monia! Tervetuloa joukkoon ❤️
Olen postannut tästä joka kevät 😁❤️

Syksy mullakin on hyvää aikaa, ja toukokuussa helpottaa, yleensä kun lehdet on puissa. Ehkä ne tämä vuonna tulevat aiemmin. Voimia sinnekin!

Avatar

Voisitko olla halventamatta pakolaisia puhumalla jostain kevätpakolaisista? Ei todellakaan sama asia. Ihan tajutonta.

Jasmin

Ihan hyvä pointti, on se huono sanavalinta. Vähän kuin inttileski. Korjasin sanamuotoa.

Avatar

Ei hyvää päivää, oletko itse pakolainen vai puolestaloukkaantuja? Epäilen jälkimmäistä…ei kyllä riitä ymmärrys kaltaisillesi nipottajillle.

Avatar

Vihdoin joku muukin joka kärsii kevät-ahdistuksesta! Syysmasennusta ei tarvii kenellekään selitellä mutta tätä meidän ahdistusta keväästä ja yhtäkkiä lisääntyneestä valosta joutuu kyllä joskus jollekin vähän avaamaan 🤔 minulle syksy on hyvää aikaa mutta kevät ei. Ahdistuneet ja paremmat päivät vuorottelee ja on vaan vähän outo olo.
Mutta kohta on kesä, siihen mennessä tämä helpottaa ja toivon mukaan kesän mittaan koronatkin, tsemppiä sinnekin!😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä