Taaperon ruokailu

Paljon on muuttunut siitä ajasta, kun tehtiin isoja satseja sosetta pakkaseen ja survottiin sauvasekottimella kattilallinen kasviksia hienonhienoksi muussiksi. Nyt Ava viikkoa vaille yksi vee syö aikalailla samaa ruokaa kuin aikuiset. Koko perheen saman ruuan syöminen on helppoa toteuttaa, koska emme muutenkaan käytä ikinä suolaa ruoanlaitossa. Tosin yksivuotiaan ruuassa saa vähän suolaa kyllä ollakkin, sillä jos Ava olisi päiväkodissa, söisi hän siellä täysin samaa ruokaa kuin kaikki muutkin. Ava syö yleensä lounaan vielä pakkasesta ja päivällisen samaa ruokaa meidän kanssa. Minä kun en syö yksin kotona lounasta. Lounaalla Ava yleensä syö pastaa, makaroonilaatikkoa, kasvissosekeittoa, munakasta tai jotain vastaavaa. Päivällisellä, mitä ikinä sattuukaan olemaan ruokana. Pääosin siis meillä syödään ruoka lusikalla tai haarukalla, äitin tai isin syöttämänä, mutta osittain myös sormiruokaillen. Sormiruokailua emme harrasta täyspäiväisesti myöskään siitä syystä, että meikäläisen hermot eivät kestä jatkuvasti sitä sotkua. Muutamaan otteeseen meillä on harjoteltu jo itse lusikalla syömistäkin, mutta vielä ei ihan mene muutamaa tippaa enempää suuhun asti. Koska minun on turha ruveta täällä jakelemaan niitä peruskotiruokareseptejä, ajattelin nyt keskittyä siihen sormiruokailuun. Siis sen verran, mitä siitä osaan kertoa.

Sormiruokailu helpottaa vanhemman elämää jonkun verran, kun lapsi osaa itse laittaa ruoan suuhun. Vanhempi saa silloin syödä samalla vaikka itse tai tehdä jotain muuta ”hyödyllistä”. Toisaalta siinä iässä kun lapsi laittaa nätisti sormiruuan suuhun eikä läästi pitkin pöytää, lattioita ja seiniä, osataan usein myös jo käyttää lusikkaa, joten joidenkin kohdalla on ehkä viisainta jättää koko homma pois… Ava ei ainakaan ole niin sisällä sormiruokailun ideassa, että voisin tehdä itse mitään samalla, ainakaan mitään, mikä edellyttää pöydän äärestä poistumista. Pitää kuitenkin myös muistaa, että lasta tulee valvoa sormiruokaillessa, ettei lapsi tukehdu liian isoo palaan.

Sormiruokailu suositellaan yleensä aloitettavaksi noin 8 kk iässä, koska silloin lapsi osaa pinsettiotteen ja istuu tukevasti. Sormiruokailua ei saisi aloittaa ennen 6 kuukauden ikää, koska ruokaillessa pitää olla istuma-asennossa, ja nimenomaan itse tuetussa istuvassa asennossa. Ruokailu on alussa lähinnä leikkimistä, eikä paljoakaan päädy mahaan asti. Pikkuhiljaa se idea kuitenkin iskostuu ja lapsi tajuaa, että ”hei, tätähän kannattaa laittaa kunnolla suuhun”. Tarjottavat kannattaa ruoka-aineesta riippuen pilkkoa joko pieniin palasiin, joista saa otteen sormilla, tai sitten pitkulaisiksi isoiksi paloiksi, jotka saa nyrkkiin. Hyvä kirja sormiruokailua aloitellessa on Omin sormin suuhun.

Hyviä tarjottavia sormiruokana:

Marjat
Melonit
Banaani
Päärynä
Leipä
Maissinaksut ja riisikakut
Talk -murut ja muut murot
Kurkku
Kiiwi
Bataatti
Peruna
Porkkana
Kukka-/parsakaali
Kananmuna
Makaroni
Paistisuikaleet

Ja lista on loputon, maalaisjärjellä keksii paljon hyvää sormiruokaa lapselle!

Loppuun vielä resepti Avan lemppari-sormiruokaan, jossa parasta on se, että se on oikeasti hyvää ja äiti saa syödä loput kun lapsi ei jaksa! Nam!

Taaperon munakas

2 kananmunaa
1 tomaatti
1 nakki
juustoa
1 pieni sipuli
maitoa
paprikaa
curry -jauhe
mustapippuri
basilika
paprikajauhe

Riko kananmunat haarukalla ja kaada joukkoon maitoa oman maun mukaan, riippuen siitä haluatko tehdä kiinteämmän munakkaan, vai väljempää munakokkelia (tyhmä sana, suosin eng. scrambled eggs). Pilko tomaatti, sipuli, nakki ja paprika pieniksi paloiksi ja lisää mukaan. Raasta joukkoon vähän juustoa. Mausta oman (lapsen) maun mukaan.

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Emilia varmasti tarkoitti, etteivät käytä ns. lisättyä suolaa ruokaa tehdessä….
Maalaisjärki sallitaan.

Avatar

Iso kiitos Emilia ! Tätä olen odottanut kuin kuuta nousevaa 🙂 ! Vaikkei olekkaan meillä vielä tämänhetkinen juttu (lapsi vielä masussa), niin tämä on se asia, mistä olen todella kiinnostunut. Joten suurkiitos, varsinkin tuosta kun kerroit tuon kirjan nimen. Ja tuo munakas menee varmasti kokeiluun tässä lähiaikoina. Joten kiitos ja kumarrus 🙂 !

Avatar

Ole hyvä, hienoa jos oli apua! 🙂

Avatar

Mulla on juuri lukemistona toinen sormiruokailukirja, ”Minä syön itse. Sormiruokailun käsikirja” (http://www.tammi.fi/kirjat/-/product/no/9789513168186). Vaikuttaa kans ihan pätevältä teokselta. Odotan innolla sormiruokailuharjoituksiin siirtymistä…

Avatar

Mä en ookkaan tota lukenut, on varmasti myös hyvä! 🙂

Avatar

”Emme ikinä käytä suolaa ruoanlaitossa” – ja silti oikein suosittelet 1-vuotiaan ruoaksi NAKKIA? Siinähän on aika rutkasti suolaa plus muitakin lisäaineita (ellei osta nimenomaan lisäaineettomia nakkeja,mutta siitä ei ollu jutussa mainintaa)..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä