Stressasin suuhuni sarvia

Teksti Jasmin

Toisilla kasvaa sarvi otsaan, minulla suuhun. Kaksin kappalein. Vielä muutama viikko takaperin luulin, että tämä nyt vain on osa anatomiaani. Sitten aloin kiinnittämään siihen huomiota ja totesin, että eivät ne ehkä ole siellä aina olleetkaan, sillä nyt kielellä tuntuu olevan vähemmän tilaa.

Menin tietysti googleen. Kuinkas muuten? Pitkällisen googlauksen jälkeen tulin siihen tulokseen, että ne ovat torukset! Kuulostaa aivan torahampailta. Stalkkasin tietysti puolisonikin suun. Sielläkin on jotain, mutta ei nyt sentään tällaisia.

Kyseessä on siis luiset patit, jotka (googlen mukaan) voivat tulla mistä tahansa syystä. Niiden ja bruxismin väliltä on kuitenkin löytynyt yhteys. Tämä on tietysti puoskarointia, en ole käynyt lääkärissä. Älkääkä nyt ainakaan ahdistelko minua millään syövällä, hammaslääkäri kyllä näki ne, muttei sanonut mitään. En kehdannut kysyä, sillä hän kohteli minua jo nyt kuin pientä mielenterveyspotilasta itkiessäni hammassärkyä, jolle ei löytynyt syytä. Paitsi että lopulta löytyi. Päästä. Olen stressaantunut ja jännitän leukaani kokoajan. Puristan hampaita yhteen, etenkin öisin, mutta myös päivällä. Ilman että edes tajuan tekeväni sitä. Saan purentakiskot, jahka hammasteknikko palaa koronakaranteenista. Korva/kurkku/nenä-lääkärin mukaan kurkkuni on kipeä, juurikin siksi, koska puren niin voimakkaasti hampaita (ja leukoja) että se jäykistää kaulani. Hammaslääkäri todensi tämän, ja keuhkolääkärikin siitä mainitsi. Tämä pään alueen tahaton treeni olisi syytä lopettaa.

Luulen, että minun tapauksessani kyse on stressioireesta, ainakin bruxismin osalta, olivat nämä ärsyttävät pallerot sitten sen seurausta tai eivät. Pitkällinen sisäilmadraama, sen aiheuttama astma, epätietoisuus ja muutto ovat tehneet tehtävänä. Olen muuttumassa kiveksi. En ole ollut mikään stressivapaa ihminen muutenkaan. Viimevuodet ovat jäykistämässä minua entisestään. Yritin taannoin huvikseni pitää olkapäitä ala-asennossa rentona, vetämättä niitä eteenpäin. Ei onnistunut. Olen käpertymässä itseeni?

Tässä vielä lähde tuohon tutkimukseen josta luin bruxismin ja torusten yhteydestä. Ja tietysti muistutuksena jokaiselle tuttu fraasi ”älä tee itse diagnooseja vaan varmista ne lääkäriltäsi”. Itse siis olen tämän bruxismi ja stressi -diagnoosin jo saanut sekä purentaan ja kipuihin liittyvät hommat on lääkäriltä kuultua, mutta nämä sarvet on varmistettu vain sillä että ”lääkäri ei sanonut mitään ne nähdessään” -tyylillä ja googlen kuvahaulla. Eli jos luulet että sinun sarvesi voivatkin olla syöpää tai jotakin muuta ikävää, älä luota tähän tekstiin.

Ja sitten siihen, mitä minä tällä postauksellani halusin saavuttaa. Miten ihmeessä te olette päässeet eroon tästä inhottavasta tavasta joka aiheuttaa ties minkälaisia ongelmia aina kurkkukivusta päänsäryn kautta luiden liikakasvuun, eli hampaiden tarpeettomasta yhteen puremisesta? Vertaistuet kehiin vielä kun ehtii, sillä minähän olen lopettamassa bloggaamisen. Jatkossa en voi enää jaella kummallisia asioita vedoten siihen, että olen bloggaaja.

 

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Mulla on auttanut purkan pois jättö ja astangajoogakurssi, jossa opin rentouttamaan koko kehoa. Myöskin kalevalaisesta jäsenkorjauksesta olen saanut kokonaisvaltaista apua niskaperäisiin jännityksiin, jotka lisäävät leukojen jännitystä ja narskuttelua. Nykyään leuat jännittyvät ja saatan purra hampaita yhteen yöllä, jos niskat ovat jumissa, on kovaa stressiä tai olen pureskellut esim raakaa porkkanaa enemmän. Mä en ikinä hommannut purentakiskoja, kun olisi sen takia pitänyt poistaa hampaita suusta. Nykyään ongelma on paljon pienempi kuin kymmenen vuotta sitten, mutta pieniä kulumajälkiä näkyy muutamissa hampaissa.

Avatar

Öh siis mulla on ollut tuollaset suussa tyyliin koko ikäni ja hammaslääkärit ei ole koskaan sanonut niistä mitään. Olen ajattelut et ne vaan on semmonen rakenteellinen juttu suussa ja kaikilla on sellaiset, toisilla isommat ja toisilla pienemmät 🙂

Jasmin

Niin mäkin, mut ilmeisesti ne on liikaa kasvavaa luuta ja voi joillain muodostua tommoseksi 😀

Avatar

Tässä muutamia vinkkejä; -purenta lihasten hieronta ja venyttely, ohjeita saa hammaslääkäriltä tai asiaan perehtyneeltä hierojalta.
-Jätä purkka ja vaihda se ksylitolpastilliin
-Kiinnitä huomiota puretko myös päivällä hampaita yhteen esim autolla ajaessa, tiskatessa jne.. ja rentouta leukaa tietoisesti.
-purentakisko sulle olikin jo tulossa, hyvä! 🙂

Jasmin

Kiitti!! Kyllä mä puren päivälläkin, ja etenkin painan leukoja kiinni vaikken hampaita purisi. Tosi ärsyttävää! Täytyy yrittää renoutua. Toi purkka on hyvä, pitää lopettaa se. Ja hieroja!

Avatar

Mäkin oon ollut aina tosi kova stressaamaan. Hampaiden osalta se johti lopulta just yölliseen narskutteluun ja lopulta takahampaiden kulumiseen niin, että tuloksena oli teräviä reunoja, jotka alkoi hangata kipeesti kieltä D: Suurin ja konkreettisin apu mulle on ollut päivittäinen jooga. Edelleen stressaan aika herkästi, mutta ero entiseen on silti ihan selkeä ja tuntuu, että toi narskuttelukin on alkanut vähentyä 🙂

Jasmin

Mulla kans reunat terävöityi, just viimeviikolla hiottiin! Tosi inha vaiva :/ Mä alotin joogan jokunen viikko sitten, pitääkin alkaa tekemään sitä useammin, josko se helpottaisi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä