Viimeinkin virpominen kiellettiin -Olenko nyt tyytyväinen?

Teksti Jasmin

Se päivä tuli, jota en ollut uskonut näkeväni. Virpominen ja trullit kielletty! Tänä vuonna asiasta ei siis tarvitse edes keskustella.

Muistatteko muutama vuosi sitten postaukseni siitä, että kiellän lapseltani virpomisen? Siitä nousi hirveä kommenttishow. Osa oli samaa mieltä, suurin osa ei. Pysyin kuitenkin kannassani. En edelleenkään halua että lapseni pukeutuu noidaksi ja kiertelee ovilla kerjäämässä. Ikävä tapa ja kannassani olen pysynyt.

Virpominen on korvattu meillä munien piilotusleikillä. Nyt se päivä tuli, kun kukaan muukaan ei käynyt virpomassa. Olenko tyytyväinen?

No en tietenkään ole. Tämä on kuitenkin hyvä tilaisuus miettiä korvaavia toimia. Lapset hyväksyvät useimmiten uudet asiat. Ne ketkä eivät koko perinteestä tykkää muutenkaan, mutta lasten takia sitä ylläpitävät, voisivat jatkaa tämän vuoden virpomisesta pidättäytymistä ja kokeilla ensivuonnakin pääsiäispupua.

Moni varmaankin virpoo tuttujen kesken eikä välttämättä edes pukeudu noidaksi. Minua kuitenkin eniten tuossa tavassa ahdistaa vieraille oville meno, jossa voi olla vastassa mitä tahansa enkä tykkää lasten noitanaamioista ylipäätään. Nykyaikana naapurusto ei enää tunne toisiaan.

Oma kerrostalomme on ainakin niin tuntematon minulle, etten uskaltaisi lainata keneltäkään edes sokeria. Virpomisesta nyt puhumattakaan.

Toivottavasti pandemia on pian ohi. En ole vahingon iloinen, vaan surullinen. Korona ottaa päähän aikuisia, mutta lapsille nämä viikot tuovat eteen jatkuvia pettymyksiä. Olisin ennemmin käynyt virpomisesta arvoeettisen tai kasvatuksellisen keskustelun.

 

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

En tiedä mistä tämä ”kerjäys” tulee. Lapsi koristelee eli askartelee kauniin oksan. Sen voi askarrella monella tavalla ja jopa kierrättäen Askartelu ei kait ole mitenkään paha? Sitten lapsi käy toivottamassa tutuille terveyttä. Tästä saa mahdollisesti pienen palkan. Ei mekään lapsina saatu kaikilta palkkaa, ja se oli ihan ok. Kotona voi opettaa lapselle ettei se palkka ole ainut asia virpomisessa, silti voi toivottaa toiselle hyvää. Nämä noita jutut on enemmän aikuisten vaatimus, kun ne lapset on niin söpöjä pukeutumisleikkeineen. Lapseni virpoi tänä vuonna tutut etänä.
En itsekkään laske lasta ihan kenen vain ovelle, mutta voin uskoa monen vanhuksen vielä toivovan jonkun virpojan kiertävän ovillakin. Niin moni vanhempi ihminen kertoo kassan jonoissa varautuvansa palkalla, jos joku soittaisi ovikelloa.

Avatar

Minulle trulli- eli noitaperinne on lapsuudesta tuttu, länsirannikolta kun olen kotoisin. Virpomisperinne ei niinkään.

En jaksa vastustaa suomalaisten tapojen fuusioitumista. Niinhän meille on käynyt jo jouluna, pakanallisen tontut ovat sulassa sovussa enkelikoristeiden kanssa.

Jos nyt jotain pitäisi vastustaa, niin ennemmin sitten näitä Amerikan uudempia tapoja Halloweenista , ystävänpäivään ja vauvakutsuihin. Black friday saa minun puolestani jäädä myös pois.

Monesti pehmeä myötäily on parempi kuin tiukka kieltäytyminen. Jos ei oman lapsen toivo vieraita ovia kolkuttelevan, niin kaikessa hiljaisuudessa voi ehkä sallia hänelle tutun oven tai kaksi? Pääsee osalliseksi, vaikkei sitten ”vierailta kerjäämään”.

Amerikkalainen pääsiäispupu munanetsintöineen saa meillä jäädä. Minulle pääsiäinen on ennen kaikkea kristillinen juhla ja muna sen symboli uuden elämän merkkinä. Sen voi tuoda meille (pääsiäisen)kana, pupu symboloikoon pääsiäiskoristeissa hedelmällisyyttä ihan vaan pupuna.

Avatar

Siis miksi juuri se noidaksi pukeutuminen on huono asia?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä