Valmiuslajin nojalla työhön pakotetut -Ilman suojia

Teksti Jasmin

Hoitajaksi kouluttautuneena olen syvästi järkyttynyt tilasta, joka Suomessa vallitsee. En niinkään pandemian osalta, vaan hoitajien kohtelun. Hoitajat on valmiuslain nojalla pakotettu töihin. He eivät saa irtisanoa itseään. Moni joutuu lain määräämänä vaihtamaan toimipisteensä koronapotilaita hoitaville osastoille, vaikka he pelkäävät koronaa itsekin. Osalla on astma, joka vaikeuttaa suojavarusteiden läpi hengittämistä.

Tosin, eihän niitä suojavarusteita ole. Iltasanomat uutisoi, että hoitajia on ohjeistettu tekemään suojavarusteita talouspaperista. Koronaan on kuollut myös 30-65 vuotiaita. Me tilaamme ruokamme verkkokaupoista ja hoidamme kaiken etänä. Emme tapaa ystäviä emmekä sukulaisia. Olemme täysin suojassa. Hoitajat hoitavat koronapotilaita ilman suojavarustuksia tai kääriytyvät talouspaperiin. Anteeksi nyt, mutta mitä hittoa?

Moniko hoitaja tiesi, että jos Suomeen tulee pandemia, joudumme sotatilan lainsäädäntöä vastaavaan asemaan? Kuinka moni luki niitä valoja ja moniko ne ymmärsi? Koulutuksen nojalla, meillä on velvollisuus riskeerata henkemme. Valtiolla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota suojavälineitä. Jos hoitaja ei mene töihin, siitä voi seurata valmiuslain nojalla sakkoa tai vankeutta. Tämä koskee myös niitä hoitajia, jotka ovat tehneet päätöksen, lähteä hoitoalalta pois, eivätkä ole vuosiin siellä työskennelleet. Jos kutsu käy, on mentävä. Pelkäsi tai ei.

Asevelvolliset ovat velvoitettuja sotaan, ja hoitajat sitten tällaiseen palvelukseen. Toivon, että ihmiset miettisivät myös tämän asian tarkkaan, ennenkuin hakeutuvat hoitoalalle. Ei tule sitten ikäviä yllätyksiä. Työskennellessäsi hoitajana, voi menettää vapautensa ja henkensä aivan erilailla, kuin muissa ammateissa. Tulitko lähihoitajana päiväkotiin työllistyessäsi ajatelleeksi, että saatat joutua lain nojalla siirtymään ilman kunnollisia suojavarusteita (tai käsidesiä) vaarallisten tartuntautien vuodeosastolle, koska sinulla on siihen yleispätevä koulutus? Oletko asepalveluksen mitoin valmis palvelemaan maatasi pandemian uhatessa, ilman suojavarusteita ja valtion tukea? Annatko oman ja perheesi hengen tarjottimelle? Näyttääkö Suomen asevarasto samalta, kuin huoltovarmuuskeskuksen suojavarasto? Ja jos näyttää, lähetetäänkö sotilaat sodan tullen rintamalle käsissään ritsat?

En halua kannustaa ketään sellaiseen kapinaan, jossa ihmisiä kuolee. Siitä kuitenkin olen varma, että tämä voi aivan hyvin toistua. Seuraavan pandemian tullessa suojamaskit voivat olla aivan yhtä homeiset kuin nytkin. Kun alalle opiskelee, kannattaa muistaa, että vastaan voi tulla tilanne, jossa olet tappavien tartuntatautien kanssa kasvotusten, pakotettuna valmislain nojalla siellä olemaan* eikä sinun, ja viruksen välissä ole hengityssuojaa vaan vainaja. Oletko siihen valmis n. 2300e suuruisella bruttopalkalla?

Jonkin tulee muuttua, jotta tämä maa saa tulevaksi vuodeksi riittävästi hoitoalan henkilökuntaa myös pandemian ulkopuolella. Pakottaa voi vain erityistilanteessa. Suomen tila oli kuitenkin jo ennen tätä perin heikko. Hoitajat eivät tule tätä unohtamaan. Palkkojen korotukset ja paremmat työehdot ovat ainoa tapa lisätä motivaatiota tällaisen välinpitämättömyys näytelmän jälkeen.

Hoitajat olisivat turvassa, jos varusteet olisivat kunnossa. Ne pitävät kyllä koronan loitolla ja koulussa opetellaan käyttämään niitä. Monelle tartuntataudit ovat työssä arkipäivää. Suojavarusteiden olemattomuus sen sijaan ennenkuulumatonta ja anteeksiantamatonta.

””SUOJAVARUSTEET ja käsidesi ovat vähissä jo tässä vaiheessa epidemiaa. Olen jopa ostanut omaa käsidesiä työhöni, koska en saa sitä työnantajan puolesta. Sama koskee maskeja. Työpaikassani hoitajat ovat alkaneet kuljettaa saippuaa ja vettä autoissaan kanistereissa, että pystyvät pesemään käsiään.” -Is

MINUN on pakko tehdä töitä eturintamassa, vaikka kuulun itse riskiryhmään. Suojelen siis toisia, mutta minun henkeni ei ole minkään arvoinen, kun olen kouluttautunut hoitotyöhön?”  -Is

Lisäksi 3 §:n 4 ja 5 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa on jokainen Suomessa asuva, jolla on kotikuntalain mukaan kotikunta Suomessa, joka toimii terveydenhuollon alalla, on saanut koulutusta tällä alalla ja joka on täyttänyt 18 mutta ei 68 vuotta, velvollinen tekemään tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi välttämätöntä työtä terveydenhuollossa. Määräys tällaiseen työhön voidaan antaa korkeintaan kahdeksi viikoksi kerrallaan. Määräys voidaan uusia kerran.

Edellä 3 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa työnantajan oikeutta irtisanoa työ- tai virkasuhde voidaan valtioneuvoston asetuksella rajoittaa siitä, mitä irtisanomisoikeuden perusteista työsopimuslain (55/2001) 7 luvussa, kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 8 luvussa ja valtion virkamieslain (750/1994) 27 §:n 1 momentissa säädetään, jos tällainen rajoittaminen on tarpeen maanpuolustuksen kannalta tärkeän tuotannon, väestön terveydenhuollon, toimeentulon tai turvallisuuden taikka huoltovarmuuden edellytysten turvaamiseksi. 

Kommentit

10 kommenttia
Avatar

Nyt jäi hiukan epäselväksi, puhuuko blogisti omista kokemuksistaan? Jos jossain, niin ”vaarallisten tartuntatautien vuodeosastolla” – s.o. infektio-osasto – on TAKUULLA käsidesiä ja suojaimia, vaikka ne muualta olisi loppuneet. Kyllä hoitajia koitetaan suojella tartunnoilta viimeiseen asti. Hiukan on nyt lietsomisen makua tässö kirjoituksessa. Ei me nyt sentään ebolasta puhuta. Kuolla voi vaikka matkalla töihin – esimerkiksi sinne päiväkotiin.

Avatar

Sitten kaupassa näkee siviilissä niitä hoitajia, jotka ovat työpaikoiltaan ottaneet maskin tai kaksi taskuunsa. Se ärsyttää.

Tämä hoitajahyysäys käy itselleni tunteisiin. Hoitajilla kun ei näytä koskaan olevan mikään hyvin.
On siellä työpaikoillaan lääkäritkin, kaupan kassat (takuulla enemmän päivittäisiä asiakaskontakteja ja vähemmän suojaimia ja vailla tietoa siitä, kuka on terve ja kuka ei), palomiehet, opettajat ja varhaiskasvattajat. On huoltomiehet, bussikuskit ja siistijät.
Muiden narinaa ei juuri kuulu. Paitsi hoitajien. (Tai heidän puolestaan narisijoiden)

Suomessa on hyvät lait myös työsuojelua koskien. Ne hoitajat, jotka itse kuuluvat riskiryhmään, voidaan sijoittaa myös väliaikaisesti muihin tehtäviin. Esimerkiksi niille osastoille, joissa ei koronapotilaita hoideta.

Sen verran voin huolissasi lohduttaa, ettei sinne tehohoitoyksiköihin siirretä päiväkodeista yhtään lähihoitajaa.
Samalla voi toki ohimennessään myös tarkistaa se sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän. Ihan jokainen töissä oleva hoitaja ei hoida heitä laisinkaan.

Lopuksi vielä sinulle, kotonaan sairastunut potilas:
Hoidamme sinua mielellämme! Et ole meille taakka.

Jasmin

Kaupan kassalla tai opettajalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta työskennellä. He voivat vaikka irtisanoututa. Heitä ei pakoteta töihin alanvaihdon jälkeen. Hoitajilla on työvelvoite valmiuslain nojalla eli PAKKO olla töissä. Se on rinnastettavissa asepalvelukseen. Siinä kontekstissa että suojia ei ole ja laki kieltää irtisanoutumisen, (tai töihin velvoitetaan toiselta alalta koulutuksen vuoksi) on kamala. Jos pakotetaan töihin, täytyy olla varusteet. Koronapotilaita on tällä hetkellä erittäin paljon vanhainkodeissa ja terveyskeskuksissa. Heitä on muuallakin siis kuin tehohoidossa ja näihin yksiköihin siirretään henkilökuntaa toisten ollessa karanteenissa jne.

Avatar

Itse asiassa meillä lähikaupassa työntekijöillä on jopa visiirit, kun pyörivät asiakkaiden keskellä, kassoilla ne pleksit. Sairaalaosastoilla ei edelleenkään ole maskeja muiden kuin oireisten potilaiden hoitajilla, kotihoidossa kirurgisella suu-nenäsuojuksella hoidetaan myös koronapotilaat. Käyttäjäänsähän nämä eivät suojaa millään tavalla. Samalla suojuksella koko aamukierto, vasta tauolla saa vaihtaa ja suihkutusten jälkeen. Ai niin, jos sitä taukoa edes on. Ei siinä suojausta saa kumpikaan, ei hoitaja eikä asiakas. Ja niin paljoa ei minua hoitajana kiinnosta ventovieraiden sairastelut, että lomistani luopuisin tällä palkalla. Pakkolaki ei ole tätä päivää, velvoitteista tulisi maksaa myös korvaukset. On myös työnantajia, jotka ohjeistavat hoitajia olemaan käymättä siviilissä edes siellä ruokakaupassa, mitään altistusmahdollisuuksia ei saa olla. Tottakai kaikki menot on suositusten mukaisia ja siis niitä ei ole, mutta vaikea se on olla ruokaa ostamatta. Mun palkkani on lisineen alle kaksi tonnia netto, joten koen ettei työnantajalla ole kauheasti vapaa-aikaani määräysvaltaa, eikä tällä palkalla tule olla käytettävissä 24/7. Kikyt senkun jatkuu, kun tes neuvotteluja ei saada edes maaliin työtaistelujen ollessa nyt mahdottomia. En minä alalla aio jatkaa, mieluummin jäisin työttömäksi. Se vaan on nyt kiellettyä sekin. Kyllähän tämä 2020-luvun laillistettua orjuutta on. Kollegat miettii pitääkö mokata oikein rankasti että saa nimensä rekistereistä pois.

Jasmin

Valvirasta nimen saa pois pyytämällä. Mä soitin sinne, kun en terveyssyistä pysty hoitotyötä enää tekemään. Perusteena riittää ihan vain alanvaihto. Kirjallisena täytyy tehdä se.

Avatar

Ensin pyydät saada työstäsi korvausta ja sitten kerrot palkastasi 🤔
Eikö se palkka juuri ole se korvaus tehdystä työstä?

Avatar

Parasta olis et kaikki hoitajat vaa lopettais ja maksais sakot ja tän hetken lomautetut vaan töihi,

Avatar

Meille ei koulussa edes puhuttu koko asiasta, joten tätä valintaa ei voinut tehdä, mikä on mun mielestä väärin!!

Jasmin

Ei meilläkään 🙁 Tuli yllätyksenä.

Avatar

Olen alaa vaihtanut hoitaja. Jos kutsu hoitotyöhön tulee, en todellakaan mene! Tuskin aseen kanssa uhaten tulevat väkisin raahaamaan töihin! 😀 Mieluummin menen vaikka vankilaan, tosin tuskinpa nyt työstä kieltäytymisen takia kukaan hoitaja vankilaan joutuu! Sakot täytyy sitten vain maksaa, jos niikseen tulee..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä